Pazartesi, Eylül 16, 2024

Bunlara da göz atın

İlgili içerikler

Alkol ve depresyon hakkında bilinmesi gerekenler

Alkol bir insanı depresyona sokabilir, depresyonu tetikleyebilir veya kötüleştirebilir. Depresyon alkol kullanımı için de bir risk faktörüdür, çünkü depresyon hisseden kişiler semptomlarını hafifletmek için alkol kullanabilirler.

Çeşitli çalışmalar, psikiyatrik bir durumu yönetmek için içki içen kişilerin alkolü kötüye kullanma olasılığının daha yüksek olduğunu ortaya koymuştur.

Bu makalede, alkol ve depresyon arasındaki bağlantılar ve ne zaman doktora görüneceğiniz hakkında bilgi vermektedir.

Bağlantılar ve etkileşimler

Alkol ve depresyon birbirleriyle birkaç zararlı şekilde etkileşir:

Alkol depresyona neden olabilir

Çok fazla alkol almak yeni ve kötüleşen depresyon için bir risk faktörüdür.

2012 yılında yapılan bir araştırmada alkole bağımlı kişilerin %63,8’inin depresyonda olduğu bulunmuştur. Bununla birlikte, çalışma alkol kullanımının depresyona neden olup olmadığını test etmedi.

2011’den yapılan araştırmalar, alkol kullanım bozukluğunun kişinin depresyon riskini önemli ölçüde artırdığını bulmuştur.

Bir çalışmaya göre, fetal alkol spektrum bozuklukları ile doğan çocuklarda daha sonra depresyon gelişme olasılığının daha yüksek olduğu belirtilmiştir.

Alkol bir depresandır, yani merkezi sinir sistemindeki aktiviteyi yavaşlatır. Bu geçici olarak bir kişinin uykulu, yorgun veya üzgün hissetmesine neden olabilir.

Kronik alkol kullanımı beyin kimyasını depresyon riskini artıracak şekilde değiştirebilir.

Alkol, tehlikeli semptom riskini artırabilir

Depresyonu olan bir kişide alkol kullanımı, depresyon semptomlarını yoğunlaştırabilir. Olumsuz ve hayatı tehdit eden sonuçlar riskini artırabilir.

2011 yılında depresyon gibi zihinsel sağlık durumları için tedavi arayan ergenler üzerinde yapılan bir çalışmada, 1 yıllık takipte alkol içen gençlerin intihar girişiminde bulunma veya diğer kendine zarar verme biçimlerine daha yatkın oldukları bulunmuştur.

2011 yılında yapılan bir analizde 13 yaşından önce alkol kullanımı ile daha sonra kendine zarar verme arasında bir ilişki bulunmuştur.

2013 araştırması alkol kullanımı ile kendine zarar verme arasındaki bağlantıyı da desteklemektedir. Çalışma, alkol içen depresyonlu gençlerin intihar duyguları üzerinde etkili olma olasılıklarının daha yüksek olduğunu bulmuştur.

Depresyon alkol kullanımını artırabilir

Depresyonu olan bazı kişiler semptomlarını hafifletmek için alkol alırlar. Zamanla, bu alkol bağımlılığına ve kötüye kullanıma yol açabilir.

Psikolojik sıkıntı ile başa çıkmak için içen insanlar, özellikle endişeli veya depresif hissettiklerinde daha fazla içebilirler.

Depresyon belirtileri

Birçok insan için üzgün veya mutsuz hissetmek, depresyonun belirgin bir belirtisidir. Ancak depresyon sadece üzüntüden daha fazlasıdır. Bir kişinin hayatının birçok yönünü etkileyebilir. Depresyon belirtileri şunları içerir:

  • daha önce zevk alan hobilerden veya aktivitelerden neşe duymamak
  • gelecek için sabırsızlanacak ya da gelecek için hiç umut olmadığını hissetmek
  • baş ağrısı, kas ağrısı veya mide problemleri gibi açıklanamayan sağlık sorunları
  • normalden çok daha fazla veya daha az uyku gibi uyku alışkanlıklarındaki değişiklikler
  • istemeden kilo vermek veya kilo almak
  • değersiz hissetmek
  • karar vermekte zorlanmak
  • işe veya okula konsantre olmakta zorluk çekmek
  • ölüm düşüncelerini yaşamak
  • intiharı veya diğer kendine zarar verme biçimlerini düşünmek

