Azgın Teke Otu Nedir?
Azgın teke otu bir bitkidir. Yapraklar ilaç yapmak için kullanılır. Çin tıbbında 15 azgın teke otu türü “yin yang huo” olarak bilinir.
Azgın teke otu, erektil disfonksiyon (ED) ve düşük cinsel istek gibi cinsel performans sorunları için ağızda yaygın olarak kullanılır. Aynı zamanda zayıf sırt ve dizler, eklem ağrısı, artrit, zihinsel ve fiziksel yorgunluk ve diğer birçok durumla birlikte hafıza kaybı için kullanılır. Ancak bu kullanımların herhangi birini desteklemek için sınırlı bilimsel araştırma vardır.
Azgın Teke Otu Ne Kadar Etkilidir?
Doğal İlaçlar Kapsamlı Veri Tabanı, şu ölçütlere göre bilimsel kanıtlara dayanan etkinliği değerlendirmektedir: Etkili, muhtemel etkili, mümkün olduğunca etkili, mümkün olduğunca etkisiz, muhtemelen etkisiz, etkisiz ve etkililiği değerlendirmek için yeterli kanıt yok.
Etkililiğini değerlendirmek için yeterli kanıt yok …
- Osteoporoz . Kalsiyum takviyeleri ile birlikte 24 ay boyunca belirli bir azgın keçi otu özütü almak, menopozu sadece kalsiyum almaktan daha iyi geçiren kadınlarda omurga ve kalça kemik kaybını azaltır. Ekstrakttaki kimyasallar östrojen hormonu gibi davranır.
- Menopoz sonrası durumlar . 6 ay boyunca azgın keçi otu su ekstraktı almak menopoz sonrası kadınlarda kolesterolü düşürebilir ve östrojen seviyelerini artırabilir.
- Bronşit .
- Boşalma sorunları .
- Erektil disfonksiyon (ED) .
- Yorgunluk .
- Kalp hastalığı .
- Yüksek tansiyon .
- HIV / AIDS .
- Eklem ağrısı .
- Karaciğer hastalığı .
- Bellek kaybı .
- Cinsel sorunlar .
- Diğer koşullar .
Bu kullanımlar için azgın teke otu oranı daha fazla kanıt gereklidir.
Azgın Teke Otu Nasıl Etki Eder?
Azgın teke otu, kan akışını artırmaya ve cinsel işlevi iyileştirmeye yardımcı olabilecek kimyasallar içerir. Ayrıca, kadın hormonu östrojen gibi davranan fitoöstrojenler, kimyasallar içerir. Bu, menopoz sonrası kadınlarda kemik kaybını azaltabilir.
Azgın Teke Otu Kullanmak Güvenli Midir?
Azgın keçi otu özü ağız yoluyla alındığında MUHTEMELEN GÜVENLİDİR . Fitoöstrojen içeren azgın keçi otunun spesifik bir ekstresi, 2 yıla kadar ağızdan güvenli bir şekilde alınmıştır. Ayrıca, icariin içeren farklı bir azgın keçi otu ekstresi, 6 aya kadar ağızdan güvenli bir şekilde alınmıştır.
Bununla birlikte, bazı azgın keçi otu türleri uzun süre veya yüksek dozlarda kullanıldığında MÜMKÜN OLDUĞUNCA GÜVENSİZDİR . Bu diğer azgın keçi otlarının uzun süreli kullanımı baş dönmesine, kusmaya, ağız kuruluğuna, susuzluğa ve burun kanamasına neden olabilir. Çok miktarda azgın keçi otu almak spazmlara ve ciddi solunum problemlerine neden olabilir.
Cinsel güçlendirme için kullanılan ticari bir üründe azgın keçi otu alan bir erkekte kalp ritmi sorunu da bildirilmiştir. Azgın keçi otu içeren belirli bir çok bileşenli ticari ürün anormal kalp atışlarına neden olabilir. Bu değişiklikler kalp ritmi problemleri yaşama şansını artırabilir. Aynı ürünü alan bir erkekte karaciğer toksisitesi olduğu bildirilmiştir. Bununla birlikte, bu ürün birden fazla bileşen içerdiğinden, bu etkilerin azgın keçi otundan veya diğer bileşenlerden kaynaklanıp kaynaklanmadığı açık değildir. Karaciğer toksisitesi durumunda, yan etkinin diğer hastalarda ortaya çıkması muhtemel olmayan anormal bir reaksiyon olması mümkündür.
