Genel Bakış
Astım, solunum yollarının akciğerlere enflamatuar bir hastalığıdır. Nefes almayı zorlaştırır ve bazı fiziksel aktiviteleri zorlaştırabilir hatta imkansızlaştırabilir.
Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerine (CDC) göre
Astımı anlamak için, nefes alırken ne olacağı hakkında biraz bilgi sahibi olmanız gerekir.
Normalde, aldığınız her nefeste hava burnunuzdan aşağı iner ve boğazınıza, hava yollarına gider ve sonu ciğerlerinize yapar . Akciğerlerinizde, havadan oksijen akışını kan dolaşımınıza aktarmaya yardımcı olan çok sayıda küçük hava geçişi vardır.
Astım semptomları, solunum yollarınızın iç kısımlarının şişmesi ve çevresindeki kasların gerilmesi ile ortaya çıkar. Mukus daha sonra havayollarını doldurur, içinden geçebilecek hava miktarını azaltır.
Bu şartlar daha sonra astımı “göğsün”, göğsünüzdeki astımın tipik öksürüğü ve sıkılığını getirir.
Astım Semptomları
Astım belirtileri şunlardır:
- Öksürük, özellikle geceleri, gülerken veya egzersiz sırasında
- Nefes alırken hırıltı , gıcırtı veya ıslık sesi
- Göğüste sıkılık
- Nefes darlığı
- Yorgunluk
Sahip olduğunuz astım türü, hangi semptomları yaşadığınızı belirleyebilir.
Astımı olan herkes bu özel semptomları yaşamaz. Karşılaştığınız belirtilerin astım gibi bir durumun işareti olabileceğini düşünüyorsanız, doktorunuzu görmek için randevu alın.
Astımlı olduğunuza dair ilk gösterge gerçek bir astım krizi olmayabilir. Bunun yerine yaşayabileceğiniz erken astım semptomlarını bilmenizde fayda var.
Astım Nedeni
Astım için tek bir neden yoktur. Bunun yerine, araştırmacılar nefes alma koşulunun çeşitli faktörlerden kaynaklandığına inanmaktadır. Bu faktörler şunları içerir:
- Genetik. Bir ebeveynin astımı varsa, onu geliştirme olasılığı daha yüksektir.
- Viral enfeksiyonların tarihçesi. Çocukluk döneminde viral enfeksiyon öyküsü olan kişilerin durumu geliştirme olasılığı daha yüksektir.
- Hijyen hipotezi. Bu hipotez, bebeklerin ilk aylarında ve yıllarda yeterince bakteri maruz kalmamasına dayanmaktadır. Bu nedenle, bağışıklık sistemleri astım ve diğer durumlarla savaşacak kadar güçlü olmaz.
- Erken alerjene maruz kalma. Olası alerjenler ve tahriş edici maddelerle sık sık temas etmek astım gelişme riskinizi artırabilir.
Astım Tetikleyicileri
Bazı koşullar ve ortamlar astım semptomlarını tetikleyebilir. Bu tetikleyiciler şunları içerir:
- Hastalık: Grip ve zatürree gibi solunum hastalıkları astım ataklarını tetikleyebilir.
- Egzersiz: Artan hareket nefes almayı zorlaştırabilir.
- Havadaki tahriş edici maddeler: Astım hastaları, kimyasal duman, sert koku ve duman gibi tahriş edici maddelere karşı duyarlı olabilir.
- Alerjenler: Hayvan tehlikesi, toz akarları ve polenler , semptomları tetikleyebilecek alerjenlerden sadece birkaçıdır.
- Zor hava koşulları: Çok yüksek nem veya düşük sıcaklıklar gibi koşullar astımı tetikleyebilir.
- Duygular: Bağırmak, gülmek ve ağlamak bir saldırıyı tetikleyebilir.
Astım Tedavisi
Astım tedavileri üç ana kategoriye ayrılır: Solunum egzersizleri, kurtarma veya ilk yardım tedavileri ve uzun süreli astım kontrol ilaçları.
Doktorunuz, sahip olduğunuz astım türüne, yaşınıza ve tetikleyicilerinize göre sizin için doğru tedaviyi veya tedavi kombinasyonunu belirleyecektir.
