Pazartesi, Ocak 13, 2025

Bunlara da göz atın

İlgili içerikler

Açık Yara

Açık Yara Durumu Nedir?

Açık bir yara, vücut dokusunda dış veya iç yırtılmayı içeren bir yaralanma durumudur. Neredeyse herkes hayatında bir açık bir yara durumu yaşa. Açık yaraların çoğu küçüktür ve evde tedavi edilebilir.

Düşme, keskin cisimlere sahip kazalar ve araba kazaları, açık yaraların en yaygın nedenleridir. Ciddi bir kaza durumunda, derhal tıbbi yardım almalısınız. Bu özellikle çok kanama varsa veya kanama 20 dakikadan fazla sürerse geçerlidir.

Farklı Açık Yara Tipleri Var Mı?

Nedenlerine göre sınıflandırılmış dört tür açık yara vardır.

Aşınma

Cildiniz pürüzlü veya sert bir yüzeye sürtündüğünde veya kazıdığında bir aşınma meydana gelir. Yol döküntüsü, aşınmaya bir örnektir. Genellikle çok kanama olmaz, ancak enfeksiyondan kaçınmak için yaranın temizlenmesi gerekir.

Yırtılma

Yırtılmai derinin kesilmesi ile olur. Bıçak, alet ve makine kazaları, laserasyonların sık görülen nedenleridir. Derin yırtılmalarda kanama hızlı ve yoğun 90olabilir.

Delinme

Delinme, çivi veya iğne gibi uzun, sivri bir nesnenin neden olduğu küçük bir deliktir. Bazen, bir kurşun delinme yarasına neden olabilir.

Delinmeler çok fazla kanamayabilir, ancak bu yaralar iç organlara zarar verecek kadar derin olabilir. Küçük bir ponksiyon yarası varsa bile, tetanoz atışı almak ve enfeksiyonu önlemek için doktorunu ziyaret et.

Avulsiyon

Bir avülsiyon , deriden ve altındaki dokudan kısmen veya tamamen kopar. Avülsiyonlar genellikle vücutta ezilme, patlamalar ve silah sesleri gibi şiddetli kazalar sırasında ortaya çıkar. Ağır ve hızlı bir şekilde kanarlar.

Açık Yaralar Nasıl Tedavi Edilir?

Bazı yaralar evde tedavi edilebilir ve diğerleri, tıbbi bir yaklaşım için doktorunuza gitmenizi gerektirebilir.

Küçük yaralar için evde tedavi yöntemleri

Küçük yaralar evde tedavi edilebilir. İlk olarak, tüm kir ve kalıntıları gidermek için yarayı yıkayın ve dezenfekte edin. Kanamayı ve şişmeyi kontrol etmek için doğrudan basınç ve yükseklik kullanın.

Yarayı sararken daima steril bir pansuman veya bandaj kullanın. Çok küçük yaralar bandaj olmadan iyileşebilir. Beş gün boyunca yarayı temiz ve kuru tutmanız gerekir. Ayrıca bol bol dinlendiğinizden emin olmalısınız.

Ağrı genellikle bir yaraya eşlik eder. Asetaminofen’i (Tylenol) paket üzerinde belirtildiği gibi alabilirsiniz. Kanamaya neden olabileceği veya uzamasına neden olabileceği için aspirin içeren ürünlerden kaçının.

Çürük veya kabarma varsa buz uygulayın ve kabuklarda toplanmasından kaçının. Dışarıda vakit geçiriyorsanız, tamamen iyileşene kadar alanda güneş koruma faktörü (SPF) 30 olan bir güneş koruyucu kullanın.

Ne zaman doktora görünmeli?

Evde bazı yaraları tedavi edebilmenize rağmen, aşağıdaki durumlarda doktoru görmelisiniz:

  • açık bir yara 1/2 inçten daha derindir
  • kanama doğrudan basınçla bitmiyor
  • kanama 20 dakikadan uzun sürer
  • kanama ciddi bir kazanın sonucudur

Tıbbi tedavi yöntemleri

Doktorunuz açık yaranızı tedavi etmek için farklı teknikler kullanabilir. Alanı temizledikten ve muhtemelen uyuştuktan sonra doktorunuz yarayı cilt tutkusu, dikişler veya dikişler kullanarak kapatabilir. Eğer bir delinme yaran varsa, bir tetanoz çekimi alabilirsin.

