Aerius Nedir?

0
47624

Aerius, desloratadin içeren bir antihistaminik ilaçtır. Desloratadin, alerjik reaksiyonları hafifletmek için kullanılan bir ikinci nesil antihistaminiktir. Alerjik rinit (saman nezlesi) ve kronik ürtiker (kurdeşen) gibi alerjik koşulların semptomlarını azaltmaya yardımcı olur. Aerius, burun tıkanıklığı, burun akıntısı, hapşırma, kaşıntı ve gözlerde sulanma gibi alerjik semptomların tedavisinde etkilidir. Bu semptomlar, alerjik maddelere maruz kaldığınızda vücudunuzun aşırı reaksiyon göstermesi sonucu ortaya çıkar. Aerius, bir reçete ile temin edilebilen bir ilaçtır. Doktorunuz tarafından belirtilen dozda ve sürede kullanılmalıdır. Genellikle günlük olarak alınır. Aerius, histamin reseptörlerini bloke ederek çalışır. Bu, alerjik reaksiyonlara bağlı semptomların azalmasına ve rahatlama sağlanmasına yardımcı olur.

Aerius kullanırken bazı yan etkiler ortaya çıkabilir. Bunlar arasında baş ağrısı, yorgunluk, uyuşukluk, ağız kuruluğu ve mide bulantısı gibi durumlar bulunabilir. Nadir durumlarda, ciddi alerjik reaksiyonlar da görülebilir. Yan etkiler hakkında endişeleriniz veya şüpheleriniz varsa, bir sağlık uzmanına danışmanız önemlidir. Aerius veya herhangi bir ilaç hakkında daha fazla bilgi almak için, ilgili doktor veya eczacınıza danışmanız önemlidir. Onlar, sizin durumunuza uygun en doğru ve güncel bilgileri sağlayabilirler.

Aerius Ne İçin Kullanılır?

Aerius, mevsimsel alerjiler, alerjik rinit ve kronik idiyopatik ürtikerin neden olduğu hapşırma, burun akıntısı, kaşıntılı/sulu gözler, kurdeşen ve kaşıntı gibi alerji semptomlarını tedavi etmek için kullanılan bir antihistaminik ilaçtır. Vücutta alerji semptomlarına neden olan bir madde olan histaminin etkisini bloke ederek çalışır. Aerius kaşıntı, hapşırma ve burun akıntısı gibi semptomları hafifleterek alerjisi olan bireylerin günlük aktivitelerine devam etmelerini kolaylaştırabilir.

Aerius Nasıl Kullanılır?

Aerius tipik olarak ağızdan alınır ve tablet, şurup ve ağızda dağılan tablet formlarında bulunur. Yetişkinler ve 12 yaş ve üzerindeki çocuklar için önerilen olağan doz, günde bir kez alınan bir adet 5 mg tablet veya 10 mL şuruptur. 6 ila 11 yaş arası çocuklar günde bir kez 2,5 mg tablet veya 5 mL şurup almalıdır. Ağızda parçalanan tablet, saniyeler içinde çözüleceği dil üzerine yerleştirilmeli ve ardından su ile veya susuz yutulmalıdır. Dozaj, bireyin yaşına, tıbbi durumuna ve tedaviye verdiği cevaba göre ayarlanabilir. Bir sağlık uzmanı tarafından sağlanan veya ürün etiketindeki dozaj talimatlarına uymak ve önerilen dozdan fazlasını almamak önemlidir.

Aerius’un Yan Etkileri Nelerdir?

Tüm ilaçlar gibi, Aerius de yan etkilere neden olabilir. Bazı yaygın yan etkiler şunları içerir:

  • baş ağrısı
  • tükenmişlik
  • mide bulantısı
  • hazımsızlık
  • boğaz ağrısı
  • kas ağrısı

Daha az yaygın ancak daha ciddi yan etkiler şunları içerebilir:

  • alerjik reaksiyonlar
  • hızlı veya düzensiz kalp atışı
  • şiddetli baş dönmesi veya bayılma
  • nöbetler
  • ruh hali değişiklikleri
  • titreme

Bu ciddi yan etkilerden herhangi biri meydana gelirse derhal bir sağlık uzmanıyla iletişime geçmek önemlidir. Herhangi bir ilgili semptom veya yan etki yaşıyorsanız, mümkün olan en kısa sürede bir sağlık uzmanıyla konuşmak önemlidir.