Nefes Egzersizleri
Bu egzersizler ciğerlerinize daha fazla hava girmesine yardımcı olabilir. Zamanla, bu akciğer kapasitesini artırmaya ve ciddi astım semptomlarını azaltmaya yardımcı olabilir. Doktorunuz veya bir meslek terapisti astım için bu solunum egzersizlerini öğrenmenize yardımcı olabilir.
Kurtarma veya İlk Yardım Tedavileri
Bu ilaçlar sadece astım krizi durumunda kullanılmalıdır. Tekrar nefes almanıza yardımcı olacak hızlı rahatlama sağlarlar. Örnekler şunları içerir:
- Akciğerlere derinlemesine solunması gereken ilaçla kullanılan kurtarma soluma cihazları ve nebülizerler
- Akciğerinizdeki gerilmiş kasları gevşetmeye çalışan bronkodilatörler
- Akciğerlerinizdeki nefes almayı önleyebilecek iltihaplanmayı hedefleyen anti-enflamatuarlar
Tanıdığınız birinin astım krizi geçirdiğini düşünüyorsanız, onları dik oturtmalı ve kurtarma soluma cihazlarını veya nebülizörleri kullanmalarına yardımcı olmalısınız. İki ile altı ilaç semptomlarını hafifletmeye yardımcı olmalıdır.
Semptomlar 20 dakikadan fazla sürerse ve ikinci bir ilaç turunun yardımı olmazsa, tıbbi yardım alın.
Uzun Süreli Astım Kontrol Arabuluculuğu
Semptomları önlemek için bu ilaçlar günlük olarak alınmalıdır. İnhalerler ve nebulizatörler gibi bazı kurtarma tedavileri günlük olarak kullanılabilir. Bununla birlikte, doktorunuzun dozajlarınızı ayarlaması gerekecektir.
Astımı tedavi etmek için çeşitli ilaçlar kullanılır. Risklerini ve yararlarını anlamak için her biri hakkında daha fazla bilgi edinin.
Astım Ev İlaçları
Genel olarak, reçetesiz satılan ilaçlar (OTC) ve alternatif ilaçlar astım tedavisi için teşvik edilmez. Düzgün tedavi edilmezse, astım hayatı tehdit edici olabilir.
Bununla birlikte, bu ev ilaçları belirtilerin artmasını önlemeye yardımcı olabilir ve acil durumlarda etkili olabilir:
Kahve veya kafeinli çay
Kafeindeki bir kimyasal, astım ilacı teofilinine benzer şekilde etki eder. Hava yollarını açar ve dört saate kadar astım semptomlarını rahatlatabilir.
Çevrimiçi kahve ve çay satın alın.
Uçucu Yağlar
Okaliptüs esansiyel yağının solunması astımın neden olduğu solunum güçlüğünü kolaylaştırabilir. Lavanta ve fesleğen esansiyel yağları da umut vericidir. Bununla birlikte, bazı kişiler için, uçucu yağların solunması astımı daha da kötüleştirebilir. Güçlü kokular ve kimyasallar astımı tetikleyebilir veya semptomları kötüleştirebilir.
Okaliptüs , lavanta ve fesleğen esansiyel yağlarını çevrimiçi olarak bulun.
Hardal Yağı
Sıkıştırılmış hardal tohumlarından yapılan bu yağ ile, solunum yollarının açılmasına yardımcı olmak için cilde masaj yapılabilir. Hardal yağı , doğrudan cilde uygulanmaması gereken tıbbi bir yağ olan hardal esansiyel yağından farklıdır.
Hardal yağı için alışveriş yapın.
Diğer ev ilaçları astım krizi semptomlarını hafifletmeye yardımcı olabilir. Daha verimli nefes almanızı sağlayacak daha fazla ev ilaçları hakkında daha fazla bilgi edinin.
Bronşiyal Astım
Bronşiyal astım, en sık görülen astım türünün başka bir addır. Belirtileri öksürük, hırıltı, göğüs gerginliği ve nefes darlığıdır.
Belirli bir astım tipinden bahsedilmediği sürece, astıma yapılan atıfların çoğu bronşiyal astım hakkındadır.