Alkol kullanım bozukluğu belirtileri

Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) aşırı alkol kullanımını şu şekilde tanımlar:

  • tıkınırcasına içki içmek, kadınlar tek bir seansta dört veya daha fazla içecek tüketirken, erkekler tek bir seansta beş veya daha fazla içecek tüketir
  • hamilelik sırasında veya 21 yaşın altındaki kişiler tarafından alkol kullanımı
  • kadınlar için haftada sekiz veya daha fazla içecek veya erkekler için haftada 15 veya daha fazla içecek olarak tanımlanan ağır içme

Bir kişinin alkol kullanım bozukluğuna sahip olabileceğine dair diğer işaretler şunlardır:

  • “normal” hissetmek için
  • denemesine rağmen içmeyi bırakamamak
  • başkalarından içmeyi gizlemek
  • içerken kendine veya başkalarına zarar veren şeyler yapmak
  • alkol arzusu ile dikkat dağıtmak
  • aynı etkileri elde etmek için giderek daha fazla içmeye ihtiyaç duymak

Antidepresanlar ve alkol

Birçok doktor antidepresan alırken alkolden kaçınmayı önerir.

Her iki madde de bir kişinin daha az uyanık hissetmesine neden olabilir, bu yüzden kişi onları birlikte alırsa tehlikeli olabilir. Bu, özellikle diğer ilaçları kullanan veya kronik bir tıbbi durumu olanlar için geçerlidir.

Bazı doktorlar, bir kişinin içmesi gerekiyorsa, ılımlı bir şekilde içilmesini tavsiye eder, bu da kadınlar için günde bir içecek, erkekler için günde iki içecek anlamına gelir. CDC’ye göre, tek bir içecek şu anlama gelir:

  • 12 ons (oz) bira
  • 5 oz şarap
  • 8 oz malt likörü
  • 1,5 oz sert likör

Alkolün antidepresanlar üzerindeki spesifik etkileri, bir kişinin aldığı antidepresana bağlıdır. Her ilacın risklerini ve olası etkileşimlerini doktorla tartışmak çok önemlidir.

Bir kişi ayrıca antidepresanlar kullanırken alkole reaksiyonlarını izlemelidir. Seçici serotonin geri alım inhibitörleri (SSRI’lar) alan bazı insanlar, antidepresan kullandıklarında ciddi şekilde zehirlenebilirler.

Başka ilaçlar kullanan veya geleneksel olmayan antidepresanlar kullanan kişiler özellikle dikkat etmelidir.

Bazı depresyon hastalarının kullanabileceği bir anti-anksiyete ilaç sınıfı olan benzodiazepinler, alkol yoksunluğuna yardımcı olabilir. Bununla birlikte, alkol ile birleştirildiğinde, yaşamı tehdit eden zehirlenmelere neden olabilirler.

Ne zaman doktora görünmeli

Hem depresyon hem de alkol kullanım bozukluğu tedavi edilebilir tıbbi durumlardır. Bazı insanlar bir doktora görünmekten emin olmayabilirler, ancak doğru tedavi semptomları hafifletebilir ve bir kişinin daha iyi ve daha mutlu bir yaşam sürmesine yardımcı olabilir.

Depresyonu olduğundan şüphelenen veya alkol alımını azaltmak isteyen ancak sorun yaşayan herkes bir doktora görünmelidir.

Bilinç kaybı veya solunum problemleri gibi aşırı dozda alkol belirtileri için acil servise gidin.

Tedavi gören insanlar aşağıdaki durumları doktorlarına söylemelidir:

  • tedaviye başladıktan sonra semptomları kötüleşmesi
  • semptomları tedaviye başladıktan birkaç hafta sonra düzelmemesi
  • kaygı veya ruh hali değişimleri gibi başka semptomların olması
  • intihar düşüncelerinin olması

Özet

Alkol kullanımı ve depresyonun kombinasyonu tedavide zorluklar yaratabilir. Alkol kullanan ve depresyonu olan kişi, tedavi görene kadar hangi semptomların hangi sorundan kaynaklandığını söyleyemeyebilir.

Alkol kullanmak, alkol kullanım bozukluğu ve depresyonu olan kişiler için çok önemli olmakla birlikte, alkolden kaçınmak depresyonu iyileştirmez. İnsanlar bir doktor, terapist veya her ikisinden kaliteli psikolojik bakım almak isteyebilirler.

Popüler Gönderiler