Alkol yoksunluğu deliryum nedir?
Alkolden yoksunluğu deliryumu (AWD), alkolden çekilmenin en ciddi şeklidir. Beyninizde ve sinir sisteminizde ani ve ciddi problemlere neden olur.
Alkol bağımlılığı olan kişilerin yaklaşık yüzde 50’sinde , aniden içmeyi bıraktıklarında geri çekilme semptomları yaşanacaktır. Bu insanların yüzde 3 ila 5’i, büyük mal nöbetleri ve ağır kafa karışıklığı gibi AYD semptomları yaşayacak.
Alkol yoksunluğu deliryum nedenleri
AYD, yalnızca ağır alkol kullanımı geçmişi olan insanları etkiler. Şiddetli içenler bu durumu geliştirebilirler, eğer:
- aniden içmeyi bırak
- alkol kullanımını çok hızlı bir şekilde azaltmak
- alkol kullanımını azaltırken yeterince yemeyin
- kafa travması
- hasta veya enfeksiyon var
Aşırı içme, sinir sistemini uyarır ve tahriş eder. Günlük içerseniz vücudunuz zamanla alkole bağımlı hale gelir. Bu olduğunda, merkezi sinir sisteminiz artık alkol eksikliğine kolayca uyum sağlayamaz.
Alkol, beyninizin nörotransmitterlerini etkileyebilir. Bunlar beyninizin beyninizin ve sinir sisteminizin diğer yerlerine haberci olarak davranan kimyasallardır.
İçtiğinizde, alkol beyninizdeki bazı nörotransmiterleri bastırır. Bu, içerken kendinizi rahat hissetmenize neden olabilir.
Nörotransmitterler artık bastırılmadığında, bastırmanın üstesinden gelmek için daha çok çalışmaya alışkın olduklarında aşırı heyecanlanma durumuna girerler. Birdenbire içmeyi bıraktıysanız veya içtiğiniz alkol miktarını önemli ölçüde azaltırsanız, alkolün geri çekilmesine neden olabilir.
Kimler alkol yoksunluğu delirium riski altındadır?
Aşağıdaki durumlarda, AYD riski altındasınız:
- uzun zamandır yoğun içiyor
- alkolden çekilme öyküsü
- AYD tarihi
- alkolizm dışında diğer sağlık sorunları
- nöbet bozukluğu veya başka beyin hasarı öyküsü
Ağır, uzun süreli içkilerin tümü AYD riski altındadır.
Aşağıdakiler bir içeceğin eşdeğeridir:
- Cin, rom, votka ve viski dahil olmak üzere 1,5 ons distile alkollü içki
- 5 ons şarap
- 8 ons malt likörü
- 12 ons bira
Aşırı içme, en yaygın ağır içme şeklidir. Kadınlar için, bir oturuşta dört veya daha fazla içecek olarak tanımlanır. Erkekler için, bir oturuşta beş veya daha fazla içecek olarak tanımlanır.
İçme alışkanlıklarınızdan endişe ediyorsanız doktorunuzla konuşun. İçmeyi bırakmanıza yardımcı olacak programlar önerebilirler. Ayrıca, içmeyi bıraktığınızda yaşadığınız alkolden uzaklaşma semptomlarını yönetmenize de yardımcı olabilirler.
