Bir arı sokması şişmiş, ağrılı bir yumruya neden olabilir. Çoğu durumda, insanlar arı sokmalarını evde kolayca tedavi edebilir. Sokma yerinin etrafındaki ağrı ve şişlik genellikle tedavi olmaksızın birkaç gün içinde geçer. Bu arada, ev ilaçları rahatsızlığı azaltabilir ve iyileşme sürecini hızlandırabilir. Bununla birlikte, bir kişinin arı sokmasına karşı alerjik bir reaksiyonu varsa, derhal tıbbi yardıma ihtiyacı olacaktır. Şişlik, sokma bölgesinden dışarı doğru yayılırsa veya vücudun diğer bölgelerinde ortaya çıkarsa, bu alerjik reaksiyona işaret eder.
Herhangi bir ilaç kullanmadan önce sokma bölgesini inceleyin. Arının iğnesi hala derideyse, bölgeyi gazlı bezle silerek veya tırnağınızla kazıyarak çıkarın. İğneyi elle veya cımbızla sıkmayın. Bal arıları sadece bir kez sokarlar çünkü iğnelerini arkalarında bırakırlar. İğneyi ve zehir kesesini deriden çıkarmak, daha fazla tahriş olmasını önleyecektir. Aşağıda, arı sokmalarının neden olduğu şişliği ve ağrıyı hafifleten ev yapımı ilaçları bulunmaktadır:
1. Buz
Bir arı sokmasından hemen sonra, kalan arı zehrini çıkarmak için alanı iyice yıkayın. Ardından, ağrıyı ve şişliği azaltmak için buz uygulayın:
- Bir buz torbası veya bir torba buz veya donmuş sebzeyi bir beze sarın.
- Buzu sokma bölgesine karşı yerleştirin.
- Buzu birkaç dakika yerinde tutun.
- Gerektiği kadar tekrarlayın.
- Cildi buzdan korumak için daima bir bez kullanın. Buz doğrudan temas ederse cilde zarar verebilir.
2. Uçucu Yağlar
Bazı uçucu yağlar antiseptik, antibakteriyel veya antifungal özelliklere sahiptir. Esansiyel yağlar uzun süredir ev ilaçlarında kullanılmış olsa da herhangi birinin arı sokmasının ağrısını veya şişmesini giderebileceğini gösteren çok az yüksek kaliteli kanıt vardır. Aşağıdaki yağlar ev ilaçlarında sıklıkla kullanılır:
- çay ağacı yağı
- cadı fındığı
- lavanta yağı
- kekik yağı
- biberiye yağı
Uçucu yağı cilde uygulamadan önce zeytinyağı gibi nötr bir taşıyıcı yağ ile karıştırın. Tipik olarak, karışım, taşıyıcı yağın her dört veya beş damlası için yaklaşık bir damla uçucu yağdır. Uçucu yağların alerjik reaksiyonlara neden olabileceğine dikkat etmek önemlidir.
3. Aloe Vera Jeli
Aloe vera, cildi doğal olarak yatıştıran ve nemlendiren bitki bazlı bir jeldir. 2015 yılında yapılan bir araştırmaya göre aloe vera özü, anti-enflamatuar ve antibakteriyel özelliklere sahiptir. Arı sokmasına biraz jel sürmek şişliği azaltabilir ve bölgenin enfeksiyon kapmasını önlemeye yardımcı olabilir. Aloe vera jeli birçok eczanede ve internetten satın alınabilir.
4. Kalamin Losyonu
İnsanlar genellikle kaşıntılı cildi rahatlatmak için kalamin losyonu kullanırlar ve ayrıca bir arı veya yaban arısı sokmasının neden olduğu ağrı ve kaşıntıyı azaltmaya yardımcı olabilir. Sokmanın yeri kaşınıyorsa, biraz kalamin losyonu sürmeyi deneyin. Sağlık mağazalarında veya çevrimiçi olarak satın alınabilir.
5. Bal
Balın birçok tıbbi özelliği vardır. Enflamasyonla mücadele eden bileşikler içerir, bu nedenle şişmeyi azaltmaya yardımcı olabilir. Baldaki doğal antibakteriyel maddeler de enfeksiyonu önlemeye ve iyileşmeyi hızlandırmaya yardımcı olabilir. Bu sebeplerden dolayı bazı tıp uzmanları yara pansumanlarında bal özlerini kullanırlar. Sokmanın üzerine az miktarda bal sürmeyi deneyin. Bunu iç mekanda yapın, böylece balın kokusu daha fazla arı çekmez.