Özel önlemler ve uyarılar:
Hamilelik ve emzirme : Azgın keçi otu hamilelik sırasında ağızdan alındığında MÜMKÜN OLDUĞUNCA GÜVENSİZDİR. Gelişmekte olan fetüse zarar verebileceğine dair bir endişe var. Kullanmaktan kaçının. Emzirme sırasında azgın keçi otu kullanmanın güvenliği hakkında yeterli bilgi yoktur. Güvenli tarafta kalın ve kullanmaktan kaçının.
Kanama bozuklukları : Azgın keçi otu kan pıhtılaşmasını yavaşlatabilir. Bu kanama riskini artırabilir. Teoride, azgın keçi otu almak kanama bozukluklarını daha da kötüleştirebilir.
Hormon duyarlı kanserler ve koşullar : Azgın keçi otu östrojen gibi davranır ve bazı kadınlarda östrojen seviyelerini artırabilir. Azgın keçi otu, meme ve rahim kanseri gibi östrojene duyarlı koşulları daha da kötüleştirebilir.
Düşük kan basıncı: Azgın keçi otu kan basıncını düşürebilir. Zaten düşük tansiyonu olan kişilerde, azgın keçi otu kullanmak kan basıncını çok düşürebilir ve bayılma riskini artırabilir.
Cerrahi : Azgın keçi otu kan pıhtılaşmasını yavaşlatabilir. Bu, ameliyat sırasında kanama riskini artırabilir. Ameliyattan en az 2 hafta önce azgın keçi otu almayı bırakın.
Azgın Teke Otu Farklı İlaçlarla Etkileşime Girer Mi?
Orta Düzey
Bu kombinasyon konusunda dikkatli olun.
Östrojenler Azgın teke otu östrojen ile aynı etkilere sahip olabilir ve bazı kadınlarda kan östrojen seviyelerini artırabilir. Östrojen ile azgın teke otu almak östrojenin etkilerini ve yan etkilerini artırabilir.
Bazı östrojen hapları, konjuge at estrojenlerini, etinil estradiol, estradiol ve diğerlerini içerir.
Karaciğer tarafından değiştirilen ilaçlar (Sitokrom P450 1A2 (CYP1A2) substratları) Bazı ilaçlar karaciğer tarafından değiştirilir ve parçalanır. Azgın keçi otu, karaciğerin bazı ilaçları ne kadar hızlı bozduğunu azaltabilir. Karaciğer tarafından değiştirilen bazı ilaçlarla birlikte azgın keçi otu almak, bazı ilaçların etkilerini ve yan etkilerini artırabilir. Azgın keçi otu almadan önce, karaciğer tarafından değiştirilen herhangi bir ilaç alırsanız sağlık uzmanınızla konuşun.
Karaciğer tarafından değiştirilen bu ilaçlardan bazıları kafein, klozapin, siklobenzaprin, fluvoksamin, haloperidol, imipramin, meksiletin, olanzapin, pentazok, propranolol, takrin, teofilin, zileuton, Zolmitriptan ve diğerleri.
Karaciğer tarafından değiştirilen ilaçlar (Sitokrom P450 2B6 (CYP2B6) substratları) Bazı ilaçlar karaciğer tarafından değiştirilir ve parçalanır. Azgın keçi otu, karaciğerin bazı ilaçları ne kadar hızlı bozduğunu azaltabilir. Karaciğer tarafından parçalanan bazı ilaçlarla birlikte azgın keçi otu almak, bazı ilaçların etkilerini ve yan etkilerini artırabilir. Azgın keçi otu almadan önce, karaciğer tarafından değiştirilen herhangi bir ilaç alırsanız sağlık uzmanınızla konuşun.
Karaciğer tarafından değiştirilen bazı ilaçlar arasında bupropion, siklofosfamid, deksametazon, efavirenz, ketamin, metadon, nevirapin, orfenadrin , sertralin, tamoksifen, valproik asit ve diğerleri.
Yüksek tansiyon için ilaçlar (Antihipertansif ilaçlar) Azgın keçi otu tansiyonu düşürebilir. Yüksek tansiyon ilaçları ile birlikte azgın keçi otu almak tansiyonunuzun çok düşmesine neden olabilir.
Yüksek tansiyon için bazı ilaçlar arasında kaptopril, enalapril, losartan, valsartan diltiazem, Amlodipin, hidroklorotiyazid, furosemid (Lasix) ve diğerleri bulunur.
Düzensiz bir kalp atışına neden olabilecek ilaçlar (QT aralığı uzatan ilaçlar) Azgın keçi otu kalp atış hızınızı artırabilir. Düzensiz kalp atışına neden olabilecek ilaçlarla birlikte azgın keçi otu almak, düzensiz kalp atışı da dahil olmak üzere ciddi yan etkilere neden olabilir.