Yaranızın konumuna ve enfeksiyon potansiyeline bağlı olarak doktorunuz yarayı kapatamaz ve doğal olarak iyileşmesine izin vermeyebilir. Bu, yaranın tabanından yüzeysel epidermise kadar, ikincil niyetle iyileşme olarak bilinir.

Bu işlem yaranızı gazlı bez ile doldurmanızı gerektirebilir. İyileşme güzel görünmese de, enfeksiyon ve apselerin oluşumunu önler.

Açık bir yara için başka bir tedavi ağrı kesici ilaçları içerir. Doktorunuz ayrıca bir enfeksiyon veya enfeksiyon geliştirme riski yüksekse, penisilin veya başka bir antibiyotik reçete edebilir. Bazı durumlarda, ameliyat gerekebilir.

Bir vücut kısmı kopmuşsa, olası yeniden takılma için hastaneye götürülmelidir. Vücut kısmını nemli gazlı bezle sarın ve buza koyun.

Doktorun ofisini terk ettiğinizde, bandajlarınız ve sargılarınız olabilir. Bandajları ve pansumanları değiştirirken ellerinizi yıkamak ve temiz bir yüzey üzerinde çalışmak önemlidir.

Tekrar pansumandan önce yarayı dezenfekte edin ve kurutun. Eski pansumanları ve bandajları plastik torbalara atın.

Açık bir yaranın olması ile ilgili herhangi bir komplikasyon var mı?

Açık bir yaranın ana komplikasyonu enfeksiyon riskidir. Patlama, derin yırtılma veya ciddi bir kaza geçirdiyseniz ve ciddi kanama veya enfeksiyon belirtileri gösteriyorsanız derhal doktorunuzu arayın.

Kanama belirtileri arasında doğrudan basınca cevap vermeyen sürekli kanama vardır. Yarada görülen varsa bir enfeksiyon olabilir:

  • drenajda bir artış
  • yoğun yeşil, sarı veya kahverengi irin
  • kötü kokulu irin

Diğer enfeksiyon belirtileri şunlardır:

Doktorunuz yarayı boşaltır veya debride eder ve bakteriyel enfeksiyon gelişirse sıklıkla bir antibiyotik reçete eder. Ciddi durumlarda, enfekte olmuş dokuları ve bazen de çevresindeki dokuları çıkarmak için ameliyat gerekebilir.

Açık bir yaradan oluşabilecek durumlar:

  • Tetanos. Bu duruma tetanoza neden olan bakterilerin neden olduğu enfeksiyon neden olur. Çenenizde ve boynunuzda kas kasılmalarına neden olabilir.
  • Nekrotizan fasiit. Bu, Clostridium ve Streptococcus dahil olmak üzere doku kaybına ve sepsise yol açabilen çeşitli bakterilerin neden olduğu ciddi bir yumuşak doku enfeksiyonudur .
  • Selülit. Bu, cildinizin yaraya hemen temas etmeyen bir enfeksiyonudur .

Genel Bakış

Küçük veya daha ciddi bir açık yaranız olsun, hızlı harekete geçmek önemlidir. Bazı açık yaralar evde tedavi edilebilir, ancak bu her zaman böyle değildir.

Derin bir kesiniz varsa veya çok kanıyorsanız tıbbi yardıma ihtiyacınız var. Bu, en uygun tedaviyi almanızı sağlar ve komplikasyon ve enfeksiyon riskini azaltır.

Kaynaklar:

Açık yara bakımı, kesikler ve sıyrıklar [Bilgi sayfası]. (2010).

Mayo Kliniği Kadrosu. (2018). Delinme yaraları: İlk yardım.

Popüler Gönderiler