Alkol yoksunluk deliryum belirtileri
AYD belirtileri genellikle alkol kullanımını bıraktıktan veya azaltan üç gün içinde ortaya çıkar. Ancak, bazen görünmeleri bir hafta veya daha uzun sürebilir. AYD’nin belirtileri şunları içerebilir:
- ajitasyon veya sinirlilik
- kaygı
- göğüs ağrısı
- karışıklık
- delirium (son derece rahatsız edici bir zihin durumu)
- sanrılar (gerçek olmayan şeylere mantıksız inanmak)
- asiri terleme
- heyecan
- göz ve kas hareketi sorunları
- yorgunluk
- korku
- ateş
- halüsinasyonlar (orada olmayan şeyleri görmek veya duymak)
- artan kalp atış hızı veya solunum hızı
- artmış irkilme refleksi (beklenmeyen uyaranlara abartılı bir reaksiyon)
- istemsiz kas kasılmaları
- mide bulantısı
- kabuslar
- huzursuzluk
- nöbetler
- ışığa, sese veya dokunmaya duyarlılık
- karın ağrısı
- ani ruh hali değişiklikleri
Alkol yoksunluğu zaman çizelgesi
Alkolden uzaklaşma semptomları, son içeceğinizden iki saat kadar erken başlayabilir, ancak Amerikan Aile Hekiminin rehberine göre, en son içeceğinizden altı saat ile bir gün sonra başlayacağız .
Yoksunluk, belirgin belirtilerle dört aşamaya ayrılabilir.
Aşama 1: Son içmeden 6 ila 12 saat sonra
Alkol yoksunluğunun ilk aşaması genellikle son içmeden 6 ila 12 saat sonra başlar. Bu küçük yoksunluk belirtileri şunları içerebilir:
- kaygı
- uykusuzluk hastalığı
- mide bulantısı
- iştah kaybı
- terlemek
- baş ağrısı
- artmış veya düzensiz kalp hızı
Aşama 2: Son içmeden 12 ila 24 saat sonra
Alkolik halüsinoz, son içmeden 12 ila 24 saat sonra ortaya çıkabilir ve son içmeden 48 saat sonra devam edebilir. Aşağıdaki halüsinasyon türlerini içerebilir:
- aslında oluşmayan kaşıntı, yanma veya uyuşukluk hissi gibi dokunsal halüsinasyonlar
- işitsel halüsinasyonlar veya var olmayan işitme sesleri
- görsel halüsinasyonlar veya var olmayan görüntüleri görmek
Son içkilerinden 48 saatten fazla bir süre sonra halüsinasyonlar yaşayan alkol bağımlılığından geçen insanlar için nadirdir.
Aşama 3: Son içmeden 24 ila 48 saat sonra
Yoksunluk nöbetleri en son içkinden 24 ila 48 saat sonra görülür.
Aşama 4: Son içmeden 48-72 saat sonra
AYD, son içmeden 48-72 saat sonra başlar. Semptomların çoğu genellikle başladıktan beş gün sonra zirve yapar ve başladıktan yaklaşık 5 ila 7 gün sonra azalmaya başlar.
Alkol yoksunluğu deliryumu nasıl teşhis edilir?
Alkol yoksunluğu sırasında yaşadığınız belirtilerden endişe ediyorsanız hemen doktorunuza başvurun.
Doktorunuz tıbbi geçmişinizi gözden geçirecek, belirtilerinizi soracak ve fiziksel bir muayene yapacak. Doktorunuzun arayacağı bazı işaretler şunlardır:
- el titremeleri
- düzensiz kalp atışı
- kurutma
- ateş
Doktorunuz ayrıca bir toksikoloji taraması da yapabilir. Bu vücudunuzda ne kadar alkol olduğunu test eder. Toksikoloji taraması tipik olarak kan veya idrar numunesi ile yapılır ve vücudunuzda başka herhangi bir maddenin bulunup bulunmadığını da belirtebilir. Yatan hasta tedavisi alıyorsanız, doktorunuz alkol seviyenizi izlemek için bir kereden fazla toksikoloji taraması yapabilir.
Alkole bağımlılığınızı veya yoksunluğun ciddiyetini değerlendirmek için sipariş edilebilecek diğer testler şunlardır:
Kan magnezyum seviyesi: Kan magnezyum seviyenizi veya serum magnezyum seviyenizi değerlendirmek basit bir kan testi ile yapılabilir. Düşük magnezyum seviyeleri alkolizm veya şiddetli alkol yoksunluğunu gösterebilir. Kalbin düzgün çalışmasını sağlamak için normal magnezyum seviyeleri gereklidir.
