Salı, Aralık 3, 2024

Bunlara da göz atın

İlgili içerikler

Batı Nil Virüsü Enfeksiyonu Nedir (Batı Nil Ateşi)?

Genel Bakış

Bir sivrisinek ısırığı, sizi Batı Nil virüsü (bazen BNV olarak da adlandırılır) bulaştırırsa çok daha ciddi bir şeye dönüşebilir. Sivrisinekler, bu virüsü, enfekte bir kuşu ısırıp bir kişiyi ısırtarak geçirir. Bununla birlikte, enfekte sivrisinek ısırıkları olan herkese hastalık bulaşmaz.

BNV, 60 yaşından büyük insanlar ve bağışıklık sistemi zayıflamış kişiler için ciddi olabilir. Hızlı bir şekilde teşhis ve tedavi edilirse, Batı Nil virüsü iyileşmesi için görünüm iyidir.

Semptomlar

Batı Nile virüsünüz varsa, ilk virüs belirtilerini ısırılmadan 3 ila 14 gün içinde gösterirsiniz. Batı Nil virüsü semptomları şiddeti değişir. Şiddetli semptomlar şunları içerebilir:

  • ateş
  • karışıklık
  • kasılmalar
  • kas güçsüzlüğü
  • görme kaybı
  • uyuşma
  • felç
  • koma

Şiddetli bir enfeksiyon birkaç hafta sürebilir. Nadir durumlarda, ciddi bir enfeksiyon kalıcı beyin hasarına neden olabilir.

Hafif bir enfeksiyon genellikle uzun sürmez. Hafif Batı Nil virüsü formları grip ile karıştırılabilir. Belirtiler şunları içerir:

  • ateş
  • baş ağrısı
  • vücut ağrıları
  • mide bulantısı
  • kusma
  • şişmiş lenf bezleri
  • göğsünüz, karnınız veya sırtınızdaki kızarıklıklar

Nedenler

Enfekte sivrisinekler genellikle Batı Nil virüsü yayar. Sivrisinek önce enfekte bir kuşu ısırır, sonra bir insanı veya başka bir hayvanı ısırır. Nadir durumlarda kan nakli, organ nakli, emzirme veya hamilelik virüsü transfer edebilir ve hastalığa neden olabilir. Batı Nil virüsü, başka bir kişiyi öperek veya dokunarak yayılamaz.

Risk faktörleri

Enfekte bir sivrisinek tarafından ısırılan herkes Batı Nil virüsüne yakalanabilir. Ancak, ısırılan kişilerin yüzde birinden daha azı ciddi veya yaşamı tehdit edici semptomlar geliştirir.

Yaş, Batı Nil enfeksiyonundan ciddi semptomlar geliştirmek için en önemli risk faktörlerinden biridir. Siz yaşlandıkça (özellikle 60 yaşın üzerindeyseniz), daha sert semptomlarla karşılaşma olasılığınız artar.

Ciddi semptom riskinizi artıran tıbbi durumlar:

  • böbrek koşulları
  • şeker hastalığı
  • hipertansiyon
  • kanser
  • bozulmuş bağışıklık sistemi

Enfeksiyonu teşhis etmek

Çoğu durumda, doktorunuz Batı Nil virüsünü basit bir kan testi ile teşhis edebilir. Bu, kanınızda Batı Nil virüsü ile ilişkili genetik materyalin veya antikorların olup olmadığını belirleyebilir.

Belirtileriniz şiddetli ve beyin ile ilgili ise, doktorunuz lomber ponksiyon sipariş edebilir. Omurilik musluğu olarak da bilinen bu test, sıvının alınması için omurganıza bir iğne sokulmasını içerir. Batı Nil virüsü, sıvıdaki beyaz kan hücresi sayısını artırabilir, bu da bir enfeksiyon olduğunu gösterir. MRG ve diğer görüntüleme taramaları ayrıca iltihaplanma ve beyin şişkinliğini tespit etmeye yardımcı olabilir.

Batı Nil virüsü tarafından etkilenen derinin görüntüsü

Tedavi

Viral bir durum olduğundan, Batı Nil virüsünün bir tedavisi yoktur. Ancak, kas ağrıları ve baş ağrıları gibi Batı Nil virüsü semptomlarını hafifletmek için ibuprofen veya aspirin gibi reçetesiz ağrı kesiciler alabilirsiniz.

Beyin şişmesi veya diğer ciddi semptomlar yaşarsanız, doktorunuz enfeksiyon riskini azaltmak için intravenöz sıvılar ve ilaçlar verebilir.

Halen Batı Nil virüsü için interferon tedavisi konusunda araştırmalar yapılmaktadır. İnterferon tedavisi, bağışıklık sisteminiz tarafından üretilen ve ensefaliti Batı Nil virüsü bulaşmış insanlarda tedavi etmek için kullanılan maddeleri kullanmayı amaçlamaktadır. Araştırma, bu tedavilerin ensefalit için kullanımı hakkında kesin değildir, ancak çalışmalar umut vericidir.

