Perşembe, Ocak 16, 2025

Bunlara da göz atın

İlgili içerikler

Akrodermatit ve Çocuğunuz

Akrodermatit Nedir?

Akrodermatit veya Gianotti-Crosti sendromu, tipik olarak 3 ay ile 15 yaş arasındaki çocukları etkileyen yaygın bir cilt rahatsızlığıdır. Hastalığın tam adı “çocukluğun popüler akrodermatitidir”.

Akrodermatit, kaşıntılı kırmızı veya mor kabarcıkların vücutta oluşmasına neden olur. Çocuklarda ayrıca şişmiş bir karın, ateş ve şişmiş, lenf bezleri gelişebilir.

Akrodermatitin kendisi bulaşıcı olmasa da, buna neden olan virüsler bulaşıcıdır. Bu, düzenli olarak birbirleriyle etkileşime giren çocukların aynı anda bir virüsle temasa geçebilecekleri ve akrodermatit geliştirebilecekleri anlamına gelir.

Akrodermatit, daha önce rahatsızlığa yakalanmış çocukların kardeşlerinde de ortaya çıkabilir. Bu, bazen orijinal durumun ortaya çıkmasından bir yıla kadar uzun süre sonra ortaya çıkabilir.

Hastalığı olan çocukların tüm belirtiler geçtikten sonra bile onu hala taşıdığına inanılmaktadır.

Akrodermatit en çok ilkbahar ve yaz aylarında görülür. Genellikle dört ila sekiz hafta sürer ancak dört aya kadar da sürebilir. Genellikle tedaviye ihtiyaç duymadan veya komplikasyonlara neden olmadan çözülür.

Akrodermatitin Semptomları Nelerdir?

Üç ila dört gün boyunca çocuğunuzun derisinde kırmızı lekeler oluşur. Bu noktalar vücudun herhangi bir yerinde gelişebilir, ancak en çok kollarda, kalçalarda görülürler.

Çoğu durumda, lekeler yavaş yavaş yüze doğru yukarı hareket eder. Durum ilerledikçe, kırmızı lekeler mor görünmeye başlayabilir. Bu genellikle, kılcal damarlar (küçük kan damarları) etkilenen bölgelere kan sızdırmaya başladığında meydana gelir.

Bu lekeler sonunda sıvı ile dolu kaşıntılı kabarcıklar halinde gelişir.

Çocuğunuz ayrıca karın ve lenf düğümlerinde şişlik ve hassasiyet yaşayabilir. Bu semptomlar iki ila üç ay arasında sürebilir.

Bakır renkli bir cilt yaması ayrıca akrodermatitin bir işareti olabilir. Yamanın düz olması ve dokunuşa karşı sağlam hissetme olasılığı yüksektir.

Hepatit B , akrodermatitin altında yatan nedense, çocuğunuzun cildine ve gözlerine sarı bir renk tonu olabilir. Bu bir sarılık belirtisidir. Sarılık genellikle semptomların başlamasından sonraki 20 gün içinde ortaya çıkar.

Akrodermatite Ne Neden Olur?

Genel çocukluk akrodermatit insidansı bilinmemekle birlikte, nispeten hafif bir durum olarak kabul edilir. Bununla birlikte, birkaç akrodermatit salgını yıllar boyunca bildirilmiştir.

Uzmanlar, bu salgınların, çocuklarda akrodermatiti tetikleyebilen viral enfeksiyonlardan kaynaklandığına inanmaktadır. Amerika Birleşik Devletleri’nde, çocukluk çağı akrodermatiti ile en sık ilişkilendirilen virüs Epstein-Barr virüsüdür (EBV) .

EBV, herpes virüs ailesinin bir üyesidir ve dünyadaki insanları etkileyen en yaygın virüslerden biridir. Vücut sıvıları, özellikle tükürük yoluyla yayılır.

