Basedow hastalığı, tiroid bezi hipertiroidizm olarak bilinen çok fazla tiroid hormonu ürettiğinde ortaya çıkar. Bu otoimmün hastalığa Graves hastalığı da denir. Tiroid, boğazınızın önünde oturan kelebek şeklinde bir bezdir. Metabolizmanız ve beyin işleviniz dahil olmak üzere vücudunuzdaki birçok kritik işlevi düzenleyen hormonlar üretir. Basedow hastalığının semptomları, anksiyete, ishal ve cilt anormallikleri dahil olmak üzere geniş kapsamlı olabilir. Bununla birlikte, bu durumdaki çoğu insanın uzun ve dolu bir yaşam sürmesine yardımcı olan güvenli ve etkili tedavi seçenekleri vardır.
Basedow Hastalığı Türleri Nelerdir?
Beyninizdeki hipotalamus ve hipofiz bezi, tiroid hormon üretimini kontrol etmek için birlikte çalışır. Hücresel mesajlar, seviyelerin düşük olduğunu hipotalamusa bildirir ve hipotalamus, hipofize tiroid uyarıcı hormon veya TSH salmasını söyler. Adından da anlaşılacağı gibi, TSH tiroidi uyarır ve hormon üretimini artırmasını söyler. Basedow hastalığında bağışıklık sisteminiz, hücrelerin mesajları iletmek için kullandığı TSH reseptörlerine saldırır. Tiroidiniz, saldırı ile aynı alıcılardan gelen mesajlar arasındaki farkı anlayamaz.
Sonuç olarak bez, hipofiz bezinin kendisine hormon düzeylerini artırmasını söyleyen mesajlar gönderdiğini düşünür ve öyle yapar. Ve reseptörler sürekli saldırıya uğradığı için, tiroidiniz hormonu dışarı pompalamaya devam eder. Basedow hastalığı, neden olduğu komplikasyonlara bağlı olarak birkaç farklı şekilde ortaya çıkabilir:
- Graves oftalmopatisi
- Graves dermopatisi
Graves Oftalmopatisi
Basedow hastalığı, bu duruma sahip kişilerin %25 ila %50’sinin gözlerini etkiler. Graves oftalmopatisinin yaygın semptomları şunları içerir:
- göz çevresinde şişlik ve iltihaplanma
- kırmızılık
- kuru gözler
- tahriş
- cesur his
- şişkinlik ve geri çekilen göz kapakları nedeniyle şişkin gözler
%10’dan daha az vakada, aşağıdakiler gibi daha ciddi göz problemleri gelişir:
- ışık hassasiyeti
- göz ağrısı
- çift görme
- görüşünüzü önemli ölçüde bozabilen optik sinir sorunları
Graves Dermopatisi
Graves dermopatisi cildi etkiler. Basedow’lu insanların yalnızca küçük bir yüzdesi buna sahiptir. Bu semptom aynı zamanda pretibial miksödem olarak da adlandırılır. Semptomlar baldırlarınıza ve bazen de ayaklarınızın üst kısmına vurur. Oradaki cilt kalınlaşır, kırmızılaşır ve yumrulu hale gelir. Graves dermopatisi genellikle herhangi bir ağrıya neden olmaz, ancak bazı insanlarda olabilir.
Basedow Hastalığı Belirtileri Nelerdir?
Basedow hastalığı, diğer hipertiroidizm türleri ile aynı birincil semptomlara neden olur. Bunlar şunları içerebilir:
- hızlı, düzensiz kalp atışı ve çarpıntı
- ishal veya sık bağırsak hareketleri
- guatr veya genişlemiş bir tiroid
- ısı intoleransı
- sinirlilik
- tükenmişlik
- kas güçsüzlüğü
- ellerde titreme
- nemli, pürüzsüz cilt
- uyumakta zorluk
- istenmeyen kilo kaybı
- düzensiz adet döngüleri ve ağır dönemler
Basedow Hastalığı Komplikasyonları Nelerdir?
Graves oftalmopatisi ve dermopatisi, Basedow hastalığına özgüdür. Diğer komplikasyonlar şunları içerir:
- felç
- kalp yetmezliği veya diğer kalp problemleri
- kemiklerin incelmesi
- nadir fakat yaşamı tehdit eden ani tiroid semptomlarının artışı
Basedow hastalığı varsa, diğer otoimmün durumları geliştirme riskiniz daha yüksektir. Basedow’un yanında meydana gelenlerden bazıları şunları içerir:
- romatizmal eklem iltihabı
- sistemik lupus eritematoz
- addison hastalığı
- çölyak hastalığı
- tip 1 diyabet
- vitiligo
Basedow Hastalığı Nedenleri Nelerdir?
Şimdiye kadar, Basedow hastalığının kesin nedenleri tam olarak anlaşılamamıştır. Bununla birlikte, artan kanıtlara dayanarak, araştırmacılar bunun genetiğin bir kombinasyonu ve aşağıdakiler gibi tetikleyici bir olay olduğuna inanmaktadır:
- viral veya bakteriyel hastalık
- menopoz sırasındakiler gibi hormonal kaymalar
- bazı ilaçlar
- iyot fazlalığı
İyot, tiroid hormonlarının temel bir bileşenidir, bu nedenle yeterli iyota sahip değilseniz vücudunuz onları üretemez.
Risk Faktörleri Nelerdir?
