Anoskopi Nedir? Nasıl Yapılır?

0
2455

Anoskopi Nedir?

Anoskopi, anüs ve rektumun iç yüzeyini görmek için anoskop adı verilen küçük bir tüp kullanan bir yöntemdir. Yüksek çözünürlüklü anoskopi adı verilen bu yöntem, bu alanları görüntülemek için bir anoskop ile birlikte kolposkop adı verilen özel bir büyütme cihazı kullanır.

Anüs, dışkının vücudu terk ettiği sindirim sisteminin açılmasıdır. Rektum, anüsün üzerinde bulunan sindirim sisteminin bir bölümüdür. Dışkının anüsten vücuttan çıkmadan önce tutulduğu yerdir. Anoskopi, bir sağlık uzmanının hemoroid , fissür (gözyaşı) ve anormal büyüme gibi anüs ve rektumdaki sorunları bulmasına yardımcı olabilir .

Anoskopi Ne İçin Yapılır?

Bir anoskopi genellikle aşağıdakileri teşhis etmek için kullanılır:

  • Hemoroid , anüs çevresinde şişkin, tahriş olmuş damarlara ve rektumun alt kısmına neden olan bir durumdur. Anüsün içinde veya anüs çevresindeki ciltte olabilirler. Hemoroitler genellikle ciddi değildir ancak kanamaya ve rahatsızlığa neden olabilirler.
  • Anal fissürler , anüsün iç yüzeyinde küçük yırtıklar
  • Anal polipler , anüsün iç yüzeyinde anormal büyüme
  • Enflamasyon. Test, anüs çevresinde olağandışı kızarıklık, şişme ve / veya tahrişin nedenini bulmaya yardımcı olabilir.
  • Kanser. Yüksek çözünürlüklü anoskopi genellikle anüs veya rektum kanserini aramak için kullanılır . Prosedür, sağlık uzmanınızın anormal hücreleri bulmasını kolaylaştırabilir.

Neden Anoskopiye İhtiyacınız Olabilir?

Anüsünüzde veya rektumunuzda bir problemin belirtileri varsa bu teste ihtiyacınız olabilir. Bunlar şunları içerir:

  • Bağırsak hareketinden sonra dışkıda veya tuvalet kağıdında kan
  • Anüs çevresinde kaşıntı
  • Anüs çevresinde şişlik veya sert topaklar
  • Ağrılı bağırsak hareketleri

Anoskopi Sırasında Ne Olur?

Bir sağlık uzmanının ofisinde veya ayakta tedavi kliniğinde bir anoskopi yapılabilir.

Anoskopi sırasında:

  • Bir önlük giyecek ve iç çamaşırınızı çıkaracaksınız.
  • Sedyeye yatacaksınız. Ya yan yatarsınız ya da arka ucunuz havada kalacak şekilde masanın üzerinde diz çöker.
  • Doktorunuz hemoroitleri, çatlakları veya diğer sorunları kontrol etmek için eldivenli, kaygan bir parmağı nazikçe anüsünüze sokacaktır. Bu, dijital rektal muayene olarak bilinir.
  • Doktorunuz daha sonra anüsünüze yaklaşık iki inçlik anoskop adı verilen yağlanmış bir tüp yerleştirecektir.
  • Bazı anoskopların ucunda, sağlayıcınıza anüsün daha iyi bir görünümünü ve daha düşük rektum alanını sağlamak için bir ışık bulunur.
  • Doktorunuz normal görünmeyen hücreler bulursa, test için bir doku örneği ( biyopsi ) almak için bir pamuklu çubuk veya başka bir araç kullanabilir . Yüksek çözünürlüklü anoskopi, anormal hücreleri bulmada normal anoskopiden daha iyi olabilir.

Yüksek çözünürlüklü bir anoskopi sırasında:

  • Doktorunuz, asetik asit adı verilen bir sıvı ile kaplı bir pamuklu çubuğu anoskop aracılığıyla ve anüse yerleştirecektir.
  • Anoskop çıkarılacak, ancak çubuk kalacaktır.
  • Çubuktaki asetik asit, anormal hücrelerin beyazlaşmasına neden olur.
  • Birkaç dakika sonra, sağlayıcınız swabı çıkaracak ve kolposkop adı verilen büyütme aletiyle birlikte anoskopu yeniden yerleştirecektir.
  • Kolposkopu kullanarak, doktorunuz beyaza dönüşen hücreleri arayacaktır.
  • Anormal hücreler bulunursa, sağlayıcınız bir biyopsi alacaktır.

Anoskopi Öncesinde Herhangi Bir Şey Yapmanız Gerekiyor Mu?

Testten önce mesanenizi boşaltmak ve / veya bağırsak hareketi yapmak isteyebilirsiniz. Bu, prosedürü daha rahat hale getirebilir. Sağlık uzmanınız, uymanız gereken özel talimatlar olup olmadığını size bildirecektir.

