Perşembe, Mart 28, 2024

Bunlara da göz atın

İlgili içerikler

Alphagan-P (Brimonidine Tartrate) Nedir? Ne İçin Kullanılır?

Alphagan-P Nedir?

Alphagan-P, Yüksek Göz İçi Basıncı ve Oküler Kızarıklık semptomlarını tedavi etmek için kullanılan reçeteli bir ilaçtır. Antiglokom, Alpha Agonists adlı bir ilaç sınıfına aittir. Alphagan-P tek başına veya diğer ilaçlarla birlikte kullanılabilir. 2 yaşından küçük çocuklarda güvenli ve etkili olup olmadığı bilinmemektedir.

Alphagan-P’nin Olası Yan Etkileri Nelerdir?

Alphagan-P, aşağıdakileri içeren ciddi yan etkilere neden olabilir:

  • göz ağrısı, artan göz sulanması
  • görme değişiklikleri, bulanık görme
  • göz içinde veya çevresinde şiddetli şişlik, kızarıklık, yanma veya rahatsızlık
  • ağız kuruluğu
  • uyuşukluk, yorgunluk

Sizi rahatsız eden veya geçmeyen herhangi bir yan etkiniz varsa doktorunuza söyleyiniz.

Endikasyonları Nelerdir?

Alphagan-P (brimonidin tartrat oftalmik solüsyon) açık açılı glokom veya oküler hipertansiyonu olan hastalarda yüksek göz içi basıncının (GİB) azaltılması için endike olan bir alfa adrenerjik reseptör agonistidir.

Dozaj ve Kullanım Önerileri Nelerdir?

Önerilen doz, etkilenen göz(ler)de yaklaşık 8 saat arayla günde üç kez bir damla Alphagan-P’dir. Alphagan-P oftalmik solüsyon, göz içi basıncını düşürmek için diğer topikal oftalmik ilaç ürünleri ile birlikte kullanılabilir. Birden fazla topikal oftalmik ürün kullanılacaksa, farklı ürünler en az 5 dakika arayla damlatılmalıdır.

Depolama Koşulları Nelerdir?

Alphagan-P, deniz mavisi opak plastik LDPE şişelerde ve uçlarda, mor yüksek etkili polistiren (HIPS) kapakları steril olarak sağlanır. Alphagan-P, oda sıcaklığında 15° – 25°C (59° – 77°F) arasında ve çocukların erişemeyeceği yerlerde saklanmalıdır.

Uyarılar ve Önlemler

Vasküler Yetmezliğin Güçlenmesi: Alphagan-P, vasküler yetmezlikle ilişkili sendromları güçlendirebilir. Alphagan-P, depresyon, serebral veya koroner yetmezlik, Raynaud fenomeni, ortostatik hipotansiyon veya tromboanjiitis obliterans olan hastalarda dikkatli kullanılmalıdır.

Şiddetli Kardiyovasküler Hastalık: Brimonidin tartrat oftalmik solüsyon klinik çalışmalarda hastaların kan basıncı üzerinde minimal etkiye sahip olmasına rağmen, ciddi kardiyovasküler hastalığı olan hastaların tedavisinde dikkatli olunmalıdır.

Topikal Oftalmik Ürünlerin Kullanım Sonrası Kontaminasyonu: Topikal oftalmik ürünlerin çok dozlu kaplarının kullanımıyla ilişkili bakteriyel keratit raporları vardır. Bu kaplar, çoğu durumda aynı anda kornea hastalığı veya oküler epitelyal yüzeyde bozulma olan hastalar tarafından istemeden kontamine olmuştur.

Gebelik: Gebe kadınlarda yeterli ve iyi kontrollü çalışma yoktur; bununla birlikte, hayvan çalışmalarında brimonidin plasentayı geçmiş ve sınırlı bir oranda fetal dolaşıma girmiştir. Hayvan üreme çalışmaları her zaman insan tepkisini öngörmediğinden, Alphagan-P hamilelik sırasında ancak anneye yönelik potansiyel yararın fetüs üzerindeki potansiyel riskten daha fazla olması durumunda kullanılmalıdır.

Emzirme Dönemi: Hayvan çalışmalarında brimonidin tartaratın anne sütüne geçtiği gösterilmiş olmasına rağmen, brimonidin tartaratın insan sütüne geçip geçmediği bilinmemektedir. Emziren bebeklerde Alphagan-P’nin ciddi advers reaksiyon potansiyeli nedeniyle, ilacın anne için önemi göz önünde bulundurularak, emzirmeyi bırakma veya ilacı bırakma kararı verilmelidir.

Pediatrik Kullanım: Alphagan-P, 2 yaşın altındaki çocuklarda kontrendikedir. Pazarlama sonrası gözetim sırasında, brimonidin alan bebeklerde apne, bradikardi, koma, hipotansiyon, hipotermi, hipotoni, letarji, solukluk, solunum depresyonu ve somnolans bildirilmiştir. Brimonidin tartaratın güvenliği ve etkinliği 2 yaşın altındaki çocuklarda çalışılmamıştır.

