Anafilaksi Nedir?
Şiddetli alerjisi olan bazı kişiler için, alerjenlerine maruz kalma, anafilaksi denilen hayatı tehdit edici bir reaksiyonla sonuçlanabilir. Anafilaksi, zehir, yiyecek veya ilaçlara karşı şiddetli bir alerjik reaksiyondur. Çoğu durumda, bir arı sokması veya yerfıstığı veya ağaç fındık gibi alerjilere neden olduğu bilinen yiyecekleri yemekten kaynaklanır.
Anafilaksi, döküntü, düşük nabız ve anafilaktik şok olarak bilinen şok dahil olmak üzere bir dizi belirtiye neden olur. Derhal tedavi edilmezse ölümcül olabilir.
Teşhis konduktan sonra, sağlık hizmeti sağlayıcınız, her zaman yanınızda epinefrin adında bir ilaç bulundurmanızı önerecektir. Bu ilaç gelecekteki reaksiyonların hayati tehlike oluşturmasını engelleyebilir.
Anafilaksi Belirtileri Tanıma
Belirtiler genellikle alerjenle temas ettikten hemen sonra ortaya çıkar. Bunlar şunları içerebilir:
- karın ağrısı
- kaygı
- karışıklık
- öksürme
- isilik
- konuşma bozukluğu
- yüzün şişmesi
- nefes alma zorluğu
- düşük nabız
- hırıltılı
- yutma zorluğu
- kaşınan cilt
- ağız ve boğazda şişme
- mide bulantısı
- şok
Anafilaksi Sebepleri Nedir?
Vücudunuz yabancı maddelerle sürekli temas halinde. Kendisini bu maddelerden savunmak için antikorlar üretir. Çoğu durumda, vücut serbest bırakılan antikorlara tepki göstermez. Bununla birlikte, anafilaksi durumunda, bağışıklık sistemi tam vücut alerjik reaksiyonuna neden olacak şekilde aşırı reaksiyona girer.
Genel anafilaksi nedenleri arasında ilaçlar, yer fıstığı, ağaç fındıkları, böcek sokmaları, balık, kabuklu deniz ürünleri ve süt bulunur. Diğer nedenler egzersiz ve lateks içerebilir.
Anafilaksi Nasıl Teşhis Edilir?
Aşağıdaki semptomlar mevcutsa, büyük olasılıkla anafilaksi teşhisi konulur:
- zihinsel karmaşa
- boğaz şişmesi
- zayıflık veya baş dönmesi
- mavi ten
- hızlı veya anormal kalp atış hızı
- yüzün şişmesi
- kurdeşen
- düşük kan basıncı
- hırıltılı
Acil servisteyken, sağlık hizmeti sağlayıcısı nefes alırken çatırtı seslerini dinlemek için bir stetoskop kullanacaktır. Çatırtı sesleri akciğerlerdeki sıvının göstergesi olabilir.
Tedavi uygulandıktan sonra, sağlık uzmanınız daha önce alerjiniz olup olmadığını belirlemek için sorular soracaktır.
Anafilaksi Nasıl Tedavi Edilir?
Siz veya yakınınızdaki biri anafilaksi semptomları geliştirmeye başlarsa hemen 112’yi arayın.
Geçmiş bir bölüm geçirdiyseniz, epinefrin ilacınızı belirtilerin başlangıcında kullanın ve 112’yi arayın.
Saldırı yaşayan birine yardım ediyorsanız, yardımın geldiğine emin olun. Kişiyi sırtlarına yatırın. Ayaklarını 12 inç yukarı kaldır ve battaniyeyle ört.
Kişi sokulmuşsa, cilde ısırganın bir santim altındaki basıncını uygulamak için plastik bir kart kullanın. Kartı yavaşça sokağa doğru kaydırın. Kart stingerin altına düştüğünde, stinger’ı ciltten çıkarmak için kartı yukarı doğru itin. Cımbız kullanmaktan kaçının. Stinger sıkmak daha fazla zehir enjekte edecektir. Kişinin acil alerji ilaçları varsa, bunları onlara uygulayın. Nefes almada zorluk çekiyorsa, kişiye oral bir ilaç vermeye çalışmayın.
Kişi nefes almayı bıraktıysa veya kalbi atıyorsa CPR’ye ihtiyaç duyulur.
Hastanede, anafilaksi hastalarına adrenalin verilir, epinefrin için ortak isim, reaksiyonu en aza indirecek ilaçlar. Bu ilacı daha önce kendinize vermişseniz ya da bir başkası size yaptırmışsa, sağlık uzmanına haber veriniz.
Ek olarak, oksijen, kortizon, bir antihistamin veya hızlı etkili bir beta-agonist inhaler alabilirsiniz.
Anafilaksi Komplikasyonları Nelerdir?
Bazı insanlar anafilaktik şoka girebilir. Ayrıca solunum yollarının iltihaplanması nedeniyle solunum durması veya hava yolu tıkanması yaşanması da mümkündür. Bazen kalp krizine neden olabilir. Bu komplikasyonların hepsi potansiyel olarak ölümcüldür.
Anafilaksiyi Nasıl Önlersiniz?
Bir reaksiyonu tetikleyebilecek alerjenden kaçının. Anafilaksi riski altındaysanız, sağlık uzmanınız reaksiyona karşı koymak için epinefrin enjektörü gibi adrenalin ilaçları kullanmanızı önerecektir.
Bu ilacın enjekte edilebilir versiyonu genellikle otomatik enjektör olarak bilinen bir cihazda saklanır. Bir otomatik enjektör, tek bir ilaç dozu ile dolu bir şırıngayı taşıyan küçük bir cihazdır. Anafilaksi semptomları yaşamaya başlar başlamaz, otomatik enjektörü uyluğunuza doğru bastırın. Son kullanma tarihini düzenli olarak kontrol edin ve son kullanma tarihi geçmiş otomatik enjektörleri değiştirin.
Kaynaklar:
Anafilaksi hakkında. (Nd)
Anafilaksi. (Nd)
Mayo Kliniği Kadrosu. Anafilaksi: Tanım. (2013, 16 Ocak)