Son araştırmalar diyetin görme kaybında önde gelen nedenlerinden biri olan maküler dejenerasyonda önemli bir rol oynadığını göstermektedir.
Yaşa bağlı maküla dejenerasyonunun gelişimi, 50 yaşın üzerindeki insanlarda görme kaybının önde gelen nedenlerinden biridir. Amerika Birleşik Devletleri’nde 2 milyondan fazla insanı etkilemektedir.
Uzmanlar, 2020 yılına kadar, durumdan etkilenen 3 milyon insanın olacağını düşünmektedir.
Diyet ve maküla dejenerasyonu üzerine yeni araştırmalar
Ophthalmology dergisinde yayınlanan yakın tarihli bir çalışmaya göre, Akdeniz diyeti maküler dejenerasyon riskini azaltabilir.
Akdeniz diyeti paterni, bitki bazlı gıda ve balık tüketimi, ılımlı şarap tüketimi ve düşük et ve süt ürünleri tüketimi ile karakterizedir.
Araştırmacılar, tek bir gıda grubunun veya diyetin izole bileşeninin, yaşa bağlı maküler dejenerasyon riskinin azalmasıyla bağlantılı olmadığını bildirmişlerdir.
Diğer bir deyişle, besin açısından zengin gıdaların bir arada tüketilmesi sinerjistik etkilere sahip olabilir.
Amerikan Oftalmoloji Akademisi’nin klinik sözcüsü Dr. Sunir Garg, “Bu çalışmanın bizi daha geniş bir bakış açısı için cesaretlendirdiğini düşünüyorum” diyor.
“Meyveler, sebzeler, balıklar – herhangi bir şeye bakarsanız, bu bir fayda ile ilişkilendirilmemişti” diye devam etti, “ama bunun yerine tüm paketin kendisi gibi görünüyordu.”
Araştırma, besin açısından zengin diyetlerin yararlarını göstermektedir
Araştırmanın yazarları, önceki iki araştırma ile toplanan verilere baktı Veri seti, 55 yaş üstü 4.000’den fazla Hollandalı yetişkin ve 73 yaş üstü 550 Fransız yetişkinin bilgilerini içeriyordu.
4 ila 21 yıllık bir süre boyunca, bu katılımcılar, yeme alışkanlıkları hakkındaki bilgileri paylaşmak için çoklu gıda frekanslı anketleri tamamladılar.
Akdeniz diyet modelini izleyen katılımcılar, bu diyet modeline uymayanlarla karşılaştırıldığında, geç evre yaşa bağlı maküler dejenerayson geliştirme olasılığının % 41 daha az olduğu görülmüştür.
Bu sonuçlar, besin açısından zengin diyet kalıpları ile geç evre maküler dejenerasyon riskinin azalması arasında bağlantı bulduğu geçmiş çalışmalarla tutarlıdır.
Bu çalışmaların bazıları özellikle Akdeniz diyeti üzerine odaklanmışken, diğerleri diğer diyet kalıplarına ya da yiyecek gruplarına bakmışlardır.
Önleme önemlidir
Erken evrelerinde, maküler dejenerasyon sıklıkla belirgin semptomlara neden olmaz.
Fakat zamanla, görüntünüzün merkezine yakınlaşmak için bulanık bölgelere veya boş noktalara neden olabilir. Bu, okurken, yazarken, araba kullanırken ve diğer aktiviteleri yaparken onu zorlaştırabilir.
Maküler dejenerasyon tanısı alırsanız, doktorunuz size reçete edilen vitamin C, E vitamini, lutein, zeaksantin, çinko ve bakır ile diyetinizi takviye etmenizi tavsiye edebilir. Bu, hastalığın kötüye gitmesini önlemeye yardımcı olabilir.
Dr. Garg, “Ama bir kez daha gelişmiş maküler dejenerasyon geliştirdiğinizde,” dedi. “Ne yaptığımızın bir önemi yok, vizyonunuz eskiden olduğu gibi değil.”
Bu yüzden önleme önemlidir, diye ekledi.
Besin açısından zengin bir diyet yemenin yanı sıra, sigara içmekten kaçınmak ya da sigarayı bırakmak, geç evre yaşa bağlı maküler dejenerasyon gelişme şansınızı azaltabilir.
Düzenli egzersiz yapmak ve sağlıklı kan basıncı ve kolesterol düzeylerini korumak da koruma sağlayabilir.
Garg, “Bu alışkanlıkları günlük rutinlerimize dahil etmek için asla çok erken ya da geç değildir” dedi.
“Eğer insanlar için yörüngesini erken değiştirebilirsek,” diye devam etti, “gelecekte sorunların ortaya çıkma şanslarını azaltabilir.”
HealthLine, Mediterranean Diet May Help Prevent This Common Cause of Blindness, 2018
Referans
https://www.aao.org/newsroom/news-releases/detail/study-mediterranean-diet-prevents-blindness-cause