Düzensiz bir kalp atışına neden olabilecek bazı ilaçlar arasında amiodaron , disopiramid , dofetilid , ibutilid , prokainamid , kinidin, sotalol , tioridazin ve diğerleri bulunur.
Kan pıhtılaşmasını yavaşlatan ilaçlar (Antikoagülan / Antiplatelet ilaçlar) Azgın keçi otu kan pıhtılaşmasını yavaşlatabilir. Yavaş pıhtılaşmayı da yavaşlatan ilaçlarla birlikte azgın keçi otu almak, morarma ve kanama şansını artırabilir.
Kan pıhtılaşmasını yavaşlatan bazı ilaçlar arasında aspirin, klopidogrel, diklofenak, ibuprofen, naproksen, dalteparin , enoksaparin , heparin, warfarin ve diğerleri bulunur.
Azgın Teke Otu Otlar ve Takviye Gıdalarla Etkileşime Girer Mi?.
Kan basıncını düşürebilecek otlar ve takviyeler Azgın teke otu tansiyonu düşürebilir. Kan basıncını düşürebilecek diğer otlar ve takviyelerle birlikte alınması, kan basıncının çok düşme riskini artırabilir. Bu bitki ve takviyelerin bazıları arasında andrographis, kazein peptitleri, kedinin pençesi, koenzim Q-10, balık yağı, L-arginin, lycium, ısırgan otu, theanine ve diğerleri bulunur.
Kan pıhtılaşmasını yavaşlatabilecek otlar ve takviyeler Azgın teke otu kan pıhtılaşmasını yavaşlatabilir. Ayrıca yavaş pıhtılaşma diğer otlar ve takviyeleri ile birlikte azgın keçi otu almak morarma ve kanama şansını artırabilir. Bu otlar arasında angelica, karanfil, danshen, sarımsak, zencefil, ginkgo, quassia, kırmızı yonca, zerdeçal, söğüt ve diğerleri bulunur.
Azgın Teke Otu Gıdalarla Etkileşime Girer Mi?
Yiyeceklerle bilinen bir etkileşimi yoktur.
Azgın Teke Otu Hangi Dozda Kullanılır?
Azgın teke otunun uygun dozu, kullanıcının yaşı, sağlığı ve diğer bazı durumlar gibi çeşitli faktörlere bağlıdır. Şu anda azgın teke otu için uygun doz aralığını belirlemek için yeterli bilimsel bilgi yoktur. Doğal ürünlerin her zaman güvenli olmayabileceğini ve dozajların önemli olabileceğini unutmayın. Kullanmadan önce ürün etiketlerindeki ilgili talimatları izlediğinizden ve eczacınıza, doktorunuza veya diğer sağlık uzmanınıza danışın.
Diğer İsimler
Barrenwort, Épimède, Épimède à Grandes Fleurs, Épimède du Japon, Epimedium, Epimedium acuminatum, Epimedium brevicornum, Epimedium grandiflorum, Epimedium Grandiflorum Radix, Epimedium koreanum, Epimedium brevicornum, Epimedium grandiflorum, Epimedium macumumumumumumumumumum, Chèvre, Hierba de Cabra en Celo, Japon Epimedium, Xian Ling Pi, Yin Yang Huo.
Medlineplus, Horny Goat Weed, 2019
Referanslar
- Indran IR, Liang RL, Min TE, Yong EL. Preclinical studies and clinical evaluation of compounds from the genus Epimedium for osteoporosis and bone health. Pharmacol Ther 2016;162:188-205. doi: 10.1016/j.pharmthera.2016.01.015. View abstract.
- Zhong Q, Shi Z, Zhang L, et al. The potential of Epimedium koreanum Nakai for herb-drug interaction. J Pharm Pharmacol 2017;69:1398-408. doi: 10.1111/jphp.12773. View abstract.
- Ho CC, Tan HM. Rise of herbal and traditional medicine in erectile dysfunction management. Curr Urol Rep 2011;12:470-8. View abstract.
- Corazza O, Martinotti G, Santacroce R, et al. Sexual enhancement products for sale online: raising awareness of the psychoactive effects of yohimbine, maca, horny goat weed, and Ginkgo biloba. Biomed Res Int 2014;2014:841798. View abstract.
- Ramanathan VS, Mitropoulos E, Shlopov B, et al. An Enzyte’ing’ case of acute hepatitis. J Clin Gastroenterol 2011;45:834-5. View abstract.
- Zhao YL, Song HR Fei JX Liang Y Zhang BH Liu QP Wang J Hu P. The effects of Chinese yam-epimedium mixture on respiratory function and quality of life in patients with chronic obstructive pulmonary disease. J Tradit Chin Med. 2012;32:203-207.