Aerius Diğer İlaçlarla Etkileşime Girer Mi?

Aerius diğer ilaçlar, takviyeler ve vitaminlerle etkileşime girebilir. Aerius ile etkileşime girebilecek bazı ilaçlar şunlardır:

  • Eritromisin, ketokonazol veya flukonazol
  • Simetidin
  • Rifampisin

Potansiyel etkileşimlerden kaçınmak için Aerius’a başlamadan önce alınan tüm ilaçlar, takviyeler ve vitaminler hakkında bir sağlık uzmanını bilgilendirmek önemlidir.

Aerius’un Kullanılmaması Gereken Durumlar Nelerdir?

Aerius, aşağıdakiler gibi belirli durumlarda kullanılmamalıdır:

Alerjik reaksiyon: Aerius, desloratadine veya içeriğindeki herhangi bir maddeye alerjisi olan kişiler tarafından kullanılmamalıdır.

Şiddetli karaciğer hastalığı: Aerius, durumu şiddetlendirebileceğinden, ciddi karaciğer hastalığı olan kişilerde kullanılmamalıdır.

Fenilketonüri (PKU): Aerius’un ağızda parçalanan tablet formu, fenilalanine metabolize olan aspartam içerir. PKU’lu bireyler bu Aerius formunu almamalıdır.

Güvenli ve kullanımının uygun olduğundan emin olmak için Aerius’a başlamadan önce bir sağlık uzmanına önceden var olan herhangi bir tıbbi durum hakkında bilgi vermek önemlidir.

Aerius Kullanırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Aerius veya desloratadin kullanırken dikkate alınması gereken birkaç şey vardır:

Uyuşukluk: Aerius’un diğer bazı antihistaminiklere göre uyuşukluğa neden olma olasılığı daha düşük olsa da, yine de bir dereceye kadar sedasyona neden olabilir. Bu nedenle, ilacın etkileri bilinene kadar araç veya ağır makine kullanmaktan kaçınmak önemlidir.

Alkol ve yatıştırıcılar: Aerius’un yatıştırıcı etkileri, alkol veya diğer yatıştırıcılarla birlikte alındığında artabilir.

Hamilelik ve emzirme: Aerius’un hamilelik ve emzirme dönemindeki güvenliği belirlenmemiştir ve bu nedenle, yalnızca yararları potansiyel risklerinden ağır basıyorsa kullanılmalıdır. Aerius’u almadan önce hamileyseniz veya emziriyorsanız bir sağlık uzmanıyla konuşmanız önemlidir.

Çocuklar ve yaşlılar: Aerius’un 6 yaşından küçük çocuklarda ve 65 yaşın üzerindeki yaşlı bireylerde güvenliliği ve etkililiği belirlenmemiştir ve bu nedenle bu popülasyonlarda dikkatli kullanılmalıdır.

Bir sağlık uzmanı tarafından sağlanan veya ürün etiketindeki dozlama talimatlarına uymak ve önerilen dozdan fazlasını almamak önemlidir. Herhangi bir ilgili semptom veya yan etki yaşıyorsanız, mümkün olan en kısa sürede bir sağlık uzmanıyla konuşmak önemlidir.

Aerius’un Türkiye’de Bulunma Durumu Nedir?

Aerius, Türkiye’de bulunmakla birlikte SGK tarafından geri ödeme kapsamındadır. Aerius Film Tablet 5 mg 20 tabletlik ambalaj perakende satış fiyatı 56,55 TL’dir.

Kaynak

Drugs.com. (2022). Desloratadine.

RxList. (2022). Aerius.

National Library of Medicine. (2022). Desloratadine.

European Medicines Agency. (2011). Aerius.