Asit Reflü Önlemek İçin Doğal Yöntemler Nelerdir?

0
1313
asit reflü doğal evde tedaviler
asit reflü doğal tedavileri

Asit Reflü Nedir?

Asit reflü, insanların mide ekşimesi olarak adlandırdığı boğazda veya göğüste ağrılı, yanma hissine neden olabilir.

Basit ev ilaçları ve yaşam tarzı ipuçları, asit reflü ve mide ekşimesi riskini azaltır veya önler.

Asit reflü çok yaygındır ve diğer belirtiler arasında kusma, ağız kokusu, diş erozyonu ve ağzın arkasındaki acı veya ekşi bir tat yer alabilir.

Asit reflü, alt yemek borusu sfinkteri (LES) olarak bilinen mide ve yemek borusu arasındaki valf, yemekten sonra mide asidinin yiyecek borusuna sızmasını sağlayan yemekten sonra düzgün şekilde kapanmadığında meydana gelir.

Sık veya uzun süreli asit reflü, gastroözofageal reflü hastalığı (GERD) olarak bilinen daha ciddi bir reflü formunda gelişebilir.

Asit reflünün en sık belirtisi mide ekşimesi denen mide asidinin tekrar yemek borusuna aktığında olan durumdur. Mide ekşimesi hakkında daha fazla bilgi için “Mide Hakkında Bilinmesi Gerekenler” makalemize bakabilirsiniz.

Asit reflü haftada iki defadan fazla gerçekleştiğinde gastroözofageal reflü hastalığı (GERD) teşhis edilir. GÖRH hakkında daha fazla bilgi için “Asit Reflü ve Gastroözofageal Reflü Hastalığı (GÖRH) Nedir?” makalemize bakabilirsiniz.

Asit Reflü İçin Doğal Tedaviler

Aşağıdaki ev ilaçları ve yaşam tarzı ipuçları asit geri akışının azaltılmasına veya önlenmesine yardımcı olabilir:

  • Kilo verin
  • Yiyecek günlüğü tutun
  • Düzenli ve daha küçük porsiyonlar yiyin
  • Yastığınızı yükseltin
  • Yatmadan önce yemeyin
  • Alkol alımını sınırlandırın
  • Sigara içmeyi bırakın

Kilo Verin

Birçok bilimsel çalışma obezite ve GÖRH arasında bir ilişki bulmuştur. İlişkilendirme nedeni açık olmasa da, araştırmacılar kilo alımı nedeniyle oluşan karın basıncının artmasının LES’in rahatlamasına ve mide asidinin yemek borusuna sızmasına neden olabileceğine inanıyor.

2013 yılında yapılan bir çalışmada, aşırı kilo ve obez yetişkinlerde kilo kaybının GÖRH üzerindeki etkisi araştırılmıştır. Çalışmaya katılan 332 katılımcının yüzde 37’si GÖRH semptomları yaşadığını bildirmiştir.

Altı aylık bir yapılandırılmış kilo kaybı programını tamamladıktan sonra, bu katılımcıların yüzde 65’i semptomlarının tamamen düzeldiğini bildirdi. Bir başka yüzde 15, semptomlarında kısmi bir iyileşme kaydetti.

Yiyecek Günlüğü Tutun

Yiyecek günlüğü tutmak asit reflü semptomlarını hafifletmeye yardımcı olabilir.

Birçok insan, belirli gıdaların asit reflü ve mide yanmasını tetikleyebileceğini bildirmiştir. Bu tetikleyiciler kişiden kişiye farklılık gösterir, ancak bazı yaygın örnekler şunları içerir:

  • Kafein
  • Kahve
  • Çikolata
  • Alkol
  • Soda ve diğer gazlı içecekler
  • Yağlı, baharatlı, kızarmış ve tuzlu yiyecekler
  • Turunçgiller ve meyve suları
  • Sarımsak ve soğan
  • Domates

2014 yılında yapılan bir çalışma, GÖRH olan kişilerin yağlı, kızarmış, ekşi veya baharatlı yiyecekleri yedikten sonra daha ciddi semptomlar yaşama eğiliminde olduğunu bulmuşlardır.

Ekşi yiyecekler yüksek oranda asit içerir, baharatlı yiyecekler ise kapsaisin denilen bir kimyasal içerir. Bunların her ikisi de yiyecek borusunu tahriş edebilir.

Yağlı yiyecekler, LES’e müdahale ederek ve midede sindirimi yavaşlatarak GERD semptomlarına katkıda bulunur.

Asit reflü olan insanlar yiyecek günlüğü tutmaktan fayda görebilirler. Bunu yapmak, semptomları tetikleyen münferit yiyecekleri tanımlamalarına yardımcı olabilir. Yemeğin ve atıştırma zamanlarının dikkate alınması, aşağıda belirtildiği gibi geri akış olaylarına katkıda bulunan yeme düzenlerini vurgulayabilir.

