Çarşamba, Aralık 4, 2024

Bunlara da göz atın

İlgili içerikler

Anne Sütü Artıran Besinler

Emzirme dönemindeki annelerin 1 ml süt salgılaması için 7 kalori harcanır. Yüksek enerji harcanmasından kaynaklı enerjiye duyulan ihtiyaç bu dönemde artmaktadır. Sık sık acıkma ve tatlı arzulama gibi durumlar görülür. Artan bu enerji ve iştah sonucu besin kontrolünü sağlamak zorlaşır.

Fakat annelerin hem kendi sağlık ve fiziklerini korumak adına hem de bebeklerinin besin kaynağı olan anne sütünden yüksek verim alabilmek adına tükettikleri besinlere dikkat etmelidirler.

Anne Sütü Nedir?

Anne sütü bebeklerin doğduğunda tükettiği ilk besindir. Bebeklerin gelişimi üzerinde olumlu etkileri olduğu aşikar bir konudur. Anne sütü bebeğin beslenmesi için yeterli içeriktedir ve özellikle ilk altı ay tüketimi önem taşır.

Süt üretimi annenin fizyolojik, psikolojik ve hormonal durumundan etkilenir. Örneğin emzirme dönemindeki(laktasyon) annelerin yeterli süt üretememe kaygıları olabilmektedir. Süt üretememe kaygısı yaşayan anne strese girer ve süt üretimi bu durumdan etkilenip azalabilir.

Doğum sonrası gebelik sürecinin bitimiyle süt salgılanmaya başlar. Bebek doğru teknikler ile sık sık süt emmesi daha çok süt salgılanmasına neden olur.

Anne Sütü İçeriği:

●    %87,3-87: Su
●    %0,9-1,2: Protein
●    %3,5-3,8: Yağ
●    %6,8-7: Karbonhidrat
●    %0,17-0,2: Mineraller

Anne Sütü Neden Önemlidir?

●    Anne ile bebeğin arasındaki duygusal bağı güçlendirir.
●    Bebeğin ilk altı ay su, enerji ve besin öğeleri ihtiyacını karşılar.
●    Bebeğin beyin, kas ve iskelet gelişimini destekler.
●    Bebeği ileride obez veya diyabet olma riskinden korur.
●    Bebeği ishal ve enfeksiyonlara karşı korur.

Anne Sütünü Artıran Besinler Nelerdir?

Anne sütü artıran besinleri şu şekilde sıralıyor.

1.    Su: 

Su anne sütünün hammaddesidir diyebiliriz. Anne sütünün yaklaşık %87’si sudan oluşur. Anne gün içerisinde yeterli miktarda su tüketmezse süt miktarında azalma görülür.

2.    Yulaf: 

Kolesterolü düşürmek, kan basıncını düzenlemek ve uzun süre tokluk hissi vermek gibi birçok faydası bulunan yulaf süt üretiminde olumlu etkilere sahiptir. İçeriğindeki yüksek demir minerali sayesinde süt miktarında artış sağlamaktadır. Ayrıca vücuttaki rahatlatıcı etkisi sayesinde oksitosin ve prolaktin hormonlarının salınması uyarılır. Oksitosin hormonunun salınmasıyla birlikte süt hızla süt kanallardan ilerler.

3.    Havuç: 

Havucun içeriğindeki fitoöstrojenler(Bitkisel kaynaklı östrojenlerden oluşan ve vücutta östrojen etkisine benzer işlev gösterirler.) süt kanallarının gelişimini artı yönde etkiler. Havucun yapısında emzirme döneminde ihtiyaç duyulan beta karoten çokça bulunur. Ayrıca süt salgılanmasına da yardımcı olurlar.

4.    Rezene:

İçeriğinde bulunan bitkisel kaynaklı, östrojen benzeri işlev gösteren fitoöstrojenler süt üretimini artırır ve sütün yağ yüzdesini yükseltir. Hem annenin hem de sindirim yoluyla anneden bebeğe geçerek bebeğin sindirim ve hazımsızlık gibi sorunlarına iyi gelir. Fazlası anne sütünü azaltabileceği için tüketim miktarına dikkat edilmelidir. Rezeneyi çay olarak tüketmek isterseniz günde iki fincanı geçmemeniz önerilir.

5.    Yumurta:

Kolay ulaşılabilir bir besin olan yumurtanın içeriğinde yüksek oranda aminoasit ve demir bulunmaktadır. İyi bir protein deposu olan yumurta süt miktarını artırmaya yardımcı bir besindir. Emzirme döneminde her gün düzenli olarak yumurta tüketilmesinde fayda vardır.

6.    Arpa: 

Süt salınımını arttıran besinlerden biri de arpadır. Arpanın içeriğindeki polisakkaritler annedeki prolaktin miktarını artırmaktadır. Prolaktin memede süt üretimini sağlayan hücreleri uyararak süt salınımını artırır.

7.    Koyu yeşil yapraklı sebzeler:

İçeriğinde fitoöstrojen bulunduran ıspanak, karalahana, semizotu, maydanoz gibi yeşil yapraklı sebzeler süt salınımını olumlu yönde etkilemektedir. Ayrıca bu sebzeler yüksek miktarda kalsiyum, folat, demir ve vitamin A bulundurur. Bu sebzeler vitamin ve mineral yönünden zengin olmasıyla süt kalitesini de artırmaktadır. Ayrıca sebzelerden üst düzey yarar sağlayabilmek için çiğ yada haşlanmış şekilde tüketmeye özen gösterilmelidir.

8.    Sarımsak: 

Yapılan araştırmalarda emzirme öncesi sarımsak tüketen annelerde bebeklerin daha çok emdiği görülmektedir. Süt salınımı en çok etkileyen faktör bebeğin süt emme sıklığıdır. Sarımsak bebeği süt emmeye teşvik eder. Böylece süt üretimi olumlu etkilenir. Ayrıca sarımsağın faydalı içeriği ile süt kalitesi yükselir. Dikkat edilmesi gereken bir konu vardır. Sarımsak gaz problemlerine yol açabilir. Böyle bir problemle karşılaşılmadığı sürece rahatlıkla tüketilebilir bir besindir.

9.    Yağlı tohumlar:

Badem, ceviz, fındık gibi yağlı tohumlar içeriğinde esansiyel aminoasitler (vücutta üretilemeyen ve dışarıdan hazır olarak almamız gereken aminoasitlerdir) bulundurduğundan sütün kalitesini artırırlar. Ayrıca yağlı tohumların içeriğindeki bazı aminoasitler seratonine bağlanarak süt miktarını ve kalitesini artırıcı etkiye sahiptir. Yağlı tohumlara ara öğünlerde yer verebilirsiniz.

10.    Kurutulmuş meyveler:

Kuru meyvelerden incir ve hurma süt salınımı için iyi birer meyvelerdir. Kırmızı çekirdekli kuru üzüm demir eksikliği olan emziren anneler için hem demir eksikliğine hem de süt salınımına iyi birer besindir. Kuru meyvelerde bulunan yüksek kalsiyum ve magnezyum oranı ile süt kalitesi artmaktadır. Fakat kuru meyveler yüksek kalorili olduklarından tüketiminde ölçüyü kaçırmamaya özen gösterilmelidir.

Kaynak:
Diyetisyen Ayşe Tuğba Şengel

Kaynak : MediMagazin

Popüler Gönderiler