Cuma, Mart 29, 2024

Bunlara da göz atın

İlgili içerikler

Alkol Vücudunuzu Nasıl Etkiler?

Sevdiklerinizle geçirdiğiniz eğlenceli ve alkollü bir gecenin ardından vücudunuza neler olduğunu hiç merak ettiniz mi?

Belki o gece değil ama ertesi sabah keskin bir baş ağrısı ve çalkantılı bir mide ile uyandığınızda merak ediyor olabilirsiniz!

Doğrudan Beyninize Etki Ediyor

İçeceğinizden aldığınız ilk yudumunuzdan otuz saniye sonra, alkol beyninize girer. Beyin hücrelerinin mesaj göndermek için kullandığı kimyasal maddeleri ve yolları yavaşlatır. Bu da ruh halinizde değişimlere neden olur, reflekslerinizi yavaşlatır ve dengenizi bozar. Ayrıca, uzun süre hafızada bir şeyleri saklamak için mücadele edeceğiniz için daha sonra hatırlayamayacağınız gibi düz düşünemezsiniz.

Beyniniz Büzüşür

Uzun süredir yoğun bir şekilde alkol tüketiyorsanız, içki beyninizin görünüşünü ve çalışmasını etkileyebilir. Hücreleri değişmeye ve hatta küçülmeye başlar. Çok fazla alkol beyninizi küçültebilir. Ve bunun düşünme, öğrenme ve hatırlama yetenekleri üzerinde büyük etkileri olur. Ayrıca vücut ısısını sabit tutmayı ve hareketlerinizi kontrol etmeyi zorlaştırabilir.

Alkol Uyumanıza Yardım Eder Mi?

Alkolün beyniniz üzerindeki yavaşlama etkisi sizi uykulu yapabilir, böylece daha kolay uyuyabilirsiniz. Ama iyi ve kaliteli bir uyku çekmezsiniz. Vücudunuz gece boyunca alkol işler. Etkileri sizi içten içe yıpratır. Vücudunuzun restore edilmiş hissetmesi gereken iyi REM uykusunu alamazsınız. Ve kabuslar ve canlı rüyalar görmeniz daha olasıdır. Ayrıca muhtemelen banyoya kalkmak için daha sık uyanırsınız.

Mideyi Rahatsız Eder

İçki, midenizin iç kısmını tahriş eder ve sindirim sisteminize akmasını sağlar. Yeterli miktarda asit ve alkol oluştuğunda, mide bulantınız olur ve bu sizde kusma yapabilir. Yıllar süren ağır içicilik, midenizde ülser adı verilen ağrılı yaralara neden olabilir. Mide suyunun yükselmesi, kendinizi aç hissetmemenize sebep olur. Bu, uzun süreli içicilerin çoğu zaman ihtiyaç duydukları tüm besinleri alamamalarının bir nedenidir.

İshal ve Mide Ekşimesi Yapar

İnce bağırsaklarınız ve kalın bağırsaklarınız da aynı mideniz gibi tahriş olur. Alkol, yiyeceğin içinden geçtiği normal hızdan kurtulur. Bu yüzden sert içki ishal yapabilir, bu da uzun vadeli bir soruna dönüşebilir. Aynı zamanda mide ekşimesi olasılığını artırır – asidi özofagusunuzdan uzak tutan kasları, ağzınızı ve midenizi bağlayan boruyu gevşetir.

Tekrar Tekrar Tuvalete Çıkma

Beyniniz, böbreklerinizin çok fazla idrar yapmasını önleyen bir hormon salgılar. Ancak alkol harekete geçtiğinde, beyninize uzak durmasını söyler. Bu, tuvalete daha sık gitmeniz gerektiği anlamına gelir, bu sizi susuz bırakabilir. Yıllarca yoğun bir şekilde içtiğinizde, bu ekstra iş yükü ve alkolün toksik etkileri böbreklerinizi yıpratabilir.

Karaciğer Hastalığını Tetikleyebilir

Karaciğeriniz, içtiğiniz hemen hemen tüm alkolleri parçalamaktadır. Bu süreçte birçok toksini de kendi içine işliyor. Zamanla, çok fazla içme, organı yağlandırır ve daha kalın, lifli dokuların birikmesini sağlar. Bu kan akışını sınırlar, böylece karaciğer hücreleri hayatta kalmak için ihtiyaç duyduklarını alamazlar. Öldüklerinde karaciğer, yara alır ve siroz adı verilen bir hastalığa sahip olarak çalışmayı durdurur.

