Asperger Sendromu ve Otizm Arasındaki Fark Nedir?
Asperger sendromu (AS) ve otizm gelişimsel durumlardır. Tarihsel olarak farklı koşullar olarak görülen iki durum, 2013 yılında otizm spektrum bozukluğu (OSB) olarak birleştirilmiştir.
AS ve otizm, kişinin davranışını, sosyal etkileşimlerini ve ilişkilerini etkileyebilir.
Tarihsel olarak, doktorlar AS ve otizmi ayrı ayrı teşhis ettiler. Bununla birlikte, 2013’ten beri her ikisi de OSB’nin teşhisi altında birleşiyor.
Otizm Spektrum Bozukluğu
OSB, sosyal etkileşimler, iletişim ve davranışla ilgili zorluklara yol açabilen bir grup nörogelişimsel durumdur.
OSB şemsiyesi altına giren koşulların şiddeti ve özellikleri değişebilir. Geniş bir spektrum vardır – kişinin OSB deneyimi diğerinden çok farklı olabilir.
Otizm Spektrum Bozukluğunun Belirtileri
OSB’nin bazı özellikleri şunları içerir:
- Günlük konuşmalarda zorluk yaşamak
- Duyguları veya ilgi alanlarını yaşıtlarından daha az paylaşmak
- Sosyal ipuçlarına yanıt vermekte veya anlamakta zorluk çekmek
- Diğer insanların yüz ifadelerini veya duygularını anlamakta zorluk çekmek
- Gecikmiş konuşma veya dil becerilerine sahip olmak
- İlişkileri geliştirmekte veya anlamakta sorun yaşamak
- El çırpma veya sallanma gibi tekrarlayan eylemler yapmak
- Belirli konularla yoğun bir şekilde ilgilenmek
- Şarkı söyleyen bir ses gibi atipik şekillerde konuşma
- Yeni durumlarda bunalmış veya öfkeli olmak
- Yüksek seslerden veya parlak ışıklardan bunalma gibi belirli uyarıcılara karşı hassasiyete sahip olmak
- Entelektüel gecikmeler yaşamak
Sağlık uzmanları genellikle OSB’yi çocuklukta teşhis eder ve 68 çocuktan yaklaşık 1’inde OSB olabilir.
Asperger Sendromu
AS ilk olarak 1994 yılında DSM-4’te ortaya çıktı. O zamanlar otizmden ayrı bir tanıydı. AS’li birçok kişi dil veya bilişsel becerilerle ilgili herhangi bir zorluk yaşamadı, ancak genellikle sosyal ve iletişim becerileri ile ilgili sorunlar yaşadılar.
AS’nin 2013 yılında OSB çatısı altına alınması bazı eleştirilerle karşılandı. Bu, kısmen AS’li kişilerin otistik insanlardan daha az belirgin özelliklere sahip olma eğilimiyle ilgiliydi.
Bir 2021 incelemesi, daha önce AS tanısı almış bazı kişilerin OSB kriterlerini karşılamayabileceğini gözlemlemektedir. AS’li bir kişi tanısını kaybederse, bazı destek hizmetlerine erişimi kaybedebilir. Bir kişinin AS teşhisi de kimliğinin önemli bir parçası olabilir.
Asperger Sendromu İçin Tanı Kriterleri
AS özelliklerine sahip bir kişi artık OSB tanısı alabilir, çünkü durum daha geniş OSB sınıflandırmasına girer.
DSM-5’in 2013’te yayınlanmasından önce, DSM-4’te AS için tanı kriterleri şunları içeriyordu:
- Sosyal etkileşimde ciddi bozulma
- Tekrarlayan davranış kalıpları
- Belirli konulara yoğun veya tutkulu ilgi
- Kriterler ayrıca AS’li bir kişinin, gelişimsel bir durumu olmayan birine benzer şekilde “nörotipik” zeka ve dil gelişimine sahip olduğunu kaydetti.