Bronşit ve Astım
Benzer semptomlara sahip olmasına rağmen, bronşit ve astım anı şeyler değildir. Her ikisi de nefes almayı zorlaştıracak iltihaplı solunum yollarına neden olur, ancak temel farklılıklar iki durumu birbirinden ayırır.
Örneğin, bronşit öksürük , ateş , titreme ve vücut ağrıları sırasında kalın bir mukoza neden olur. Astım bu semptomlara neden olmaz.
Astım gibi, bronşit de akut veya kronik olabilir. Kötüleşen semptomları önlemek için hem kronik bronşit hem de kronik astım günlük olarak tedavi edilmelidir.
Astım Türleri
En sık görülen astım türü, akciğerlerdeki bronşları etkileyen bronşiyal astımdır.
Ek astım biçimleri arasında çocukluk çağı astımı ve erişkin başlangıçlı astım bulunur . Yetişkin başlangıçlı astımda semptomlar en az 20 yaşına kadar gözükmez.
Diğer astım tipleri aşağıda tarif edilmiştir.
Alerjik astım (dışsal astım)
Alerjenler bu tip astımı tetikler. Bunlar şunları içerebilir:
- Kediler ve köpekler gibi hayvanlardan evcil hayvan dansçısı
- Gıda
- Kalıp
- Polen
- Toz
Alerjik astımın mevsimsel olma olasılığı daha yüksektir, çünkü genellikle mevsimsel alerjiler ile el ele gider.
Alerjik olmayan astım (intrinsik astım)
Havadaki alerjilerle ilgili olmayan tahriş edici maddeler bu tip astımı tetikler. Tahriş edici maddeler şunları içerebilir:
- Yanan odun ve sigara dumanı
- Soğuk hava
- Hava kirliliği
- Viral hastalıklar
- Oda spreyleri
- Ev temizlik ürünleri
- Parfümler
Mesleki astım
Mesleki astım, işyerinde tetikleyiciler tarafından tetiklenen bir astım türüdür. Bunlar şunları içerir:
- Toz
- Boyalar
- Gazlar ve dumanlar
- Endüstriyel kimyasallar
- Hayvansal proteinler
- Kauçuk lateks
Bu tahriş edici maddeler, tarım, tekstil, ahşap işleri ve imalat da dahil olmak üzere çok çeşitli endüstrilerde bulunabilir.
Egzersize bağlı bronkokonstrüksiyon (EBB)
Egzersizle indüklenen bronkokonstriksiyon (EBB) genellikle insanları, egzersize başladıktan birkaç dakika sonra ve fiziksel aktiviteden 10-15 dakika sonra etkiler. Bu durum daha önce egzersize bağlı astım (EBA) olarak biliniyordu.
Ayrıca, astımı olan kişilerin yüzde 90’a kadarı EBB yaşar, fakat EBB’li herkesin başka astım tipleri olmaz.
Gece astımı
Bu tip astımda, semptomlar geceleri daha da kötüleşir.
Geceleri semptomları ortaya çıkardığı düşünülen tetikleyiciler arasında mide ekşimesi, evcil hayvanlar ve toz akarları bulunur. Vücudun doğal uyku döngüsü aynı zamanda gece astımını da tetikleyebilir.
Öksürük varyant astımı (ÖVA)
Öksürük varyantı astımda hışırtı ve nefes darlığı gibi klasik astım semptomları yoktur. ÖVA kalıcı ve kuru bir öksürük ile karakterizedir.
Öksürük varyant astımı diğer daha yaygın semptomları içeren tam şişmiş astım alevlerine yol açabilir.
Astım Tanısı
Sizin veya çocuğunuzun astımı olup olmadığını belirleyecek tek bir test yoktur. Bunun yerine, doktorunuz belirtilerin astımın sonucu olup olmadığını belirlemek için çeşitli kriterler kullanacaktır.
Aşağıdakiler astım teşhisine yardımcı olabilir:
- Sağlık tarihi: Solunum bozukluğu olan aile üyeleriniz varsa, riskiniz daha yüksektir. Doktorunuzu bu genetik bağlantıya karşı uyarın.
