Aseptik menenjit nedir?
Menenjit , beyninizi ve omuriliğinizi kaplayan dokuların iltihaplanmasına neden olan bir durumdur. İltihaplanma, bakteriyel menenjit olarak bilinen bakteriyel bir enfeksiyondan kaynaklanabilir. Hastalığa bakteri neden olmadığında aseptik menenjit denir.
Virüsler çoğu aseptik menenjit vakasına neden olur, bu nedenle durum viral menenjit olarak da bilinir.
Aseptik menenjit, bakteriyel menenjitten daha yaygındır. Ancak belirtileri genellikle daha az şiddetlidir. Ciddi komplikasyonlar nadirdir. Çoğu insan semptomların başlamasından sonraki iki hafta içinde iyileşir.
Aseptik menenjite ne neden olur?
Tüm aseptik menenjit vakalarının yaklaşık yarısına yaz sonunda ve sonbaharın başlarında görülen mevsimsel virüsler neden olur. Aseptik menenjite neden olabilecek virüsler arasında şunlar vardır:
Enfekte bir kişinin öksürüğü, tükürüğü veya dışkı maddesiyle temas ederek virüsleri kapatabilirsiniz. Bu virüslerin bir kısmını bir sivrisinek ısırığından da kapatabilirsiniz.
Nadir durumlarda, diğer durumlar aseptik menenjite yol açabilir. Bunlar şunları içerir:
- mantar enfeksiyonu
- frengi
- Lyme hastalığı
- tüberküloz
- ilaç alerjileri
- inflamatuar hastalıklar
Aseptik menenjit, duruma neden olan organizmanın tipine bağlı olarak, birkaç hafta içinde hızlı veya birkaç kez gelişebilir.
Kim aseptik menenjit geliştirme riski altındadır?
Herkes aseptik menenjit geçirebilir, ancak en yüksek oranlar 5 yaş altı çocuklar arasında görülür. Çocukları bakteriyel menenjitten koruyan aşılar, virüsler ve diğer organizmaların neden olduğu aseptik menenjitlere karşı her zaman etkili değildir.
Okula ya da gündüz bakımına devam eden çocukların aseptik menenjite neden olabilecek bir virüs yakalama riski daha yüksektir. Bu tesislerde çalışan yetişkinler de risk altındadır.
İnsanların, AIDS veya diyabet gibi bağışıklık sistemlerini zayıflatan bir durumu varsa, menenjit geliştirme olasılığı daha yüksektir.
Aseptik menenjit semptomları nelerdir?
Aseptik menenjit belirtileri, virüs veya buna neden olan tıbbi duruma bağlı olarak değişebilir. Bazen durum seyredinceye kadar semptomlar ortaya çıkmayabilir.
Çocuklarda ve yetişkinlerde aseptik menenjitin genel belirtileri şunlardır:
- ateş
- titreme
- karın ağrısı
- ağrılı baş ağrısı
- vücut ağrıları
- ışığa duyarlılık veya fotofobi
- iştah kaybı
- kusma
- yorgunluk
Bebekler ve küçük çocuklar aşağıdaki belirtileri gösterebilir:
- ateş
- sinirlilik ve sık ağlama
- zayıf yemek
- uykululuk veya uykudan sonra uyanma sorunu
Aseptik menenjit genellikle hafif bir durumdur ve ilaç veya tedavi olmadan iyileşebilirsiniz. Semptomların çoğu soğuk algınlığı veya grip hastalığına benzer, bu nedenle aseptik menenjit geçirdiğinizi asla bilemeyebilirsiniz. Bu, aseptik menenjiti, ciddi semptomlara neden olan ve hayatı tehdit edebilen bakteriyel menenjitten farklı kılar.
Bununla birlikte, sizde veya çocuğunuzda aseptik menenjit olduğundan şüpheleniyorsanız, yine de tıbbi tedavi almalısınız. Bir tıbbi muayene olmadan, erken dönemde ne tür bir menenjit olduğunu söylemek zor olabilir. Aseptik menenjit de tehlikeli komplikasyonlara neden olabilir. İyileşinceye kadar doktorunuzun durumunuzu izlemesi önemlidir.
