Bağışıklık sisteminiz, genellikle reaksiyona neden olmaması gereken bir maddeye güçlü bir reaksiyon verdiğinde alerjiler meydana gelir.
Bu maddelere alerjenler denir.
Çoğu zaman, alerjenler basitçe rahatsız edici semptomlara neden olurlar:
- Öksürme
- Kaşıntı
- Hapşırma
- Cilt tahrişi
- Burun akması
Neyse ki alerjisi olan kişilerin çoğu sadece hafif bir rahatsızlığa sahiptir. Ancak çoğu kişi yorgun hissetmekten de şikayet ediyor. Alerjiler uykunuzu getirebilir mi?
Alerjiler Halsizliğe Nasıl Sebep Olur?
Evet, alerjiler sizi yorgun hissettirebilir. Alerjilerin yol açtığı burun tıkanıklığı ve baş ağrısı olan çoğu insan uykuda bazı problemler yaşayacaktır. Ancak alerjik reaksiyonlar ayrıca yorgun hissetmenize neden olan kimyasalları serbest bırakabilir. Bu kimyasallar alerjilerinizle savaşmanıza yardımcı olur, ancak aynı zamanda semptomlarınızı daha da kötüleştiren burun dokularınızın şişmesine neden olur. Uykusuzluk ve sürekli burun tıkanıklığı size puslu ve yorgun bir his verebilir.
Uzmanlar alerjilerin neden olduğu bu yorgunluğu “beyin sisi” olarak adlandırıyorlar. Beyin sisi, okul, iş ve günlük aktivitelere konsantre olmayı ve yürütmeyi zorlaştırabilir.
Alerjilerin Neden Olduğu Yorgunluğu Nasıl Tedavi Edebilirsiniz?
Beyin sisi etkilerini yaşıyorsanız, daha az yorgun hissetmek için yapabileceğiniz bazı şeyler var. Öncelikle, alerji semptomları ve yorgunluk döngüsünü durdurmanız gerekir. Şunları deneyebilirsiniz:
1. Alerjenlerinizi öğrenin
Beyin sisinizden kurtulmanın ilk adımı, alerjilerinize neyin sebep olduğunu bulmaktır. Neye alerjik olduğunuzu bilmiyorsanız, alerji konusunda uzmanlaşmış bir doktora gitmelisiniz. Belirtilerinize neyin neden olduğunu bulmak için testler yapacaklar.
Yaygın alerji testleri şunlardır:
Cilt testleri: Bu, sizi küçük bir alerjene maruz bırakmak için cildinizi bir iğne ile delmeyi içerir. Alerjiniz varsa, alerjenin olduğu yerde kabarık bir şişlik geliştirirsiniz.
Kan testleri: Alerjiniz varsa, kanınız belirli alerjenlere karşı duyarlı olduğunuzu gösteren belirli hücreler içerecektir.
Fiziksel Sınav: Cilt tahrişinden burun ve solunum sorunlarına kadar birçok fiziksel alerji belirtisi vardır. Bunlar doktorunuzun alerjilerinizi teşhis etmesine yardımcı olabilir.
2. Alerjenlerinizden Uzak Durun
Hangi alerjenlerin semptomlarınıza neden olduğunu öğrendikten sonra, bunlara maruz kalmanızı azaltabilirsiniz. Örneğin, polene alerjiniz varsa, polen sayısının yüksek olduğu günlerde iç mekanlarda kalmayı deneyebilirsiniz.
Yerel polen raporunuzu bulmak için yerel meteoroloji istasyonunuzla çevrimiçi olarak kontrol edebilirsiniz. Klimanız varsa camlarınızı kapalı tutmaya çalışmalısınız. Dışarıda zaman geçirirseniz, içeri girer girmez kıyafetlerinizi yıkamak ve değiştirmek önemlidir.
3. İlacınızı alın
Piyasada birçok çeşit alerji ilacı vardır. Bazıları spesifik alerjileri hedef alırken, diğerleri daha genelleştirilmiştir ve birçok alerjiyi tedavi etmektedir.
Yorgun hissetmekten kaçınmak istiyorsanız en iyi bahis, antihistamin almaktır. Bu ilaçlar alerji semptomlarınızı geçici olarak azaltmak için şişliği azaltır.
