Salı, Aralık 10, 2024

Bunlara da göz atın

İlgili içerikler

Atriyal Fibrilasyon İçin Önerilen Doğal Çözümler Nelerdir?

Kalbin üst odacıkları normalde kalbin alt odacıklarıyla düzenli, koordineli bir ritimle atar. Atriyal fibrilasyonda, kalbin üst odaları ritim dışında titreyebilir. Sonuç, nefes darlığı, halsizlik, kalp çarpıntısı ve bazen kalp üfürümü gibi semptomlara neden olabilen düzensiz bir kalp ritmidir. Bu durum ayrıca üst bölmelerde kan pıhtılarının gelişmesine neden olabilir ve bu da felce neden olabilir. Atriyal fibrilasyon (A-fib) tedavileri, insanların yaşadığı semptomlara göre değişebilir. İnsanların A-fib tedavileriyle ilgili doktor tavsiyelerine uyması önemli olsa da tıbbi tedavileri doğal olanlarla desteklemeyi de seçebilirler.

Doğal Çözümler

Doğal tedaviler genellikle geniş çapta araştırılmamış olsa da A-fib’in semptomlarını ve etkilerini azaltmaya yardımcı olabilecek çeşitli tedaviler ve aktiviteler vardır. Bunlar arasında akupunktur, yoga, yeterince uyumak ve stresi azaltmak veya en aza indirmek yer alabilir. A-fib için bazı tetikleyiciler şunları içerir:

  • tükenmişlik
  • hava kirliliği
  • kafein
  • bazı reçeteli ve keyif verici ilaçlar

1- Akupunktur

Kanıta Dayalı Tamamlayıcı ve Alternatif Tıp dergisinde yayınlanan bir araştırmaya göre, geleneksel bir Çin tıbbı yaklaşımı olan akupunktur, A-fib hastalarının kalp atış hızlarını kontrol etmelerine yardımcı olabilir. Akupunktur, enerji akışını desteklemek için vücuttaki belirli noktalara küçük iğneler uygulamayı içerir. Akupunktur noktası, kalp ritmi problemlerini kontrol etmekle bağlantılıdır, ancak daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.

2- Yoga

Yoga, derin nefes alma, meditasyon ve vücut duruşları uygulamasıdır. Bir araştırmaya göre haftada 3 gün 1 saat düzenli yoga uygulamasının A-fib ataklarının miktarını azalttığı gösterilmiştir. Yoganın A-fib insidansını tam olarak nasıl azalttığı bilinmemekle birlikte, araştırmacılar yoganın kalbe zarar veren stresi ve iltihaplanmayı azaltabileceğini ve kişinin dinlenme halindeki kalp atış hızını azaltabileceğini öne sürüyorlar.

3- Otlar ve Takviyeler

A-fib’i ve semptomlarını azalttığı bildirilen doğal bitkilerden biri Çin bitki özü Wenxin Keli’dir (WXKL). Yazarlar, WXKL ve önerilen etkileri ile ilgili mevcut çalışmaların gözden geçirilmesinde, bitkiyi almanın aşağıdaki etkilere sahip olabileceğini bulmuşlardır:

  • A-fib’in bir sonucu olarak kalpte meydana gelebilecek değişiklikleri azaltmak
  • Düzenli ritmin korunmasını iyileştirmek
  • Düzenli kalp ritimlerini sürdürmede beta-bloker sotalol ile benzer faydalara sahip olmak
  • Göğüste sıkışma, çarpıntı ve uyku güçlüğü gibi A-fib ile ilişkili semptomları azaltmak

Bununla birlikte, araştırmacılar, WXKL için bir dozajla ilgili önemli miktarda çalışma veya öneri bulunmadığını belirtmişlerdir. Başka bir çalışma, geleneksel Çin tıbbı (TCM) bitkilerinin A-fib tedavisinde reçeteli ilaçlarla karşılaştırıldığında etkilerini incelemiştir. Çalışmanın sonunda, araştırmacılar kadın veya 65 yaşından küçük olan TCM kullanıcıları inme azaltmada en büyük faydaları yaşadığını görmüşlerdir. Bununla birlikte, Dan Shen adlı bir Çin bitkisinin, doktorların A-fib’li kişilere sıklıkla reçete ettiği bir kan sulandırıcı olan warfarin ile zararlı bir şekilde etkileşime girebileceğini not etmek önemlidir.