Düzenli Yemekler ve Daha Küçük Porsiyonlar Yemek

Araştırmalar, bir kişinin GÖRH semptomlarını azaltmak için daha küçük porsiyonlar yemesi gerektiğini göstermektedir.

2014 çalışmasında, GÖRH olan ve olmayan kişilerin beslenme alışkanlıkları karşılaştırılmıştır.

Tüm katılımcılar genellikle günde üç öğün yemek yerken, GÖRH’ü olanlar, GÖRH’ü olmayanlara göre daha sık bir öğünü atladılar.

GÖRH’lü katılımcıların, kalori alımlarını öğle ve akşam yemeği arasında daha eşit bir şekilde bölmekten daha büyük bir akşam yemeği yemeleri daha olasıydı. Büyük öğünler, midenin sindirilmesi gereken ve bu da asit reflüünü kötüleştirebilecek besin miktarını arttırır.

Araştırmacılar, GÖRH’yi önlemek ve tedavi etmek için günde en az üç öğün yemeyi tavsiye ediyor. Dört ya da beş daha küçük öğün yemek daha da faydalı olabilir.

Yastığınızı Yükseltmek

Bazı insanlar geceleri kötüleşen bir asit reflü yaşarlar. Bu tür asit reflü, gece gastroözofageal reflü veya gece reflü olarak bilinir ve kişinin uykusunu olumsuz yönde etkileyebilir.

Tıp uzmanları, büyük bir yemekten sonra yatmanın asit geri akışına katkıda bulunabileceğini düşünüyor, çünkü kişi dik konumda değilse, midenin içeriğinin yiyecek borusuna geri akması daha kolay.

2017’te yapılan küçük bir çalışma, yatağın başının 20 cm yükseltilmesinin gece reflü olan 20 kişide semptomları iyileştirip iyileştirmeyeceğini araştırdı.

Yükseltilmiş yastık ile 6 gün uyuduktan sonra, katılımcılar gece reflülerinde önemli bir düşüş yaşadı ve yüzde 65’i de uyku rahatsızlıklarında bir düşüş olduğunu bildirdi.

Uluslararası Fonksiyonel Gastrointestinal Hastalıklar Vakfı (IFFGD) düzenli olarak gece reflü yaşayanların yatağın başının altına üçgen bir kama yerleştirmeyi denemelerini tavsiye eder. Bu yükselme, uyku sırasında yiyecek borularını midelerinin üstünde tutmaya devam etmelidir.

Yatmadan Önce Yemeyin

Gece geç saatlerde yemek yemek, gece reflü olasılığını artırabilir.

2013 yılında yapılan bir çalışmada farklı beslenme düzenleri ile GÖRH arasındaki ilişki araştırılmıştır. Araştırmacılar yatmadan önce yakın yemek yemenin GERD semptomlarındaki artışla ilişkili olduğunu bulmuşlardır.

IFFGD’ye göre, mide asidi üretimi yemekten sonraki ilk 3 saat boyunca en yüksektir. Asit reflü tedavisi alan kişilerde yapılan bir başka 2013 çalışmasında, katılımcıların yatmadan 3 saat önce yediklerinde, tekrarlayan belirtilerin tekrar ortaya çıkma ihtimalinin daha yüksek olduğu görülmüştür.

Alkol Alımını Sınırlamak

Bazı insanlar için, alkol bir asit geri akış tetikleyicisi olabilir.
IFFGD’ye göre, alkol mide yanmasına neden olur:

  • Yemek borusunu tahriş eder
  • Mide asidi üretiminin arttırılması

Bununla birlikte, geniş çaplı bir bilimsel çalışma, uyku kalitesi ve düzensiz beslenme alışkanlıkları gibi diğer birçok yaşam tarzı faktörünün GÖRH için alkolden daha güçlü risk faktörleri olduğunu bulmuştur. 2013 yılında yapılan bir inceleme, alkol alımının azaltılmasının GÖRH semptomlarını iyileştirdiğini göstermek için bilimsel kanıtların yetersiz olduğu sonucuna varmıştır.

Bununla birlikte, alkolün asit geri akışını tetiklediğini veya kötüleştiğini bulan insanlar, alımlarını azaltmada faydalı olabilir.

Sigarayı Bırakmak

2016 tarihli bir incelemeye göre, tütün içmek asit geri akışına şu sebeplerle katkıda bulunabilir:

  • Mide asidinin nötrleştirilmesinde tükürüğün daha az etkili olması

Bu derleme, sigarayı bırakmanın şiddetli GÖRH’de azalmaya yol açtığını, ancak sadece sağlıklı kilolu bireylerde bulunduğunu ortaya koydu. Fazla kilolu veya obez olan katılımcılar, sigarayı bırakmalarına rağmen semptomlarda aynı azalma göstermediler.

Ancak, araştırmacılar hala GÖRH hastalarının sigarayı bırakmalarını önermektedir.

Asit Reflü Durumunda Ne Zaman Doktora Görünmeli?

Amerikan Gastroenteroloji Derneği (AGA), birkaç hafta içerisinde reflü semptomları devam ederse veya kötüleştiğinde doktora gitmelerini tavsiye eder.

