Kolesistit nedir?
Akut kolesistit, safra kesesinin iltihabıdır. Safra kesesi karaciğerinizin altında oturan ve vücudunuzun yağları sindirmesine yardımcı olan bir organdır.
Kolesistit çok şiddetli hale gelebilir ve çoğu durumda acil tıbbi yardım gerektirir. Akut kolesistit olduğunu düşünüyorsanız, doktorunuzu mümkün olan en kısa sürede görün.
Bu durum uzun süre devam ederse veya iltihaptan tekrarlayan semptomlar yaşıyorsanız kronik olabilir.
Kolesistitin nedenleri ve risk faktörleri nelerdir?
Safra kesesi taşları akut kolesistitin en sık sebebidir. Safra kesesi taşları safra kanallarını tıkarsa safra kesesi safrada birikebilir. Bu iltihaplanmaya yol açar.
Daha fazla bilgi edinin: Safra Taşları »
Akut kolesistit ayrıca ciddi bir hastalık veya bir tümörden de kaynaklanabilir. Ancak, bu nedenler nadirdir.
Kolesistit atakları tekrarlanır veya uzarsa durum kronik olarak kabul edilir.
Kadınlar erkeklerden daha sık safra kesesi taşları alır. Ayrıca akut kolesistit gelişme riski daha yüksektir.
Bunun nedeni belirsiz olmasına rağmen hem erkeklerde hem de kadınlarda risk artmaktadır. Ayrıca İskandinav, Kızılderili veya Hispanik kökenli insanlar için risk daha yüksektir.
Akut kolesistitin semptomları nelerdir?
Akut kolesistitiniz olduğuna dair en yaygın işaret birkaç saat süren karın ağrısıdır . Bu ağrı genellikle üst karnınızın ortasında veya sağındadır. Ayrıca sağ omzunuza veya sırtınıza da yayılabilir.
Akut kolesistit ağrısı, keskin ağrı veya donuk kramplar gibi hissedebilir. Genellikle dayanılmaz olarak tanımlanır.
Diğer belirtiler şunlardır:
- kil renkli tabure
- kusma
- mide bulantısı
- ateş
- cildinizin ve gözlerinizin beyazlarının sararması
- ağrı, tipik olarak bir yemekten sonra
- titreme
- karın şişkinliği
Akut kolesistit nasıl teşhis edilir?
Akut kolesistitin belirtileri diğer birçok hastalığa benzeyebilir. Doktorunuz, tıbbi geçmişiniz ve belirtileriniz hakkında bilmek isteyecektir. Muhtemelen karnınızı şişme veya hassas bölgeler için kontrol ederler. Aşağıdakiler gibi ek testler sipariş edebilirler:
- Karın ultrasonları organlarınızın görüntüsünü oluşturmak için ses dalgaları kullanır. Kolesistit teşhisinde kullanılan en yaygın görüntüleme testi budur.
- Hepatobilier sintigrafi, ince bağırsak, karaciğer, safra kesesi ve safra kanallarınızın üst kısmının görüntüsünü oluşturan bir işlemdir.
- Kolanjiyografi, safra kesesini ve safra kanallarını röntgende göstermek için safra kanallarınıza enjekte edilen boyayı kullanır.
- BT taramaları , iç organlarınızın görüntülerini oluşturmak için kullanılan bilgisayarlı görüntülerdir.
Akut kolesistit tanısı konduysa doktorunuzun daha fazla test yapması gerekebilir. Bu testler bir karaciğer fonksiyon testi ve tam bir kan sayımı (CBC) testi içerebilir.
Kolesistit nasıl tedavi edilir?
Şiddetli karın ağrısı acil tedavi gerektirebilir. Şiddetli, açıklanamayan karın ağrıları yaşamaya başlarsanız her zaman doktorunuzu görmelisiniz.
Doktorunuz hastanede kalmanızı önerebilir, böylece izlenebilirsiniz. Sizden oruç tutmanız istenebilir, çünkü safra keseniz sindirim sisteminizin bir parçasıdır ve oruç safra kesesinin dinlenmesini sağlar. Susuz kalmayı önlemek için intravenöz (IV) sıvılar alabilirsiniz. Doktorunuz, karın ağrınızı en aza indirmek ve enfeksiyonla mücadele etmek için ağrı kesici ilaçlar ve antibiyotikler yazacaktır.
Kolesistit sürekli devam ederse, doktorunuz safra kesenizi çıkarmak için ameliyat önerebilir. Buna laparoskopik olarak veya açık cerrahi ile yapılabilecek bir kolesistektomi denir.
Hala safra kesesi olmadan normal yiyecekleri sindirebilirsin. Normalde safra kesenize akan safra, ince bağırsağınıza yönlendirilir.
Kolesistit nasıl önlenebilir?
Kilo vererek ve sağlıklı bir diyet yaparak akut veya kronik kolesistit gelişme riskinizi azaltabilirsiniz. Kolesterolün, safra taşı oluşumunda rol oynadığına inanılmaktadır. Yağ ve kolesterol oranı yüksek yiyeceklerden kaçınmalısınız.
Devamını oku: Yüksek kolesterol için doğal ilaçlar »
Aşırı kilolu olmak safradaki kolesterol miktarını arttırır. Bu, safra taşı geliştirme şansınızı arttırır. Safra taşı riskini azaltmak için kilo vermeyi seçerseniz, bunu aşamalı olarak yapmak en iyisidir. Hızlı kilo kaybı vücudunuzdaki hassas safra kimyasını bozabilir. Bu, safra taşı geliştirme şansınızı artırabilir.
Kilonuz hakkında endişeleriniz varsa doktorunuzla konuşun. Etkili bir kilo verme planı bulmanızda size yardımcı olacaklar.
Kaynaklar:
Akut kolesistit. (Nd)
Akut kolesistit. (Nd)
Mayo Kliniği Kadrosu. (2014, 28 Ağustos). Kolesistit tedavileri ve ilaçlar