Siz veya çocuğunuz aşağıdaki belirtilerden herhangi birine sahipse, doktorunuzu mümkün olan en kısa sürede aramalısınız:
- sert, ağrılı boyun
- zayıflatıcı, sürekli baş ağrısı
- zihinsel karmaşa
- nöbetler
Bunlar başka, daha ciddi bir tıbbi durumun belirtileri olabilir.
Aseptik menenjit nasıl teşhis edilir?
Doktorunuz menenjit olduğundan şüpheleniyorsa, aseptik menenjit veya bakteriyel menenjit olup olmadığınızı belirlemek için testler isteyeceklerdir.
Çoğu durumda, doktorunuz bir spinal tap gerçekleştirir. Bir spinal musluk sırasında doktorunuz omurunuzdan beyin omurilik sıvısı çıkaracaktır. Menenjit tanısının tek kesin yolu budur. Omurilik sıvısı beyin tarafından yapılır ve onu korumak için beyni ve omuriliği çevreler. Menenjitiniz varsa spinal sıvınız yüksek protein seviyelerine ve artmış beyaz kan hücresi sayımına sahip olacaktır. Bu sıvı ayrıca doktorunuzun bakteri, virüs veya diğer bulaşıcı ajanların menenjite neden olup olmadığını belirlemesine yardımcı olabilir.
Doktorunuz ayrıca aseptik menenjite neden olan virüsü belirlemek için başka testler isteyebilir. Testler kan testleri veya röntgen ve BT taramaları gibi görüntüleme testlerini içerebilir.
Aseptik menenjit nasıl tedavi edilir?
Tedavi seçenekleri, menenjitin spesifik nedenine bağlı olarak değişebilir. Aseptik menenjit hastalarının çoğu tıbbi tedavi olmadan 1-2 haftada iyileşir.
Dinlenmeniz, bol miktarda su içmeniz ve belirtilerinizi gidermeye yardımcı olacak ilaçlar almanız istenecektir. Ağrı ve ateş kontrolü için analjezikler ve antienflamatuar ilaçlar önerilebilir. Aseptik menenjit, bir mantar enfeksiyonu veya herpes gibi tedavi edilebilir bir virüsün neden olduğu durumlarda doktorunuz da ilaçlar verebilir.
Uzun vadeli görünüm nedir?
Aseptik menenjiti olan çok az insan kalıcı bir hastalık geçirir. Vakaların çoğu, semptomların başlamasından bir ila iki hafta sonra geçer.
Nadir durumlarda, aseptik menenjit beyin enfeksiyonlarına neden olabilir. Durumunuz için tedavi aramazsanız komplikasyonların ortaya çıkması daha olasıdır. Ayrıca, bağışıklık sisteminizi zayıflatan bir rahatsızlığınız varsa da ortaya çıkabilir.
Aseptik menenjit nasıl önlenebilir?
Siz ve çocuklarınız, su çiçeği ve kabakulak gibi aseptik menenjite neden olan virüsler için aşı olmalısınız. Ayrıca, menenjit alma riskinizi azaltmak için iyi bir hijyen uygulaması önemlidir. Yemeklerden önce ve tuvaleti kullandıktan sonra ellerinizi yıkayın ve çocuklarınıza da aynısını öğretin. Hapşırmadan veya öksürmeden önce daima ağzınızı kapatın. Ayrıca, özellikle grup ortamındaysanız, içecek veya yiyecekleri başkalarıyla paylaşmaktan kaçınmalısınız.
Ayrıca, bol miktarda dinlendiğinizden, sağlıklı bir diyet sürdürdüğünüzden ve soğuk algınlığı veya grip belirtileri olan diğer kişilerle temastan kaçınarak menenjiti önleyebilirsiniz.
Kaynaklar:
Mayo Kliniği Kadrosu. (2017). Menenjit.
Menenjit. (Nd).
Viral menenjit. (Nd).
Viral menenjit. (2016).
Viral menenjit (Aseptik menenjit). (2013, Ocak).