Astigmat, korneanın şeklindeki bir hatadan kaynaklanan yaygın bir görme sorunudur. Astigmatizma ile gözün merceği veya gözün ön yüzeyi olan kornea düzensiz bir eğriye sahiptir. Bu, ışığın retinanıza geçme veya kırılma şeklini değiştirerek bulanık, bulanık veya bozuk görmeye neden olabilir.
Uzak görüşlülük ve miyopluk, ışığın retinanıza geçiş şekliyle ilgili diğer iki tür problemdir. Uzak görüşlülüğe hipermetrop denir. Uzağı görememe durumuna miyopi denir.
Farklı Astigmat Türleri Nelerdir?
Astigmatizmanın iki ana türü kornea ve lentikülerdir. Korneada bir kusur veya bozulma olduğunda kornea astigmatizma olur. Mercekte bir bozulma olduğunda merceksi astigmatizma olur.
Astigmatizmalar bazen düzenli veya düzensiz olarak da tanımlanır. Göz tamamen kavisli olmadığında astigmatizma oluşur. Yani bir basketbol topu gibi yuvarlak olmak yerine, bir futbol topu şeklini alabilir. Bu genellikle bulanık, çarpık görüşe yol açar.
Daha az yaygın olan düzensiz astigmatizma, göz tamamen yuvarlak olmadığında da ortaya çıkar. Ancak gözün eşit şekilde şekilsiz olduğu normal bir astigmatizmanın aksine, düzensiz bir astigmatizma düzensiz bir eğriliğe sahiptir. Bu kusur aynı zamanda bozuk görme ve bulanıklığa da neden olur.
Astigmatizma, ışığın retinanın odak noktasına odaklanmasını engelleyen göz merceğindeki veya korneadaki olağandışı eğrilikten kaynaklanır.
Astigmatizma Neden Olur?
Astigmatizmaya neyin neden olduğu bilinmiyor, ancak genetik büyük bir faktördür. Genellikle doğumda bulunur, ancak daha sonra da gelişebilir. Ayrıca göz yaralanması sonucu veya göz ameliyatından sonra da ortaya çıkabilir. Astigmatizma genellikle miyop veya uzak görüşlülük ile ortaya çıkar.
Ancak bazen keratokonus adı verilen nadir bir durum astigmatizmaya neden olur. Bu göz hastalığı korneayı etkileyerek kornea üzerindeki şeffaf dokunun incelmesine ve dışarı çıkmasına neden olur. Bu, bulutlu veya bulanık görmeye ve parlak ışıklara karşı duyarlılığa yol açar. Keratokonusun nedeni de bilinmemektedir, ancak kalıtsal olduğuna inanılmaktadır.
Düşük veya loş ışıklarla okuma yaparken gözlerin odaklanmasını zorlaştırabileceğini, görmeye zarar vermediğini veya astigmatizmaya neden olmadığını unutmayın. Ancak, zaten astigmatlı bir gözünüz varsa ve düşük ışıkta okuyorsanız, bulanıklığın arttığını fark edebilirsiniz.
Gözde Kırılma Hataları Nelerdir?
Astigmatizma bir tür kırılma kusurudur. Bunlar, net görmeyi zorlaştıran yaygın göz bozukluklarıdır. Gözün şekli ışığı doğru şekilde bükemez ve sonuç olarak görme bulanık, bulanık veya iki katına çıkabilir.
Miyopluk: Uzağı görememe (miyopi), uzaktaki nesnelerin bulanık veya çarpık görünmesine neden olan bir tür kırma kusurudur. Diğer semptomlar baş ağrısı, göz yorgunluğu ve şaşılığı içerebilir. Uzağı görememe, göz küresi çok uzun olduğunda veya kornea çok fazla kıvrıldığında meydana gelir.
Uzak görüşlülük: Öte yandan, uzak görüşlülük (hipermetrop), yakındaki nesnelere odaklanamamadır – ancak uzaktaki nesneleri net bir şekilde görebilirsiniz. Bu görme sorunu, göz küreniz çok kısa olduğunda veya kornea yeterince eğri olmadığında ortaya çıkar.
