Agorafobi ile Panik Bozukluğu Nedir?
Panik Bozuklukları
Panik bozukluğu olan ve aynı zamanda anksiyete atağı olarak da bilinen insanlar, korkunç bir şeyin gerçekleşmek üzere olduğu şiddetli ve ezici bir ani saldırı olayları yaşar. Bedenleri hayatı tehdit edici bir durumdaymış gibi tepki verir. Bu saldırılar herhangi bir uyarı olmadan gelir ve kişi tehdit edici olmayan bir durumdayken sık sık grev yapar.
Yaklaşık 6 milyon yetişkin panik bozukluğuna sahiptir. Herkes bozukluğu geliştirebilir. Ancak, kadınlarda erkeklerden daha yaygındır.
Belirtiler tipik olarak ilk önce yaklaşık 25 yaşında ortaya çıkar.
Agorafobi
Agorafobi genellikle “kaçmanın” kolay olmayacağı veya utanç verici olacağı bir yerde yakalanma korkusuyla ilgilidir. Bu içerir:
- merkezleri
- uçaklar
- trenler
- tiyatro
Daha önce panik atak geçirdiğiniz yerlerden ve durumlardan kaçınmaya başlayabilirsiniz, çünkü yine olabilir. Bu korku sizi özgürce seyahat etmekten veya evden ayrılmaktan alıkoyabilir.
Panik Atak ve Agorafobi Semptomları
Panik ataklar
Panik atak belirtileri genellikle ilk 10 ila 20 dakika içinde en kuvvetli hissedilir. Bununla birlikte, bazı semptomlar bir saat veya daha fazla oyalanabilir. Panik atak geçirdiğinizde vücudunuz gerçekten tehlikedeymiş gibi tepki verir. Kalbin yarışıyor ve göğsünde çarptığını hissedebiliyorsun. Terli ve midenizde baygın, baş dönmesi ve hasta hissedebilirsiniz.
Nefes darlığı hissedebilir ve boğuluyormuş gibi hissedebilirsiniz. Bir gerçeklik duygusu ve kaçmak için güçlü bir arzunuz olabilir. Kalp krizi geçirdiğinizden veya vücudunuzun kontrolünü kaybedeceğinizden veya hatta öleceğinizden korkabilirsiniz .
Panik atak geçirirken aşağıdaki belirtilerden en az dört tanesine sahip olacaksınız:
- tehlike duyguları
- kaçmak gerekiyor
- kalp çarpıntısı
- terleme veya titreme
- titreme veya karıncalanma
- nefes darlığı
- boğazda boğulma veya sıkma hissi
- göğüs ağrısı
- mide bulantısı veya mide rahatsızlığı
- baş dönmesi
- gerçeksizlik hissi
- aklını yitirmekten korkma
- kontrolünü kaybetme ya da ölme korkusu
Agorafobi
Agorafobi genellikle, panik atak meydana gelirse, ayrılması veya yardım bulması zor olan yerlerden korkmayı içerir. Buna kalabalıklar, köprüler veya uçak, tren veya alışveriş merkezi gibi yerler de dahildir.
Agorafobinin diğer belirtileri arasında şunlar vardır:
- yalnız olma korkusu
- toplumda kontrolünü kaybetme korkusu
- başkalarından kopma hissi
- çaresiz hissetmek
- vücudunuzun veya çevrenin gerçek olmadığını hissetmek
- nadiren evden ayrılmak
Agorafobi ile Panik Atak Yapan Nedenler?
Genetik
Panik atakların spesifik nedeni bilinmemektedir. Bununla birlikte, bazı kanıtlar, genetik bir boyutun olabileceğini öne sürüyor. Hastalık tanısı konan bazı kimselerde hastalığa sahip başka aile üyeleri yoktur, fakat çoğunda var.
