Perşembe, Ocak 16, 2025

Bunlara da göz atın

İlgili içerikler

Adet Gecikmesi Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Menstruasyon genellikle aylık bir döngüde çalışır. Bu, bir kadının vücudunun olası hamileliğe hazırlanırken geçtiği süreçtir. Bu işlem sırasında yumurtalıklardan bir yumurta bırakılacaktır. Bu yumurta döllenmezse, bir kadının adet dönemi sırasında uterusun astarı vajinadan dökülür.

Adet olarak da bilinen adet döneminiz genellikle iki ila sekiz gün sürer.

Birçok kadın dönemleri boyunca semptomlar yaşarlar. Kramp veya duygudurum değişiklikleri gibi bazı semptomlar adet döneminden önce başlayabilir. Buna genellikle adet öncesi sendrom veya PMS denir . Çoğu kadın adet belirtisi, dönem bittikten sonra geçer.

Tam Bir Adet Döngüsü Ne Kadar Sürer?

Tam adet döngüsü bir dönemin ilk gününden diğerinin ilk gününe kadar sayılır. Genellikle 21 ila 35 gün sürer. Adet döngüsünde farklı aşamalar vardır. Bunlar:

Foliküler faz

Foliküler faz menstrüasyonun ilk gününde başlar ve yumurtlama başladığında sona erer. Bu aşamada, yumurtalıklar daha sonra yumurta barındıran foliküller üretir. Bu, uterusun astarının kalınlaşmasını uyarır. Bu süre zarfında östrojende bir artış olur.

Yumurtlama

Olgun yumurta fallop tüpüne ve daha sonra uterusa salınır. Bu tipik olarak bir kadının döngüsünde yaklaşık iki hafta veya yaklaşık yarıda (döngülerin tam ortasında kalan günde) meydana gelir.

Luteal faz

Vücut hamilelik için hazırlığını korur. Buna progesteron artışı ve az miktarda östrojen dahildir. Döllenmiş bir yumurta rahim içine yerleştirilmezse, bu aşama sona erecek ve menstruasyon başlayacaktır. 28 günlük bir döngüde, bu aşama 22. gün civarında sona erer.

Adet Dönemi

Bu aşamada, uterusun kalınlaşmış astarı dökülür.

Adetinizin Düzensiz Olup Olmadığını Nasıl Anlarsınız?

Birçok kadın hayatlarının bir noktasında düzensiz dönemler yaşayacaktır. Genç kadınların menstrüasyonun ilk birkaç yıllarında çok uzun süreler de dahil olmak üzere oldukça düzensiz dönemler yaşaması özellikle yaygındır. Adet dönemleri başladıktan bir ila üç yıl sonra dönemleri genellikle kısalır ve stabilize olur.

Düzensiz dönemler; daha hafif, daha ağır, öngörülemeyen bir şekilde ulaşan veya ortalamadan daha uzun veya daha kısa süren dönemleri içerir. Eunice Kennedy Shriver Ulusal Çocuk Sağlığı ve İnsani Gelişme Enstitüsü’ne göre , kadınların yüzde 14 ila 25’inin “düzensiz” döngü olarak sınıflandırılanlara sahip olduğu tahmin edilmektedir .

Bununla birlikte, dönemleriniz 21 günden az veya 35 günden fazla ise düzensizliğin altında yatan başka bir neden olabilir. Bu durumda doktorunuzdan randevu almalısınız.

Adetinizin Ne Kadar Süreceğini Ne Etkileyebilir?

Döngününüzü etkileyen bir dizi farklı faktör vardır. Örneğin, yaşlandıkça adetiniz daha hafifleşecek ve daha düzenli hale gelecektir.

Doğum kontrol hapları, vajinal halkalar ve RİA’lar dahil olmak üzere yeni bir kontraseptif kullanmak ilk başta sizi düzensiz hale getirebilir. Birçok doğum kontrol yöntemi, onları almaya başladıktan sonraki ilk bir ila üç ay boyunca uzun, semptomatik dönemlere neden olabilir, bazı durumlarda bunlar zaman içinde bile ortaya çıkabilir.