Pankreas Hasarı ve Diyabet

Normalde bu organ, bağırsaklarınızın yiyecekleri parçalamasına yardımcı olan insülin ve diğer kimyasalları üretir. Ancak işleyen alkol sıkışmaları sebebiyle üretilen kimyasallar pankreasın içinde kalmasına sebep oluyor. Bu durum alkolden kaynaklanan toksinler ile birlikte, organlarda ciddi hasara yol açabilecek iltihaplanmalara neden olur. Yıllar geçtikçe, bu, ihtiyacınız olan insülini yapamayacağınız anlamına gelir ve bu da diyabete yol açabilir. Ayrıca pankreas kanseri olma olasılığını da arttırır.

“Akşamdan Kalma” Ne Anlama Gelir?

Alkollü geçen gecenin ertesi sabahı ağız kuruluğu, kızarmış gözler bir tesadüf değildir. Alkol sizi susatır ve vücudunuzdaki kan damarlarını genişletir ve beyniniz genişler. Bu size baş ağrısı verir. Karnınız, mide bulantısı ve kusma isteği veren, toksinlerden ve alkol salgılayan asitlerden kurtulmak istiyor. Karaciğeriniz alkol işlemekle çok meşgul olduğu için, kanınıza yeterince şeker salgılayamıyor, bu da halsizliği ve dengesizliğe sebep oldu.

Olağanüstü Hızlı Kalp Atışı

Bir gece içki içmek, kalbinizin ritmini sabit tutan elektrik sinyallerini sarsabilir. Yıllarca yaparsanız, bu değişiklikleri kalıcı yapabilirsiniz. Ve alkol, kelimenin tam anlamıyla kalbinizi yıpratabilir. Zamanla, eski bir lastik bant gibi kalp kaslarının sarkmasına ve gerilmesine neden olur. Kan da pompalayamaz ve bu da vücudunuzun her bölümünü etkiler.

Vücut Sıcaklığındaki Değişim

Alkol, kan damarlarınızı genişleterek cildinize daha fazla kan akışı sağlar. Bu utangaç ve sıcak ve bunalmış hissetirebilir. Ama uzun sürmez. Bu ekstra kandan gelen ısı vücudunuzdan akıp sıcaklığınızın düşmesine neden olur. Öte yandan, uzun süreli, ağır içme kan basıncınızı yükseltir. Vücudunuzun kan damarlarını daraltan stres hormonlarını serbest bırakmasını sağlar, böylece kalbinizin kanı zorlaması için daha fazla pompalaması gerekir.

Zayıf Bağışıklık Sistemi

Soğuk algınlığını içtiğin bir geceye bağlamayabilirsin, ama bir aralarında bir bağlantı olabilir. Alkol, bağışıklık sisteminizin kendi işlevini yapmasını engeller. Vücudunuz mikroplarla savaşmak için ihtiyaç duyduğu beyaz kan hücrelerinin sayısını üretemez. Bu yüzden içtikten sonra 24 saat boyunca hastalanma olasılığınız daha yüksektir. Uzun süreli, ağır içicilerin zatürree ve tüberküloz gibi hastalıklara yakalanma olasılığı daha yüksektir.

Hormon Tahribatı

Bu güçlü kimyasallar, seks dürtülerinizden, gıdaları ne kadar hızlı sindireceğinize kadar her şeyi yönetir. Her şeyin yolunda gitmesini sağlamak için doğru dengede olmanız gerekir. Fakat alkol onları yıpratır. Kadınlarda bu, regl döneminin aksamasına neden olabilir veya hamile kalmayla ilgili problemler yaşamalarına neden olabilir. Erkeklerde ereksiyon zorluğu, düşük sperm sayısı, küçülen testisler ve meme büyümesi anlamına gelebilir.

İşitme Kaybı

Alkol duymanızı etkiler, ama kimse tam olarak nasıl olduğundan emin değil. Beyninizin sesi işleyen kısmına karışması olabilir. Veya iç kulağınızdaki sinirlere ve minik kıllara duymanıza yardımcı olabilir. Ancak bu gerçekleşir, içmek, duymak için yüksek bir sese ihtiyaç duyduğunuz anlamına gelir. Ve bu kalıcı olabilir. Uzun süreli içiciler genellikle işitme kaybına sahiptir.

İnce Kemikler, Daha Az Kas

Çok fazla alkol kullanmak kalsiyum seviyenizi azaltabilir. Hormonun yanı sıra, alkolün tetiklediği, vücudunuzu yeni kemikler oluşmasını önleyen değişiklikler. Osteoporoz adı verilen bir durumla daha ince ve daha kırılgan hale gelirler. İçki, ayrıca kaslara kan akışını sınırlar ve onları oluşturan proteinlerin önüne geçer. Zamanla, daha düşük kas kütlesine ve daha az kuvvete sahip olacaksınız.

WebMD, How Alcohol Affects Your Body.

Popüler Gönderiler