Anoskopi İçin Herhangi Bir Risk Var Mı?

Anoskopi veya yüksek çözünürlüklü bir anoskopi yaptırmanın çok az riski vardır. İşlem sırasında biraz rahatsızlık duyabilirsiniz. Sağlayıcınız biyopsi aldıysa da biraz sıkışmış hissedebilirsiniz.

Ek olarak, özellikle hemoroidiniz varsa, anoskop çıkarıldığında biraz kanamanız olabilir.

Sonuçlar Ne Anlama Gelir?

Sonuçlarınız anüsünüz veya rektumunuzla ilgili bir sorun gösterebilir. Bunlar şunları içerebilir:

  • Hemoroid
  • Anal fissür
  • Anal polip
  • Enfeksiyon
  • Kanser. Biyopsi sonuçları kanseri doğrulayabilir veya ekarte edebilir.

Sonuçlara bağlı olarak, sağlayıcınız daha fazla test ve / veya tedavi seçeneği önerebilir.

Medlineplus, Anoscopy, 2020

Referanslar

  1. Colon and Rectal Surgery Associates [Internet]. Minneapolis: Colon and Rectal Surgery Associates; c2020. High Resolution Anoscopy; [cited 2020 Mar 12]; [about 3 screens].
  2. Harvard Health Publishing: Harvard Medical School [Internet]. Boston: Harvard University; 2010–2020. Anoscopy; 2019 Apr [cited 2020 Mar 12]; [about 4 screens].
  3. Mayo Clinic [Internet]. Mayo Foundation for Medical Education and Research; c1998–2020. Anal fissure: Diagnosis and treatment; 2018 Nov 28 [cited 2020 Mar 12]; [about 4 screens].
  4. Mayo Clinic [Internet]. Mayo Foundation for Medical Education and Research; c1998–2020. Anal fissure: Symptoms and causes; 2018 Nov 28 [cited 2020 Mar 12]; [about 4 screens].
  5. Merck Manual Consumer Version [Internet]. Kenilworth (NJ): Merck & Co. Inc.; 2020. Overview of the Anus and Rectum; [updated 2020 Jan; cited 2020 Mar 12]; [about 2 screens].
  6. National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases [Internet]. Bethesda (MD): U.S. Department of Health and Human Services; Diagnosis of Hemorrhoids; 2016 Oct [cited 2020 Mar 12]; [about 4 screens].
  7. OPB [Internet]: Lawrence (MA): OPB Medical; c2020. Understanding Anoscopy: An In-Depth Look at the Procedure; 2018 Oct 4 [cited 2020 Mar 12]; [about 3 screens].
  8. University of Rochester Medical Center [Internet]. Rochester (NY): University of Rochester Medical Center; c2020. Department of Surgery: Colorectal Surgery: High Resolution Anoscopy; [cited 2020 Mar 12]; [about 2 screens].
  9. University of Rochester Medical Center [Internet]. Rochester (NY): University of Rochester Medical Center; c2020. Health Encyclopedia: Hemorrhoids; [cited 2020 Mar 12]; [about 2 screens].
  10. UF Health: University of Florida Health [Internet]. Gainesville (FL): University of Florida Health; c2020. Anoscopy: Overview; [updated 2020 Mar 12; cited 2020 Mar 12]; [about 2 screens].
  11. UW Health [Internet]. Madison (WI): University of Wisconsin Hospitals and Clinics Authority; c2020. Health Information: Sigmoidoscopy (Anoscopy, Protoscopy): How It Is Done; [updated 2019 Aug 21; cited 2020 Mar 12]; [about 6 screens].
  12. UW Health [Internet]. Madison (WI): University of Wisconsin Hospitals and Clinics Authority; c2020. Health Information: Sigmoidoscopy (Anoscopy, Protoscopy): Risks; [updated 2019 Aug 21; cited 2020 Mar 12]; [about 8 screens].
  13. UW Health [Internet]. Madison (WI): University of Wisconsin Hospitals and Clinics Authority; c2020. Health Information: Sigmoidoscopy (Anoscopy, Protoscopy): Results; [updated 2019 Aug 21; cited 2020 Mar 12]; [about 9 screens].
  14. UW Health [Internet]. Madison (WI): University of Wisconsin Hospitals and Clinics Authority; c2020. Health Information: Sigmoidoscopy (Anoscopy, Protoscopy): Test Overview; [updated 2019 Aug 21; cited 2020 Mar 12]; [about 2 screens].
  15. UW Health [Internet]. Madison (WI): University of Wisconsin Hospitals and Clinics Authority; c2020. Health Information: Sigmoidoscopy (Anoscopy, Protoscopy): Why It Is Done; [updated 2019 Aug 21; cited 2020 Mar 12]; [about 4 screens].