Alerji belirtilerinizi tamamen azaltmanın tek yolu alerjenlere maruz kalmanızı önlemektir. Birçok antihistamininin yorgunluğa neden olduğunu unutmayın. Bu nedenle, gün boyunca uyanık kalmaya çalışıyorsanız, Claritin gibi “sığınak” olarak adlandırılan bir antihistamin almak en iyisidir.
Geceleri uyumakta zorluk çekiyorsanız uyuşukluğa neden olan bir antihistamin almak yardımcı olabilir. Bu ilaçlar semptomlarınızı hafifletebilir ve ayrıca uyumanıza yardımcı olabilir. Benadryl uyuşukluğa neden olduğu bilinen bir antihistamindir.
Flonase gibi burun spreyleri alerji semptomlarınızı da tedavi edebilir. Bunlar hem reçetesiz hem de reçeteli formda mevcuttur. Bu spreyler genellikle uyuşukluğa neden olmaz. Ancak emin olmak için daima reçetenizdeki etiketi kontrol etmelisiniz.
4. Alerji İğneleri Deneyin
Alerji iğneleri, alerji semptomları için en güçlü tedavi şekli olarak kabul edilir. Alerji çekimleri, cildinizin altına küçük alerjen enjeksiyonları alma durumudur. Bu, bu alerjenlere daha az reaktif olmanıza yardımcı olur. Bu, zamanla daha az sıklıkta ve ciddi alerjik reaksiyonlar anlamına gelir.
Alerji çekimleri yorgunluğu azaltmada yardımcı olabilir, çünkü hızlı ve rahatsız edici bir alerji rahatlaması sağlarlar. Hangi alerji atışlarının sizin için en iyi olabileceği konusunda doktorunuzla konuşun.
5. Burun Yıkama Tedavisini Deneyin
Alerjisi olan bazı kişiler, burun yıkayarak semptomlarını azaltabilir. Bu cihazı bir burun deliğinden dökülen tuzlu bir çözelti ile dolduruyorlar. Çözüm, burun kanallarınızı temizlemenize ve alerjilerin neden olduğu şişliği azaltmanıza yardımcı olabilir. Bu yorgunluğunuzu azaltabilir.
Alerji Özetle
Alerjiler hapşırma, kaşıntı, burun akıntısı, öksürük ve diğer rahatsız edici semptomlara neden olur. Alerjiler, yorgunluk olmadan da yeterince can sıkıcıdır. Ve bu sinir bozucu semptomlar çoğu zaman geceleri dinlenmenizi zorlaştırır ve sizi bütün gün yormuş halde bırakır. Alerji beyin sisi hoş değildir ve okulda, işte ve diğer günlük aktivitelerde çalışmayı zorlaştırabilir.
İyi haber şu ki, alerjiden kurtulmanın ve beyin sisinizden kurtulmanın birçok yolu var. İlk adım alerjiler için test yaptırmaktır, böylece belirtilerinize neyin sebep olduğunu bilirsiniz. Doktorunuzla birlikte çalışarak sizin için uygun olan sağlıklı bir alerji tedavisi uygulayabilirsiniz. Alerjilerinizi bilmek, hangi alerjenlerden kaçınacağınızı belirlemenize de yardımcı olabilir.
Kaynak: Healthline, Can Allergies Make You Tired?, 2018.
Referanslar:
- Allergies. (n.d.).
- Allergies. (2017).
cdc.gov/healthcommunication/toolstemplates/entertainmented/tips/Allergies.html - Mayo Clinic Staff. (2015). Hay fever.
mayoclinic.org/diseases-conditions/hay-fever/symptoms-causes/syc-20373039 - Mayo Clinic Staff. (2017). Allergy medications: Know your options.
mayoclinic.org/diseases-conditions/allergies/in-depth/allergy-medications/art-20047403 - Mayo Clinic Staff. (2018). Allergies.
mayoclinic.org/diseases-conditions/allergies/symptoms-causes/syc-20351497 - Mayo Clinic Staff. (2018). Anaphylaxis.
mayoclinic.org/diseases-conditions/anaphylaxis/symptoms-causes/syc-20351468