Bademcik iltihabı nedir?
Bademcikler, boğazınızın arkasındaki her iki tarafta bulunan iki lenf düğümüdür. Bir savunma mekanizması olarak işlev görürler. Vücudunuzun enfeksiyondan korunmasına yardımcı olurlar. Bademcikler enfekte olduğunda, bu duruma tonsillit denir.
Tonsillit her yaşta ortaya çıkabilir ve sık görülen bir çocukluk çağı enfeksiyonudur. En sık okul öncesi çağdaki çocuklarda ortalarına kadar teşhis edilir. Belirtileri boğaz ağrısı , şişmiş bademcikler ve ateşi içerir .
Bu durum bulaşıcıdır ve strep boğazına neden olan Streptococcal bakterileri gibi çeşitli yaygın virüs ve bakterilerden kaynaklanabilir. Strep boğazının neden olduğu bademcik iltihabı tedavi edilmezse ciddi komplikasyonlara neden olabilir.
Tonsillit kolayca teşhis edilir. Belirtiler genellikle 7 ila 10 gün içinde kaybolur.
Size yakın bir internist veya çocuk doktoru veya KBB bulun.
Bademcik iltihabı nedenleri
Bademcikler, hastalıklara karşı ilk savunma hattınızdır. Vücudunuzun enfeksiyonla savaşmasına yardımcı olmak için beyaz kan hücreleri üretirler. Bademcikler, vücudunuza ağzınızdan giren bakteri ve virüslerle savaşır. Bununla birlikte, bademcikler bu istilacıların neden olduğu enfeksiyonlara karşı da hassastır.
Tonsillite soğuk algınlığı gibi bir virüs veya strep boğaz gibi bakteriyel bir enfeksiyon neden olabilir. Amerikan Aile Hekimleri Akademisi’ne (AAFP) göre, bademcik iltihabı vakalarının yaklaşık yüzde 15 ila 30’unda bakteri kaynaklanıyor. Çoğu zaman strep bakterileridir.
Virüsler bademcik iltihabının en sık sebebidir. Epstein-Barr virüsü tonsonite neden olabilir ve bu aynı zamanda mononükleozise de neden olabilir.
Çocuklar okuldaki diğer kişilerle yakın temas içinde olur ve onları çeşitli virüs ve bakterilere maruz bırakarak oynarlar. Bu onları bademcik iltihabına neden olan mikroplara karşı özellikle savunmasız hale getirir.
Bademcik iltihabı semptomları
Birkaç tonsillit türü vardır ve aşağıdakileri içeren birçok olası semptom vardır:
- aşırı boğaz ağrısı
- yutma zorluğu
- cızırtılı bir ses
- ağız kokusu
- ateş
- titreme
- kulak ağrıları
- karın ağrıları
- {0}baş ağrısı{/0}
- boyunda sertleşme
- şişmiş lenf bezlerinden dolayı çene ve boyun hassasiyeti
- kırmızı ve şişmiş görünen bademcikler
- beyaz veya sarı lekeli bademcikler
Çok küçük çocuklarda ayrıca, sinirlilik, iştahsızlık veya aşırı sersemlik artışı olduğunu da fark edebilirsiniz.
İki tip tonsillit vardır:
- tekrarlayan bademcik iltihabı: yılda bir kez akut bademcik iltihabı
- kronik tonsillit: Aşağıdakileri içeren diğer semptomlara ek olarak akut tonsillitten daha uzun sürebilir:
Ne zaman doktora görünmeli?
Nadir durumlarda bademcik iltihabı boğazın şişmesine ve nefes almanın zorlaşmasına neden olabilir. Bu durumda derhal tıbbi yardım alın.
Aşağıdaki belirtilerle karşılaşırsanız bir doktora görünün:
- 39.5°C yüksek ateş
- kas güçsüzlüğü
- boyun tutulması
- iki gün sonra geçmeyen boğaz ağrısı
Bazı tonsillit bölümleri kendiliğinden kaybolurken, bazıları başka tedaviler gerektirebilir.
Bademcik iltihabı nasıl teşhis edilir
Teşhis, boğazınızın fiziksel muayenesine dayanır. Doktorunuz ayrıca, boğazınızın arkasını hafifçe kaydırarak bir boğaz kültürü alabilir. Boğaz enfeksiyonunuzun nedenini belirlemek için kültür laboratuvara gönderilir.
