Anemi, vücudunuzda yeterince sağlıklı kırmızı kan hücresi olmadığında ortaya çıkar. Bu duruma esas olarak kan kaybı, kırmızı kan hücrelerinin yok edilmesi veya vücudunuzun yeterli kırmızı kan hücresi oluşturamaması neden olur.
Birçok anemi türü vardır. En sık görülen tipi demir eksikliği anemisidir.
Kırmızı kan hücreleri, hemoglobin adı verilen bir protein içerir. Hemoglobin demirle doludur. Yeterli demir olmadan, vücudunuz oksijen açısından zengin kanın vücudunuza taşınması için yeterli kırmızı kan hücresi oluşturmak için ihtiyaç duyduğu hemoglobini üretemez.
Folat ve B-12 vitamini eksikliği de vücudunuzun kırmızı kan hücresi yapma yeteneğini etkileyebilir. Vücudunuz B-12’yi düzgün bir şekilde işleyemiyorsa, pernisiyöz anemi geliştirebilirsiniz.
Kansızlığınız varsa, aşağıdaki plan gibi demir, B vitaminleri ve C vitamini açısından zengin bir diyet önemlidir. Sağlık uzmanınızla takviyeler hakkında da konuştuğunuzdan emin olun.
Anemi tedavi planları genellikle diyet değişikliklerini içerir. Anemi için en iyi diyet planı, hemoglobin ve kırmızı kan hücresi üretimi için gerekli olan demir ve diğer vitaminler açısından zengin gıdaları içerir. Ayrıca vücudunuzun demiri daha iyi emmesine yardımcı olan yiyecekleri de içermelidir.
Gıdalarda iki tür demir bulunur: hem demiri hem de hem olmayan demir.
Heme demiri et, kümes hayvanları ve deniz ürünlerinde bulunur. Hem olmayan demir, bitkisel gıdalarda ve demir ile güçlendirilmiş gıdalarda bulunur. Vücudunuz her iki türü de emebilir, ancak hem demiri daha kolay emer.
Demir için Tavsiye Edilen Günlük Alım Miktarı (RDA), erkekler için 10 miligram (mg) ve kadınlar için 12 mg’dır.
Anemi tedavi planları kişiye özel olmasına rağmen, çoğu günde 150 ila 200 mg elementer demir gerektirir. Seviyeleriniz yenilenene kadar muhtemelen reçeteli demir veya tezgah üstü demir takviyesi almanız gerekecektir.
Daha fazla demir almak ve demir eksikliği anemisiyle savaşmaya yardımcı olmak için bu yiyecekleri diyetinize ekleyin:
1. Yapraklı Yeşillikler
Yapraklı yeşillikler, özellikle koyu olanlar, hem olmayan demirin en iyi kaynakları arasındadır. Onlar içerir:
- ıspanak
- lahana
- kara lahana
- karahindiba
- İsviçre pazısı
İsviçre pazısı ve karalahana gibi bazı yapraklı yeşillikler de folat içerir. Folat bakımından düşük bir diyet, folat eksikliği anemisine neden olabilir. Narenciye, fasulye ve kepekli tahıllar iyi folat kaynaklarıdır.
Demir için koyu, yapraklı yeşillikleri yerken, bir tuzak var. Ispanak ve lahana gibi demir içeriği yüksek bazı yeşillikler de oksalatlarda yüksektir. Oksalatlar demire bağlanarak hem olmayan demirin emilimini engeller. Bu nedenle, genel bir anemi diyetinin parçası olarak yeşillikleri yemek faydalı olsa da, yalnızca durumu tedavi etmek için onlara güvenmeyin.
C vitamini midenizin demiri emmesine yardımcı olur. Portakal, kırmızı biber ve çilek gibi C vitamini içeren besinlerle birlikte yeşil yapraklı sebzeler yemek demir emilimini artırabilir. Kara lahana ve pazı gibi bazı yeşillikler hem demir hem de C vitamini için iyi kaynaklardır.
2. Et ve Kümes Hayvanları
Tüm et ve kümes hayvanları hem demiri içerir. Kırmızı et, kuzu eti ve geyik eti en iyi kaynaklardır. Kümes hayvanları ve tavuk daha düşük miktarlara sahiptir.
Yapraklı yeşillikler gibi hem içermeyen demir gıdalarla birlikte et veya kümes hayvanları yemek, C vitamini açısından zengin bir meyve ile birlikte demir emilimini artırabilir.
3. Karaciğer
Pek çok insan sakatat yemekten çekinir ama onlar harika bir demir kaynağıdır.