Basedow hastalığına yakalanma riskinizi artıran faktörler şunlardır:
- kadın olmak
- 30 ile 50 yaş arasında olmak
- başka bir otoimmün hastalığa sahip olmak
Ancak, küçük çocuklar ve herhangi bir cinsiyetten insanlar da dahil olmak üzere herkes Basedow’u geliştirebilir.
Basedow Hastalığı Nasıl Teşhis Edilir?
Basedow hastalığının teşhisi aşağıdakileri içerir:
Fiziksel muayene: Hızlı kalp atışı, titreme, cilt değişiklikleri, yüksek refleksler ve genişlemiş tiroid bezi dahil olmak üzere doktorunuzun basit bir muayene sırasında görebileceği birkaç semptomunuz olabilir.
Kan testleri: Doktor, TSH ve tiroid hormon seviyelerinize bakacaktır. Ayrıca, tirotropin reseptör antikorları (TRAb’ler) ve tiroid uyarıcı immünoglobulin (TSI) adı verilen bir tür tiroid antikorunu da kontrol edebilirler. Antikorlar, vücuttaki yabancı bir cisme veya tehdide yanıt olarak bağışıklık sistemi tarafından üretilir.
Görüntüleme: Bazen, bir tiroid taraması aşırı aktivite, guatr veya iltihaplı bir tiroid saptayabilir. Ayrıca bezin iyot alımını da ölçebilir.
Basedow Hastalığı Nasıl Tedavi Edilir?
Basedow hastalığı tedavileri tiroid aktivitesini düşürmeyi amaçlar. Birincil tedaviler şunlardır:
- ilaçlar
- radyoaktif iyot
- ameliyat
- anti-tiroid İlaçları
İlaçlar: İlaçlar, tiroidin tiroid hormonları yapmak için iyotu kullanmasını engelleyebilir. Bunu yapabilen yaygın ilaçlar şunları içerir:
- metimazol
- propiltiyoürasil
Çocuklarda ve gençlerde Basedow hastalığı için tercih edilen birinci basamak tedavi tapazoldür.
Radyoaktif iyot: Bu tedavi hormon üretimini azaltmak için tiroid dokusunu yok eder. Radyoaktif iyot içeren bir solüsyonu yutarsınız ve tiroidiniz vücudunuzdaki iyotun çoğunu yaptığı gibi onu da emer. Radyasyon dokuda birikir ve onları yok eder. Bu, Basedow’lar için bir tedavi olarak kabul edilir. Ancak genellikle çok düşük tiroid hormonu seviyelerine veya hipotiroidizme yol açar, bu da yeterli olması için levotiroksin gibi sentetik tiroid hormonları almanız gerektiği anlamına gelir. “Radyoaktif” kelimesi uğursuz gelebilir, ancak bu tedavinin güvenli olduğu gösterilmiştir. ABD’de hipertiroidizmi olan kişilerin %70’inden fazlası bu tedaviyi görüyor. Bu tedaviye, kulağa daha az korkutucu gelmesi için genellikle radyoiyot denir.
Ameliyat: Basedow’s için cerrahi, tiroid bezinizin çoğunu veya tamamını çıkarmayı içerir. Bu aynı zamanda hipertiroidizm için bir tedavidir, ancak vücudunuz artık tiroid hormonu üretemediğinden hipotiroidizme neden olur. Bu, hayatınızın geri kalanında sentetik tiroid hormonları almanız gerektiği anlamına gelir. Tipik olarak, günde bir kez hap şeklinde alınırlar. Bu size ve sağlık uzmanınıza tiroid düzeyleriniz üzerinde kontrol sağlar, böylece onları sağlıklı bir aralıkta tutabilirsiniz.
Özet
Graves hastalığı olarak da adlandırılan Basedow hastalığı, metabolizmanızı hızlandıran ve sayısız semptomlara yol açan tiroid hormonlarının yüksek seviyelerine neden olur. Hastalık muhtemelen psikolojik stres ve akut hastalık dahil olmak üzere genetik ve çevresel faktörlerin bir kombinasyonu tarafından tetiklenir. Basedow’un tedavisi, tiroid fonksiyonunu ilaçlarla bloke etmeyi veya tiroid dokularını yok ederek veya çıkararak hipertiroidizmi tedavi etmeyi içerir.
Tiroid bezi vücudunuzu çalışır durumda ve sağlıklı tutmak için kritik öneme sahiptir. Semptomlar sadece nahoş değil aynı zamanda rahatsız edici de olabilir. İyi haber şu ki, tiroid hastalığının teşhis edilmesi nispeten kolaydır ve birkaç güvenli ve etkili tedavi mevcuttur. Tiroid ilaçlarından ve ara sıra ortaya çıkan semptomlardan asla tamamen kurtulamayabilirsiniz. Bununla birlikte, uygun tedavi sizi tekrar iyi hissetmenize ve dolu dolu yaşamanıza yardımcı olabilir. Düzenli tıbbi randevularınıza devam ederek ve sağlık uzmanınızın önerdiği zamanlarda kan testleri yaptırarak, tiroid hormonu seviyenizi yüksekte tutabilir ve sağlığınızı koruyabilirsiniz.
Kaynak
Verywell Health, What Is Basedow’s Disease?, 2021
University of Michigan Health, Michigan Medicine. Thyroid hormone production and function.
National Organization for Rare Disorders. Graves’ disease.
MedlinePlus. Graves disease.