Açıklanamayan kilo kaybı veya denemeden kilo vermek endişe kaynağı olabilir. Altta yatan bir durumu gösterebilir.
İyi bir kural, 6 ila 12 ay içinde önemli miktarda – kilonuzun yüzde 5’inden fazlasını – kaybettiyseniz doktorunuzu görmektir. Ek olarak, doktorunuzla konuşmak için diğer semptomları not edin.
Unutmayın, her kilo kaybı ciddi değildir. Hayatı değiştiren veya stresli bir olaydan sonra olabilir. Bununla birlikte, kasıtsız kilo kaybı, bu tıbbi durumlardan birinin bir işareti olabilir.
1. Kas Kaybı
Kas kaybı veya kas kaybı, beklenmedik kilo kaybına neden olabilir. Başlıca semptom kas zayıflığıdır. Uzuvlarınızdan biri diğerinden daha küçük görünebilir.
Vücudunuz yağ kütlesinden ve kas, kemik ve su içeren yağsız kütleden oluşur. Kas kaybedersen kilo verirsin. Bu, bir süre kas kullanmazsanız olabilir. En çok egzersiz yapmayan, masa başı işlerde çalışan veya yatalak olan kişilerde görülür. Genellikle egzersiz ve doğru beslenme kas kaybını tersine çevirecektir.
Kas kaybının diğer olası nedenleri şunlardır:
- kırık kemikler gibi yaralanmalar
- yaşlanma
- yanıklar
- felç
- kireçlenme
- romatizmal eklem iltihabı
- osteoporoz
- multipl skleroz
- sinir hasarı
2. Aşırı Aktif Tiroid
Hipertiroidizm veya aşırı aktif tiroid, tiroid beziniz çok fazla tiroid hormonu ürettiğinde gelişir. Bu hormonlar, metabolizma da dahil olmak üzere vücuttaki birçok işlevi kontrol eder.
Tiroidiniz aşırı aktifse, iştahınız iyi olsa bile çabucak kalori yakarsınız. Sonuç, kasıtsız kilo kaybı olabilir.
Diğer semptomlar şunlardır:
- hızlı, düzensiz kalp atış hızı
- endişe
- tükenmişlik
- ısı intoleransı
- uyku sorunları
- el titremesi
- kadınlarda hafif dönemler
Hipertiroidizmin olası nedenleri şunlardır:
- mezar hastalığı
- tiroidit
- çok fazla iyot yemek
- çok fazla tiroid ilacı almak
Hipertiroidizmin tedavisi yaşınıza ve vakanızın ciddiyetine bağlıdır. Genellikle antitiroid ilaçlar, radyoaktif iyot, beta blokerler veya ameliyatla tedavi edilir.
3. Romatoid Artrit
Romatoid artrit (RA), bağışıklık sisteminizin eklemlerinizin astarına saldırmasına ve iltihaplanmaya yol açmasına neden olan otoimmün bir hastalıktır. Kronik inflamasyon metabolizmayı hızlandırabilir ve toplam ağırlığı azaltabilir.
RA belirtileri eklem şişmesi ve ağrıyı içerir. Genellikle vücudunuzun her iki tarafındaki aynı eklemleri etkiler. RA’nız varsa, bir saat veya daha fazla hareket etmezseniz eklemleriniz sertleşebilir.
RA’nın kesin nedeni bilinmemektedir. Şunlarla bağlantılı olabilir:
- yaş
- genler
- hormonal değişiklikler
- sigara içmek
- ikinci el sigara
- obezite
RA tedavisi tipik olarak ilaçla başlar. İlaçlar, hastalığı modifiye edici antiromatizmal ilaçlar, kortikosteroidler, biyolojikler ve Janus ile ilişkili kinaz inhibitörlerini içerir.
