Bebeğinizin çenesinden sürekli salyalar geliyorsa ve aniden her şeyi ağzına götürmek istiyorsa muhtemelen ilk dişi çıkmıştır. Diş eti ağrısını hafifletmeye ve diş çıkarırken onu olabildiğince rahat tutmaya odaklanmış olsanız da o küçük incilerle ilgilenmeyi düşünmeye başlamanız da önemlidir. Bir bebeğin dişleri varsa, bu dişler çürüyebilir ve çürüyebilir. Süt dişlerinde çürük olan çocukların daimi dişlerinde çürük olma olasılığı daha yüksektir. Bu nedenle diş bakımı rutinine erken başlamanın önemlidir. Bazı çocukların çürüğe daha yatkın olmasının nedenlerinden birinin Streptococcus mutans adı verilen bir bakteri olduğunu bilmek önemlidir. Diş çürümesinin ana suçlusudur, çünkü şekerle beslenir ve dişlerin üzerindeki koruyucu mineyi çözen asit oluşturur. Bebekler bu bakteri ile doğmazlar, ancak araştırmalar, bir ebeveynin veya bakıcının tükürüğü yoluyla erken dönemde bu bakteriyi alabileceklerini göstermiştir.
Bir bebeği dudaklarından öpüyorsanız veya bir kaşığı paylaşıyorsanız veya emziğini temizlemek için ağzınızı kullanıyorsanız, bu, bir çocuğun Streptococcus mutans almasına neden olabilir. Yetişkinin ağzında ne kadar çok çürüğe neden olan bakteri varsa, bebek o kadar çok çürüğe neden olan bakteri alacaktır. Ebeveynler veya diğer yetişkinler emzik temizlemek veya yemek kaplarını veya diş fırçasını paylaşmak için ağızlarını kullanmamalıdır. Beslenme alışkanlıkları da bebeğin dişlerinin sağlığına katkıda bulunabilir. Ağzında süt veya meyve suyu dolu bir biberonla ya da bala veya şekere batırılmış bir emzikle uyuya kalan bebekler biberon çürüğü riski taşıyabilir. Bu, şeker uyurken dişlerinin etrafında toplandığında ve Streptococcus mutans bakterilerini besleyerek çürümeye neden olduğunda olur.
Ağız hijyeni de bu yaşta bir rol oynar. Bebeğin ilk dişi çıktığında, onu fırçalamaya başlamanın zamanı gelmiştir. Küçük, yumuşak bir diş fırçası kullanın ve üzerine çok az miktarda diş macunu sürün – Amerikan Diş Hekimleri Birliği 3 yaşına kadar yaklaşık bir pirinç tanesi büyüklüğünde bir parça tavsiye ediyor – ve dişlerin etrafını nazikçe fırçalayın. Küçük, yumuşak bir diş fırçası kullanın ve üzerine çok az miktarda diş macunu sürün – Amerikan Diş Hekimleri Birliği 3 yaşına kadar yaklaşık bir pirinç tanesi büyüklüğünde bir parça tavsiye ediyor – ve dişlerin etrafını nazikçe fırçalayın. Diş macunundaki florür, diş minesini güçlendirmeye yardımcı olur, böylece dişler çürümeye karşı koyabilir. Florür sağlıkları için zararlı değildir, ancak gelişmekte olan dişler çok fazla florür aldığında diş florozu olarak bilinen tebeşir beyazı bir görünüm alabilirler. Çocuklar ayrıca ilk doğum günlerinde veya ilk dişleri çıktıktan altı ay sonra diş hekimini ziyaret etmeye başlamalıdır.
Yeni Yürümeye Başlayan Çocuklar
Ufaklığınız kendi dişlerini fırçalama becerisini geliştirene kadar sorumluluğu sizin üstlenmeniz gerekecektir. Küçük çocuklar için bağdaş kurarak oturmanız ve çocuğun kucağınıza size bakması için uzanması önerilmektedir. Bu, dişlerin arkasına iyi erişim sağlar. Yürümeye başlayan çocuğunuz iş birliği yapmıyorsa, ona oynayacakları veya izleyecekleri bir şeyler vermek iyi bir dikkat dağıtıcı olabilir. Bu noktada, çocuk tükürmeyi öğrenene kadar günde iki kez fırçalamalı ve fazla diş macununu bir parça gazlı bezle temizlemelisiniz.
Okul Öncesi ve Sonrası
Çocuk tükürmeye başladığında, diş fırçasına biraz daha büyük, bezelye büyüklüğünde diş macunu koymaya başlayabilirsiniz. 3 yaş ve üstü çocuklar günde iki kez, her seferinde ikişer dakika fırçalamalıdır. Ayrıca diş ipi kullanmayı unutmayın. Birbirleriyle temas halinde olan dişleri olur olmaz – bu genellikle arkadaki azı dişleridir ve çoğu çocuk için 3 ila 4 yaşlarında gelirler – ebeveynin çocuğun dişlerini aktif olarak diş ipi ile temizlemesi gerekir. Çocuğunuzun diş rutinini 8 yaşına kadar denetlemeye devam etmelisiniz. Bu yaştan önce, ağzın tüm bölgelerine ulaşmak için gereken el becerisine sahip olmayabilirler.
Çocuğunuz 3 yaşından sonra hala başparmağını emiyorsa, Amerikan Pediatrik Diş Hekimliği Akademisi, çarpık dişlere veya ısırma sorunlarına yol açabileceğinden bu konuda pediatrik diş hekiminizle konuşmanızı önerir. Amerikan Diş Hekimleri Birliği ayrıca her üç ila dört ayda bir diş fırçasının değiştirilmesini ve diş hekimine düzenli ziyaretler yapılmasını önermektedir. İlk diş çıkar çıkmaz iyi ağız bakımı alışkanlıkları geliştirmek, çocuğunuzun diş çürüğünü serbest bırakmasına ve ömür boyu sürecek sağlıklı bir gülümseme için zemin hazırlamasına yardımcı olabilir.
Kaynak
Cleveland Clinic, Oral Care for Babies: How to Keep the Tiniest Teeth Healthy, 2019