Ağız ülserleri, ağız ve diş etlerinde ağrılı bölgelerdir. Aft yaraları olarak da bilinirler. Çoğunlukla zararsız olmakla birlikte, ağız ülserleri son derece rahatsız edici olabilir ve bazı kişilerin yemek yemesini, içmesini ve dişlerini fırçalamasını zorlaştırabilir. Ağız ülserlerinin boyutu değişir ve ağız ülserinin kesin semptomları, bir kişinin sahip olduğu ülser türüne bağlı olacaktır.
Ağız Ülserinin Nedenleri Nelerdir?
Ağız ülserlerinin kesin nedeni hala bilinmemektedir ve kişiden kişiye değişmektedir. Yine de, aşağıdakiler de dahil olmak üzere ağız ülserlerini şiddetlendirebilecek bazı yaygın nedenler ve çeşitli faktörler vardır:
- sigarayı bırakmak
- turunçgiller ve asitliği veya baharatı yüksek diğer yiyecekler
- dili veya yanağın içini ısırmak
- diş telleri, tam oturmayan takma dişler ve ağza ve diş etlerine sürtünebilecek diğer aparatlar
- stres veya kaygı
- hamilelik, ergenlik ve menopoz sırasında hormonal değişiklikler
- beta blokerler ve ağrı kesiciler dahil ilaçlar
- genetik faktörler
Bazı insanlar, farklı bir tıbbi durum veya beslenme eksikliğinin bir sonucu olarak ülser geliştirebilir. Çölyak veya Crohn hastalığı, B12 vitamini veya demir eksikliği veya zayıflamış bir bağışıklık sistemi gibi durumların tümü ülser oluşumunu tetikleyebilir.
Ağız Ülseri ve Ağız Kanseri
Ağız kanseri ve ağız ülserleri semptomlarında belirgindir. Bununla birlikte, daha önce de belirtildiği gibi, yeni veya inatçı ülserler kontrol gerektirir. Ağız ülserleri ile kanser olabilecek şeyler arasında bazı temel farklılıklar vardır:
- Ağız ülserleri genellikle ağrılıdır, oysa ağız kanseri değildir.
- Ağız ülserleri yaklaşık 2 hafta içinde iyileşirken, ağız kanseri geçmez ve genellikle yayılır.
- Ağız kanseri yamaları pürüzlü, sert olabilir ve kazıması kolay olmayabilir.
- Ağız kanseri genellikle dilde, ağzın arkasında, diş etlerinde veya yanaklarda görülen kırmızı ve beyaz alanların veya büyük beyaz alanların bir karışımıdır.
- Ağız kanseri genellikle aşırı içme veya tütün kullanımıyla bağlantılıdır.
Ağız Ülseri Nasıl Tedavi Edilir?
Çoğu durumda, ağız ülserlerinden kaynaklanan ağrı ve rahatsızlık birkaç gün içinde azalır ve ardından yaklaşık 2 hafta içinde tedaviye gerek kalmadan kaybolur. Çok daha ağrılı veya sık tekrarlayan ağız ülseri olan kişiler için, diş hekimi şişliği azaltmak ve ağrıyı azaltmak için bir çözüm önerebilir. Ayrıca, diş hekimi doğrudan enfekte yamaya uygulanacak bir antimikrobiyal gargara veya merhem reçete edebilir. Bu rahatsızlığı hafifletmeye yardımcı olabilir. Çeşitli ağız ülseri tedavileri de çevrimiçi olarak satın alınabilir.
Ağız Ülseri Türleri Nelerdir?
Standart ülserler yanak içlerinde görülür ve yaklaşık 1 hafta sürer. Çoğu zararsızdır ve tıbbi müdahale olmaksızın temizlenir. Üç ana ağız ülseri türü vardır. Bunlar şunları içerir:
Herpetiform ülserasyon (HU): Herpetiform ülserler, aftöz ülserlerin bir alt tipidir ve herpes ile ilişkili yaralara benzedikleri için isimlerini alırlar. Herpes’in aksine, HU bulaşıcı değildir. HU ülserleri çok hızlı bir şekilde tekrarlar ve durum hiç iyileşmeyecekmiş gibi görünebilir.
