Cuma, Mart 29, 2024

Bunlara da göz atın

İlgili içerikler

Akut HIV Enfeksiyonu Nedir?

Akut HIV enfeksiyonu nedir?

Akut HIV enfeksiyonu, birisi HIV kaptıktan sonra sonra iki ila dört hafta kadar erken gelişebilecek bir durumdur. Akut HIV enfeksiyonu ayrıca birincil HIV enfeksiyonu veya akut retroviral sendrom olarak da bilinir. HIV’in ilk aşamasıdır ve vücut virüse karşı antikorlar yaratıncaya kadar sürer.

Bu ilk aşamada, virüs hızlı bir şekilde çoğalmaktadır. Vücudun bağışıklık sisteminin normalde savaşabileceği diğer virüslerin aksine, HIV bağışıklık sistemi tarafından elimine edilemez. Uzun süre boyunca virüs, bağışıklık sistemini diğer hastalıklara ve enfeksiyonlara karşı savaşamayacak şekilde bırakarak bağışıklık hücrelerine saldırır ve tahrip eder. Bu olduğunda, AIDS olarak bilinen geç evre HIV veya evre 3 HIV ile sonuçlanabilir.

Akut HIV bulaşıcıdır. Bununla birlikte, akut HIV enfeksiyonu olan kişilerin çoğu, ilk semptomlar kendiliğinden düzelirken virüsü kasıldıklarını bile bilmiyorlar veya grip gibi başka bir hastalıkla karıştırılıyor olabilirler. Standart HIV antikor testleri, HIV’in bu aşamasını her zaman tespit edememektedir.

Akut HIV enfeksiyonunun semptomları nelerdir?

Akut HIV enfeksiyonu belirtileri, grip ve diğer virüs hastalıkları ile aynıdır, bu nedenle insanlar HIV ile sözleşme yaptıklarından şüphelenmeyebilir. Aslında, CDC, Amerika Birleşik Devletleri’nde HIV ile yaşayan 1,1 milyondan fazla insanın yaklaşık% 15’inin virüs taşıdığını bilmediğini tahmin ediyor. Test olmak, bilmek için tek yoldur.

Akut HIV enfeksiyonu belirtileri şunları içerebilir:

Tüm semptomlar mevcut olmayabilir ve akut HIV enfeksiyonu olan birçok kişinin hiçbir semptomu yoktur. Bununla birlikte, bir kişi semptomlar yaşarsa, birkaç gün veya dört haftaya kadar sürebilir, tedavi olmadan yok olabilir.

Akut HIV enfeksiyonuna ne neden olur?

Akut HIV enfeksiyonu, virüse ilk maruz kalmadan en sık iki ila dört hafta sonra ortaya çıkar. HIV aşağıdakiler yoluyla bulaşır:

  • kontamine kan nakli, genellikle 1992’den önce
  • HIV ile yaşayan biri ile şırınga veya iğne paylaşmak
  • kan, semen, vajinal sıvılar veya HIV içeren anal sekresyonlarla temas
  • annede HIV varsa hamilelik veya emzirme

HIV, sarılma, öpme, el ele tutuşma veya mutfak eşyaları paylaşma gibi geçici fiziksel temaslar yoluyla bulaşmaz. Tükürük HIV bulaşmaz.

Kimler akut HIV enfeksiyonu riski altındadır?

HIV, herhangi bir yaş, ırk veya cinsel yönelimi olan insanları etkileyebilir. Bununla birlikte, davranışsal faktörler bazı grupları HIV açısından daha yüksek risk altında tutabilir. Bunlar şunları içerir:

  • iğneleri ve şırıngaları paylaşan insanlar
  • erkeklerle seks yapan erkekler

Akut HIV enfeksiyonu nasıl teşhis edilir?

Bir sağlık kuruluşu, virüs şüphesi varsa HIV’i kontrol etmek için bir dizi test gerçekleştirir.

Standart bir HIV tarama testi mutlaka akut HIV enfeksiyonunu tespit etmeyecektir. Birçok HIV tarama testi virüsün kendisinden ziyade HIV’e karşı antikor arar. Antikorlar, virüsler ve bakteriler gibi zararlı maddeleri tanıyan ve yok eden proteinlerdir. Bazı antikorların varlığı genellikle mevcut bir enfeksiyonu gösterir. Bununla birlikte, antikorların ortaya çıkması için ilk iletimden sonra birkaç hafta sürebilir.

Akut HIV enfeksiyonu belirtilerini tespit edebilecek bazı testler şunları içerir:

  • p24 antijen kan testi
  • CD4 sayısı ve HIV RNA viral yük testi
  • HIV antijeni ve antikor testleri

HIV’ye maruz kalmış ve akut HIV enfeksiyonu geçirmiş olan herkes hemen test edilmelidir. Bir sağlık hizmeti sağlayıcısı, yakın bir zamanda HIV riskine maruz kaldığını biliyorsa, akut HIV enfeksiyonunu tespit edebilen testlerden birini kullanacaktır.

Akut HIV enfeksiyonu nasıl tedavi edilir?

HIV ile tanı konulan kişiler için doğru tedavi çok önemlidir. Sağlık hizmeti sağlayıcıları ve bilim insanları, günlük tedaviye başlamak için hazır olan HIV’li tüm insanlar için erken tedavinin kullanılması gerektiği konusunda hemfikirdir. Antiretroviral ilaçlarla erken tedavi, virüsün bağışıklık sistemi üzerindeki etkilerini en aza indirebilir.