EBV, çocuklarda yaygın bir akrodermatit nedeni olmasına rağmen, aşağıdaki diğer enfeksiyon türleri de, durumun gelişmesine yol açabilir:

  • HIV
  • Hepatit A, B ve C
  • Sitomegalovirüs (genellikle semptomlara neden olmayan ortak virüs)
  • Enterovirüs (soğuk algınlığı semptomlarına ve ciddi solunum yolu enfeksiyonuna neden olan yaygın virüs)
  • Rotavirüs (bebeklerde diyare neden olan yaygın virüs)
  • Kızamıkçık (döküntüye neden olan viral enfeksiyon)
  • Coxsackie virüsü (küçük çocuklarda ağız yaralarına ve döküntülerine neden olan hafif viral enfeksiyon)
  • Parainfluenza virüsleri (bebeklerde ve küçük çocuklarda solunum hastalıklarına neden olan virüs grubu)
  • Respiratuvar sinsit virüs

Çok nadir durumlarda, belirli virüs hastalıkları için aşılar, aşağıdakileri içeren akrodermatite neden olabilir:

Akrodermatit Nasıl Teşhis Edilir?

Çocuğunuzun doktoru, sadece çocuğunuzun cildine bakarak ve semptomlarını sorarak akrodermatit teşhis edebilir. Ayrıca tanı konmasına yardımcı olmak için bazı testler yapabilirler. Bu testlerden bazıları şunlardır:

  • Hepatit varlığını gösterebilen bilirubin seviyelerini değerlendirmek için kan veya idrar testi
  • Hepatit belirtisi olabilecek anormal karaciğer enzimlerini kontrol etmek için kan testi
  • EBV enfeksiyonu olduğu anlamına gelebilecek EBV antikorlarının varlığını aramak için kan testi
  • Saçkıran veya egzama gibi döküntü olarak ortaya çıkabilecek diğer cilt hastalıklarını kontrol etmek için cilt biyopsisi (küçük bir cilt numunesinin alınması)
  • Çinko düzeylerini belirlemek ve nadir görülen bir akrodermatit şekli olan genetik akrodermatit enteropatika’yı ekarte etmek için kan testi

Akrodermatit Nasıl Tedavi Edilir?

Akrodermatitin kendisi tedavi gerektirmez ve durum genellikle herhangi bir komplikasyona neden olmadan kendiliğinden geçer. Bununla birlikte, doktor altta yatan nedeni arayacak ve herhangi bir tedaviyi bu özel durumun ortadan kaldırılmasına odaklayacaktır.

Akrodermatit semptomları tipik olarak başladıktan yaklaşık dört ila sekiz hafta sonra azalır. Ancak, dört ay kadar sürebilir. Bu arada, hidrokortizonlu kremler kaşıntıyı hafifletmek için kullanılabilir. Çocuğunuzun alerjisi varsa antihistaminikler de reçete edilebilir.

Hepatit B’nin akrodermatitin nedeni olduğu tespit edilirse, karaciğerin iyileşmesi altı aydan bir yıla kadar sürebilir. Tekrar akrodermatit olma ihtimali düşüktür.

Çocuğunuz akrodermatit semptomlarından herhangi birini gösterirse, hemen çocuğunuzun doktoruna başvurun. Durumlarının nedeninin en kısa sürede ele alınması önemlidir.

Çocuğunuz tedavi gördükten sonra semptomlar azalır ve herhangi bir komplikasyon veya uzun süreli etki yaşamadan iyileşebilir.

Akrodermatit Nasıl Önlenebilir?

Akrodermatite virüslerin neden olduğu göründüğü için, onu önlemenin tek yolu viral bir enfeksiyondan kaçınmaktır. Çocuğunuzun ellerini düzenli olarak yıkadığından ve hasta olanlarla temasından kaçındığından emin olun.

Çocuğunuz hastalığın semptomlarını göstermeye başlarsa, en kısa sürede tedavi için doktora götürün.

Kaynaklar:

Chuh A, vd. (2012). Gianotti-Crosti sendromu, pityriasis rosea, asimetrik perifeksural eksantem, tek taraflı mediyotorasik ekzant, erüptif psödoanjiomatoz ve papüler purpürik eldiven ve çorap sendromu: Tanı kriterleri için kısa bir derleme ve tartışma https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3892651/

Gerçekler ve eğitim. (Nd).

Gianotti-Crosti sendromu. (Nd).

İnsan parainfluenza virüsleri (HPIV’ler): Belirtileri ve hastalıkları. (2017).

Mayo Kliniği Kadrosu. (2015). Kızamıkçık.

Mayo Kliniği Kadrosu. (2018). Rotavirüs.

Oakley A. (2015). İnfantil papüler akrodermatit.

Önceki İçerik
Sonraki İçerik

Popüler Gönderiler