- Fizik muayene: Doktorunuz nefesinizi steteskopla dinleyecektir. Ayrıca, kovan veya egzama gibi alerjik bir reaksiyon belirtileri arayarak cilt testi yapabilirler . Alerjiler astım riskinizi arttırır.
- Solunum testleri: Doktorunuz akciğerlerinize giren ve çıkan hava akımını ölçmek için solunum fonksiyon testleri (SFT) kullanabilir. En yaygın test olan spirometri , havanın hızını ölçebilecek bir cihaza üflemenizi gerektirir.
Doktorlar genellikle 5 yaşın altındaki çocuklarda solunum testi yapmazlar. Çünkü doğru bir veri elde etmek zor. Bunun yerine, çocuğunuza astım ilaçları verebilir ve semptomların iyileşip iyileşmediğini görmek için bekleyebilirler.
Yetişkinler için, eğer test sonuçları astımı gösteriyorsa doktorunuz bir bronkodilatör veya başka bir astım ilacı verebilir.
Bu ilacın kullanımıyla semptomlar iyileşirse, doktorunuz durumunuzu astım olarak tedavi etmeye devam edecektir.
Astım Önleme
Araştırmacılar henüz astımın kesin nedenini belirlemediğinden, bir kişinin enflamatuar durumu nasıl önleyebileceğini bilmek zordur.
Bununla birlikte, astım ataklarının önlenmesi stratejileri şunları içerir:
- Tetikleyicilerden kaçınma: Geçmişte solunum problemlerine neden olan kimyasallardan, kokulardan veya ürünlerden uzak durun.
- Alerjenlere maruz kalmanın azaltılması: Bir astım krizini tetikleyen toz veya küf gibi alerjenleri tanımladıysanız, elinizden geldiğince kaçının.
- Alerji çekimleri alıyorum: Alerjen immünoterapi , bağışıklık sisteminizi değiştirmeye yardımcı olabilecek bir tedavi şeklidir. Rutin çekimlerde vücudunuz karşılaştığınız tüm tetikleyicilere karşı daha az hassas olabilir.
- Önleyici ilaçlar alın: Doktorunuz günlük olarak almanız için ilaç yazabilir. Bu ilaç, acil durumlarda kullandığınıza ek olarak kullanılabilir.
Doktorunuz, hangi tedavileri ne zaman kullanacağınızı bilmeniz için bir astım eylem planı uygulamanıza yardımcı olabilir. Astım krizi planları ve diğer önleme teknikleri hakkında daha fazla bilgi edinin.
Çocuklarda Astım
Amerika Birleşik Devletleri’nde
Çocuklarda astım tanısı koymak zordur. Hava yolları, yaşlarından dolayı zaten küçüktür. Baş ve göğüste soğuk algınlığı gibi yaygın çocukluk hastalıkları, bu hava yollarındaki dokuları daha da alevlendirebilir. Bu astım gibi altta yatan bir solunum problemini tespit etmeyi zorlaştırabilir.
Astımlı çocuklar, aşağıdaki gibi belirtiler gösterebilir:
- Yemek yeme veya emme zorluğu
- Sorun olmaması gereken etkinlikler sırasında nefes nefese kalma
- Hırıltılı bir öksürük
- Öksürük, özellikle geceleri
- Yorgun nefes
- Cildi kaburgalarının etrafına veya boynuna sıkıca çeken hızlı nefes
- Göğse yerleşen sık soğuk algınlığı
Büyük çocuklar arasında en sık görülen semptomlar şunlardır:
- Özellikle nefes verirken hışırtı veya gıcırtı sesi
- Fiziksel aktivitelerden sonra soluk soluğa hissetmek
- Göğüste sıkışma
- Öksürük
Bu semptomların her ikisi de küçük çocukların ilk yıllarında yatkın oldukları öksürük ve soğuk algınlığı yanılmaları kolaydır.
Ancak, bu semptomlar devam ederse, çocuğunuzun doktoruyla astım olasılığı hakkında konuşun. Astımlı çocukların semptomları ve tedavileri hakkında daha fazla bilgi edinin.