Bademcik iltihabı tedavisi
Hafif bademcik iltihabı vakası, özellikle soğuk algınlığı gibi bir virüsün buna neden olması durumunda mutlaka tedavi gerektirmez.
Daha ciddi tonsillit vakaları için tedaviler antibiyotik veya tonsillektomi içerebilir.
Bakteriyel bir enfeksiyonla savaşmak için antibiyotik verilecek. Tüm antibiyotik kurslarını tamamlamanız önemlidir. Doktorunuz ilacın etkili olduğundan emin olmak için bir takip ziyareti planlamanızı isteyebilir.
Bademciklerin çıkarılması ameliyatı bademciktomi denir. Bu bir zamanlar çok yaygın bir prosedürdü. Bununla birlikte, bugün tonsillektomiler sadece kronik veya tekrarlayan tonsillit yaşayan insanlar için önerilmektedir. Cerrahinin, diğer tedavilere cevap vermeyen tonsillit veya komplikasyonlara neden olan tonsillit tedavisi için de önerilmesi önerilir.
Bir insan bademcik iltihabı nedeniyle susuz kalırsa, damar içine sıvı ihtiyacı olabilir. Boğaz ağrısını hafifletmek için kullanılan ağrı kesici ilaçlar da boğaz iyileşirken yardımcı olabilirler.
Boğaz ağrısını hafifletmek için evde bakım ipuçları
- bol sıvı içmek
- çok dinlen
- günde birkaç kez ılık tuzlu su ile gargara
- boğaz pastilleri kullanın
- evinizdeki havayı nemlendirmek için bir nemlendirici kullanın.
- dumandan kaçınmak
Ayrıca, asetaminofen ve ibuprofen gibi reçetesiz (OTC) ağrı kesici ilaçlar kullanmak isteyebilirsiniz. Çocuklara ilaç vermeden önce daima doktorunuza danışın.
Tonsillit komplikasyonları
Kronik tonsillit yaşayan insanlar obstrüktif uyku apnesi yaşamaya başlayabilir. Bu, hava yolu şişerken ve bir insanın iyi uyumasını engellediğinde gerçekleşir. Enfeksiyonun daha da kötüleşmesi ve vücudun diğer bölgelerine yayılması da mümkündür.
Bu tonsiller selülit olarak bilinir. Enfeksiyon ayrıca bir insanın bademciklerin arkasında peritonsiller apse olarak bilinen bir irin birikmesine neden olabilir. Bu drenaj ve daha fazla ameliyat gerektirebilir.
Bir kişi tam bir antibiyotik kullanmıyorsa veya antibiyotikler bakterileri öldürmezse, bir kişinin komplikasyon geliştirmesi olasıdır. Bunlar romatizmal ateş ve poststeptokokal glomerülonefriti içerir .
Bademcik iltihabını önleme
Tonsillit oldukça bulaşıcıdır. Bademcik iltihabı riskini azaltmak için aktif enfeksiyonu olan insanlardan uzak durun. Ellerini sık sık yıka, özellikle de boğaz ağrıları olan ya da öksüren ya da hapşırtan birisiyle temas ettikten sonra. Bademcik iltihabı varsa, bulaşıcı olmayana kadar diğerlerinden uzak durmaya çalışın.
Tonsillit için görünüm
Şişmiş bademcikler nefes almayı zorlaştırabilir ve bu da rahatsız edici uykuya neden olabilir. Tedavi edilmeyen tonsillit enfeksiyonun bademciklerin arkasındaki alana veya çevresindeki dokuya yayılmasına neden olabilir.
Bakteriyel bir enfeksiyonun neden olduğu bademcik iltihabı belirtileri genellikle antibiyotik kullanmaya başlamanızdan birkaç gün sonra iyileşir. Strep boğaz 24 saat boyunca antibiyotik kullanana kadar bulaşıcı olarak kabul edilir.
Kaynaklar:
Bademcik iltihabı nasıl tedavi edilir? (2014, Mayıs)
Tonsillit. (2015, 21 Kasım)
Tonsillit. (2011, Ocak)
Tonsillit. (2013, Mayıs)