Su çiçeği, bebeklerde kaşıntılı bir döküntü ve uyku alışkanlıklarındaki değişiklikler de dahil olmak üzere çeşitli semptomlara neden olabilir. Semptomlar, bebeklerde bağışıklık sistemi hala gelişmekte olduğundan, daha büyük çocuklarda veya yetişkinlerde olduğundan daha şiddetli olabilir.
Su çiçeği sıklıkla kendi kendine geçse de bebeklerde, özellikle yeni doğanlarda ciddi semptomlara neden olabilir. Bu nedenle aşısız bebekler virüslü kişilerin yakınında bulunmamalıdır.
Bebeklerde Suçiçeği Belirtileri Nelerdir?
Suçiçeğinin en belirgin işareti huysuz, kaşıntılı bir döküntüdür. Döküntü kırmızıdır ve vücudun diğer bölgelerine yayılmadan önce genellikle yüz, boyun veya göğüste başlar. Döküntü, 4-10 gün içinde kabuklanan sıvı dolu kabarcıklarla başlar. Bir bebek kabarcıkları çizerse, sızabilir veya enfekte olabilir.
Bebeklerde suçiçeğinin diğer bazı belirti ve semptomları şunlardır:
- emzirme alışkanlıklarındaki değişiklikler de dahil olmak üzere iştah kaybı
- kaşınma veya ağrı durumunda uyku alışkanlıklarındaki değişiklikler
- aşırı ağlama veya bebeği yatıştırma çabalarına yanıt vermeme
- bazen kızarıklıktan önce başlayabilen ateş
- artan uyku hali
Su çiçeği olan yenidoğanların ateşi olmayabilir çünkü daha az gelişmiş bir bağışıklık sistemi vardır ve bu nedenle vücutları her zaman sıcaklığını yükselterek enfeksiyona tepki vermez.
Suçiçeği genellikle ishal gibi mide problemlerine veya burun tıkanıklığı veya tıkanıklık gibi solunum semptomlarına neden olmaz. Bu semptomları olan bebeklerde farklı bir virüs olabilir.
Ebeveynler ve bakıcılar, 3 aylıktan küçük bir bebek su çiçeği belirtileri gösteriyorsa veya ateşi çıkarsa bir doktora danışmalıdır.
Bebeklerde Suçiçeği Nasıl Tedavi Edilir?
Çoğu çocukta suçiçeği belirtileri yaklaşık bir hafta içinde kendiliğinden geçer. Tedavi bunun yerine semptomları yönetmeye odaklanır. Aşağıdaki ev ilaçları rahatlama sağlayabilir:
- Bebeğe pişmemiş yulaf ezmesi ile sıcak bir banyo yaptırmak
- Kaşıntılı bölgelere kalamin losyonu uygulamak
- Bebeğe kabarcıkları tahriş etmeyen bol giysiler giydirmek
- Bebeklerin kabarcıkları çizmesini önlemek
- Kabarcıkların çizilmesinden kaynaklanan enfeksiyon riskini azaltmak için bebeğin tırnaklarını temiz ve kısa tutmak
- Doktora ateş ve ağrı için reçetesiz satılan ilaçlar hakkında soru sormak
İlaçları önce bir doktora danışmadan 2 yaşın altındaki bir çocuğa vermeyin. Aspirin içeren ilaçlardan kaçının. Suçiçeği enfeksiyonu sırasında ibuprofen kullanımının bazı bebeklerde ciddi cilt enfeksiyonlarına neden olabileceğine dair bazı endişeler vardır, bu nedenle alternatif ilaçlar hakkında bir doktora danışın.
Semptomlar çok şiddetliyse veya bir bebeğin su çiçeği komplikasyonları riski daha yüksekse, doktor bir antiviral ilaç reçete edebilir. Bu ilaçlar bebeğin vücudunun enfeksiyonla savaşmasına yardımcı olabilir ve semptomların şiddetini ve süresini azaltabilir.
Bazı durumlarda, doktor suçiçeği komplikasyonlarını gidermek için başka tedaviler önerebilir. Örneğin, yüksek ateş ve yetersiz sıvı alımı nedeniyle dehidrasyonu olan bir bebeğin hastanede damardan sıvı alması gerekebilir.
Nedenleri Nelerdir?
Varicella-zoster virüsü suçiçeğine neden olur. Bir kişi virüsü aldığında, tipik olarak gelecekteki enfeksiyonlara karşı bağışıktır.
Çok nadiren, bağışıklık sistemi zayıf olan bir kişi ikinci bir enfeksiyon kapabilir. Virüsün yeniden aktif hale gelmesi de mümkündür, ancak çoğu durumda virüsün yeniden etkinleştirilmesi su çiçeği yerine zonaya neden olur.
Suçiçeği Bulaşıcı Mıdır?
