Pazartesi, Kasım 11, 2024

Bunlara da göz atın

İlgili içerikler

Ağız Hijyeni İçin Önerilen Bakım İpuçları Nelerdir?

İyi ağız hijyeni yoluyla sağlıklı dişlerin sağlanması, genel sağlık yararları sağlar. Diş çürüğü ve diş eti hastalığı gibi diş problemleri sadece diş kaybına yol açmaz, aynı zamanda kalp hastalığı, inme, artrit ve diyabet gibi ciddi, kronik durumlarla da ilişkilidir. Sağlıklı bir gülüşü sürdürmek, günde iki kez doğru diş fırçalama ve günlük diş ipi kullanımının yanı sıra, diyet ayarlamaları yapmak, alkol ve tütün kullanımını sınırlamak ve düzenli diş randevularına ayak uydurduğunuzdan emin olmak anlamına da gelebilir.

İyi Ağız Hijyeni Nedir?

Basitçe ifade etmek gerekirse, iyi ağız hijyeni, dişlerinizi ve diş etlerinizi destekleyen ve koruyan bir dizi uygulama ve alışkanlıktır. Ancak bakımımızın sağlıklı olduğunu nasıl söyleyebiliriz? İyi ağız sağlığını ne tanımlar? Mevcut fikir birliği, iyi ağız hijyeninin ağrı, rahatsızlık veya güven kaybı olmadan konuşma, çiğneme ve yüz ifadeleri yapma yeteneği olduğu yönündedir. Bu nedenle, zihinsel ve fiziksel sağlığın önemli bir yönüdür.

Temel olarak, iyi bir ağız hijyeni rutininin amacı, dişlerde plak ve tartar oluşumunu önlemektir. Bununla bağlantılı ve eşit derecede önemli olan, diş eti hastalığının ve diş eti iltihabının ilerlemesini durdurmak veya caydırmak için çalışıyor.

Zayıf Ağız Hijyeni Kişileri Nasıl Etkileyebilir?

Çürükler, diş eti hastalığı ve diğer sorunlar, ısırmanızı ve çiğneme ve yemek yeme yeteneğinizi etkileyebilecek diş kaybına neden olabilir. Tedavi edilmeyen diş eti hastalığı, kalp hastalığı, inme ve diyabet dahil olmak üzere kronik sağlık durumlarıyla ilişkilidir. Kötü diş sağlığı ve dişlerin görünümü, zihinsel sağlığı önemli ölçüde etkileyerek özbilinci yükseltebilir ve özsaygıyı azaltabilir. Zamanında diş bakımı ve temizliği yapılmaması, ağız kanseri teşhis ve tedavi şansını azaltır.

İyi Ağız Hijyeni Nasıl Uygulanır?

Sonuç olarak, iyi ağız hijyeni bir varış noktasından çok bir yolculuktur. Sadece olumlu alışkanlıkları benimsemeyi ve bunlara bağlı kalmayı gerektirmez, aynı zamanda dişlerinize ve diş etlerinize daha iyi bakmanın yollarını öğrenmeye hazır olmanız anlamına gelir. İşte akılda tutulması gereken bazı önemli noktalar.

Günde iki kez iyice fırçalayın: Günde iki kez düzenli ve eksiksiz diş fırçalamanın diş hijyeninin temel taşı olduğu yaygın bir bilgidir. Her sabah ve her gece, her bir taraf için (alt ön, alt sırt, üst ön ve üst sırt) 30 saniye ile dişlerinizi fırçalamak için yaklaşık iki dakika harcayın. Diş fırçalarınızı düzenli olarak değiştirmeniz gerektiğini unutmayın.

Florür içeren diş ürünleri kullanın: Mineral florür ayrıca dişlerin güçlendirilmesine yardımcı olabilir. American Dental Association (ADA) tarafından onaylananlar gibi florür içeren diş macunlarını seçin.

