Yüzlerce virüs vardır, ancak hepsi arboviral hastalığa neden olamaz. Bir arbovirüs, bir vektör içinde yaşayabilmeli, ısırma yoluyla bulaşmalı ve daha sonra çoğalarak insanlarda hastalığa neden olmalıdır. Birçok arbovirüs, memelilerde veya kuşlarda bulunur. Bir böcek bu memelilerden veya kuşlardan birini ısırdığında, böcek enfekte olur ve ardından hastalığı insanlara bulaştırır.
Artropod kaynaklı viral hastalıklar olarak da bilinen arboviral hastalıklar dünya çapında yaygındır. Tüm bulaşıcı hastalıkların kabaca %17’sine arbovirüsler neden olur. Bu hastalıklar böcekler, örümcekler ve çıyanlar gibi eklembacaklı hayvanlar olan eklembacaklılardan insanlara bulaşır. Çoğu arbovirüs, sivrisinekler ve keneler gibi böcekler tarafından taşınır. Arboviral hastalıklar genellikle hafiftir ancak şiddetli olabilir.
Böcekler tarafından bulaşan tüm hastalıklar arboviral değildir. Örneğin sivrisinekler tarafından bulaşan sıtma parazitik bir hastalıktır. Benzer şekilde, kara bacaklı keneler tarafından bulaşan Lyme hastalığı da bakteriyel bir hastalıktır.
Arboviral Hastalıkların Nedenleri Nelerdir?
Özellikle belirli yerlerde ve ABD içinde ve dışında seyahat ederken arbovirüslerin farkında olmak önemlidir.
Batı Nil virüsü: ABD’deki en yaygın arboviral hastalık, buna bir Culex sivrisineğinin ısırmasından kaynaklanır. Her yıl yaklaşık 2.000 kişi etkilenir. Batı Nil virüsü olan çoğu insan asemptomatiktir, ancak yaklaşık %1’i sinir sisteminde daha şiddetli bir hastalık geliştirecektir.
Powassan virüsü: Bu, kuzeydoğu ve kuzey-orta Amerika Birleşik Devletleri’nde bulunan Ixodes scapularis keneleri tarafından iletilir. Enfekte olan çoğu insanda semptom görülmez, ancak ciddi hastalığı olanlar beyinde veya beyin ve omurilik çevresindeki zarlarda enfeksiyon yaşayabilir. Powassan virüsünden ciddi hastalık geliştiren her 10 kişiden yaklaşık 1’i ölmektedir.
Dang: Yılda 25.000 ölüme neden olan dang humması en yaygın arboviral hastalıktır. Aedes sivrisinekleri tarafından bulaşır. Enfeksiyonlar Asya, Güney Amerika veya Afrika’da daha yaygındır.
Sarı humma: Bu tehlikeli hastalık, Güney Amerika ve Sahra altı Afrika’da Aedes sivrisinekleri tarafından bulaşır. Sarılık, kanama ve böbrek yetmezliğine neden olabilir. Ölüm oranı %20 ile %60 arasında değişmektedir.
Zika virüsü: Aedes sivrisinekleri tarafından da bulaşan Zika virüsü genellikle hafif ateş, kaşıntılı kızarıklık, eklem ağrısı ve göz iltihabına neden olur. Hamilelik sırasında enfekte olursanız, beyin hasarı yaşayabilecek olan bebeğinize geçebilir. Enfeksiyonlar en yaygın olarak ABD, Güney Amerika, Güneydoğu Asya ve Pasifik Adalarında görülür.
Seyahatleriniz sırasında veya hemen sonrasında arbovirüs semptomlarınız varsa, derhal tıbbi yardım almalısınız.
Arboviral Hastalıkların Belirtileri Nelerdir?