Sizi düzensiz hale getirebilecek veya adet döngünüzde değişikliklere neden olabilecek diğer faktörler şunlardır:

  • aşırı kilo kaybı
  • aşırı egzersiz
  • pelvik inflamatuar hastalık (PID) gibi üreme organlarına enfeksiyonlar
  • polikistik over sendromu (PCOS) gibi durumlar
  • artan stres
  • beslenme değişiklikleri

Adet Dönemi Nasıl Düzenlenir?

Birçok kadın adet döngüsünü düzenlemeyi ister. Adet döngüsünün düzenlenmesi, bir kadının döneminin belirli bir zaman dilimi içinde olmasını sağlamak ve “normal” arasında iki ila sekiz gün arasında bir zaman dilimi sürmesini sağlamak için stratejilere ve tedavilere odaklanır.

Adet döngüsünü düzenlemenin en yaygın yolu doğum kontrol hapları veya yama veya NuvaRing gibi diğer benzer hormonal kontraseptiflerdir. Bu kontraseptif yöntemlerden bazıları ayda bir kez bir kadın periyodunu tetikleyecek, diğerleri ise her üç veya altı ayda bir ona bir süre verebilir.

Adet döngüsünü düzenlemenin diğer yöntemleri, ciddi kilo kaybına neden olan yeme bozukluklarının tedavisini veya diyet ve yaşam tarzını değiştirmeyi içerebilir. Stresi azaltabiliyorsanız bu da döneminizin düzensizliğini de azaltabilir.

Ne Zaman Doktora Görünmelisiniz?

Her kadın biraz farklı olsa ve “normal” i benzersiz olacak olsa da, sağlık uzmanınızla konuşmanız gereken durumlar vardır. Bu durumlar şunları içerir:

  • Uzun süre sabit ve düzenli olduktan sonra adetiniz düzensiz hale gelirse.
  • Hamile olmadığınız halde 90 günden uzun süre adet olmazsanız.
  • Hamile olabileceğinizi düşünüyorsanız.
  • Adetiniz sekiz günden fazla sürerse.
  • Normalden çok daha fazla kanamanız olursa.
  • İki saatte birden fazla tampon veya ped değiştirmeniz gerekiyorsa.
  • Adet döneminde şiddetli ağrı hissediyorsanız.
  • Adet dönemleriniz 35 günden fazla veya 21 günden az sürede yaşanıyorsa.

Tampon kullandıktan sonra aniden ateşlenir ve grip benzeri semptomlar yaşarsanız, derhal tıbbi yardım alın. Bu belirtiler toksik şok sendromu olarak adlandırılan tehlikeli bir komplikasyonu gösterebilir .

Özet

Adet döneminizin ne kadar sürdüğünü sorduğunuzda, kadınların kesin bir cevap vermeleri kolaydır. Bununla birlikte, her kadın farklıdır ve kendi normaline sahiptir. Her ay benzersiz döngünüzü takip etmek eğilimleri ve kalıpları tespit etmenize yardımcı olur, böylece herhangi bir değişiklik olur olmaz fark edebilirsiniz.

Adet döneminizde, özellikle diğer yeni semptomların yanı sıra stresle ilgili olduğuna inanmadığınız ani değişiklikler yaşıyorsanız, jinekoloğunuzdan randevu almalısınız.

Healthline, How Long Does Your Period Last?, 2017

Referanslar

  • Mayo Clinic Staff. (2014). Menstrual cramps: Definition.
  • Mayo Clinic Staff. (2016). Women’s health: Menstrual cycle: What’s normal, what’s not.
  • Menstruation and the menstrual cycle. (2017).
  • What are menstrual irregularities? (n.d.).

Popüler Gönderiler