Diş ipi kullanmayı ihmal etmeyin: Diş sağlığının korunması için günlük fırçalamanın yanı sıra dişler arasında diş ipi kullanılması çok önemlidir. Standart diş ipine ek olarak, önceden diş açılmış diş ipi veya su ipi kullanma cihazları dahil olmak üzere başka araçlar bunu daha da kolaylaştırabilir. Diş ipi, dişler arasında ve diş eti çizgisi boyunca sıkışan yiyecekleri çıkararak, fırçalamanın erişemediği yiyecek parçacıklarına ulaşır.

Fırçalama tekniklerini uygulayın: Düzenli fırçalama önemlidir, ancak doğru tekniği kullanmak da çok önemlidir. ADA’ya göre, aklınızda bulundurmanız gerekenler:

Doğru boyut: Kullandığınız diş fırçasının, ağzınızdaki her diş yüzeyine erişmenizi sağlayacak şekilde uygun boyutta olduğundan emin olun.

Uygun açı: Genel olarak, fırçanızı diş etlerine 45 derecelik bir açıda tutun.

Her tarafı fırçalamak: Dişlerinizin dış, iç ve çiğneme yüzeylerini fırçaladığınızdan emin olun.

Kısa vuruşlar: Fırçalarken ileri geri hareket eden nazik, kısa vuruşlar kullanın. Ön dişlerin iç yüzeylerini dikey (yukarı ve aşağı) darbelerle fırçalayın.

Dil bakımı: Dil aynı zamanda plağa neden olan bakteriler için bir depo olabileceğinden, onu da fırçaladığınızdan emin olun.

Sağlıklı ve dengeli beslenin: Yedikleriniz ve içtikleriniz de diş sağlığınızı etkileyebilir. Genel olarak, sağlıklı ve dengeli bir diyete bağlı kalmak iyi bir fikirdir. Bu, aşağıdakileri vurgulamak anlamına gelir:

  • Fasulye, yeşillik, elma, kepekli tahıllar ve brokoli gibi lif açısından zengin besinler
  • Yoğurt ve süt gibi süt ürünleri
  • Ağızda bakteri oluşumuyla mücadele edebilen polifenoller içeren yeşil ve siyah çay
  • Ağızda tükürük üretebilen, dişleri koruyan şekersiz sakız çiğnemek
  • Florür içeren su ve yiyecekler

Ek olarak, aşağıdakiler dahil bazı yiyecek ve içeceklerden kaçınılması gerekir:

  • yapışkan veya sakızlı şekerler
  • sert şekerler
  • yumuşak ekmek, cips veya hamur işleri gibi nişastalı yiyecekler
  • alkolsüz içecekler ve gazlı içecekler, özellikle şekerli olanlar, ayrıca fosforik ve sitrik asitler

Ağız kurumasını önleyin: Bazı ilaçların istenmeyen bir yan etkisi, diş sağlığını etkileyebilen ağız kuruluğudur. Aldığınız ilaçların bu duruma yol açtığını biliyorsanız veya şüpheleniyorsanız, seçenekleriniz hakkında diş hekiminizle konuşun.

Alkol ve tütün ürünlerini sınırlayın: Alkol içmenin birçok olumsuz sağlık etkisi arasında diş sağlığı üzerindeki önemli etkileri vardır. Alkol, ağız kanseri için kayda değer bir risk faktörüdür ve tüketim, gelişen periodontitis ile ilişkilendirilmiştir. Ayrıca sigara içmek veya dumansız tütün kullanmak diş eti hastalığı ile yakından ilişkilidir. Bu alışkanlıklar bağışıklık sistemini zayıflatarak diş eti iltihabı ve periodontitis gelişimini kolaylaştırır.

Gargara kullanın: İyi diş hijyeninin korunmasına yardımcı olabilecek başka bir strateji de gargara kullanmaktır. Tüm ürünler aynı değildir ve bazı kozmetik gargaralar diş eti iltihabına ve ağız kokusuna neden olan bakterilerin peşine düşmez. Genel olarak, size en iyi şekilde terapötik gargaralar kullanılır. Reçetesiz (OTC) ve reçeteli gargaralarda aşağıdaki aktif bileşenleri arayın:

  • setilpiridinyum klorür
  • klorheksidin
  • uçucu yağlar
  • florür
  • peroksit

Diş macunlarında olduğu gibi, ADA tarafından onaylanmış bir gargara seçmek iyi bir fikirdir.

