Cuma, Mart 29, 2024

Bunlara da göz atın

İlgili içerikler

Bağırsak Bakterilerini Güçlendirmek Sağlıklı Yaşlanmayı Teşvik Edebilir Mi?

Bağırsak mikrobiyomunu hedef almak – gastrointestinal sistemde bulunan bakteri ve diğer mikroorganizma toplulukları – yaşa bağlı çeşitli koşulları tedavi etmenin bir yolu olabilir. Bilim adamları, fekal numunelerin nakledilmesinin gençlerden yaşlı farelere etkisini araştırdıktan sonra bu sonucu çıkardılar.

İnsanların bağırsak immün sağlığı yaşla daha az etkili hale gelir. Çalışmalar bu düşüşü bağırsak mikrobiyomundaki yaşa bağlı değişikliklerle ilişkilendirmiştir. İnflamasyon, artmış kırılganlık ve bağırsak hastalıklarına yatkınlık da bu değişikliklere eşlik eder.

Bununla birlikte, İngiltere’deki Cambridge’deki Babraham Enstitüsü’ndeki araştırmacılar, bağırsak bağışıklık sistemini gençleştirmenin mümkün olduğunu bulmuşlardır.

Fareler, birbirinin dışkısını küçük küçük yeme alışkanlığına sahiptir. Araştırmacılar, sadece yaşlı ve genç fareleri barındıran yuvaların yaşlı hayvanlarda bağırsak bağışıklığını artırmak için yeterli olduğunu bulmaları karşısında şaşırdılar. Genç farelerden yaşlı farelere birbirinin dışkılarını yiyerek fekal topakların nakledilmesi daha da güçlü bir etkiye sahipti.

Ekip, yeni bir Doğa İletişimi belgesinde yer alan bulguların, yaşa bağlı semptomları hafifleterek sağlıklı yaşlanmayı teşvik eden tedavilere yol açabileceğini öne sürüyor.

İlk çalışma yazarı Marisa Stebegg, “Bağırsak mikrobiyomlarımız yüzlerce farklı bakteri türünden oluşuyor” diyor ve “Bunlar metabolizmamızda, beyin fonksiyonumuzda ve bağışıklık tepkisinde rol oynayan sağlığımız için çok önemli.” diye ekliyor.

Mikrobiyom Bileşiminin Bağırsaklarındaki Değişiklikler

Bağırsakta yaşayan karmaşık ve çeşitli mikrop toplulukları, bireyin yaşamının farklı aşamalarında değişiklik gösterir.

Dalgalanmaların çoğu zararsız ve doğal olsa da, çalışmalar bağırsak mikrobiyomundaki bazı rahatsızlıkların sağlık ve hastalık üzerinde önemli etkileri olabileceğini göstermiştir.

Bağırsak mikrobiyom bileşimindeki en önemli değişikliklerden bazıları hem yaşamın başlangıcında hem de ileri yaşta meydana gelir. Bu dönemler ayrıca bağışıklık sistemi en zayıf olduğu zamandır.

Yaşlı insanlar çeşitli ilaçlara ve antibiyotiklere maruz kalmanın yanı sıra diyet değişiklikleri ve kabızlık gibi durumların etkilerini yaşamaları daha olasıdır. Bilim adamları, bu tür değişiklikleri, bağırsak mikrobiyomunun hem bileşiminde hem de işlevindeki değişikliklerle ilişkilendirmiştir.

“Yaşla birlikte mikrobiyal bileşimdeki bu değişiklik, bağırsak bağışıklık sisteminin işlevindeki bir düşüşle paralel olaraak meydana geliyor, ancak ikisi arasında nedensel bir bağlantı olup olmadığı açık değil.”

Araştırmaları için Stebegg ve meslektaşları, Peyer’in yamalarına odaklandı. Bunlar, bağırsakların lenfoid dokularındaki “bağırsakların bağışıklık sensörleri” olarak işlev gören foliküllerdir.

Peyer’in Yamaları ve Germinal Merkezleri

Bağırsak bakterileri ve bağışıklık hücreleri arasındaki “tartışma” nın bir sonucu olarak, Peyer yamaları bağışıklık sistemini algılanan tehditlere tahammül etmek veya bunlara saldırmak için tetikleyebilir. Bu işlevin ince ayarı, yamalar içindeki germinal merkezlerde gerçekleşir ve enfeksiyona karşı savunmanın “immünolojik toleransı” tehlikeye atmamasını sağlar.

Çalışmalar, germinal merkez cevapları ile bağırsak mikrobiyomu arasında bir ilişki olduğunu göstermiştir. Stebegg ve meslektaşları, bu çalışmaların bazı bulgularının germinal merkez yanıtlarının bağırsak mikrobiyomunu etkileyebileceğini açıkça belirtti.

Bu önceki çalışmaların göstermediği, özellikle bağırsak fonksiyonundaki yaşa bağlı düşüş durumunda, mikrobiyomun germinal merkez yanıtını etkileyip etkilemediği veya germinal merkez yanıtının bağırsak mikrobiyomunu etkileyip etkilemediğidir.

Peyer’in yaşlı fare yamalarını genç farelerinkilerle karşılaştırdıklarında, araştırmacılar yaşlı farelerin “azalmış” bir germinal merkez tepkisi olduğunu bulmuşlardır.

Bununla birlikte, yaşlı fareler ve aynı ortamı paylaşan genç fareler arasında aynı karşılaştırmayı yaptıklarında, kohousing’nin yaşlı farelerde germinal merkez reaksiyonunu “kurtardığı” görülmüştür.

Araştırmacılar ayrıca yaşlı farelerin germinal merkez reaksiyonunun, genç farelerden fekal transplantasyonun ardından daha da güçlü olduğunu belirtti.

Ekip, bağırsağın immün tepkisinde “yaşa bağlı kusur” un “geri döndürülemez” olduğu sonucuna varmıştır.

“Bağışıklık sistemimiz sürekli olarak gastrointestinal sistemdeki bakterilerle etkileşime giriyor.” diyor Marisa Stebegg

Medical News Today, Could perking up gut bacteria promote healthy aging?, 2019.

Popüler Gönderiler