Aloe Vera Nedir? Hangi Durumlarda Kullanılır?

0
2193

Aloe Vera’nın Geçmişi

Aloe vera’nın 6 bin yıl öncesine, Mısır medeniyetinin başlarına kadar uzanan bir geçmişi vardır. “Ölümsüzlük bitkisi” olarak bilinen aloe vera, firavunlara cenaze hediyesi olarak sunuluyordu.

Tarihsel olarak aloe vera, yaraların tedavisi, saç dökülmesi ve hemoroid tedavisi dahil olmak üzere çeşitli amaçlar için kullanılmıştır. Ayrıca bu bitki müshil olarak da kullanılmıştır.

Günümüzde sağlık ürünlerinde aloe veradan elde edilen iki madde olan berrak jel ve sarı lateks kullanılmaktadır. 

Aloe vera jeli yanıklar, donmalar, sedef hastalığı ve soğuk yaralar için cilde uygulanır. Ancak osteoartrit, bağırsak hastalıkları ve ateş gibi durumlar için ağız yoluyla da alınabilir. Aloe vera lateksi genellikle kabızlık için ağız yoluyla alınır.

Neler Biliyoruz?

İnsanlar aloe verayı birçok amaç için kullanır. Ancak bunların hiçbirinin gerçekten faydalı olup olmadığına dair yeterli kanıt yoktur. 

Neler Öğrenildi?

Aloe lateks güçlü müshil bileşikleri içerir. Aloe ile yapılan ürünler geçmişte ABD Gıda ve İlaç İdaresi (FDA) tarafından reçetesiz (OTC) müshil olarak düzenlenmişti. 2002’de FDA, tüm OTC aloe müshil ürünlerinin ABD pazarından çıkarılmasını veya onları üreten firmaların  sürekli onay için gerekli güvenlik verilerini yeniden düzenleyerek lisans için başvurmasını istemişti.

Bunun yanında aloe ürünlerinin cilde uygulanmasının, sedef hastalığı ve bazı döküntüler gibi belirli durumların belirtilerinin azaltılması konusunda faydalı olabileceğine dair bazı kanıtlar vardır.

Ancak aloe vera’nın cilde uygulanmasının yaraları iyileştirmeye yardımcı olup olmadığını gösteren yeterince yüksek kaliteli bilimsel kanıt yoktur. Ayrıca diğer kullanım alanları için de aloe vera’yı destekleyecek yeterli kanıt yoktur.

Güvenlik Hakkında Ne Biliyoruz?

Aloe vera’nın cilde uygulanması genel olarak güvenli kabul edilir.

Ulusal Toksikoloji Programı’nın yürüttüğü iki yıllık bir çalışma, aloe vera’nın yaprağındaki renksiz kısmın ağızdan alınmasının erkek ve dişi farelerde bağırsaklarda kanserojen aktiviteye sebep olduğu görülmüştür. Farelerde yapılan başka bir çalışma, kokusu alınmış bütün yaprak aloe veranın zararlı etkilere neden olmadığını göstermiştir. İnsanlar için potansiyel riskleri belirlemek amacıyla piyasada gerçekte hangi ürünlerin olduğu ve bireylerin farklı aloe vera ürünlerini nasıl kullandıkları dahil olmak üzere daha fazla bilgi gereklidir.

Aloe lateksinin ağızdan alınması ile karın kramplarının ve diyarenin geliştiği bildirilmiştir. Ayrıca, aloe lateksi müshil olduğu için, ağız yoluyla alınan bazı ilaçların emilimini ve dolayısıyla etkinliğini azaltabilir.

Bunun yanında glikoz düşürücü ilaç kullanan diyabet hastaları, ağız yoluyla aloe vera da kullanıyorsa dikkatli olmalıdır. Çünkü aloe vera kandaki glukoz seviyelerini düşürebilir.

Ağız yoluyla aloe vera alan kişilerde bildirilmiş birkaç akut hepatit vakası olmuştur. Ancak bu konudaki kanıtlar kesin değildir.

Aklınızda Bulunsun…

Sağlık hizmeti aldığınız tüm birimlere kullandığınız herhangi bir tamamlayıcı veya takviye sağlık ürünü hakkında bilgi vermenizde fayda var. Bu, koordineli ve güvenli bir sağlık kontrolü sağlanmasına yardımcı olacaktır.

Referanslar

  • Aloe. Natural Medicines Web site. Accessed at naturalmedicines.therapeuticresearch.com on March 27, 2015. [Database subscription].
  • Boudreau MD, Mellick PW, Olson GR, et al. Clear evidence of carcinogenic activity by a whole-leaf extract of Aloe barbadensis Miller (aloe vera) in F344/N rats. Toxicological Sciences. 2013;131(1):26-39.
  • Dat AD, Poon F, Pham KBT, et al. Aloe vera for treating acute and chronic wounds. Cochrane Database of Systematic Reviews. 2012;(2):CD008762. Accessed at http://www.thecochranelibrary.com(link is external) on March 30, 2015.
  • Rodriguez S, Dentali S, Powell D. Aloe vera. In: Coates PM, Betz JM, Blackman MR, et al., eds. Encyclopedia of Dietary Supplements. 2nd ed. New York, NY: Informa Healthcare; 2010:7-14.
  • Shao A, Broadmeadow A, Goddard G, et al. Safety of purified decolorized (low anthraquinone) whole leaf Aloe vera (L) Burm. F. juice in a 3-month drinking water toxicity study in F344 rats. Food and Chemical Toxicology. 2013;57:21-31.
  • Yang HN, Kim DJ, Kim YM, et al. Aloe-induced toxic hepatitis. Journal of Korean Medical Science. 2010;25(3):492-495.