Pazartesi, Eylül 16, 2024

Bunlara da göz atın

İlgili içerikler

Bağırsak Floramız Beynimizi Etkileyebilir Mi?

Bağırsaklarımız ve Beyin Etkisi

İnsan psikolojisi üzerindeki bakteriyel etki son dönemlerde araştırılmaktadır.

Stresin, bağırsak mukozasının geçirgenliğini arttırdığı bilinmektedir. Bu, bakterilerin hem bağışıklık sistemine hem de sindirim sisteminde yer alan sinir sisteminin hücrelerine daha kolay erişmesini sağlar.

Bu durum, bakterilerin bizi etkilemek için bulduğu yollardan biri olabilir. Bununla birlikte, başka bir yol daha gösterilmiştir.

Gıda kaynaklı, zararlı bakterileri kullanan bir çalışma yapılmıştır. Bu çalışmada bağırsaklardaki bakterilerin, üst sindirim sistemi dahil olmak üzere bir çok iç organı doğrudan beyne bağlayan bir sinir olan vagus sinirini aktive ederek stres devrelerini uyarabileceğine dair kanıt sağlamıştır.

Daha doğrudan bir yol, mikrobiyomun, sindirim sisteminde bulunan sinir sisteminin duyusal sinirleri ile doğrudan temasını içerebilir. Çalışmalar, bu duyusal sinirlerin bağırsağında bakteri olmayan farelerde daha az aktif olduğunu göstermiştir. Farelerin mikrobiyomlarını yeniden sağlamak için probiyotikler verildiğinde, sinirlerin aktivite düzeylerinin normale döndüğü gösterilmiştir.

Psikolojiyi Etkileyen Probiyotikler

Bağırsağında bakteri olmayan fareler davranışta farklılıklar gösteriyorsa, bir sonraki soru, bir hayvana bağırsak bakterilerinin eklenmesiyle benzer değişiklikler yapıp yapmayacağıdır.

Nörogastroenteroloji ve Motilite Dergisi’nde yayımlanan bir çalışmada, hem insanlarda hem de hayvanlarda probiyotiklerin merkezi sinir sistemi fonksiyonu üzerindeki etkilerini araştıran çalışmaların sonuçları bir araya getirilmiştir.

Bifidobacterium ve Lactobacillus kullanımını inceleyen hayvanlarda yapılmış 25 ve insanlarda yapılmış 15 çalışma incelenmiştir. Çalışmaların incelenmesi sonucunda probiyotikler, kaygı, depresyon, otizm, obsesif-kompulsif bozukluk ve mekânsal ve mekansal olmayan hafıza da dahil olmak üzere tüm hafıza yetenekleri üzerine, psikiyatrik bozuklukla ilgili davranışların iyileştirilmesinde etkinlik göstermektedir.

PLOS One dergisinde yayınlanan bir başka çalışmada, Actinobacteria ve Bacterioidetes incelenmiştir. Bu probiyotiklerin bağırsaklardaki seviyelerini takviyelerle değiştirerek, hafızada yaşa bağlı azalmanın (demans) tersine çevrilebileceği gösterilmiştir. Çalışmada, bağırsak mikrobiyotasının sinir fonksiyonu üzerinde olumlu etki için kullanılabileceği gösterilmiştir.

Kaynak: MedicalNewsToday,Gut bacteria and the brain: Are we controlled by microbes?, Sep 2016 

Popüler Gönderiler