- Wu H, Lu Y Du S Chen W Wang Y. [Comparative study on absorption kinetics in intestines of rats of epimedii foliunm of Xianlinggubao capsules prepared by different processes]. [Article in Chinese]. Zhongguo Zhong Yao Za Zhi. 2011;36:2648-2652.
- Lee, M. K., Choi, Y. J., Sung, S. H., Shin, D. I., Kim, J. W., and Kim, Y. C. Antihepatotoxic activity of icariin, a major constituent of Epimedium koreanum. Planta Med 1995;61:523-526. View abstract.
- Chen, X., Zhou, M., and Wang, J. [Effect of epimedium sagittatum on soluble IL-2 receptor and IL-6 levels in patients undergoing hemodialysis]. Zhonghua Nei Ke.Za Zhi. 1995;34:102-104. View abstract.
- Liao, H. J., Chen, X. M., and Li, W. G. [Effect of Epimedium sagittatum on quality of life and cellular immunity in patients of hemodialysis maintenance]. Zhongguo Zhong.Xi.Yi.Jie.He.Za Zhi. 1995;15:202-204. View abstract.
- Iinuma, M., Tanaka, T., Sakakibara, N., Mizuno, M., Matsuda, H., Shiomoto, H., and Kubo, M. [Phagocytic activity of leaves of Epimedium species on mouse reticuloendotherial system]. Yakugaku Zasshi 1990;110:179-185. View abstract.
- Yan, F. F., Liu, Y., Liu, Y. F., and Zhao, Y. X. Herba Epimedii water extract elevates estrogen level and improves lipid metabolism in postmenopausal women. Phytother.Res. 2008;22:1224-1228. View abstract.
- Zhao, L., Lan, L. G., Min, X. L., Lu, A. H., Zhu, L. Q., He, X. H., and He, L. J. [Integrated treatment of traditional Chinese medicine and western medicine for early- and intermediate-stage diabetic nephropathy]. Nan.Fang Yi.Ke.Da.Xue.Xue.Bao. 2007;27:1052-1055. View abstract.
- Wang, T., Zhang, J. C., Chen, Y., Huang, F., Yang, M. S., and Xiao, P. G. [Comparison of antioxidative and antitumor activities of six flavonoids from Epimedium koreanum]. Zhongguo Zhong.Yao Za Zhi. 2007;32:715-718. View abstract.
- Wang, Y. K. and Huang, Z. Q. Protective effects of icariin on human umbilical vein endothelial cell injury induced by H2O2 in vitro. Pharmacol.Res 2005;52:174-182. View abstract.
- Yin, X. X., Chen, Z. Q., Dang, G. T., Ma, Q. J., and Liu, Z. J. [Effects of Epimedium pubescens icariine on proliferation and differentiation of human osteoblasts]. Zhongguo Zhong.Yao Za Zhi. 2005;30:289-291. View abstract.
- Wang, Z. Q. and Lou, Y. J. Proliferation-stimulating effects of icaritin and desmethylicaritin in MCF-7 cells. Eur.J Pharmacol. 11-19-2004;504:147-153. View abstract.
- Ma, A., Qi, S., Xu, D., Zhang, X., Daloze, P., and Chen, H. Baohuoside-1, a novel immunosuppressive molecule, inhibits lymphocyte activation in vitro and in vivo. Transplantation 9-27-2004;78:831-838. View abstract.
- Chen, K. M., Ge, B. F., Ma, H. P., and Zheng, R. L. The serum of rats administered flavonoid extract from Epimedium sagittatum but not the extract itself enhances the development of rat calvarial osteoblast-like cells in vitro. Pharmazie 2004;59:61-64. View abstract.
- Wu, H., Lien, E. J., and Lien, L. L. Chemical and pharmacological investigations of Epimedium species: a survey. Prog.Drug Res 2003;60:1-57. View abstract.
- Chiba, K., Yamazaki, M., Umegaki, E., Li, M. R., Xu, Z. W., Terada, S., Taka, M., Naoi, N., and Mohri, T. Neuritogenesis of herbal (+)- and (-)-syringaresinols separated by chiral HPLC in PC12h and Neuro2a cells. Biol.Pharm Bull 2002;25:791-793. View abstract.
- Zhao, Y., Cui, Z., and Zhang, L. [Effects of icariin on the differentiation of HL-60 cells]. Zhonghua Zhong.Liu Za Zhi. 1997;19:53-55. View abstract.