4. Diyabet
İstenmeyen kilo kaybının bir başka nedeni de tip 1 diyabettir. Tip 1 diyabetiniz varsa, bağışıklık sisteminiz pankreasınızdaki insülin üreten hücrelere saldırır. İnsülin olmadan vücudunuz enerji için glikoz kullanamaz. Bu yüksek kan şekerine neden olur.
Böbrekleriniz kullanılmayan glikozu idrar yoluyla uzaklaştırır. Şeker vücudunuzu terk ederken, kaloriler de öyle.
Tip 1 diyabet ayrıca şunlara da neden olur:
- sık idrara çıkma
- dehidrasyon
- tükenmişlik
- bulanık görüş
- aşırı susuzluk
- aşırı açlık
Tip 1 diyabet tedavisi, insülin, kan şekeri izleme, diyet değişiklikleri ve egzersizi içerir.
5. Depresyon
Kilo kaybı, en az iki hafta boyunca üzgün, kaybolmuş veya boş hissetmek olarak tanımlanan depresyonun bir yan etkisi olabilir. Bu duygular, işe veya okula gitmek gibi günlük aktivitelere müdahale eder.
Depresyon, beynin iştahı kontrol eden kısımlarını etkiler. Bu, iştahsızlığa ve sonunda kilo kaybına neden olabilir.
Bazı insanlarda depresyon iştahı artırabilir. Belirtiler kişiden kişiye değişir. Depresyonun diğer belirtileri şunlardır:
- sürekli üzüntü
- hobilere ilgi kaybı
- düşük enerji
- zayıf konsantrasyon
- çok az veya çok uyumak
- ölüm veya intihar düşünceleri
- sinirlilik
Depresyon tedavisinde davranışçı terapi, psikoterapi ve antidepresanlar kullanılır.
6. İltihaplı Bağırsak Hastalığı
Beklenmeyen kilo kaybı, inflamatuar bağırsak hastalığının (IBD) bir belirtisi olabilir. IBD, sindirim sisteminin çeşitli kronik inflamatuar bozukluklarını kapsayan bir terimdir. En yaygın iki tip Crohn hastalığı ve ülseratif kolittir.
IBD’nin kronik iltihabı vücudunuzu katabolik bir duruma sokar, bu da sürekli olarak enerji tükettiği anlamına gelir.
IBD ayrıca açlık hormonu olan ghrelini ve tokluk hormonu olan leptini de bozar. Bu iştah azalması ve kilo kaybı ile sonuçlanır.
Ek semptomlar şunlardır:
- ishal
- karın ağrısı
- şişkinlik
- kanlı dışkı
- tükenmişlik
Bu belirtiler belirli yiyecekler tarafından tetiklenir. IBD’niz varsa, yemek yemekte tereddüt edebilirsiniz. IBD tedavisi genellikle beslenme desteği, ilaç ve bazı durumlarda ameliyattan oluşur.
7. Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı
Kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH) ilerleyici bir akciğer hastalığıdır. Buna amfizem ve kronik bronşit dahildir. KOAH’lı birçok insan her ikisine de sahiptir.
Amfizem, ciğerlerinizdeki hava keselerine yavaş yavaş zarar vererek nefes almayı zorlaştırır. Kronik bronşit, akciğerlerinize hava getiren hava yollarının iltihaplanmasına neden olur. Bu, mukus, öksürük ve solunum sorunları üretir. Erken KOAH hafiftir. Bazı insanlar semptom göstermeyebilir, ancak görünenler şunları içerir:
- nefes darlığı
- hırıltı
- göğüste sıkışma
- mukuslu veya mukussuz hafif öksürük
Daha sonraki aşamalarda KOAH kilo kaybına neden olabilir. Emek verilen nefes çok fazla kalori yakar. Cleveland Clinic’e göre, KOAH’lı bir kişi nefes almak için KOAH’ı olmayan bir kişiye göre 10 kat daha fazla kaloriye ihtiyaç duyabilir. Aynı anda yemek yemek ve nefes almak da rahatsız edici olabilir.