Geriatrik Kullanım: Yaşlılar ve diğer yetişkin hastalar arasında güvenlik veya etkinlik açısından genel bir farklılık gözlenmemiştir.

Özel Popülasyonlar: Alphagan-P, karaciğer yetmezliği ve böbrek yetmezliği olan hastalarda çalışılmamıştır. Böbrek yetmezliği olan hastalarda diyalizin brimonidin farmakokinetiği üzerindeki etkisi bilinmemektedir.

Doz Aşımı Durumunda Neler Yapılmalıdır?

Yetişkinlerde kazara brimonidinin yutulması hakkında çok sınırlı bilgi mevcuttur; bugüne kadar bildirilen tek advers reaksiyon hipotansiyon olmuştur. Konjenital glokomun tıbbi tedavisinin bir parçası olarak veya kazara ağızdan alım yoluyla Alphagan-P alan yenidoğanlarda, bebeklerde ve çocuklarda brimonidin doz aşımı belirtileri bildirilmiştir. Oral doz aşımının tedavisi, destekleyici ve semptomatik tedaviyi içerir; bir patent hava yolu muhafaza edilmelidir.

Kontrendikasyonları Nelerdir?

Alphagan-P (brimonidin tartrat), yenidoğanlarda ve bebeklerde (2 yaşın altında) kontrendikedir.

Alphagan-P, geçmişte bu ilacın herhangi bir bileşenine aşırı duyarlılık reaksiyonu sergileyen hastalarda kontrendikedir.

Hareket Mekanizması

Alphagan-P (brimonidin tartrat), dozlamadan iki saat sonra meydana gelen en yüksek oküler hipotansif etkiye sahip, nispeten seçici bir alfa-2 adrenerjik reseptör agonistidir. Artmış GİB, glokomatöz alan kaybında önemli bir risk faktörü oluşturur. GİB seviyesi ne kadar yüksekse, optik sinir hasarı ve görme alanı kaybı olasılığı o kadar yüksektir. Brimonidin tartrat, kardiyovasküler ve pulmoner parametreler üzerinde minimum etki ile göz içi basıncını düşürme etkisine sahiptir. Hayvanlarda ve insanlarda yapılan florofotometrik çalışmalar, brimonidin tartratın aköz hümör üretimini azaltarak ve uveoskleral çıkışı artırarak ikili bir etki mekanizmasına sahip olduğunu göstermektedir.

Brimonidinin protein bağlanması çalışılmamıştır. İnsanlarda brimonidin, karaciğer tarafından geniş ölçüde metabolize edilir. Brimonidin ve metabolitlerinin başlıca eliminasyon yolu idrarla atılımdır. Oral olarak uygulanan bir radyoaktif brimonidin dozunun yaklaşık %87’si 120 saat içinde elimine edilir ve %74’ü idrarda bulunur.

Güvenli ve Etkili Kullanım İçin Gerekli Bilgiler Nelerdir?

Hastalara, oküler solüsyonların yanlış kullanılması veya dağıtma kabının ucunun göze veya çevredeki yapılara temas etmesi durumunda, oküler enfeksiyonlara neden olduğu bilinen yaygın bakteriler tarafından kontamine olabileceği konusunda bilgilendirilmelidir. Kontamine solüsyonların kullanılması gözde ciddi hasara ve ardından görme kaybına neden olabilir . Kullandıktan sonra daima kapak değiştirilmelidir. Solüsyon renk değiştirir veya bulanıklaşırsa kullanılmamalıdır. Ürün, şişe üzerinde belirtilen son kullanma tarihinden sonra kullanılmamalıdır.

Hastalara ayrıca oküler cerrahi geçirmeleri veya araya giren bir oküler durum geliştirmeleri durumunda, mevcut çok dozlu kabın sürekli kullanımıyla ilgili olarak derhal doktorlarının tavsiyesine başvurmaları gerektiği konusunda bilgilendirilmelidir. Birden fazla topikal oftalmik ilaç kullanılıyorsa ilaçlar en az beş dakika arayla uygulanmalıdır.

Diğer benzer ilaçlarda olduğu gibi, Alphagan-P (brimonidin tartrat) bazı hastalarda yorgunluğa ve/veya uyuşukluğa neden olabilir. Tehlikeli faaliyetlerde bulunan hastalar, zihinsel uyanıklığın azalması potansiyeli konusunda uyarılmalıdır.

Alphagan-P’nin satışı Türkiye’de bulunmaktadır. ALPHAGAN-P Göz Damlası, Çözelti %0.15 5 ml’lik şişe perakende satış fiyatı 281,05 TL’dir. Alphagan-P damla Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından geri ödenmektedir.

Kaynak: Alphagan-P (Brimonidine Tartrate) Drug, 2020

Popüler Gönderiler