Suçiçeği solunum yollarında ve gözlerde yaşar. Aktif enfeksiyonu olan kişilerde ve yakın zamanda maruz kalındığında oldukça bulaşıcıdır. Bağışıklığı olmayan bir kişi, enfeksiyonlu bir kişinin mukus, tükürük veya diğer vücut sıvılarıyla temas ederse su çiçeği alabilir. Bu nedenle su çiçeği olan kişiler, sağlık profesyonellerinin su çiçeğine karşı aşı yaptırmadığı 1 yaş altı bebekler ve daha büyük çocuklarla temastan kaçınmalıdır.
Okul öncesi ve kreşlerdeki aşılanmamış çocuklar gibi, yakın çevrede yaşayan insanlar özellikle savunmasızdır. Su çiçeği olan hamile bir kadın da virüsü yeni doğan bebeğine bulaştırabilir.
Su çiçeğine yatkın bir kişi virüsle temas ettikten sonra, virüs hastalanmadan önce 10-21 gün vücutlarında yaşar ve daha belirgin semptomlar ortaya çıkar. Yeni doğanlar ve HIV ile yaşayanlar gibi bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerin kuluçka süreleri biraz daha uzun olabilir.
Çoğu bebek su çiçeği hastalığından bir hafta içinde iyileşir ve hatta bazıları birkaç gün içinde iyileşebilir. Bununla birlikte, çok şiddetli enfeksiyonları olanların sağlığa dönmesi 2 hafta veya daha uzun sürebilir.
Komplikasyonları Nelerdir?
Çoğu insan, hatta bebekler, su çiçeği hastalığından ek tedavi görmeden iyileşir. Komplikasyonlar nadirdir, ancak ortaya çıktıklarında ciddi hale gelebilirler. Olası komplikasyonlar şunlardır:
- sekonder cilt enfeksiyonları
- karaciğer gibi organlarda hasar
- düşük kan trombosit sayısı
- dehidratasyon veya nöbetler gibi ateşten kaynaklanan komplikasyonlar
- ensefalit denilen beyin iltihabı
- menenjit
Ne Zaman Doktora Gidilmelidir?
Ebeveynler ve bakıcılar, aşağıdaki durumlarda bir bebekte suçiçeği hakkında bir doktor çağırmalıdır:
- Bebeğin 1 yaşından küçük olması
- Bebeğin bağışıklık sistemini zayıflatan bir durumu olması
- Suçiçeğinin bir hafta içinde kaybolmaması
- Enfeksiyonun çok ciddi görünmesi veya bebeğin rahat edememesi
- Ateşin 4 günden uzun sürmesi veya 102ºF’nin üzerine çıkması
- Döküntünün şişmiş, kırmızı, sıcak veya hassas hale gelmesi
Hamileyken suçiçeği geçiren kadınlar da bir doktorla konuşmalıdır.
Bebek aşağıdaki durumlarda ise acil servise gitmek önemlidir:
- Hareket etmekte zorlanması veya kafası karışmış görünmesi
- Tekrar tekrar kusması
- Şiddetli öksürüğü olması veya nefes almakta zorlanması
- Morarma veya kanayan bir döküntüsü olması
- Sert bir boynu olması veya başını hareket ettirmekte zorlanması
- Çok hasta olması ve iletişime geçilecek bir doktor veya tıp uzmanı olmaması
Bebeklerde Suçiçeği Nasıl Önlenir?
Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC), bebeklerin hem 12-15 aylık hem de 4-6 yaşlarında aşılanmasını önermektedir. Bu aşı programını kaçıran bir ebeveyn veya bakıcı, yine de çocuğunu yakalayabilir ve aşılayabilir.
Aşılar suçiçeğinin yayılmasını durdurabilir ve çocuğun hastalığa yakalanma riskini neredeyse tamamen ortadan kaldırabilir. Aşılı bir çocuk çok nadir görülen su çiçeği alırsa, enfeksiyon genellikle daha az şiddetlidir.
Bebeklerde suçiçeği önlemek için diğer bazı stratejiler arasında, özellikle başka çocuklarla oynuyorlarsa, yemekten önce ve oyun oynadıktan sonra çocukların ellerini yıkamak ve yakın zamanda su çiçeğine maruz kalmış kişilerden kaçınmak yer alır.
Hamile kalmayı denemek isteyen kadınlar, aşılarını önceden yaptırma konusunda bir doktora danışabilirler. Sağlık çalışanları hamilelik sırasında suçiçeği aşısı yapamazlar.
Özet
Çoğu bebek için suçiçeği hafiftir ve kendi kendine geçer. Bununla birlikte, bebeklerde suçiçeğinin zaman zaman tehlikeli olduğunu ve ciddi semptomlara neden olabileceğini bilmek önemlidir.
Aşılama, bebeklerde ve küçük çocuklarda suçiçeği riskini azaltmak için en iyi strateji olmaya devam etmektedir. 1 yaşın altındaki bebeklere suçiçeği aşısı yapılmadığından, en güvenli uygulama etrafındaki herkesin aşı yaptırmasıdır. Ebeveynler ve bakıcılar, bir sağlık uzmanıyla önleme ve güvenlik stratejilerini tartışabilir.
Bir kişinin su çiçeği olan bir bebek hakkında endişeleri varsa, tavsiye için bir doktora veya çocuk doktoruna başvurmalıdır.