Pazar, Mayıs 19, 2024

Bunlara da göz atın

İlgili içerikler

Az Yağlı Diyetler Erkeklerde Testosteron Düzeylerini Düşürebilir mi?

Testosteronu düşüren diyet nedir?

Yeni bir çalışma, düşük yağlı diyetlerin erkeklerde testosteron seviyelerini hafifçe azalttığını bulmuştur. Bu aşamada, farklılıkların klinik olarak anlamlı olup olmadığı belirsizdir.

Testosteron eksikliği, bir erkeğin vücudu yeterli serum testosteron üretmediğinde ortaya çıkar. Egzersiz ve kilo kaybı bu eksiklikle mücadele edebilse de yayınlanan bir çalışma , diyet türünün önemli olduğunu göstermektedir.

Yeni çalışma, az yağlı bir diyet uygulayan erkeklerin , farklı diyetlere sahip olanlardan daha düşük serum testosteron düzeylerine sahip olabileceğini bulmuştur.

Testosteron eksikliği hakkında

Bilim adamları gelmiş bağlantılı sağlık sorunları da dahil olmak üzere testesteron hormonun eksikliğini bazı belirtilerle ilişkilendirmektedir:

  • azaltılmış kemik kütlesi
  • erektil disfonksiyon
  • enerji ve cinsel dürtüde azalma
  • uyku güçlüğü
  • ruh hali
  • azaltılmış meni
  • artan vücut yağı
  • saç kaybı
  • sıcak basmaları
  • azaltılmış testis boyutu
  • bilişte değişiklikler

Ek olarak, düşük testosteron ile yüksek tansiyon ve tip 2 diyabet gibi kronik durumlar arasında olası bir bağlantı olduğuna dair kanıtlar vardır . Düşük serum testosteron seviyeleri de bazı kanser türlerine katkıda bulunabilir .

Bazı durumlarda testesteron eksikliği tanımlanabilir bir nedenden kaynaklansa da, kaynağı genellikle bilinmemektedir.

En son araştırma

Kilo kaybı testosteron seviyelerinde artışa neden olabilirken, bazı durumlarda bunun tersi bir etkiye sahiptir. Kilo vermek neden düşük serum testosteronunun çözülmesine yardımcı olabilir?

Bu konuya ışık tutmayı umarak, son çalışmanın arkasındaki araştırmacılar, yağ alımının testosteron üzerindeki potansiyel etkisini araştırdılar. Yazarlar:

“Kilo kaybı için diyet, kardiyovasküler sağlığın optimize edilmesine yardımcı olurken, lipit profillerinde karşılık gelen azalmalar ile, diyetin testosteron üzerindeki etkisi iyi belirlenmemiştir.”

Çalışmanın yazarları, dört diyetin testosteron üzerindeki etkilerini değerlendirmek amacıyla başlamıştır:

  • Amerikan Kalp Derneği (AHA) tarafından tanımlandığı gibi az yağlı bir diyet
  • yüksek miktarda meyve, sebze ve tam tahıl alımını ve minimum miktarda hayvansal protein ve süt ürünleri ve dolayısıyla hayvansal yağ alımını içeren bir Akdeniz diyeti
  • AHA tarafından tanımlandığı gibi düşük karbonhidratlı bir diyet
  • kısıtlayıcı olmayan bir diyet

Araştırmacılar Ulusal Sağlık ve Beslenme Sınavı Anketinden veri setlerini analiz ettiler . İlgili veriler üç dönemde toplanmıştır: 1999-2000, 2003-2004 ve 2011-2012. Anket için 18-80 yaşları arasındaki erkekler 2 günlük bir diyet öyküsü sunmuş ve serum testosteron testi yaptırmıştır.

Genel olarak, araştırmacılar 3.128 erkekten gelen verileri analiz ettiler. Bu gruptan 457 erkek az yağlı bir diyet ve 764 Akdeniz diyetini takip ederken, sadece iki erkek düşük karbonhidratlı bir diyet izlemiştir. Bu nedenle araştırmacılar bu diyeti analizlerinden hariç tuttu.

Daha az yağın etkisi 

Illinois Üniversitesi Chicago Tıp Merkezi baş yazarı Dr. Jake Fantus, “Yağ kısıtlayıcı bir diyete bağlı erkeklerin, kısıtlayıcı olmayan bir diyete göre erkeklerde daha düşük serum testosteronu olduğunu bulduk” demiştir.

Tüm kohort için ortalama serum testosteron seviyesi, desilitre başına yaklaşık 435.5 nanogram (ng / dl) idi. Az yağlı bir diyet uygulayan erkekler ortalama 411 ng / dl serum testosteron seviyesine sahipti ve Akdeniz diyeti uygulayan erkekler ortalama 413 ng / dl’ye sahipti.

Araştırmacılar, yaş, fiziksel aktivite ve vücut kitle indeksi gibi testosteronu etkileyebilecek faktörleri ayarladıktan sonra, Akdeniz diyetinin testosteronda önemli bir azalmaya neden olmadığını, az yağlı bir diyetle ilişkili azalmanın da küçük olduğunu belirledi.

Çalışma, diyetler arasındaki serumdaki [testosteron] küçük farklılıkların klinik öneminin belirsiz olduğunu kabul etmektedir. Bu bulguları doğrulamak ve kısıtlayıcı diyetin serum testosteronu etkileyebileceğini aydınlatmak için gelecekteki ileriye dönük araştırmaların gerekli olduğunu kabul etmektedir.

Bu arada, çalışmanın bulgularının sonuçları diğer sağlık göstergelerine bağlı olarak değişebilir.

Yazarlar, obezitesi olan erkeklerin serum testosteronunda hafif bir potansiyel düşüşün, az yağlı bir diyetin potansiyel faydalarına kıyasla nispeten küçük bir husus olarak göreceği sonucuna varmıştır.

Bununla birlikte, sağlıklı bir kiloyu koruyan ve testosteron eksikliği olan erkekler, mevcut çalışmanın bulguları daha fazla araştırma ile desteklendiği takdirde, alternatif bir diyet düşünmelidir.

MedicalNewsToday, Could low-fat diets reduce testosterone levels in men?, 2020

Popüler Gönderiler