Stres
Stres ayrıca bozukluğun ortaya çıkmasında rol oynayabilir. Birçok insan ilk önce yoğun stresli dönemlerden geçerken saldırılar yaşar. Bu şunları içerebilir:
- sevilen birinin ölümü
- boşanma
- iş kaybı
- normal yaşamınızın bozulmasına neden olan bir başka durum
Saldırıların Gelişimi
Panik atak uyarısı olmadan gelme eğilimindedir. Daha fazla saldırı gerçekleştikçe, kişi potansiyel tetikleyici olarak gördükleri durumlardan kaçınma eğilimindedir. Panik bozukluğu olan bir kişi, panik ataklarına neden olabilecek bir durumda olduklarını düşünürlerse endişeli hissedeceklerdir.
Agorafobi ile Panik Bozukluğu Nasıl Teşhis Edilir?
Agorafobi ile panik bozukluğu belirtileri diğer koşullarınkilerle benzer olabilir. Bu nedenle, panik bozukluğunun doğru teşhisi zaman alabilir. İlk adım doktorunuzu ziyaret etmektir. Panik bozukluklarla aynı belirtilere sahip olan diğer durumları ekarte etmek için kapsamlı bir fiziksel ve psikolojik değerlendirme yapacaklardır. Bu koşullar şunları içerebilir:
- kalp sorunu
- hormon dengesizliği
- madde bağımlılığı
Mayo Clinic , panik atak geçiren herkesin panik bozukluğu olmadığını gösteriyor. Ruhsal Bozuklukların Tanısal ve İstatistiksel El Kitabına (DSM) göre, panik bozukluğu tanısı için üç kritere uymanız gerekir:
- sık sık beklenmedik panik atak geçiriyorsun
- en az bir ayını başka bir panik atak geçirme konusunda endişelenerek geçirdin.
- panik ataklarınız alkol veya uyuşturucu, başka bir hastalık veya başka bir psikolojik rahatsızlıktan kaynaklanmaz.
DSM’nin agorafobi tanısı için iki kriteri vardır:
- Panik atak geçirmişseniz, çıkmanın zor veya utanç verici olduğu yerlerde olma korkusu
- Panik atak geçirebileceğinizden korktuğunuz yerlerden veya durumlardan kaçınmak veya bu tür yerlerde büyük sıkıntı yaşamak
Doğru bir teşhis almak için doktorunuza semptomlarınız konusunda dürüst olun.
Agorafobi ile Panik Bozukluğu Nasıl Tedavi Edilir?
Panik bozukluğu tedavi gerektiren gerçek bir hastalıktır. Tedavi planlarının çoğu, antidepresan ilaçların ve bilişsel davranış terapisi (CBT) gibi psikoterapinin bir kombinasyonudur. Bununla birlikte, doktorunuz size yalnızca ilaç veya CBT tedavisi verebilir. Çoğu insan, panik ataklarını tedavi ile başarılı bir şekilde yönetebilir.
Terapi
Panik bozukluğunun agorafobi ile tedavisi için iki tür psikoterapi yaygındır.
Bilişsel davranışçı terapi (BDT)
Bilişsel davranışçı terapide (BDT) agorafobi ve panik atakları hakkında bilgi edineceksiniz. Bu terapi panik ataklarınızı tanımlayıp anlamaya, ardından düşünce ve davranış kalıplarınızı nasıl değiştireceğinizi öğrenmeye odaklanır.
BDT’de tipik olarak:
- durumunuz hakkında biraz okuma yapmanız istenir
- randevular arasında kayıtları tut
- bazı ödevleri tamamla
Maruz kalma terapisi, korku ve endişe konusundaki tepkilerinizi azaltmanıza yardımcı olan bir BDT şeklidir. Adından da anlaşılacağı gibi, yavaş yavaş korku neden olan durumlara maruz kalıyorsunuz. Terapistinizin yardımı ve desteğiyle zaman içinde bu durumlara karşı daha az hassas olmayı öğreneceksiniz.