Asperger Sendromu ve Otizm Arasındaki Farklar
AS ve otizm artık farklı koşullar olarak görülmemektedir. OSB, bir grup koşulun adıdır ve AS bunlardan biridir. Geçmişte AS tanısı almış olabilecek bir kişi artık daha geniş bir OSB tanısı alabilir.
AS teşhisi konan birçok kişi, kimliğinin bu bölümünü dikkate alır. OSB’nin önemli bir engellilik olduğu varsayımı olabilir ve kendisini AS’ye sahip olarak tanımlayan bir kişi, ilgili engelli damgası nedeniyle OSB etiketinden kaçınmak isteyebilir.
Tanı kriterleri, bir zamanlar AS’li kişilerin nörotipik dil gelişimi ve zekasına sahip olduğunu kabul etti. Otistik bir kişi ayrıca nörotipik zekaya sahip olabilir veya hafif veya önemli entelektüel gecikmeler yaşayabilir.
AS’li bir kişi, durumunun özelliklerine bağlı olarak otistik bir kişiden daha az desteğe ihtiyaç duyabilir.
Otizm Spektrum Bozukluğuna Karşı Sosyal Kaygı
2016’da yapılan bir araştırma, sosyal anksiyete bozukluğunu (SAB), insanların diğer insanların onları olumsuz olarak incelemesi ve değerlendirmesi konusunda yoğun bir korkuya sahip olduğu bir zihinsel sağlık bozukluğu olarak tanımlar. Sonuç olarak, sosyal etkileşimlerden aşırı derecede kaçınabilirler.
OSB, sosyal etkileşimler ve iletişimde zorluklara neden olabilen bir nörogelişim bozuklukları topluluğudur.
Çalışmaya göre, SAB ve OSB’nin örtüşen bazı semptomları var. Her iki bozuklukta da insanlar göz teması kurmaktan veya başka birinin bakışlarını tutmaktan kaçınabilir.
Çalışma, otistik kişilerin başka bir kişiye daha yavaş bakabileceğini, SAB’li bir kişinin başka bir kişiden daha hızlı bakabileceğini buldu.
Otizm Spektrum Bozukluğu ile Yaşamak
Doktorlar artık AS’yi OSB’nin bir parçası olarak kabul ettiğinden, AS teşhisi konan kişiler artık otistik kişilere yönelik hizmetlere erişebilir.
AS ve OSB’nin destek hizmeti gerektiren durumlar olmadığı konusunda fikir birliği vardır. Otistik bir kişinin davranışı, toplumun beklediğinden farklı olabilir.
Bununla birlikte, bir kişi AS veya OSB’lerinin belirli yönleriyle ilgili sorun yaşayabilir. Desteğe ihtiyacı olan herkes için aşağıdaki seçenekler yardımcı olabilir:
- Davranış ve iletişim yaklaşımları
- Uygulamalı davranış analizi
- Yardımcı teknoloji
- Konuşma Terapisi
- Ergoterapi
- İlaç Tedavisi
Özet
2013’ten beri doktorlar AS’yi daha geniş OSB sınıflandırmasına dahil ediyor. Ancak AS teşhisi konan bir kişi, OSB’li olarak tanımlanmayabilir.
Otistik bir kişinin mutlaka desteğe ihtiyacı yoktur, ancak OSB’lerinin öğelerini yönetmek için yardım isteyen herkes için çeşitli seçenekler mevcuttur.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.
MedicalNewsToday. 2021. What is the difference between Asperger’s syndrome and autism?
Referanslar:
- Asperger’s syndrome. (n.d.).
- Autism spectrum disorder fact sheet. (2021).
- Behavioral management therapy for autism. (2021).
- Diagnostic criteria. (2020).
- Hosseini, S. A., et al. (2021). Asperger syndrome.
- Kleberg, J. L., et al. (2016). Autistic traits and symptoms of social anxiety are differentially related to attention to others’ eyes in social anxiety disorder.
- Treatment and intervention services for autism spectrum disorder. (2019).
- What is autism spectrum disorder? (2021).