Kan fosfat seviyesi: Bu, bir kan testi ile de değerlendirilebilir. Düşük fosfat seviyeleri alkolizmi de gösterebilir.
Kapsamlı metabolik panel: Bu oruç gerektiren bir kan testidir. Anormal sonuçlar alkolizm olduğunu gösterebilir. Ayrıca, doktorlara karaciğer ve böbrek fonksiyonları da dahil olmak üzere genel sağlık durumunuz hakkında bilgi verebilir.
EKG: Bir EKG veya bir elektrokardiyografi, kalbinizdeki elektriksel aktivitedeki anormallikleri kontrol eder. Bazıları alkolü bırakmadan geçerken kalp çarpıntısı veya aritmi yaşadığından, bu durum kalp sağlığını ve geri çekilmenin ciddiyetini değerlendirir.
EEG: Bir EEG veya elektroensefalogram, beyninizdeki elektriksel anormallikleri tespit edebilir. Bu, özellikle nöbet geçiren ya da nöbet geçiren kişilerde şiddetli alkol bağımlılığı yaşayan insanları değerlendirmek için kullanılabilir.
Klinik Enstitü Alkol Yoksunluğu Ölçeği Değerlendirmesi (CIWA-Ar) alkol çekmeyi ölçmek için kullanılan bir dizi soru. Doktorunuz bu testi alkol yoksunluğunu teşhis etmek için kullanabilir. Belirtilerinizin ciddiyetini belirlemek için de kullanılabilir. Ölçek aşağıdaki 10 belirtiyi ölçer:
- çalkalama
- kaygı
- işitsel rahatsızlıklar
- sensorium bulanıklığı veya net düşünememe
- baş ağrısı
- mide bulantısı
- paroksismal terlemeler veya ani, kontrol edilemeyen terleme
- dokunsal rahatsızlıklar
- titreme
- görsel rahatsızlıklar
- kusma
Doktorunuzun sorabileceği sorular şunları içerir:
- Ben kimim?
- Bu hangi gün?
- Kafanın etrafında bir grup varmış gibi hissediyor mu?
- Karnına hasta mısın?
- Derinin altında böceklerin süründüğünü hissediyor musun?
Alkol yoksunluğu deliryumu nasıl tedavi edilir?
AYD tedavileri şunları içerebilir:
- intravenöz sıvılar
- nöbetleri önleme ya da durdurmayı önleme
- ajitasyon sakinleştirmek ve anksiyete tedavisinde sakinleştirici
- halüsinasyonları önlemek için antipsikotik ilaçlar
- ateş ve vücut ağrıları azaltmak için ilaç tedavisi
- diğer alkol ile ilgili durumların tedavisi
- içmeyi bırakmanıza yardımcı olacak rehabilitasyon
AYD ölümcül olabilir. Doktorunuz bir hastanede tedavi görmenizi önerebilir, böylece sağlık ekibi durumunuzu izleyebilir ve herhangi bir komplikasyonları yönetebilir. Daha iyi hissetmeniz bir hafta kadar sürebilir.
Rehabilitasyon, alkol bağımlılığının tedavisine yardımcı olmayı amaçlayan uzun vadeli bir tedavi planıdır.
Alkol yoksunluğu deliryumunun komplikasyonları
Şiddetli alkolizm veya şiddetli alkol yoksunluğu durumunda, tedavi edilmesi gereken komplikasyonlar ortaya çıkabilir. Bunlar genellikle sık sık alkol tüketimi ile ilişkilidir. Tedavi edilmesi gerekebilecek ağır içme ile ilgili diğer koşullar şunlardır:
Alkole bağlı karaciğer hastalığı: Yıllarca süren yoğun içmeden sonra ortaya çıkar ve karaciğerde skar ve siroz oluşur. Tedavi antibiyotikler, sıvı birikimini gidermek için “su hapları” ve sıvının karnınızdan çıkarılmasını içerebilir. Tedavi edilmeden bırakıldığında, alkolik karaciğer hastalığı karaciğer kanserine ve böbrek yetmezliğine neden olabilir.
