Cumartesi, Aralık 14, 2024

Bunlara da göz atın

İlgili içerikler

Amebiyazis

Amebiyazis nedir?

Amebiyazis, protozoan Entamoeba histolitika veya E. histolitika’nın neden olduğu bağırsakların parazitik bir enfeksiyonudur. Amebiyazis semptomları arasında gevşek dışkı, karın krampları ve mide ağrısı bulunur. Ancak, amebiasisli çoğu insan önemli semptomlar yaşamaz.

Daha fazla bilgi edinin: Paraziter enfeksiyonlar »

Amebiyazis için kimler risk altındadır?

Amebiyazis gelişmiş sağlık koşullarına sahip tropikal ülkelerde yaygındır. Hindistan alt kıtasında, Orta ve Güney Amerika’nın bazı bölgelerinde ve Afrika’nın bazı bölgelerinde yaygın olarak görülür. Amerika Birleşik Devletleri’nde nispeten nadirdir.

Amebiyazis için en büyük riski taşıyan kişiler şunlardır:

  • sağlık koşullarının zayıf olduğu tropik yerlere seyahat eden insanlar
  • sağlık koşullarının zayıf olduğu tropik ülkelerden gelen göçmenler
  • cezaevleri gibi sağlık koşullarının zayıf olduğu kurumlarda yaşayan insanlar
  • diğer erkeklerle seks yapan erkekler
  • Bağışıklık sistemi zayıflamış ve diğer sağlık koşullarına sahip insanlar

Amebiyazise ne sebep olur?

E. histolitika , bir insan yiyecek veya su yoluyla kist aldığında genellikle insan vücuduna giren tek hücreli bir protozoandır. Ayrıca fekal madde ile doğrudan temas yoluyla vücuda girebilir.

Kistler, dışkıda biriktikleri toprakta veya ortamda birkaç ay boyunca yaşayabilecek parazitlerin nispeten etkin olmayan bir şeklidir. Mikroskobik kistler toprakta, gübrede veya enfekte dışkı ile kirlenmiş suda bulunur. Gıda işleyicileri, yiyecek hazırlarken veya kullanırken kistleri iletebilir. Transmisyon ayrıca anal seks, oral anal seks ve kolonik sulama sırasında da mümkündür.

Kistler vücuda girdiğinde, sindirim kanalında kalırlar. Daha sonra trofozit denilen parazitin istilacı, aktif formunu salıverirler. Parazitler sindirim sisteminde ürer ve kalın bağırsaklara taşınır. Orada, bağırsak duvarına veya kolonuna taşabilirler. Bu kanlı ishal , kolit ve doku yıkımına neden olur. Enfekte olan kişi daha sonra enfekte olmuş dışkı yoluyla çevreye yeni kistler bırakarak hastalığı yayabilir.

Amebiyazisin belirtileri nelerdir?

Semptomlar ortaya çıktığında, kist alımından 1-4 hafta sonra ortaya çıkma eğilimindedirler. Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri’ne (HKÖM) göre, amebiyazisi olan kişilerin sadece yüzde 10 ila 20’si bundan rahatsız oluyor. Bu aşamadaki semptomlar hafif olma eğilimindedir ve gevşek dışkı ve mide krampları içerir .

Trofozitler bağırsak duvarlarını kırarlarsa, kan dolaşımına girebilir ve çeşitli iç organlara gidebilirler. Karaciğerinize, kalbe, akciğerlere, beyninize veya diğer organlara bırakabilirler. Trofozitler bir iç organı istila ederse, potansiyel olarak şunlar olabilir:

  • abseler
  • enfeksiyonlar
  • ağır hastalık
  • ölüm

Parazit bağırsağınızın iç yüzeyini istila ederse, amebik dizanteriye neden olabilir. Ameb dizanteri, sık sık sulu ve kanlı dışkı ve ağır mide krampları ile daha tehlikeli bir amebiyazis şeklidir.

Karaciğer parazit için sık rastlanan bir yer. Amebik karaciğer hastalığının belirtileri, karnınızın sağ üst kısmında ateş ve hassasiyet içerir.

Amebiyazis nasıl teşhis edilir?

Bir doktor, son sağlık ve seyahat geçmişinizi sorduktan sonra amebiyazis şüphesinden şüphelenebilir. Doktorunuz sizi E. histolitika varlığı için test edebilir. Kistlerin varlığını taramak için birkaç gün dışkı örnekleri vermek zorunda kalabilirsiniz. Doktorunuz, amenin karaciğerinize zarar verip vermediğini belirlemek için karaciğer fonksiyonlarını kontrol etmek için laboratuar testleri isteyebilir.

Parazitler bağırsak dışına yayıldığında, artık dışkıda görünmeyebilir. Bu nedenle doktorunuz karaciğerinizdeki lezyonları kontrol etmek için bir ultrason veya BT taraması isteyebilir. Lezyonlar ortaya çıkarsa, doktorunuzun karaciğerde apse olup olmadığını görmek için iğne aspirasyonu yapması gerekebilir. Karaciğerde bir apse amebiasisin ciddi bir sonucudur.

Son olarak, kalın bağırsaklarınızdaki (kolon) parazit varlığını kontrol etmek için bir kolonoskopi gerekli olabilir.

Amebiyazis için hangi tedaviler mevcuttur?

Komplike olmayan amebiyazis vakalarının tedavisi genellikle kapsül olarak aldığınız 10 günlük bir metronidazol küresinden (Flagyl) oluşur. Doktorunuz ayrıca, gerekirse bulantıyı kontrol etmek için ilaç yazabilir.

Parazit bağırsak dokularınızda mevcutsa, tedavi yalnızca organizmayı değil aynı zamanda enfekte olmuş organlarınıza da zarar vermelidir. Kolon veya periton dokularında delikler varsa cerrahi gerekli olabilir.

Devamını oku: Gastrointestinal perforasyon »

Amebiyazisli insanlar için görünüm nedir?

Amebiasis genellikle tedaviye iyi yanıt verir ve yaklaşık 2 hafta içinde iyileşmelidir. Parazitin iç dokularınızda veya organlarınızda göründüğü daha ciddi bir durum varsa, uygun tıbbi tedavi aldığınız sürece görünümünüz hala iyidir. Amebiyazis tedavi edilmezse, ancak ölümcül olabilir.

Amebiyazis nasıl önleyebilirim?

Uygun temizlik, amebiyazisten kaçınmanın anahtarıdır. Genel bir kural olarak, banyoyu kullandıktan sonra ve yiyecekleri kullanmadan önce ellerinizi bol su ve sabunla yıkayın.

Enfeksiyonun sık görüldüğü yerlere seyahat ediyorsanız, yemek hazırlarken ve yemek yerken bu rejimi uygulayın:

  • Yemeden önce meyve ve sebzeleri iyice yıkayın.
  • Kendinizi yıkayıp soymadığınız sürece meyve veya sebze yemekten kaçının.
  • Şişelenmiş suya ve alkolsüz içeceklere yapıştırın.
  • Su içmeniz gerekiyorsa, kaynatın veya iyot ile işlemden geçirin.
  • Buz küplerinden veya çeşme içeceklerinden kaçının.
  • Süt, peynir veya diğer pastörize edilmemiş süt ürünlerinden kaçının.
  • Sokak satıcıları tarafından satılan yiyeceklerden kaçının.

Kaynaklar:

Amebiyaz. (Nd).  

Pearson, RD (n). Amebiyaz.

Popüler Gönderiler