6. Kabartma Tozu
Bazı insanlar kabartma tozunun arı zehrini etkisiz hale getirdiğine inanıyor. Bununla birlikte, hiçbir yüksek kaliteli araştırma, kabartma tozunun bir arı sokmasından kaynaklanan rahatsızlığı gidermeye yardımcı olabileceğini göstermez. Kabartma tozu da çok alkali olduğu için cilde zarar verebilir, bu nedenle tıp uzmanları genellikle bu çareyi önermezler.
7. Elma Sirkesi
Bazı insanlar, elma sirkesinin arı sokmasının şişmesini azaltmaya yardımcı olabileceğini iddia ediyor. Bununla birlikte, klinik araştırmalar, elma sirkesinin sözde sağlık yararlarının çoğuna sahip olduğunu henüz göstermedi. Ayrıca asidik bir madde olduğundan yanlış kullanıldığında cilde zarar verebilir.
8. Diş Macunu
Alışılmadık bir ev ilacı, zehri nötralize etmek için sokma bölgesine alkalin diş macunu sürmeyi içerir. Bu diş macunu kullanımını destekleyen hiçbir klinik araştırma yoktur. Denemek için, sokma yerine az miktarda diş macunu sürün, ancak dikkatli olun. Cilt, özellikle daha uzun süre açık kalırsa, diş macununa tepki verebilir. Herhangi bir reaksiyon belirtisinde, diş macununu hemen durulayın.
Arı Sokmaları İçin Tıbbi Tedavi
İnsanlar genellikle arı sokması semptomlarını reçetesiz satılan kremler ve oral ilaçlar kullanarak yönetebilir, örneğin:
- kızarıklık, kaşıntı, şişlik ve ağrıyı azaltmaya yardımcı olabilecek hidrokortizon kremleri
- kaşıntı ve kızarıklığı azaltmaya yardımcı olabilecek oral antihistaminikler
- ağrıyı ve şişmeyi azaltabilen ağrı kesiciler ve antienflamatuarlar
Bir kişinin aşırı alerjik reaksiyonu varsa, epinefrin enjeksiyonuna ihtiyacı olabilir. Epinefrin, kan damarlarını daraltan ve akciğerlerde hava yollarını açan bir kimyasaldır. Bu, vücuda daha fazla kan pompalaması ve solunum ve kan basıncını düzenlemek için kasları gevşetmesi için sinyal verir.
Ne Zaman Doktora Gidilmelidir?
Bir kişinin arı sokmasına alerjik reaksiyonu varsa, anafilaksi gelişebilir. Anafilaksi, tıbbi müdahale gerektiren hayatı tehdit eden bir reaksiyondur. Bir arı sokmasından sonra aşağıdaki belirtilerden herhangi birine sahip olan bir kişi acil tıbbi yardım almalıdır:
- kurdeşen
- dilin veya boğazın şişmesi
- hızlı bir kalp atış hızı
- kusma
- ishal
- soluk cilt
- bilinç kaybı
- baş dönmesi
- şiddetli kaşıntı
- nefes almada zorluk
Bir kişi, birden çok kez sokulmuşsa tıbbi yardıma da ihtiyaç duyabilir. Bal arıları iğnelerini geride bırakan tek sokan böceklerdir. Sarı ceketler, eşek arıları ve eşek arıları gibi diğer sokan böcekler birden çok kez sokabilir. Her iğne zehir içerir.
Özet
Çoğu insan, tek arı sokmalarına karşı ciddi reaksiyonlar göstermez. Buz, diğer ev ilaçları ve reçetesiz satılan ilaçlar genellikle rahatsızlığı giderebilir. Bazı alternatif ev ilaçları arasında bal, aloe vera ve kalamin losyonu bulunur. Yine de ciddi bir alerjik reaksiyon belirtilerini tanımlayabilmek önemlidir. Bir arı sokmasının ardından kurdeşen, baş dönmesi veya nefes almada güçlük olursa, kişi acil tıbbi bakım almalıdır.
Kaynak
Medical News Today, Eight home remedies for bee stings, 2018
Balit et al. Randomized controlled trial of topical aspirin in the treatment of bee and wasp stings [Abstract]. 2003.
Bee stings: Is it an allergic reaction? (n.d.)
Hey! A bee stung me! (n.d.)