Tip 2 Diyabet ve Yaşam Tarzı Değişikliği
Tip 2 diyabetin yönetiminde yaşam tarzı değişiklikleri önemlidir. Bilim adamları aralıklı oruç tutmanın veya aç kalmanın önemli bir rol oynayabileceğine inanıyor.
Son zamanlarda, aralıklı oruç inanılmaz popüler oldu.
Tip 2 diyabet en sık görülen tiptir. Bu durum, vücudun kan şekerini düzenleyen insülin üretme yeteneğini etkiler.
Yaşam tarzı değişiklikleri hastalığın yönetimi için çok önemlidir ve yeme alışkanlıkları önemli bir rol oynar. Doktorlar normalde diyabetli kişilerin spesifik diyetleri takip etmelerini tavsiye eder.
Belirli bir diyetin etkileri kişiden kişiye farklılık gösterebilir, ancak genelde diyabetliler işlenmiş gıdalardan, yapay tatlandırıcılardan ve rafine karbonhidratlardan kaçınmalıdır.
Aralıklı oruç diyet yoluyla diyabet yönetmek için bir yol olabilir.
Diyabet hakkında diğer makalelere buradan ulaşabilirsiniz.
Aralıklı oruç nedir?
Aralıklı oruç, insanların yemek ve oruç dönemleri arasında geçen bir diyet türüdür. Yemek döngüssü sırasında izin verilen yiyecek sınırlaması yoktur.
En yaygın oruç türü, 16 saat oruç tutmayı ve yeme penceresini sadece 8 saate indirmeyi içeren 16: 8 yöntemi olarak bilinir. Örneğin, bir kişi yaklaşık akşam 7’de akşam yemeği yiyebilir, bir gün sonra kahvaltı yapabilir ve öğle yemeği saat 11’de yiyebilir.
Diğer formlar haftada 2 gün oruç tutmak, haftada bir veya iki kez 24 saat oruç tutmak şeklinde uygulanabilir.
Araştırmacılar Kanada’da yapılan ve BMJ Case Reports dergisinde yayınlanan yeni bir gözlem çalışmasında tip 2 diyabet semptomlarını azaltmak için bir yöntem olarak aralıklı açlığı kullanmışlardır.
Çalışmaya, hastalığı yönetmek için ilaç kullanan 40-67 yaşlarında üç erkek dahil edildi. Hepsinde yüksek tansiyon ve yüksek kolesterol vardı.
Çalışmanın yazarları, “[tip 2 diyabet] tedavisi için bir terapötik oruç rejiminin kullanımı neredeyse hiç duyulmamış” diyor.
Aralıklı açlığın diyabet üzerindeki etkileri nedir?
Çalışmadan önce, katılımcılar, beslenme durumunun gelişimine, vücudun vücut üzerindeki etkilerine ve diyabetin yönetimi için diyetin nasıl kullanılacağına dair bilgi veren beslenme seminerlerine katıldılar.
Daha sonra, bilim adamları ikişer gün boyunca 24 saat boyunca oruç tutmayı teklif ettiler, üçüncüsü ise haftada 3 gün oruç tuttu. Açlık günlerinde erkekler su, çay veya kahve gibi düşük kalorili içecekler içebilirler. Buna ek olarak, akşamları düşük kalorili bir yemek yiyebilirler.
Deneme toplamda 10 ay sürdü ve üç adam herhangi bir zorlukla karşılaşmadan programlarına takıldı. Oruç süresinden sonra, ekip kilolarını ve kan şekerini ölçtü.
Sonuçlar belirgin iyileşme gösterdi: kilo kaybı, kan şekeri daha düşüktü ve çalışmanın başlangıcından itibaren bir ay sonra ilaç kullanmayı bırakabildiler.
Erkeklerin ikisi de tüm diyabetik ilaçları bırakırken, üçüncü katılımcı 4 ilaçtan 3’ünü durdurdu.
Yazarlar aralıklı oruç tutmanın diyabet hastalarına yardımcı olabileceği sonucuna varmış, ancak çalışma üç katılımcıyla sınırlıydı. Bu bulguları doğrulamak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır, ancak sonuçlar cesaret vericidir.
Yazarlar,
“Mevcut vaka serileri, 24 saatlik oruç rejimlerinin diyabetik ilaç ihtiyacını önemli ölçüde tersine çevirdiğini veya ortadan kaldırdığını gösterdi.”
dedi.
MedicalNewsToday, Intermittent fasting may help fight type 2 diabetes, 2018
Referans