Astigmatizm İçin Kimler Risk Altındadır?
Astigmat çocuklarda ve yetişkinlerde ortaya çıkabilir. Aşağıdakilerden herhangi birine sahipseniz astigmatizma geliştirme riskiniz daha yüksek olabilir:
ailede astigmatizma veya keratokonus (korneanın dejenerasyonu) gibi diğer göz bozuklukları öyküsü
korneanın skarlaşması veya incelmesi
uzakta bulanık görme yaratan aşırı miyopluk
bulanık yakın görüş oluşturan aşırı uzak görüşlülük
katarakt ameliyatı (bulutlu bir merceğin cerrahi olarak çıkarılması) gibi belirli göz ameliyatı türleri
Astigmatizma Belirtileri Nelerdir?
Astigmatizma belirtileri her insanda farklılık gösterebilir. Bazı kişilerde hiçbir belirti görülmez. Astigmatizmanın başlıca belirtileri şunlardır:
tüm mesafelerde bulanık, çarpık veya bulanık görme (yakın ve uzak)
geceleri görme zorluğu
göz yorgunluğu
gözlerini kısmak
göz tahrişi
baş ağrısı
Astigmat belirtileriniz varsa bir doktora görünün. Bazı semptomlar diğer sağlık veya görme problemlerinden de kaynaklanabilir.
Astigmat Nasıl Teşhis Edilir?
Bir optometrist veya göz doktoru, kapsamlı bir göz muayenesi yoluyla astigmatizmi teşhis eder.
Bir optometrist, görme problemlerini ve göz hastalıklarını teşhis eden bir doktordur.
Göz doktoru, görme sorunlarının ve göz hastalıklarının tıbbi ve cerrahi tedavisini sağlayan bir doktordur.
Astigmatizmayı teşhis etmek için göz muayeneniz sırasında optometristlerin ve göz doktorlarının kullanabileceği birkaç test vardır:
Görme keskinliği değerlendirme testi: Görme keskinliği değerlendirme testi sırasında doktorunuz, harfleri ne kadar iyi görebildiğinizi belirlemek için belirli bir mesafeden bir çizelgeden harfleri okumanızı isteyecektir.
Kırılma testi: Kırılma testinde, optik refrakter adı verilen bir makine kullanılır. Makinede farklı güçlerde birden fazla düzeltici cam mercek bulunur. Doktorunuz optik refraktörde farklı güçlere sahip lenslere bakarken bir tablo okumanızı isteyecektir. Sonunda görüşünüzü uygun şekilde düzelten bir lens bulacaktır.
Keratometri: Keratometri, doktorunuzun korneanızın eğriliğini ölçmesinin bir yoludur. Bunu bir keratometre ile gözünüze bakarak yapacaklardır.
Astigmat Reçetesi Ölçümleri Nelerdir?
Astigmatizma, bir merceğin optik gücü olan diyoptri cinsinden ölçülür. Gözünüzde astigmat yoksa, diyoptriniz 0’dır. Eğer varsa, muhtemelen 0,5’ten büyük bir diyoptriniz olacaktır. Hafif bir astigmatizm için tedavi genellikle gerekli değildir, ancak 1,5 veya daha yüksek bir diyoptri ölçümü için kontakt lense veya gözlüğe ihtiyacınız olabilir.
Astigmatizma ile ilgili optik reçetenin tek parçası silindir ve eksendir. Reçetenin silindir kısmı, düzensizliğin derecesini veya kapsamını ölçer. Doktorlar, korneadaki göz astigmatizminin yerini belirlemek için eksen ölçümlerini kullanır.
Astigmat Nasıl Tedavi Edilir?
Hafif astigmat vakaları tedavi gerektirmeyebilir. Doktorunuz görme sorunlarına neden olan astigmatı aşağıdaki yöntemlerden birini kullanarak tedavi edebilir.
