Perşembe, Ocak 16, 2025

Bunlara da göz atın

İlgili içerikler

Atriyal Flutter

Genel Bakış

Atriyal flutter (AFL) bir tür anormal kalp atım hızı veya aritmidir . Kalbinizin üst odaları çok hızlı attığında oluşur. Kalbinizin (atriya) üstündeki odacıklar alt olanlardan (ventrikül) daha hızlı attığında, kalp ritminizin senkronize olmamasına neden olur.

Atriyal flutter, daha yaygın olan atriyal fibrilasyona (AFib) benzer bir durumdur.

Atriyal flutter semptomları nelerdir?

Tipik olarak, AFL’li bir kişi kalbinin çırpındığını hissetmez. Belirtiler genellikle başka şekillerde de ortaya çıkar. Bunlardan bazıları:

  • hızlı kalp atış hızı
  • nefes darlığı
  • başın soluk veya soluk hissetmek
  • göğüste basınç veya gerginlik
  • baş dönmesi veya baş dönmesi
  • kalp çarpıntısı
  • yorgunluk nedeniyle günlük aktiviteler yaparken sorun

Stres aynı zamanda kalp atış hızınızı da arttırır ve AFL semptomlarını şiddetlendirebilir. Bu AFL semptomları diğer birçok durumda yaygındır. Bu semptomlardan bir veya daha fazlasına sahip olmak her zaman bir AFL belirtisi değildir. Belirtiler genellikle bir seferde günlerce hatta haftalarca sürer.

Atriyal flutter neden olur?

Doğal bir kalp pili (sinüs düğümü) kalp atış hızınızı kontrol eder. Doğru atriyumda bulunur. Hem sağ hem de sol kulaklığa elektrik sinyalleri gönderir. Bu sinyaller kalbin tepesine nasıl ve ne zaman kasılacağını söyler.

AFL’niz olduğunda, sinüs düğümü elektrik sinyali gönderir. Ancak, sinyalin bir kısmı sağ atriyum etrafındaki bir yol boyunca kesintisiz bir döngüde hareket eder. Bu durum, atriyanın hızlı bir şekilde sözleşmesini sağlar ve bu da atriyanın ventriküllerden daha hızlı atmasına neden olur.

Normal bir kalp atış hızı dakikada 60 ila 100 atışdır (bpm). AFL’li kişilerin 250 ila 300 bpm’de kalp atışları vardır.

Birkaç şey AFL’ye neden olabilir. Bunlar şunları içerir:

Koroner arter hastalığı

Kalp hastalığı AFL’nin ana nedenlerinden biridir. Koroner arter hastalığı (KAH) , kalbin arterleri plak tarafından bloke edildiğinde meydana gelir.

Kolesterol ve arter duvarlarına yapışan yağlar plakaya neden olur. Bu, kan dolaşımını yavaşlatır veya önler. Kalbin kaslarına, odalarına ve kan damarlarına zarar verebilir.

Açık kalp ameliyatı

Açık kalp ameliyatı kalbi yaratabilir. Bu bir atriyal çarpıntıya yol açabilecek elektrik sinyallerini engelleyebilir.

Kimler atriyal flutter için risk altındadır?

AFL için risk faktörleri arasında belirli ilaçlar, mevcut koşullar ve yaşam tarzı seçenekleri sayılabilir. Atriyal flutter riski taşıyan insanlar:

  • duman
  • kalp hastalığı var
  • kalp krizi geçirmiş
  • tansiyonu yüksek
  • kalp kapakçığı koşulları var
  • akciğer hastalığı var
  • stres veya endişe duymak
  • diyet hapları veya diğer bazı ilaçları alın
  • alkolizm veya sık sık içki iç
  • son ameliyat oldu
  • şeker hastası olmak

Atriyal flutter nasıl teşhis edilir?

Dinlenme sırasında kalp atışınız 100 bpm’nin üzerine çıkarsa doktorlar AFL’den şüphelenmeye başlar. Ailenizin öyküsü, doktorunuz AFL’yi teşhis etmeye çalışırken önemlidir. Kalp hastalığı, anksiyete sorunları ve yüksek tansiyon öyküsü riskinizi etkileyebilir.