Bununla birlikte, antiretroviral ilaçlar uzun süreli tedavi için kullanıldığında ciddi yan etkilere sahip olabilir. HIV tedavisine başlamak ve devam etmek için doğru zamanı belirlemek için tüm tedavi seçeneklerini ve olası yan etkileri tartışmak önemlidir.

Tıbbi tedaviye ek olarak, sağlık hizmeti sağlayıcıları aşağıdakiler de dahil olmak üzere bazı yaşam tarzı düzenlemelerini önerebilir:

  • bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olmak için sağlıklı, dengeli bir diyet yemek
  • virüsün başkalarına bulaşması ve cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlara yakalanma riskini azaltmak için kondomlarla seks yapmak
  • temiz iğneler kullanmak
  • ayrıca bağışıklık sistemini zayıflatabilecek stresi azaltmak
  • HIV bulaşmış kişilerde hastalıklarla mücadelede daha zor zamanlar olabileceğinden, enfeksiyon ve virüs hastalarına maruz kalmaktan kaçınmak
  • düzenli olarak egzersiz yapmak
  • aktif kalmak ve hobileri korumak
  • alkol ve eğlence ilaçlarının azaltılması
  • sigarayı bırakmak

Akut HIV enfeksiyonu olan biri için görünüm nedir?

HIV’in tedavisi yoktur, ancak HIV ile yaşayan insanlar tedaviyle hala uzun ve sağlıklı bir yaşam sürebilir. Görünüm, HIV bağışıklık sistemine zarar vermeden tedaviye başlayanlar için en iyisidir.

Erken tanı ve doğru tedavi, evre 3 HIV olasılığını azaltır. Başarılı tedavi, HIV ile yaşayan bir insanın yaşam beklentisini ve yaşam kalitesini iyileştirir.

Çoğu durumda, HIV uzun vadede yönetilebilir ve kronik bir durum olarak kabul edilebilir. Tedavi aynı zamanda HIV ile yaşayan birinin tespit edilemeyen viral yüke ulaşmasına yardımcı olabilir, bu noktada HIV’i cinsel bir ortağa aktaramazlar.

Akut HIV enfeksiyonu nasıl önlenebilir?

Akut HIV enfeksiyonu, enfekte kan, semen, anal sekresyon ve vajinal sıvıdan HIV’ye maruz kalmaktan kaçınılarak önlenebilir. HIV’ye yakalanma riskini azaltmanın yolları şunlardır:

  • Seks öncesi, sırası ve sonrasında maruziyeti azaltın. Prezervatifler (erkek veya dişi), ön maruz kalma profilaksisi (PrEP) , önleme tedavisi ve maruziyet sonrası profilaksi (PEP) dahil olmak üzere çeşitli önleme yöntemleri mevcuttur.
  • İğneleri paylaşmaktan kaçının. İlaç enjekte ederken ya da dövme yaparken asla iğneleri paylaşmayın ya da yeniden kullanmayın. Birçok şehirde steril iğneler sağlayan iğne değişim programları vardır.
  • Kanla ilgili önlemleri alın. Kan kullanıyorsanız lateks eldiven ve diğer bariyerler kullanın.
  • HIV ve diğer CYBE için test alın. Teste girmek, bir kişinin HIV veya başka bir CYBE olup olmadığını bilmesi için tek yoldur. Pozitif testler daha sonra HIV’i cinsel partnerlerine geçirme riskini ortadan kaldırabilecek tedavi bulabilir. CYBE için test olmak ve tedavi almak, onları cinsel bir ortağa aktarma riskini azaltır. Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri, uyuşturucu kullanan veya cinsel açıdan aktif olan kişiler için yıllık test yapılmasını önermektedir.

Destek nerede bulunur

HIV teşhisi almak duygusal olarak yıkıcı olabilir, bu nedenle ortaya çıkan stres ve kaygıların üstesinden gelmek için güçlü bir destek ağı bulmak önemlidir. HIV ile yaşayan insanlara destek vermeye adanmış birçok kuruluş ve kişi ile destek sağlayabilecek birçok yerel ve çevrimiçi topluluk var. Bir danışmanla konuşmak veya bir destek grubuna katılmak, HIV’li kişilerin kaygılarını, yaşadıklarıyla ilgili olabilecek diğer insanlarla tartışmasını sağlar. Ülkelere göre HIV grupları için yardım hatları ProjectInform.org adresinde bulunabilir.

Kaynaklar:

Akut HIV enfeksiyonu. (Nd).

Chu C, vd. (2010). Akut HIV enfeksiyonunun teşhisi ve başlangıç yönetimi.

Cohen M, ve ark. (2010). Akut HIV enfeksiyonunun tespiti. DOI:

Amerika Birleşik Devletleri’nde HIV: Bir bakışta. (2017).

HIV / AIDS: Genel Bakış. (2015).

Hoenigl M, ve ark. (2016). Toplum temelli tarama yapılan bir kohortta akut HIV enfeksiyonu belirtilerinin belirtileri. DOI:

Önceki İçerik
Sonraki İçerik

Popüler Gönderiler