Alkolik kardiyomiyopati: Alkolik kardiyomiyopatide , alkolün uzun süreli kullanımı işitme kaybına neden olur. Tedavi, sodyum alımının azaltılmasını ve beta-blokerlerin ve ACE inhibitörlerinin reçetelenmesini içerebilir. Kardiyomiyopati etkili bir şekilde tedavi edilemiyorsa kalp nakli gerekebilir.
Alkolik nöropati: Alkolik nöropati sinirlere aşırı içmeden zarar verir. Belirtileri uyuşukluk, karıncalanma, ağrılı duyumlar ve kas problemlerini içerebilir. Tedavi fizik tedaviye ve semptomları kontrol altına alabilir. Sinir hasarı normalde kalıcıdır.
Wernicke-Korsakoff sendromu: Wernicke-Korsakoff sendromu alkolizmle bağlantılı bir beyin hastalığıdır. Genellikle talamus ve hipotalamusta beyin hasarı ve beynin hafıza ile ilgili kısımlarında kalıcı hasar ile sonuçlanır. B-1 Vitamini kas problemlerini içeren semptomları iyileştirebilir, ancak hafıza kaybı genellikle kalıcıdır.
AYD’li insanlar ayrıca aşağıdaki risk altındadır:
- nöbet sırasında düşme sonucu yaralanmalar
- kafası karışmış durumdayken kendilerine veya başkalarına zarar vermek
- düzensiz kalp atışı geliştirme
Alkol yoksunluk deliryum için görünüm
AYD için erken tedavi önemlidir. Tedavi, komplikasyon ve ölüm risklerinizi önemli ölçüde azaltır.
Zamanında tıbbi tedavi ile, AYD çok düşük bir ölüm oranına sahiptir. Bununla birlikte, bazı alkol yoksunluk belirtileri bir yıldan fazla sürebilir. Bunlar şunları içerir:
- ruh hali
- yorgunluk
- uykusuzluk
Alkol yoksunluk delirium önlenmesi
AYD’yi önlemenin en iyi yolu orta derecede içmektir ya da hiç içmemektir. Çok fazla içtiğinizi düşünüyorsanız, doktorunuzla konuşun. Güvenli bir ortamda içmeyi bırakmanıza yardımcı olabilir ve ciddi alkol yoksunluğu belirtilerini önleyebilir. Kendi başınıza denemek yerine, tıbbi bir ortamda ağır içme ile ilgili sorunları ele almak önemlidir.
AYD belirtileri yaşadığınızı düşünüyorsanız, acil tıbbi yardım alın. Derhal tıbbi yardım alırsanız, tam olarak iyileşme şansınız daha yüksektir.
Alkolden arındırma destek grupları
Alkole bağımlılığınızı azaltmayı planlıyorsanız doktorunuza danışın. Mevcut sağlık durumunuza bağlı olarak yatarak ya da ayakta tedavi önerebilirler.
Ayrıca çevrimiçi ve yakınınızdaki destek gruplarını ve kaynaklarını bir çok yerde bulabilirsiniz. Bunlar şunları içerir:
- Hem çevrimiçi kaynaklara hem de yerel destek bölümlerine sahip olan Adsız Alkolikler (AA)
- Yerel toplantılar ve çevrimiçi kaynakları olan SMART Recovery
- Size en yakın rehabilitasyon merkezini bulmanıza yardımcı olabilecek Rehabs.com
Kaynaklar:
Alkol ve halk sağlığı: Sıkça sorulan sorular (2016).
Bayard M, et al. (2004). Alkol yoksunluk sendromu.
Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri. (2016). Bilgi Sayfası – alkol kullanımı ve sağlığınız [Bilgi sayfası].
Klinik Enstitü alkol ölçeğini geri çekme değerlendirmesi, gözden geçirilmiş (CIWA – Ar). (2009).