Küçük ülserler: Bu türün boyutu yaklaşık 2 milimetre (mm) ile 8 mm arasında değişebilir. Bu ülserlerin iyileşmesi tipik olarak 2 hafta kadar sürer ve hafif ağrıya neden olur.
Majör ülserler: Minör ülserlerden daha büyük olan majör ülserlerin şekli genellikle düzensizdir, yükselebilir ve minör ülserlere göre dokuya daha derine nüfuz edebilir. Gitmeleri birkaç hafta alabilir ve temizlendiğinde yara dokusu bırakmaları muhtemeldir.
Ağız Ülseri Belirtileri Nedir?
Ülserler ağrılı olabilir ve ağrı yiyecek, içecek ve kötü ağız hijyeni ile daha da kötüleşebilir. HU lezyonları:
- Ağızda son derece ağrılı ülserler olarak görünür
- Çok hızlı tekrarlar, bu nedenle enfeksiyonlar sürekli görünür
- Boyutta artış, sonunda büyük, düzensiz bir ülser oluşturmak için bir araya geliyor
- İyileşmesi 10 veya daha fazla gün sürer
- Ağzın herhangi bir yerinde görünür
Kadınlarda erkeklerden daha fazla bulunma eğilimindedirler ve yaşlı erişkinlerde daha yaygındır. Küçük ve büyük ülserlerin belirtileri şunları içerir:
- yanaklarda, damakta veya dilde görülebilen bir veya daha fazla ağrılı yara
- kenarları kırmızı, ortası sarı, beyaz veya gri olan yuvarlak lezyonların görünümü
Daha aşırı ağız ülseri salgınları sırasında, bazı insanlar ateş, halsizlik ve şişmiş bezler yaşayabilir.
Ne Zaman Doktora Gidilmelidir?
Sık sık ağız ülseri olan kişiler ne zaman doktora gideceklerini bilmekte zorlanabilirler. Bununla birlikte, bir kişinin mümkün olan en kısa sürede bir doktora görünmesi gereken bazı durumlar vardır. Bu durumlardan bazıları şunlardır:
- ağzın bir veya daha fazla bölgesinde ağrısız ülser görünümü
- ağızda yeni bir noktada ortaya çıkan olağandışı ülserler
- yayılan ülserler
- 3 haftadan uzun süren ülserler
Diğerleri aşağıdaki durumlarda ülserleri için tıbbi yardım veya tedavi almak isteyebilir:
- özellikle acı verici veya büyük ülser
- ateş
- yeni bir ilaca başladıktan sonra gelişen ülser
- ikincil bakteriyel enfeksiyonlar
Ağız Ülseri Nasıl Önlenebilir?
Ağız ülserlerinin bilinen bir tedavisi yoktur ve tipik olarak bir kişinin hayatı boyunca ağızda tekrar eder. Bir ülserin ortaya çıkması kaçınılmaz olsa da, insanların bir salgından muzdarip olma sayısını azaltmak veya ciddiyetini azaltmak için yapabilecekleri bazı şeyler vardır. Bazı önleme yöntemleri şunları içerir:
- Ülsere neden olduğu bilinen ilaçları değiştirmek hakkında bir doktorla konuşmak
- Semptomları tetikleyebilecek veya kötüleştirebilecek gıdalardan kaçınmak
- Günlük fırçalama ve diş ipi ile ağzı temiz tutmak
- Geçmişte salgınlara neden olduğu bilinen tetikleyicilerden kaçınmak
Özet
Neyse ki, ağız ülserleri kendiliğinden iyileşme eğilimindedir ve ülsere bağlı ağrı tipik olarak birkaç gün içinde kaybolur. Ağrı ve şişmeye yardımcı olabilecek merhemler ve çözeltiler şeklinde bazı ilaçlar vardır, ancak bunlar genellikle bir kişinin tamamen iyileşmesi için gerekli değildir. Gelecekteki salgınları önlemek için, insanlar mümkün olduğunca stres ve kaygıyı azaltmaya çalışmalıdır.
Kaynak
Medical News Today, Everything you need to know about mouth ulcers, 2018
Lake et al. Genetic factors in the aetiology of mouth ulcers. 1997.
McRobbie et al. The relationship between smoking cessation and mouth ulcers. 2004.
Mouth ulcers. (n.d.)