- Tan, X. and Weng, W. [Efficacy of epimedium compound pills in the treatment of the aged patients with kidney deficiency syndrome of ischemic cardio-cerebral vascular diseases]. Hunan.Yi.Ke.Da.Xue.Xue.Bao. 1998;23:450-452. View abstract.
- Zheng, M. S. An experimental study of the anti-HSV-II action of 500 herbal drugs. J Tradit.Chin Med 1989;9:113-116. View abstract.
- Wu, B. Y., Zou, J. H., and Meng, S. C. [Effect of wolfberry fruit and epimedium on DNA synthesis of the aging-youth 2BS fusion cells]. Zhongguo Zhong.Xi.Yi.Jie.He.Za Zhi. 2003;23:926-928. View abstract.
- Liang, R. N., Liu, J., and Lu, J. [Treatment of refractory polycystic ovary syndrome by bushen huoxue method combined with ultrasound-guided follicle aspiration]. Zhongguo Zhong Xi Yi Jie He Za Zhi 2008;28:314-317. View abstract.
- Phillips M, Sullivan B, Snyder B, et al. Effect of Enzyte on QT and QTc intervals. Arch Intern Med 2010;170:1402-4. View abstract.
- Meng FH, Li YB, Xiong ZL, et al. Osteoblastic proliferative activity of Epimedium brevicornum Maxim. Phytomedicine 2005;12:189-93. View abstract.
- Zhang X, Li Y, Yang X, et al. Inhibitory effect of Epimedium extract on S-adenosyl-L-homocysteine hydrolase and biomethylation. Life Sci 2005;78:180-6. View abstract.
- Yin XX, Chen ZQ, Liu ZJ, et al. Icariine stimulates proliferation and differentiation of human osteoblasts by increasing production of bone morphogenetic protein 2. Chin Med J (Engl) 2007;120:204-10. View abstract.
- Shen P, Guo BL, Gong Y, et al. Taxonomic, genetic, chemical and estrogenic characteristics of Epimedium species. Phytochemistry 2007;68:1448-58. View abstract.
- Yap SP, Shen P, Li J, et al. Molecular and pharmacodynamic properties of estrogenic extracts from the traditional Chinese medicinal herb, Epimedium. J Ethnopharmacol 2007;113:218-24. View abstract.
- Ning H, Xin ZC, Lin G, et al. Effects of icariin on phosphodiesterase-5 activity in vitro and cyclic guanosine monophosphate level in cavernous smooth muscle cells. Urology 2006;68:1350-4. View abstract.
- Zhang CZ, Wang SX, Zhang Y, et al. In vitro estrogenic activities of Chinese medicinal plants traditionally used for the management of menopausal symptoms. J Ethnopharmacol 2005;98:295-300. View abstract.
- De Naeyer A, Pocock V, Milligan S, De Keukeleire D. Estrogenic activity of a polyphenolic extract of the leaves of Epimedium brevicornum. Fitoterapia 2005;76:35-40. View abstract.
- Zhang G, Qin L, Shi Y. Epimedium-derived phytoestrogen flavonoids exert beneficial effect on preventing bone loss in late postmenopausal women: a 24-month randomized, double-blind and placebo-controlled trial. J Bone Miner Res 2007;22:1072-9. View abstract.
- Lin CC, Ng LT, Hsu FF, et al. Cytotoxic effects of Coptis chinensis and Epimedium sagittatum extracts and their major constituents (berberine, coptisine and icariin) on hepatoma and leukaemia cell growth. Clin Exp Pharmacol Physiol 2004;31:65-9. View abstract.
- Partin JF, Pushkin YR. Tachyarrhythmia and hypomania with horny goat weed. Psychosomatics 2004;45:536-7. View abstract.
- Cirigliano MD, Szapary PO. Horny goat weed for erectile dysfunction. Alt Med Alert 2001;4:19-22.
- Parisi GC, Zilli M, Miani MP, et al. High-fiber diet supplementation in patients with irritable bowel syndrome (IBS): a multicenter, randomized, open trial comparison between wheat bran diet and partially hydrolyzed guar gum (PHGG). Dig Dis Sci 2002;47:1697-704.. View abstract.
- Anon. In vitro screening of traditional medicines for anti-HIV activity: memorandum from a WHO meeting. Bull World Health Organ 1989;67:613-8. View abstract.
- McGuffin M, Hobbs C, Upton R, Goldberg A, eds. American Herbal Products Association’s Botanical Safety Handbook. Boca Raton, FL: CRC Press, LLC 1997.
- Leung AY, Foster S. Encyclopedia of Common Natural Ingredients Used in Food, Drugs and Cosmetics. 2nd ed. New York, NY: John Wiley & Sons, 1996.