AGA’ya göre, aşağıdaki belirtilerden herhangi birini yaşarlarsa insanlar derhal doktora görünmelidir:

  • Bir aktivite yaparken göğüs ağrısı
  • Açıklanamayan kilo kaybı
  • Yemek yerken boğulma veya yiyecekleri ve sıvıları yutmada zorluk
  • Kan kusma

Yukarıdaki semptomların herhangi biri, acil tıbbi müdahale gerektiren, potansiyel olarak yaşamı tehdit edici bir sağlık sorununu gösterebilir.

MedicalNewsToday, Home remedies and lifestyle tips for reducing acid reflux, 2018

Referanslar

Acid Reflux (n.d.). Retrieved from http://patients.gi.org/topics/acid-reflux/

Diet and gastroesophageal reflux disease (GERD) [Fact sheet]. (n.d). Retrieved from https://www.asge.org/docs/default-source/about-asge/newsroom/doc-gerd_infographic_final.pdf

Diet & lifestyle changes (2017, July 7). Retrieved from https://aboutgerd.org/treatment/diet-lifestyle-changes.html

Emerenziani, S., Rescio, M. P., Guarino, M. P. L., & Cicala, M. (2013, October 21). Gastro-esophageal reflux disease and obesity, where is the link? World Journal of Gastroenterology: WJG19(39), 6536–6539. Retrieved from https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3801365/

Esmaillzadeh, A., Keshteli, A. H., Feizi, A., Zaribaf, F., Feinle‐Bisset, C., & Adibi, P. (2013, July 29). Patterns of diet‐related practices and prevalence of gastro‐esophageal reflux disease [Abstract]. Neurogastroenterology & Motility25(10), 831–e638. Retrieved from https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/nmo.12192

Fujiwara, Y., Arakawa, T., & Fass, R. (2012, July). Gastroesophageal reflux disease and sleep disturbances. Journal of Gastroenterology47(7), 760–769. Retrieved from https://link.springer.com/article/10.1007/s00535-012-0601-4

Gastroesophageal Reflux Disease (GERD). (n.d). Retrieved from https://www.gastro.org/practice-guidance/gi-patient-center/topic/gastroesophageal-reflux-disease-gerd

Jarosz, M., & Taraszewska, A. (2014, October 19). Risk factors for gastroesophageal reflux disease: The role of diet. Przegąld Gastroenterologiczny9(5), 297–301. Retrieved from https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4223119/

Katz, P. O., Gerson, L. B., & Vela, M. F. (2013, February 19). Guidelines for the diagnosis and management of gastroesophageal reflux disease. The American Journal of Gastroenterology108(3), 308–328. Retrieved from https://www.nature.com/articles/ajg2012444

Khan, B. A., Sodhi, J. S., Zargar, S. A., Javid, G., Yattoo, G. N., Shah, A., … Khan, M. A. (2012, June). Effect of bed head elevation during sleep in symptomatic patients of nocturnal gastroesophageal reflux [Abstract]. Journal of Gastroenterology and Hepatology27(6), 1078–1082. Retrieved from https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1440-1746.2011.06968.x

Ness-Jensen, E., Hveem, K., El-Serag, H., & Lagergren, J. (2016, February). Lifestyle intervention in gastroesophageal reflux disease. Clinical Gastroenterology and Hepatology14(2), 175–182.e3. Retrieved from https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4636482/

Overview: Symptoms of GERD. (2016, May 5). Retrieved from https://aboutgerd.org/signs-and-symptoms-overview.html

Singh, M., Lee, J., Gupta, N., Gaddam, S., Smith, B. K., Wani, S. B., … Sharma, P. (2013, February). Weight loss can lead to resolution of gastroesophageal reflux disease symptoms: A prospective intervention trial. Obesity21(2), 284–290. Retrieved from https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/oby.20279

Understanding gastroesophageal reflux disease (2018, September 9). Retrieved from https://www.asge.org/home/for-patients/patient-information/understanding-gastroesophageal-reflux-disease

Yamamichi, N., Mochizuki, S., Asada-Hirayama, I., Mikami-Matsuda, R., Shimamoto, T., Konno-Shimizu, M., … Koike, K. (2012, May 3). Lifestyle factors affecting gastroesophageal reflux disease symptoms: A cross-sectional study of healthy 19864 adults using FSSG scores. BMC Medicine10, 45. Retrieved from https://bmcmedicine.biomedcentral.com/articles/10.1186/1741-7015-10-45

Yang, J. H., Kang, H. S., Lee, S.-Y., Kim, J. H., Sung, I.-K., Park, H. S., … Jin, C. J. (2014, April). Recurrence of gastroesophageal reflux disease correlated with a short dinner‐to‐bedtime interval [Abstract]. Journal of Gastroenterology and Hepatology29(4), 730–735. Retrieved from https://onlinelibrary.wiley.com/doi/pdf/10.1111/jgh.12455