Pazartesi, Eylül 16, 2024

Bunlara da göz atın

İlgili içerikler

Anodonti Nedir?

Diş agenezisi, diş eksikliğine neden olan genetik bir durumdur. Anodonti, tüm dişlerin yokluğuna neden olan nadir bir diş agenezisidir. Süt dişleri veya kalıcı dişler tipik zaman çizelgelerine göre geliştirilmemişse ve diş röntgeni ile doğrulanabiliyorsa, anodontiden şüphelenilebilir. Eksik dişlerin protez, diş implantları veya diş köprüleri ile değiştirilmesiyle tedavi edilebilir.

Anodontinin Nedenleri Nelerdir?

Anodonti genetik kaynaklıdır. Diş eti hastalığı, ağız yaralanması, boşluklar veya diş çürümesi nedeniyle kaybedilen dişlerden farklıdır. Bunun yerine, anodonti kalıtsaldır otozomal resesif model olarak adlandırılır. Bu, her ebeveynin, anodontiye yol açan mutasyona uğramış bir genin bir kopyasını aktardığı anlamına gelir. Ebeveynler sadece bu genin taşıyıcıları olabilirler, yani çocukları aktarsalar da anodontinin herhangi bir belirti veya semptomunu göstermezler. Uzmanlar, hangi genlerin anodontiye neden olduğunu tam olarak bilmiyorlar, ancak genellikle saç, cilt, tırnaklar ve ter bezlerinde anormalliklere neden olan bir grup koşul olan ektodermal displazi ile bağlantılıdır. Anodontinin ektodermal displazi olmadan meydana geldiği nadir durumlarda, bunun nedeni muhtemelen başka bir bilinmeyen genetik mutasyondur.

Ektodermal Displazi

Ektodermal displazi saç, cilt, tırnak ve ter bezlerinde anormalliklere neden olan bir grup genetik durumdur. Örneğin, ektodermal displazi, terleme eksikliği, saç dökülmesi, tırnak eksikliği veya yarık dudak veya yarık damak gibi semptomlara yol açabilir.

Anodontinin Belirtileri Nelerdir?

Anodontinin ana semptomu dişlerin olmamasıdır. Örneğin, öncelikle aşağıdaki gibi diş gelişimi belirtilerini fark edebilirsiniz:

  • Bir yaşından biraz daha büyük olduklarında bebek dişleri gelişmeyen bir bebek
  • Preteen yıllarına ulaştıklarında kalıcı dişleri gelişmeyen bir çocuk

Ek belirtiler, aşağıdakiler gibi ektodermal displazi semptomlarıyla bağlantılı olabilir:

  • hızlı saç dökülmesi veya düzensiz kellik
  • terlemenin olmaması veya azalması
  • yarık dudak veya yarık damak
  • eksik tırnaklar

Anodontiden şüpheleniliyorsa, diş etlerinde henüz büyümemiş diş olmadığını doğrulamak için fizik muayene yapılacak ve röntgen çekilecektir. Diş gelişim zaman çizelgesinin kişiden kişiye değişebileceğini, bu nedenle teşhisin otomatik olarak anodonti olmayabileceğini unutmayın. İlk süt dişinin ortalama görülme yaşı, çocuğun 6 aylık olduğu zamandır, ancak bazı bebekler ilk dişlerini 14 veya 15 aylık olana kadar almazlar. Benzer şekilde, kalıcı dişlerin gelişmesi gençlik yıllarını alabilir.

Diş Agenezisi Türleri

Diş agenezisinin farklı türleri vardır. Anodonti tüm dişlerin yokluğudur: süt dişleri ve kalıcı dişler. Sadece bazı dişler eksikse, şu şekilde kategorize edilebilir:

Hipodonti: Altıya kadar diş olmadığında

Oligodonti: Altıdan fazla dişin olmaması, ancak hepsinin olmaması durumudur.

Yirmilik dişler: Diş agenezisinin tipini tanımlarken, eksik diş sayısına yirmi yaş dişleri dahil değildir. 20 yaş dişleri genellikle 17 ile 21 yaşları arasında çıkmaya başlar ancak bazı kişilerde hiç çıkmayabilir.

Anodonti Nasıl Tedavi Edilir?

Mümkün olan en kısa sürede anodonti için bakım aramak önemlidir. Eksik dişler, aşağıdakiler gibi çeşitli sağlık sorunlarına yol açabilir:

  • çiğneme ve yutma zorluğu
  • diyet sorunları ve yetersiz beslenme
  • azalmış benlik saygısı
  • anormal konuşma kalıpları
  • kemik kaybı veya bozulması
  • zayıflamış çene kasları ve yapısı
  • boşluklar veya diğer diş problemleri için artan risk

Neyse ki, anodonti için aşağıdakileri içeren tedavi seçenekleri mevcuttur:

  • Tam veya kısmi takma diş seti olan protezler, tamamen veya önemli diş eksikliği durumlarında gerekli olabilir. Gerektiğinde giyilir ve geceleri çıkarılır. Takma dişlerle yaşamanın, onları düzgün bir şekilde temizlemek ve yerindeyken belirli yiyecek ve içeceklerden kaçınmak da dahil olmak üzere rutin bakım gerektirdiğini unutmayın.
  • Diş implantları, diş etlerine yerleştirilen yapay kökleri olan kalıcı takma dişlerdir. Bir bölgede sabitlenecek tek bir diş olduğunda implantlar umut verici bir seçenek olabilir.
  • Diş köprüleri, bir brakete tutturulan ve daha sonra destekleyici yapılara yapıştırılan yapay diş setleridir. Arka arkaya birden fazla eksik dişi değiştirmek için genellikle daha etkilidirler.

Diş hekiminiz, bireysel durumunuz için en iyi seçenek konusunda rehberlik sağlayacaktır. Dental implantlar, diş köprüleri ve takma dişler, eksik dişlerin yerine konması için yaygın olarak kullanılan yöntemlerdir. Anodonti hastası için önerilen özel tedavi seçeneği, eksik diş sayısına, çene sağlığına ve yaş ve tercih gibi diğer faktörlere bağlı olacaktır.

Özet

Anodonti, dişlerin gelişemediği nadir bir genetik durumdur. Anodontiye hangi genlerin dahil olduğu tam olarak bilinmemekle birlikte, bu durum genellikle dişleri etkileyebilen bir grup kalıtsal bozukluk olan ektodermal displazi ile ilişkilidir. Tedavi seçenekleri arasında takma dişler, diş implantları ve diş köprüleri bulunur. Bunlar çiğneme, konuşma, özgüven ve anodontiden kaynaklanabilecek diğer diş sağlığı sorunlarının önlenmesine yardımcı olabilir. Eksik dişler görünüşünüzden çok daha fazlasını etkileyebilir. Diğer sağlık sorunları gibi, anodontia ne kadar erken teşhis edilir ve tedavi edilirse sonuç o kadar iyi olur. Diş sigortası veya tedavisi sizin için erişilebilir değilse, ücretsiz, düşük maliyetli veya kayan ölçekli diş bakımı seçenekleri vardır.

Kaynak

Verywell Health, What Is Anodontia?, 2022

National Organization for Rare Disorders. Tooth agenesis.

Genetic and Rare Diseases Information Center. Anodontia.

Genetic and Rare Diseases Information Center. Ectodermal dysplasia.

Önceki İçerik
Sonraki İçerik

Popüler Gönderiler