Batı Nil ile ilgili ensefalit için araştırılan diğer potansiyel tedaviler şunlardır:

  • intravenöz poliklonal immünoglobulin (IGIV)
  • BNV rekombinant insanlaştırılmış monoklonal antikor (MGAWN1)
  • kortikosteroidler

Doktorunuz, ensefalitiniz varsa ve belirtileriniz şiddetli veya yaşamı tehdit ediyorsa, bu tedavilerden birini veya birkaçını sizinle görüşebilir.

Gerçekler ve istatistikler

Batı Nil virüsü en sık yaz aylarında, özellikle de haziran ve eylül ayları arasında yayılır. Enfekte olan kişilerin yaklaşık yüzde 70 ila 80’i herhangi bir belirti göstermez.

Enfekte olan kişilerin yaklaşık yüzde 20’si baş ağrısı, kusma ve ishal gibi bazı ateş belirtileri gösterecektir. Bu belirtiler genellikle hızlı bir şekilde geçer. Yorgunluk gibi bazı semptomlar ilk enfeksiyondan birkaç ay sonra devam edebilir.

Batı Nil virüsü enfeksiyonu geçirenlerin yüzde birinden daha azında menenjit veya ensefalit gibi ciddi semptomlar veya nörolojik durumlar görülür. Bu vakaların yüzde 10’dan azı ölümcüldür.

Enfeksiyonu önlemek

Her sivrisinek ısırığı enfeksiyon riskinizi arttırır. Bu adımlar, her açık havada Batı Nil virüsünü önlemenize yardımcı olabilir:

  • Cildinizi uzun kollu gömlekler, pantolonlar ve çoraplarla kaplı tutun.
  • Bir böcek kovucu kullanın.
  • Evinizin etrafındaki durgun suyu ortadan kaldırın (sivrisinekler durgun suya çekilir).
  • Evinizin pencerelerinin ve kapılarının, sivrisineklerin girmesini engelleyen ekranları olduğundan emin olun.
  • Sizi ve çocuklarınızı sivrisinek ısırıklarından korumak için, özellikle çocuk oyun alanları veya bebek arabası çevresinde, cibinlik kullanın.

Sivrisinek ısırıkları Ağustos ayının sonundan eylül ayının başında görülür. Soğuk aylarda riskiniz azaltılır, çünkü sivrisinekler soğuk havalarda hayatta kalamaz.

Gördüğünüz ölü kuşları yerel sağlık kuruluşunuza bildirin. Bu kuşlara dokunmayın veya tutmayın. Ölü kuşlar Batı Nil virüsünü kolayca sivrisineklere geçirebilir ve bu da insanlara tek bir ısırıkla bile geçebilir. Virüsün kuş belirtileri kuşun etrafındaki alanda bulunursa, sağlık kuruluşu haşere kontrol aktivitesini veya böcek ilacı kullanımını artıracaktır. Bu eylemler virüsün insanlara geçmeden yayılmasını engelleyebilir.

Görünüm

Atları Batı Nil virüsüne karşı korumak için bir aşı olmasına rağmen, insanlar için bir aşı yoktur.

Batı Nil virüsü enfeksiyonu sırasında özellikle şiddetli olan bir hastada destek bakımı sağkalım için önemlidir. Yukarıda açıklanan belirtilerden herhangi birini fark ederseniz, özellikle de yakın zamanda bir sivrisinek tarafından ısırıldığını veya çok sayıda sivrisinek bulunan bir yeri ziyaret ettiğinizi biliyorsanız, tedaviye başvurun.

Hızlı bir şekilde daha iyi bir hale gelmeniz ve bir Batı Nil virüsü enfeksiyonundan tam bir iyileşme elde etmeniz olasıdır. Ancak acil ve tutarlı tedavi, semptomlarınızın hafif kaldığından emin olmanın en iyi yoludur. Bu, özellikle yaşlılık ya da belirli tıbbi durumlar gibi belirli risk faktörleriniz varsa geçerlidir.

Kaynaklar:

Durani, Y. (2015, Mayıs). Enfeksiyonlar: Batı Nil virüsü

Mayo Kliniği Kadrosu. (2015, 16 Aralık). Batı Nil Virüsü

Sivrisinekler ve hastalıklar (2016, Kasım)

Petersen, LR (2016). Batı Nil virüsü enfeksiyonunun tedavisi ve önlenmesi. Alınan

Batı Nil Virüsü. (2016, 13 Eylül)

Batı Nil virüsü terapötikleri: Sağlık hizmeti sağlayıcıları için literatür taraması. (2015, 15 Haziran)

Önceki İçerik
Sonraki İçerik

Popüler Gönderiler