KOAH’a Karşı Astım
Kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH) ve astım genellikle birbiriyle karıştırılır. Öksürmeyi ve nefes almayı zorlama gibi benzer semptomlara sahiptirler. Ancak, iki durum oldukça farklıdır.
KOAH, kronik bronşit ve amfizem içeren bir grup ilerleyici solunum yolu hastalığını tanımlamak için kullanılan bir terimdir. Bu hastalıklar hava yollarındaki iltihaplanma nedeniyle hava akımının azalmasına neden olur. Bu koşullar zamanla daha da kötüleşebilir.
Astım her yaşta ortaya çıkabilir, tanıların çoğu çocukluk çağında gelir. KOAH’lı çoğu kişi tanı anında
KOAH’lı kişilerin yüzde 40’ından fazlasında astım da vardır ve her iki koşulda olma riski yaşla birlikte artar.
Astıma neyin neden olduğu belli değil, ancak astım ataklarının fiziksel aktivite veya koku gibi tetikleyicilere maruz kalmanın bir sonucu olduğunu biliyoruz. Bu tetikleyiciler solunum problemlerini daha da kötüleştirebilir.
KOAH’ın en sık nedeni sigaradır. Aslında,
Hem astım hem de KOAH için tedavinin amacı, aktif bir yaşam tarzını sürdürmek için semptomları azaltmaktır.
Astım Tedavisi
Bakım ilaçları kullanmaya ek olarak, her gün daha sağlıklı olmanız ve astım atakları riskinizi azaltmanız için adımlar atabilirsiniz. Bunlar şunları içerir:
- Sağlıklı bir diyet yemek. Sağlıklı ve dengeli bir diyet yemek genel sağlığınızı iyileştirebilir ve bu da astım krizi riskini azaltabilir. Aynı damarda, araştırmalar işlenmiş gıdaları elimine etmenin astım krizi riskini azaltabileceğini gösteriyor.
- Sağlıklı bir kiloyu korumak. Astım, fazla kilolu ve obez kişilerde daha kötü olma eğilimindedir. Kilo vermek, kalbiniz, eklemleriniz ve akciğerleriniz için sağlıklıdır.
- Sigarayı bırakmak. Sigara dumanı gibi tahriş edici maddeler astımı tetikleyebilir. Ayrıca KOAH için kendinizi daha büyük riske sokarsınız.
- Düzenli egzersiz yapmak. Aktivite astım krizini tetikleyebilir, ancak düzenli egzersiz nefes alma riskini azaltabilir. Aerobik aktivite ciğerlerinizi güçlendirebilir ve daha iyi nefes almanıza yardımcı olabilir.
- Stresle başa çıkma. Stres astım semptomları için tetikleyici olabilir. Stres ayrıca astım krizini durdurmayı da zorlaştırabilir. Stresinizi ve endişenizi azaltmanın sağlıklı yollarını bulun.
Besin açısından zengin besinler semptomları azaltmak için hayati öneme sahiptir, ancak besin alerjileri astım semptomlarını tetikleyebilir. Yediklerinizle astım belirtileriniz arasındaki bağlantıdan haberdar olun.
Astım Risk Faktörleri
Çevresel ve genetik faktörlerin bir kombinasyonu astım gelişimine katkıda bulunabilir. Astım için bu risk faktörleri şunları içerir:
- Yarış. Afrikalı-Amerikalılar ve Porto Rikoluların astım gelişmesi daha olasıdır.
- Cinsiyet. Erkeklerin çocukluk çağında astım tanısı konması kızlardan daha olasıdır. Bununla birlikte, yetişkinlikte, kadınlara erkeklerden daha sık hastalık teşhisi konulur.
- Genetik. Hastalığı olan ebeveynlere doğan çocukların gelişmesi daha olasıdır.
- Sağlık tarihi. Alerjiler ve egzema dahil olmak üzere belirli durumlarla tanı konan kişilerin de astım teşhisi konması daha olasıdır.
- Yaş. Astım erişkinlik döneminde gelişebilir ve gelişir, ancak astım tanılarının çoğu kişi hala çocukluktayken yapılır.
- Çevre. Ağır kirliliği olan bir bölgede yaşayan insanlar astım gelişimi için daha büyük risk altındadır.