Düzeltici lensler: Bir doktor tarafından reçete edilen düzeltici gözlükler ve kontakt lensler, astigmatizma için en yaygın ve en az invaziv tedavilerdir.
Ortokeratoloji (Orto-K): Ortokeratoloji (Ortho-K), korneanızın düzensiz eğriliğini geçici olarak düzeltmek için sert kontakt lens kullanan bir tedavidir. Sınırlı bir süre için sert kontakt lensler kullanacaksınız. Bunları uyku sırasında takabilir ve daha sonra gün içinde çıkarabilirsiniz. Bazı insanlar, Ortho-K’ye girerken düzeltici lensler olmadan gün boyunca net görüşe sahiptir. Ortho-K’nin faydaları sadece onu kullanırken mevcuttur. Ortho-K’yi durdurduktan sonra görüşünüz önceki durumuna dönecektir.
Refraktif cerrahi: Ciddi bir vakanız varsa doktorunuz refraktif cerrahi önerebilir. Bu ameliyat türü, korneanızı yeniden şekillendirmek için lazerler veya küçük bıçaklar kullanmayı içerir. Bu, astigmatizmanızı kalıcı olarak düzeltecektir.
Astigmatizma için yaygın ameliyatlar şunlardır:
Ameliyat | Prosedür |
Lazer yerinde keratomileusis (LASIK) | Cerrah korneada ince bir flep keser ve ardından yeniden şekillendirmek için (flepi kapatmadan önce) bir lazer kullanır. |
Fotorefraktif keratektomi (PRK) | Cerrah korneanın şeklini değiştirmek için bir lazer kullanır, bu da ışık ışınlarının retinaya odaklanma şeklini geliştirir. |
Lazer destekli subepitelyal keratektomi (LASEK) | Bu göz ameliyatı, kornea üzerindeki koruyucu kapağı gevşetmeyi ve ardından yanlış bir eğriliği düzeltmek için bir lazer kullanmayı içerir. |
Küçük kesi lentikül ekstraksiyonu (SMILE) | Cerrah, kornea yüzeyinin altında disk şeklinde bir doku parçası oluşturmak için bir lazer kullanarak korneanın şeklini değiştirir. |
Epi-LASIK | Bu prosedürde, cerrah korneanın üst veya dış tabakasını çıkarır ve ardından onu yeniden şekillendirmek için bir lazer kullanır. |
Tüm ameliyatlar bazı riskler taşır. Astigmatizma ameliyatı olmadan önce doktorunuzla riskler ve faydalar hakkında konuşun.
Astigmatizma İle İlişkili Komplikasyonlar Nelerdir?
Astigmat tedavi edilmezse komplikasyonlara neden olabilir. Örneğin, bir kişinin sadece bir gözünde astigmat olması veya bir gözdeki astigmatın diğerinden daha kötü olması ve düzeltilmemesi durumunda göz tembelliği (ambliyopi) ortaya çıkabilir. Ek olarak, astigmat bazen göz yorgunluğuna ve baş ağrısına neden olabilir.
Astigmatizmi tedavi etmek için yapılan ameliyatın da riskleri vardır. Ameliyatın yan etkileri genellikle geçicidir ve birkaç hafta içinde düzelir. Bunlara kuru gözler, ışığa duyarlılık ve gece görüşü sorunları dahildir. Ancak görme kaybı veya ameliyat öncesi duruma geri dönme gibi başka (ve daha kalıcı) komplikasyonlar da ortaya çıkabilir.
Özet
Astigmatizmanın kesin nedeni bilinmemektedir ve bu göz rahatsızlığının derecesine bağlı olarak tedavi gerekli olabilir.
Kontakt lens veya gözlük takmak görüşü iyileştirebilir veya göz doktorunuz ameliyat önerebilir. Tedavi sadece görmeye yardımcı olmakla kalmaz, göz tembelliği, göz yorgunluğu ve baş ağrısı gibi komplikasyon riskini de azaltabilir.