Şiddetli KOAH belirtileri ayrıca şunlardır:
- bacakların, ayak bileklerinin veya ayakların şişmesi
- düşük kas dayanıklılığı
- tükenmişlik
KOAH’ın ana nedeni sigaradır. Hava kirliliği ve toz gibi tahriş edici maddelere uzun süre maruz kalmak da KOAH’a yol açabilir. Tedavi, bronkodilatörler gibi ilaçları ve oksijen tedavisi gibi akciğer terapilerini içerir.
8. Endokardit
Endokardit, kalbinizin iç astarının veya endokardın iltihaplanmasına neden olur. Mikroplar (genellikle bakteriler) kan dolaşımına girdiğinde ve kalbinizde toplandığında gelişir.
Endokarditli çoğu insanın ateşi vardır. Bu zayıf bir iştahla birlikte gelebilir. Yüksek vücut ısısı da metabolizmayı hızlandırır ve yağ yakar, kilo kaybına neden olur.
Diğer semptomlar şunlardır:
- kalp mırıltısı
- kanlı veya kansız öksürük
- karın ağrısı
- göğüs ağrısı
- nefes almada zorluk
- gece terlemeleri
- sırt ağrısı
- baş ağrısı
- ciltte kırmızı veya mor lekeler
Sağlıklı kalplerde endokardit nadirdir. Kalp kapakçıkları, yapay kalp kapakçıkları veya doğuştan kalp kusurları olan kişileri etkileme olasılığı daha yüksektir. Endokardit tedavisi antibiyotik ve ameliyatı içerir.
9. Tüberküloz
Açıklanamayan kilo kaybının bir başka nedeni, genellikle akciğerleri etkileyen bulaşıcı bir durum olan tüberkülozdur (TB). Mycobacterium tuberculosis bakterilerinden kaynaklanır. Kilo kaybı ve iştah azalması TB’nin başlıca belirtileridir, ancak nedenleri tam olarak anlaşılamamıştır.
TB hava yoluyla yayılır. Hastalanmadan TB’ye yakalanabilirsiniz. Bağışıklık sisteminiz onunla savaşabilirse, bakteriler etkisiz hale gelecektir. Buna gizli TB denir.
Zamanla aktif tüberküloza dönüşebilir. Belirtiler şunlardır:
- 3 hafta veya daha uzun süren kötü öksürük
- göğüs ağrısı
- kan veya balgam tükürmek
- tükenmişlik
- gece terlemeleri
- titreme
- ateş
Bazı insanlar aktif TB riski altındadır. Bu, zayıf bağışıklık sistemi olan insanları, özellikle de aşağıdakilere sahip olanları içerir:
- düşük vücut ağırlığı
- madde kullanım bozukluğu
- diyabet
- silikoz
- lösemi
- Hodgkin hastalığı
- HIV
- organ nakli
TB tipik olarak altı ila dokuz ay boyunca bir dizi antibiyotik ile tedavi edilir.
10. Kanser
Kanser, anormal hücrelerin hızla bölünmesine ve yayılmasına neden olan hastalıkların genel adıdır. Amerikan Kanser Derneği’ne göre, ilk belirtilerden biri açıklanamayan 10 kilo veya daha fazla kilo kaybı olabilir. Bu pankreas, akciğer, mide ve yemek borusu kanserlerinde yaygındır.
Kanser iltihabı arttırır. Bu, kas israfını teşvik eder ve iştahı düzenleyen hormonları bozar. Büyüyen bir tümör, dinlenme enerji harcamanızı (REE) veya vücudunuzun dinlenme sırasında ne kadar enerji yaktığını da artırabilir.
Kanserin erken belirtileri ayrıca şunlardır:
- ateş
- tükenmişlik
- ağrı
- cilt değişiklikleri
Birçok durum bu semptomlara neden olabilir. Bazen kanser herhangi bir belirtiye neden olmaz.
Tedavi, kanserin türüne bağlıdır. Tipik tedaviler arasında cerrahi, radyasyon tedavisi, kemoterapi ve immünoterapi bulunur.
