Asya Ginsenginin Geçmişi
Asya ginsengi, Çin ve Kore de dahil olmak üzere Uzak Doğu’ya özgüdür ve en az 2000 yıl boyunca sağlıkla ilgili amaçlar için kullanılmıştır. Asya ginsengi, birkaç ginsengi türünden biridir. Kırmızı ginseng ve beyaz ginseng terimleri, iki farklı şekilde hazırlanan Asya ginseng köklerini ifade eder. Sibirya ginsengi ya da eleuthero (Eleutherococcus senticosus) adı verilen bitki, gerçek ginseng ile karıştırılmamalıdır.
Geleneksel Çin tıbbında Asya ginsengi, enerji verdiğine inanılan bir tonik olarak kullanılırdı.
Günümüzde Asya ginsengi, genel refahı, fiziksel dayanıklılığı ve konsantrasyonu geliştirmek için bir diyet takviyesi olarak kullanılıyor. Ayrıca Asya ginsengi, bağışıklık fonksiyonunu uyarır, yaşlanma sürecini yavaşlatır ve solunum bozuklukları, kardiyovasküler hastalıklar, depresyon, anksiyete, erektil disfonksiyon ve menopozda sıcak basması gibi çeşitli sağlık sorunlarını hafifletir.
Asya ginsengi’nin ginsenosides (veya panaxosides) adı verilen kökü, bitkinin sağlığa yararlı olmasını sağlayan kimysalları içerir.
Neler Biliyoruz?
İnsanlarda birçok Asya ginsengi araştırması yapılmıştır. Ancak bunlardan yalnızca birkaçı yüksek kalitede olmuştur. Bu yüzden Asya ginsenginin sağlığa etkileri ile ilgili bilgiler sınırlıdır.
Neler Öğrenildi?
Asya Ginsengi’nin sağlığa yararlarını destekleyen kesin bir kanıt bulunmamaktadır.
Güvenlik Hakkında Ne Biliyoruz?
Asya ginsengin kısa süreli ve önerilen miktarlarda kullanımının çoğu insan için güvenli görünmektedir. Bununla birlikte, uzun vadeli kullanım güvenliği ile ilgili yapılan araştırmalarda bazı uzmanlar bebekler, çocuklar, hamileler ve emziren kadınlar tarafından kullanılmamasını önermektedir.
Bununla beraber ginsengin en sık görülen yan etkileri baş ağrısı, uyku problemleri ve sindirim problemleridir. Bazı kanıtlar Asya ginsenginin kan şekeri ve kan basıncını etkileyebileceğini de öne sürüyor. Şeker hastalığınız ya da yüksek tansiyonunuz varsa Asya ginsengi kullanmadan önce sağlık uzmanınıza danışmanız tavsiye edilir.
Bunların yanında ginseng ve ilaçlar arasındaki etkileşim riskinin düşük olduğuna inanılmaktadır. Ancak ginsengin antikoagülan (kan inceltici) warfarin (Coumadin) gibi bazı ilaçlarla etkileşime girip girmeyeceği konusunda belirsizlikler vardır. İlaç kullanıyorsanız Asya ginsengi kullanmadan önce sağlık uzmanınıza danışmanız gerekir.
Aklınızda Bulunsun…
Sağlık hizmeti aldığınız tüm birimlere kullandığınız herhangi bir tamamlayıcı veya takviye sağlık ürünü hakkında bilgi vermenizde fayda var. Bu, koordineli ve güvenli bir sağlık kontrolü sağlanmasına yardımcı olacaktır.
Referanslar
- Geng J, Dong J, Ni H, et al. Ginseng for cognition. Cochrane Database of Systematic Reviews. 2010;(12):CD007769. Accessed at http://www.thecochranelibrary.com(link is external) on March 31, 2015.
- Ginseng, panax. Natural Medicines Web site. Accessed at naturalmedicines.therapeuticresearch.com/ on March 30, 2015. [Database subscription].
- Ginseng root. In: Blumenthal M, Goldberg A, Brinckmann J, eds. Herbal Medicine: Expanded Commission E Monographs. Newton, MA: Integrative Medicine Communications; 2000:170-177.
- Gurley BJ, Fifer EK, Gardner Z. Pharmacokinetic herb-drug interactions (part 2): drug interactions involving popular botanical dietary supplements and their clinical relevance. Planta Medica. 2012;78(13):1490-1514.
- Jia L, Soldati, F. Ginseng, Asian. In: Coates PM, Betz JM, Blackman MR, et al., eds. Encyclopedia of Dietary Supplements. 2nd ed. New York, NY: Informa Healthcare; 2010:348-362.
- Karmazyn M, Moey M, Gan XT. Therapeutic potential of ginseng in the management of cardiovascular disorders. Drugs. 2011;71(15):1989-2008.
- Shergis JL, Zhang AL, Zhou W, et al. Panax ginseng in randomised controlled trials: a systematic review. Phytotherapy Research. 2013;27(7):949-965.