Karaciğer tartışmasız en popüler organ etidir. Demir ve folat açısından zengindir. Demir açısından zengin diğer bazı organ etleri kalp, böbrek ve sığır dilidir.
4. Deniz Ürünleri
Bazı deniz ürünleri hem demiri sağlar. İstiridye, istiridye, tarak, yengeç ve karides gibi kabuklu deniz ürünleri iyi kaynaklardır. Çoğu balık demir içerir.
En iyi demir seviyesine sahip balıklar şunları içerir:
- konserve veya taze ton balığı
- orkinos
- mahi mahi
- pompalı
- taze levrek
- taze veya konserve somon
Konserve sardalye iyi demir kaynakları olmasına rağmen, kalsiyum bakımından da yüksektir. Kalsiyum demire bağlanabilir ve emilimini azaltır. Kalsiyum içeriği yüksek besinler, demir açısından zengin besinlerle aynı anda yenilmemelidir.
Kalsiyum açısından zengin gıdaların diğer örnekleri şunları içerir:
- günlük süt
- güçlendirilmiş bitki sütleri
- yoğurt
- kefir
- peynir
- soya peyniri
5. Güçlendirilmiş Gıdalar
Birçok yiyecek demir ile güçlendirilmiştir. Bir vejetaryenseniz veya diğer demir kaynaklarını yemekte zorlanıyorsanız, bu yiyecekleri diyetinize ekleyin:
- güçlendirilmiş portakal suyu
- güçlendirilmiş hazır tahıllar
- beyaz ekmek gibi zenginleştirilmiş rafine undan yapılan yiyecekler
- güçlendirilmiş makarna
- güçlendirilmiş mısır unu ile yapılan yiyecekler
- güçlendirilmiş beyaz pirinç
6. Fasulye
Fasulye, hem vejetaryenler hem de et yiyiciler için iyi bir demir kaynağıdır. Ayrıca ucuz ve çok yönlüdürler.
Bazı demir açısından zengin seçenekler şunlardır:
- fasulye
- nohut
- soya fasulyesi
- börülce
- barbunya
- kara fasulye
- bezelye
- Lima fasulyesi
7. Kuruyemiş
Pek çok kuruyemiş türü iyi demir kaynaklarıdır. Tek başlarına ya da salata ya da yoğurdun üzerine serpilirler.
Demir içeren bazı fındık ve tohumlar şunlardır:
- kabak çekirdeği
- kaju
- Antep fıstığı
- kenevir tohumu
- çam fıstığı
- ay çekirdeği
Hem çiğ hem de kavrulmuş fındıklarda benzer miktarda demir bulunur. Badem de iyi bir demir kaynağıdır. Sağlıklı beslenme planının bir parçası olarak harikadırlar, ancak aynı zamanda kalsiyum açısından da yüksek olduklarından demir seviyenizi o kadar artırmayabilirler.
Özet
Hiçbir yiyecek tek başına anemiyi iyileştirmez. Ancak koyu, yapraklı yeşillikler, kuruyemişler ve tohumlar, deniz ürünleri, et, fasulye ve C vitamini açısından zengin meyve ve sebzeler açısından zengin, genel olarak sağlıklı bir diyet yemek, kansızlığı yönetmek için ihtiyacınız olan demiri almanıza yardımcı olabilir.
Takviyeleri sağlık uzmanınızla tartıştığınızdan emin olun çünkü tek başına diyetten yeterli demir almak zordur.
Bir dökme demir tava, bir anemi diyet planıdır. Dökme demirde pişirilen yiyecekler tavadaki demiri emer. Asitli yiyecekler en fazla demiri emer ve kısa sürelerle pişirilen yiyecekler en az emer.
Anemi için bir diyet planı uygularken şu yönergeleri unutmayın:
- Demir emilimini engelleyen yiyecek veya içeceklerle birlikte demir açısından zengin yiyecekleri yemeyin. Bunlara kahve veya çay, yumurta, oksalat oranı yüksek gıdalar ve kalsiyum oranı yüksek gıdalar dahildir.
- Emilimi artırmak için, portakal, domates veya çilek gibi C vitamini açısından zengin besinlerle birlikte demir açısından zengin besinler tüketin.
- Emilimi artırmak için kayısı, kırmızı biber ve pancar gibi beta karoten içeren gıdalarla demir açısından zengin besinler yiyin.
- Demir alımınızı artırmak için gün boyunca çeşitli hem ve hem olmayan demir yiyecekleri yiyin.
- Demir emilimini artırmak için mümkün olduğunda hem içeren hem de içermeyen demir gıdaları birlikte yiyin.
- Kırmızı kan hücresi üretimini desteklemek için folat ve B-12 vitamini açısından zengin gıdalar ekleyin.