11. Addison Hastalığı
Addison hastalığı, bağışıklık sistemi adrenal bezlere saldırdığında gelişir. Buna karşılık, adrenal bezler kortizol ve aldosteron gibi yeterince hormon üretemez. Kortizol, metabolizma ve iştah dahil olmak üzere birçok işlevi düzenler. Düşük kortizol seviyeleri iştahsızlığa ve kilo kaybına neden olabilir.
Addison hastalığının diğer belirtileri şunlardır:
- düşük kan basıncı
- kronik yorgunluk
- kas güçsüzlüğü
- tuz isteği
- hiperpigmentasyon
Addison hastalığı nadirdir ve Amerika Birleşik Devletleri’nde yaklaşık 100.000 kişiden 1’ini etkiler. Tedavi, adrenal bezinizi düzenleyecek ilaçları içerir.
12. HIV
HIV, T hücreleri adı verilen bağışıklık hücrelerine saldırır. Bu, enfeksiyonlarla savaşmayı zorlaştırır. Tedavi edilmezse HIV, edinilmiş immün yetmezlik sendromuna (AIDS) yol açabilir. Bu koşulların gelişmiş formları genellikle kilo kaybına neden olur.
Boğaz ağrısı, ağız yaraları ve yorgunluk gibi belirtiler yemek yemeyi rahatsız edebilir. HIV ayrıca REE’yi artıran ikincil enfeksiyon riskini de artırır.
HIV’in diğer belirtileri şunlardır:
- ateş
- titreme
- kızarıklıklar
- gece terlemeleri
- şişmiş lenf düğümleri
- kas ağrıları
HIV belirtileri kişiye ve enfeksiyonun evresine bağlıdır. Antiretroviral tedavi, HIV’i tedavi etmek ve virüsün yayılmasını durdurmak için kullanılır ve kilo kaybını iyileştirebilir.
13. Konjestif Kalp Yetmezliği
Kilo kaybı, konjestif kalp yetmezliğinin (KKY) bir komplikasyonudur. Kalp yeterince kanla dolamadığında, kalp kanı yeterli güçle pompalayamadığında veya her ikisinde birden CHF gelişir. Kalbin bir veya iki tarafını etkileyebilir.
CHF’niz varsa, sindirim sisteminiz yeterince kan alamaz. Bu, mide bulantısına ve erken dolgunluğa neden olabilir. Ek olarak, yemek yerken nefes almak zor olabilir.
Hasarlı kalp dokusundaki iltihaplanma da metabolizmayı hızlandırarak istenmeyen kilo kaybına neden olur.
CHF semptomları ayrıca şunlardır:
- nefes darlığı
- kalıcı öksürük
- şişme
- tükenmişlik
- hızlı kalp atış hızı
Anjiyotensin dönüştürücü enzim inhibitörleri, beta blokerler ve diüretikler dahil olmak üzere CHF’yi tedavi etmek için kullanılan birkaç ilaç vardır. Bazı durumlarda ameliyat gerekli olabilir.
Erkekler VS Kadınlar
Kadınlarla karşılaştırıldığında, erkekler daha yüksek bir orana sahiptir:
- endokardit
- pankreas kanseri
- akciğer kanseri
Kadınlar KOAH için daha yüksek risk altındadır. Kadınların ayrıca hipertiroidizm geliştirme olasılığı 2 ila 10 kat ve RA’ya sahip olma olasılığı 2 ila 3 kat daha fazladır.
Ne Zaman Doktora Gidilmelidir?
Vücut ağırlığınızın dalgalanması normaldir. Ancak, alışkanlıklarınızı değiştirmeden kilo veriyorsanız, başka bir şey olabilir.
6 ila 12 ayda yüzde 5 kilo kaybı yaşarsanız veya yukarıdaki belirtilerden herhangi birini fark ederseniz, doktorunuzu ziyaret edin.