Birinci basamak doktorunuz AFL’yi teşhis edebilir. Ayrıca test için bir kardiyoloğa da başvurabilirsiniz.

AFL’yi teşhis ve doğrulamak için birkaç test kullanılır:

  • Ekokardiyogramlar kalp görüntülerini göstermek için ultrason kullanır. Ayrıca , kan akışını kalbinizden ve kan damarlarınızdan ölçebilirler.
  • Elektrokardiyogramlar kalbinizin elektriksel düzenini kaydeder .
  • EP (elektrofizyoloji) çalışmaları kalp ritmini kaydetmenin daha istilacı bir yoludur. Bir kateter, kasıklarınızın atardamarlarından kalbe girer. Farklı alanlarda kalp ritmini izlemek için elektrotlar yerleştirilir.

Atriyal flutter nasıl tedavi edilir?

Doktorunuzun asıl amacı kalp ritminizi normale döndürmektir. Tedavi, durumunuzun ne kadar şiddetli olduğuna bağlıdır. Altta yatan diğer sağlık sorunları da AFL tedavisini etkileyebilir.

İlaçlar

İlaçlar kalp atış hızınızı yavaşlatabilir veya düzenleyebilir. Vücudunuz ayarlarken, bazı ilaçlar hastanede kısa süreli kalmayı gerektirebilir. Bu ilaçların örnekleri arasında kalsiyum kanal blokerleri, beta blokerleri ve digoksin bulunur.

Atriyal flutter ritmini normal sinüs ritmine geri döndürmek için başka ilaçlar da kullanılabilir. Amiodaron, propafenon ve flecainide, bu tür ilaçların örnekleridir.

K vitamini içermeyen oral antikoagülanlar (NOAC) gibi kan incelticiler, atardamarlarınızda pıhtı oluşumunu önlemek için kullanılabilir. Pıhtılaşma, felç veya kalp krizine neden olabilir. AFL’li kişilerin kan pıhtılaşması riski artar.

Warfarin, geleneksel olarak reçete edilen antikoagülan olmuştur, ancak NOAC’ler tercih edilmektedir, çünkü sık kan testleriyle izlenmesi gerekmemektedir ve bilinen hiçbir gıda etkileşimi yoktur.

Cerrahi Tedavi

Ablasyon tedavisi, AFL ilaçla kontrol edilemediğinde kullanılır. Anormal ritime neden olan kalp dokusunu yok eder. Kalp atışınızı kontrol altına almak için bu ameliyattan sonra kalp piline ihtiyacınız olabilir. Bir kalp pili , ablasyon olmadan da kullanılabilir.

Alternatif terapiler

Kardiyoversiyon, kalbin ritmini normale döndürmek için elektrik kullanır. Buna defibrilasyon da denir. Göğse uygulanan kürekler veya yamalar, şoka neden olur.

Uzun vadede neler beklenebilir?

İlaç AFL tedavisinde sıklıkla başarılıdır. Bununla birlikte, durum AFL’nizin nedenine bağlı olarak tedaviden sonra bazen tekrar ortaya çıkabilir. Stresinizi azaltarak ve ilaçlarınızı belirtilen şekilde alarak tekrarlama riskini azaltabilirsiniz.

S:

AFL gelişimini önlemek için alabileceğim en iyi önleyici tedbirler nelerdir?

C:

Atriyal flutter nadir görülen bir aritmidir ancak kalp yetmezliği, kalp hastalığı, alkolizm, diyabet, tiroid hastalığı veya kronik akciğer hastalığı gibi belirli tıbbi durumlarla ilişkilidir. Atriyal çarpıntıyı önlemenin en iyi yolu, bu tıbbi durumları ilk etapta geliştirmekten kaçınmaktır. Dengeli bir diyet ve düzenli egzersiz ile sağlıklı bir yaşam tarzı sürdürmek, çok fazla alkolden kaçınmak ve sigara içiyorsanız sigarayı bırakmak yardımcı olacaktır.

Kaynaklar:

Atriyal çarpıntı. (2019).

Atriyal çarpıntı. (Nd).

Mayo Kliniği Kadrosu. (2017). Atriyal çarpıntı.

Mayo Kliniği Kadrosu. (2018). Taşikardi.

Mayo Kliniği Kadrosu. (2019). İnme.

Popüler Gönderiler