Göz hareketi duyarsızlaştırma ve yeniden işleme (EMDR)
EMDR’nin panik atak ve fobilerin tedavisinde de faydalı olduğu bildirilmiştir. EMDR, rüya görürken normal olarak gerçekleşen hızlı göz hareketlerini (REM) simüle eder. Bu hareketler beynin bilgiyi işleme şeklini etkiler ve şeyleri daha az korkutucu bir şekilde görmenize yardımcı olabilir.
İlaç
Panik bozukluğunu agorafobi ile tedavi etmek için dört tür ilaç kullanılmaktadır.
Seçici Serotonin Geri Alım İnhibitörleri (SSRI’lar)
SSRI’lar bir antidepresan türüdür. Genellikle panik bozukluğunu tedavi etmek için ilk seçenek ilaçlardır. Ortak SSRI’lar şunları içerir:
- fluoksetin (Prozak)
- paroksetin (Paxil)
- sertralin (Zoloft)
Serotonin-Norepinefrin Geri Alım İnhibitörleri (SNRI)
SNRI’lar başka bir antidepresan sınıfıdır ve anksiyete bozukluklarının tedavisinde SSRI’lar kadar etkili olarak kabul edilir. Bunlar SSRI’lardan daha fazla yan etkiye sahip olma eğilimindedir. Yan etkiler şunlardır:
- mide ağrısı
- uykusuzluk hastalığı
- baş ağrısı
- cinsel işlev bozukluğu
- artan kan basıncı
Benzodiazepinler
Benzodiazepinler gevşemeyi teşvik eden ve anksiyetenin fiziksel semptomlarını azaltan ilaçlardır. Acil serviste genellikle panik atakları durdurmak için kullanılırlar. Bu ilaçlar, uzun süre veya yüksek bir dozda alındığında alışkanlık haline gelebilir.
Trisiklik Antidepresanlar
Bunlar anksiyete tedavisinde etkilidir ancak aşağıdakiler gibi önemli yan etkilere neden olabilir:
- bulanık görme
- kabızlık
- idrar retansiyonu
- ayakta dururken kan basıncında ani bir düşüş
Bu ilaçları aynen belirtildiği şekilde alın. Önce doktorunuza danışmadan dozajınızı değiştirmeyin veya bunlardan herhangi birini almayı bırakmayın.
Tam olarak sizin için uygun olan ilacı almanız birkaç denenebilir. Doktorunuz size bu konuda yardımcı olacaktır.
Gerekli düzeltmeleri yapabilmeleri için doktorunuza, yaşadığınız tüm yan etkileri anlattığınızdan emin olun. Doktorunuzla konuşmadan ilacınızı almayı bırakmayın. Bu, diğer sağlık risklerine neden olabilir.
Durumunuzla Başa Çıkmak
Kronik bir durumla yaşamak zor olabilir. Bölgenizdeki destek grupları hakkında doktorunuzla konuşun. Pek çok insan destek grupları yararlı bulmaktadır çünkü kendileriyle aynı şartlara sahip insanlarla bağlantı kurmasına izin vermektedir.
Belirtilerinizi yönetmenize yardımcı olacak bir terapist, destek grubu veya ilaç dozu bulmanız biraz zaman alabilir. Sabırlı olun ve sizin için en uygun tedavi planını yapmak için doktorunuzla birlikte çalışın.
Kaynaklar:
Amerikan Psikiyatri Birliği. (2013) Teşhis ve
Mental Bozuklukların İstatistiksel El Kitabı (5. basım). Washington, DC: APA
Panik ataklarla nasıl baş edilir. (2016, 1 Mayıs)
Mayo Kliniği Kadrosu. (2014, 2 Mayıs). Agorafobi
Mayo Kliniği Kadrosu. (2015, 19 Mayıs). Panik atak ve panik bozukluğu
Panik bozukluğu ve agorafobi. (Nd)