Arboviral hastalıkların çoğu benzer semptomlara sahiptir. Semptomlar tipik olarak, enfekte bir sivrisinek veya kene tarafından ısırıldıktan birkaç gün ila iki hafta sonra ortaya çıkar. Bu hastalıkların çoğu ateş, ishal, kusma ve vücut ağrıları ile başlar. Cildinizde kızarıklık da fark edebilirsiniz. Dang humması ve sarı humma da kanamaya neden olabilir. Ayrıca baş ağrısı, boyun sertliği, aşırı uyku hali, nöbetler veya bilinç kaybı gibi belirtiler de geliştirebilirsiniz. Bu semptomlardan herhangi birinin bir karışımını yaşarsanız, doktorunuz muhtemelen sizi menenjit ve ensefalit için test etmek isteyecektir.
Kimler Arboviral Hastalık Riski Altındadır?
Riskiniz yaşam tarzınıza ve bulunduğunuz yere bağlıdır. Kentsel bir bölgede yaşıyorsanız ve çoğu zaman iç mekanlarda yaşıyorsanız, dışarıda daha fazla zaman geçirip daha fazla seyahat ettiğinize göre riskiniz daha düşük olacaktır. Örneğin, ABD’nin kuzeydoğu ve Great Lakes bölgelerinde yaşıyorsanız, Powassan virüsüne yakalanma riskiniz daha yüksektir. Güney Amerika, Afrika veya Asya’ya seyahat ederseniz, dang hummasına yakalanma riskiniz daha yüksek olacaktır. Mevsimler de önemlidir. Arboviral enfeksiyonların yaklaşık %90’ı ABD’de Nisan ve Eylül ayları arasında gerçekleşir.
Arboviral Hastalıklar Nasıl Tedavi Edilir?
Arbovirüs semptomlarınız varsa ve böceklere maruz kaldığınızı düşünüyorsanız doktorunuza görünün. Test yaptırıp yaptırmamaya karar verecekler. Hafif bir hastalığınız varsa, pahalı laboratuvar testleri buna değmeyebilir. Arbovirüsler kan dolaşımınızda kısa süreliğine çoğalır ve spesifik antikorlar üretir. Doktorunuz hangi enfeksiyona sahip olabileceğinizi belirlemek için bir kan testi isteyecektir. Daha şiddetli bir hastalığınız varsa, beyin taraması yapabilirler. Arbovirüslerin özel bir tedavisi yoktur. Doktorunuz muhtemelen ateşi ve vücut ağrılarını azaltmak için asetaminofen (Tylenol) gibi bir ilaç yazacaktır. Şiddetli semptomlarınız varsa, ateş ve ağrıyı kontrol altına almak için intravenöz sıvılar ve ilaçlar almak üzere bir hastaneye kabul edilebilirsiniz.
Arboviral Hastalıklar Nasıl Önlenebilir?
Arbovirüsleri önlemenin yolu, onları taşıyan vektörlerden kaçınmaktır. Topluluklar, üreme alanlarına böcek ilacı püskürtmek ve bölgelerindeki durgun su birikintilerini azaltmak için çalışabilir, ancak kendinizi korumak da önemlidir. Kişisel koruma, koruyucu kıyafetleri, pencere ve kapılardaki ağları, böcek istilasına uğramış alanlardan kaçınmayı ve DEET (dietiltoluamid) gibi böcek kovucuların uygulanmasını içerir.
Şu anda sarı hummaya karşı korunmak için bir aşı mevcuttur ve Arjantin, Brezilya, Angola veya Demokratik Kongo Cumhuriyeti gibi yaygın olduğu ülkelere seyahat etmeyi planlıyorsanız tavsiye edilir. Diğer birçok arboviral hastalığa karşı aşılar hala çalışılmaktadır. Gelecekte genetiği değiştirilmiş sivrisinekler ve benzeri teknolojiler arboviral hastalıkları önleyebilir ve kontrol edebilir.
Kaynak
WebMD, What Is an Arboviral Disease?, 2021
Annals of Hepatology: “Yellow Fever.”
Antiviral Research: “Present and Future Arboviral Threats.”
Centers for Disease Control and Prevention, “Symptoms, Diagnosis, and Treatment,” “Yellow Fever Vaccine Recommendations.”