- Ağırlık. Aşırı kilolu veya obez olan çocuklar ve yetişkinlerin astım gelişme olasılığı daha yüksektir.
Diğer faktörler ayrıca astım tanısı alma olasılığınızı da arttırır. Bu risk faktörleri hakkında daha fazla bilgiyi burada bulabilirsiniz.
Astım ve Hamilelik
Astım, çocuk doğurma yıllarında kadınların yüzde 8’ini etkiler, bu nedenle astımın hamile kadınların yaşayabileceği en yaygın hastalıklardan biri olması şaşırtıcı değildir.
Gebeliğin astımı nasıl etkileyeceğini bilmenin yolu yoktur. Bazı bebek bekleyen anneler bir değişiklik yaşamaz. Diğerleri için gebelikleri astımlarını daha iyi veya daha da kötü hale getirebilir. Semptomlar kötüleşirse, ikinci ve üçüncü trimesterlerde ortaya çıkma olasılığı daha yüksektir.
Bazı kadınlar ayrıca hamile iken astımın başlangıcını da yaşarlar.
Astımınız varsa, hamileliğiniz sırasında sizin ve büyüyen fetüsünüz için riskleri azaltmak üzere doktorunuzla yakın çalışmalısınız.
Bakım ilacınızın dozajını ayarlamanız gerekebilir. Doktorunuz ayrıca, belirtilerinizin hamileliğinizden daha kötü olması durumunda, elinizde tuttuğunuz acil durum ilacını değiştirmek isteyebilir.
Hamileyken astımınızı tedavi etmeniz hayatidir. Tedavi edilmeyen astım gibi komplikasyonlara neden olabilir:
- Ağır sabah bulantısı
- Erken doğum
- Hamileliğe bağlı yüksek tansiyon
- Preeklampsi
Bebeğiniz yeterince oksijen almıyorsa, sağlık komplikasyonları da yaşayabilir. Hamilelik ve astım arasındaki bağlantıyı anlayın ve riskleri nasıl önleyebileceğinizi öğrenin.
Uzun Vadeli Görünüm
Şu an astımın tedavisi yok. Bununla birlikte, astım semptomlarını azaltabilecek birçok etkili tedavi vardır. Yaşam tarzı değişiklikleri ve ilaçları da yaşam kalitenizi artırabilir.
Anahtar eğitimli olmaktır. Ne kadar çok bilirseniz, akciğer fonksiyonunuz o kadar iyi olacak ve daha iyi hissedeceksiniz. Doktorunuzla konuşun:
- Astım türünü
- Belirtilerinizi tetikleyen nedir?
- Hangi günlük tedaviler sizin için en iyisidir?
- Astım krizi için tedavi planınız
Kaynak
Ardura-Garcia C, vd. (2015). Latin Amerika çocuklarında zayıf hijyene ve erken yaşam enfeksiyonlarına ve hırıltı veya astım riskine maruz kalma: Sistematik bir derleme. DOI:
Astım. (Nd).
Astım: Ebeveynler. (2014).
Astım genel bakış. (2015).
Astım semptomları. (2018).
KOAH – Risk altında mısınız? (Nd).
Ellwood P, vd. (2013). Hızlı yiyecekler astım, rinokonjonktivit ve egzamaya neden olur mu? Uluslararası çocukluk çağı astım ve alerji çalışmasından elde edilen küresel bulgular (ISAAC) üçüncü aşamada. DOI:
Egzersizin Neden Olduğu Bronkokonstriksiyon (EIB). (2018).
Hardin M, vd. (2011). KOAH ile astım arasındaki örtüşmenin klinik özellikleri. DOI:
Holm KE, vd. (2014). Kronik obstrüktif akciğer hastalığında yaşın sonuçlar üzerine etkisi ilişkinin durumuna göre farklılık gösterir. DOI:
Hoyt P. (nd). Astım belirtilerini tanıma [blog yazısı].
Mayo Kliniği Kadrosu. (2016). Astım krizi.
En yeni astım verileri. (2018).
Hamilelik ve astım. (Nd).
Hayati bulgular: Çocuklarda astım. (2018).
Wells EJ, vd. (2010). Kafeinin astımı olan kişilerdeki etkisi.