Araştırmacılar, çalışmanın birkaç sınırlaması olduğunu belirtti. Örneğin, katılımcıların risklerini etkileyebilecek yaşam tarzı faktörlerinin hiçbirini takip etmediler. Katılımcılar, araştırmacıların farkında olmadığı diğer bitkisel ilaçları da kullanıyor olabilirler. Journal of Thoracic Diseases’e göre AFib tedavisine yardımcı olabilecek diğer otlar ve takviyeler şunları içerir:

  • diken üzümü
  • kınakına
  • alıç
  • anaç
  • Omega-3 yağlı asitler
  • shensongyangxin

Kaçınılması Gereken Durumalar Nelerdir?

Yaşam tarzı alışkanlıkları ve belirli yiyecek ve içecekleri tüketmek potansiyel olarak A-fib ataklarını tetikleyebilir. Böyle bir alışkanlık sigara içmektir. Diğer örnekler şunları içerir:

  • Aşırı alkol ve kafein tüketmek
  • Dekstromorfan veya prometazin-kodein öksürük şurubu gibi uyarıcı içeren öksürük ve soğuk algınlığı ilaçları almak
  • Haftada dört porsiyondan fazla balık yemek

Bazı insanlar ilaçlara ve katkı maddelerine diğerlerinden daha duyarlıdır. Bir kişi, belirli bir yiyecek veya içeceği yemenin düzensiz kalp ritmi görülme sıklığını artırdığını fark ederse, doktoruyla konuşmalıdır.

Önerilen Yaşam Tarzı İpuçları Nelerdir?

A-fib’li birçok kişinin uyku apnesi adı verilen bir durumu vardır. En yaygın şekli, bir kişinin uykudayken kısa süreliğine nefes almasının durmasına neden olan obstrüktif uyku apnesidir. Uyku apnesi kalbi zayıflatabilir çünkü kişi nefes almayı bıraktığında kalp, kaybedilen oksijeni telafi etmek için daha fazla çalışmaya başlamak zorundadır. Bir kişinin uyku apnesi yaşayabileceğini düşündüren belirtiler şunlardır:

  • Horlamak
  • Geceleri horlama veya düzensiz solunumla uyanmak
  • Gündüz aşırı uykulu olmak

Bu semptomları olan herkes, doktorunu veya bir uyku tıbbı uzmanını görmelidir. Sağlıklı bir yaşam tarzı genel olarak kalp sağlığını geliştirme eğilimindedir. Sonuç olarak, bir kişi A-fib insidansında azalma yaşayabilir veya semptomlarının kötüleşme riskini azaltabilir. İzlenecek sağlıklı alışkanlık örnekleri şunları içerir:

  • Meyve, sebze ve kepekli tahıllarla dolu sağlıklı bir diyet uygulamak
  • Düzenli egzersiz yapmak
  • Istenirse hem ilaçlar hem de doğal tedaviler yoluyla yüksek tansiyonu yönetmek
  • Aşırı alkol ve kafein alımından kaçınmak
  • A-fib’e katkıda bulunabilecek veya kötüleştirebilecek uzun vadeli koşulları yönetmek

A-fib’e katkıda bulunabilecek uzun vadeli koşullar arasında yüksek tansiyon, uyku apnesi, tiroid hastalığı, diyabet ve kronik akciğer hastalığı bulunur. Amerikan Kalp Derneği’ne göre, A-fib’li bir kişinin felç geçirme olasılığı, kalp hastalığı öyküsü olmayan bir kişiye göre beş kat daha fazladır. Kardiyak komplikasyonları önlemeye çalışarak, bir kişi A-fib ile daha sağlıklı bir hayat yaşayabilir.

Kaynak

Medical News Today, Natural ways to treat atrial fibrillation, 2017

Atrial fibrillation – dispelling 6 myths. (2013)

Chung et al. Effect of acupuncture on heart rate variability: a systematic review. 2014.

Hung et al. Adjuvant Chinese herbal products for preventing ischemic stroke in patients with atrial fibrillation. 2016.

Popüler Gönderiler