Diş hekiminizi düzenli olarak ziyaret edin: Düzenli diş ziyaretleri plak ve tartar oluşumunu önler ve başka diş sorunları veya kanser belirtisi olmamasını sağlar. Sağlığın birçok alanında olduğu gibi, sorunlar ne kadar erken fark edilirse ve tedavi ne kadar proaktif olursa, sonuçlar o kadar iyi olur. Diş hekimini ne sıklıkta ziyaret etmeniz, özel durumunuza bağlıdır, ancak herhangi bir sorununuz yoksa, temizlik ve değerlendirme için yılda en az bir randevu ayarlayın. Bununla birlikte, diş eti hastalığınız, çürükleriniz veya diğer ağız sağlığı sorunlarınız varsa, ek çalışma yapmanız gerekebilir.

Diş Hekimine Ne Zaman Gidilmelidir?

İyi bir ağız sağlığının bir diğer önemli yönü de ne zaman bir diş hekimine gitme zamanının geldiğini bilmektir. Yukarıda belirtildiği gibi, ne kadar erken yardım alırsanız o kadar iyi durumda olursunuz. Randevu alma veya acil bakım arama zamanının geldiğine dair işaretler şunları içerir:

  • diş ağrısı veya kaybı
  • diş eti kanaması
  • çiğneme veya yutma zorluğu
  • sürekli/sürekli ağız kuruluğu
  • çene ağrısı (özellikle ağzı açarken/kapatırken)
  • dil, diş etleri veya ağzın içindeki lekeler ve yaralar

Bazı durumlar ve tedaviler diş problemlerine katkıda bulunabilir. Aşağıdakilerden herhangi birini yaşıyorsanız veya geçirmekteyseniz diş hekiminizden randevu alın:

  • kalp hastalığı, diyabet veya insan immün yetmezlik virüsü gibi kronik sağlık sorunları
  • kemoterapi ve radyasyon tedavisi
  • gebelik

Özet

İyi bir ağız sağlığının sağlanması, yalnızca benlik saygısına yardımcı olmak için değil, aynı zamanda genel sağlık ve sağlık için de önemlidir. Diş çürüğü ve diş eti hastalığı gibi diş problemleri çiğneme sorunlarına ve rahatsızlığa neden olabilir. İyi diş hijyeni uygulamaları, günde iki kez düzgün fırçalamayı, günde bir kez diş ipi kullanmayı, tütün, alkol ve şekerli yiyecek ve içeceklerden uzak durmayı ve diş hekiminizden düzenli bakım almayı içerir.

Diş bakımını gözden kaçırmak kolay olabilir. Çoğu zaman, dişlerinizin sağlığı diğer sorunlara arka planda kalır. Ancak ağız bakımını ertelemek asla iyi bir fikir değildir. Sağlıklı, parlak bir gülümseme sağlamanın ötesinde, iyi bir ağız sağlığına ayak uydurmak çok sayıda fayda sağlar ve genel bir sağlık ve zindelik planının parçası olarak düşünülmelidir. Tüm bunlarda kritik olan, dişlerinizin ve ağzınızın nasıl hissettiğine dikkat etmenizdir. Bir şeyler ters giderse, diş hekiminize ulaşmaktan çekinmeyin. İhtiyacınız olan bakımı ne kadar erken alırsanız, o kadar iyi durumda olursunuz.

Kaynak

Verywell Health, Oral Hygiene Tips, 2021

Centers for Disease Control and Prevention. Basics of oral health. Oral Health. Updated January 4, 2021.

Centers for Disease Control and Prevention. Oral health tips: what can adults do to maintain good oral health. Updated November 9, 2021.

Glick et al. A new definition for oral health developed by the FDI World Dental Federation opens the door to a universal definition of oral health. 2016.

Popüler Gönderiler