Perşembe, Mart 28, 2024

Bunlara da göz atın

İlgili içerikler

Berberin Nedir? Hangi Durumlarda Kullanılır?

Berberin Nedir?

Berberin, Avrupa diken üzümü, goldenseal, altınmühür, Oregon üzümü, mantar ağacı ve ağaç zerdeçal gibi çeşitli bitkilerde bulunan bir kimyasaldır. 

Berberin en çok şeker hastalığı, yüksek kolesterol ve yüksek tansiyon için kullanılır. Bazı insanlar yanıkları ve kanser yaralarını tedavi etmek için de doğrudan cilde berberin uygulayabilir.

Berberin Etkileri

Doğal İlaçlar Kapsamlı Veri Tabanı, şu ölçütlere göre bilimsel kanıtlara dayanan etkinliği değerlendirmektedir: Etkili, muhtemel etkili, mümkün olduğunca etkili, mümkün olduğunca etkisiz, muhtemelen etkisiz, etkisiz ve etkinliği için yeterli kanıt yok

BERBERİN için etkinlik dereceleri aşağıdaki gibidir:

Muhtemelen Etkili

  • Aft: Araştırmalar berberin içeren bir jel uygulanmasının, aftı olan kişilerde ağrı, kızarıklık, sızma ve yara boyutunu azaltabildiğini göstermektedir.
  • Şeker hastalığı: Berberin şeker hastalığı olan kişilerde kan şekeri seviyesini düşürüyor gibi görünüyor. Ayrıca bazı erken araştırmalar, 3 ay boyunca günde 2-3 kez 500 mg berberin almanın, kan şekeri metformin veya rosiglitazon kadar etkili bir şekilde kontrol edilebileceğini göstermektedir.
  • Yüksek kolesterol: Berberinin, yüksek kolesterolü olan kişilerde kolesterol seviyesini düşürmeye yardımcı olabileceğine dair kanıtlar vardır. 3 ay boyunca günde iki kez 500 mg berberin alınmasının kolesterolü yüksek olan kişilerde toplam kolesterol, düşük yoğunluklu lipoprotein (LDL veya “kötü”) kolesterolü ve trigliserit seviyelerini azalttığı görülmektedir.
  • Yüksek tansiyon: Kan basıncı düşürücü ilaç amlodipinin yanı sıra günde 0.9 gram berberin alınması sistolik kan basıncını (en yüksek sayı) ve diyastolik kan basıncını (en düşük sayı) yüksek tansiyonu olan kişilerde tek başına amlodipini almaktan daha çok azaltır.
  • Polikistik over sendromu (PKOS): Araştırmalar berberinin kan şekerini düşürebildiğini, kolesterol ve trigliserit seviyelerini iyileştirebileceğini, testosteron seviyelerini azaltabileceğini ve PKOS’lu kadınlarda alt bel-kalça oranını azaltabileceğini göstermektedir. PKOS’lu bazı kadınlarda ilaç, metformin diyabet gelişmesini önlemek için reçete edilir. Bazı araştırmalar berberinin, metformine benzer şekilde kan şekeri seviyelerini düşürebildiğini gösteriyor. Ancak berberinin, kolesterol seviyelerini metforminden daha iyi iyileştirdiği görülüyor.

Etkinliği Değerlendirmek İçin Yeterli Kanıt Yok

  • Yanıklar: İlk araştırmalar berberin ve beta-sitosterol içeren bir merhem uygulanmasının, ikinci derece yanıkları geleneksel tedavi kadar etkili bir şekilde tedavi edebileceğini ortaya koymaktadır.
  • Konjestif kalp yetmezliği (CHF): İlk araştırmalar, berberinin bazı semptomları azaltabileceğini ve konjestif kalp yetmezliği olan bazı kişilerde ölüm oranını azaltabileceğini göstermektedir.
  • İshal: Bazı erken araştırmalar 400 mg berberin sülfat almanın bakteriyel enfeksiyonları olan bazı kişilerde ishali azaltabileceğini göstermektedir. Ayrıca, günde üç kez 150 mg berberin hidroklorür alınması, bazı standart tedavilere ilave edildiklerinde diyare olan kişilerin iyileşme süresini hızlandırıyor gibi görünmektedir. Berberin, bazı antibiyotiklere veya probiyotiklere benzer şekilde bebeklerde ve çocuklarda ishalin tedavisinde yardımcı gibi görünmektedir. Bununla birlikte berberin, kolera enfeksiyonuna bağlı ishalin tedavisinde antibiyotik tetrasiklin etkilerini arttırmıyor gibi görünmektedir.
  • Glakom: İlk araştırmalar, berberin ve tetrahidrozolin içeren göz damlaları kullanılmasının, glakomlu insanlarda göz basıncını sadece tetrahidrozolin içeren göz damlasından daha iyi azaltmadığını göstermektedir.
  • Helikobakter pilori (H pylori) enfeksiyonunun neden olduğu mide ülseri: Erken araştırmalar berberinin alınmasının H. pylori enfeksiyonunu gidermede ilaç ranitidinden daha etkili olduğunu göstermektedir. Ancak berberin, H. pylori nedeniyle mide ülseri olan kişilerde ülserlerin iyileşmesinde daha az etkili görünmektedir.
  • Hepatit: İlk araştırmalar berberinin kan şekerini, trigliseritler adı verilen kan yağlarını, diyabet ve hepatit B veya C hastalarında karaciğer hasarı belirtilerini azalttığını gösteriyor.
  • Menopoz semptomları: Erken araştırmalar berberin ve soya izoflavonlarının bir kombinasyonunun alınmasının menopoz semptomlarını azaltabileceğini göstermektedir. Bununla birlikte, eğer berberin tek başına kullanılıyorsa menopoz semptomlarını azaltıp azaltmadığı net değildir.
  • Metabolik sendrom: İlk araştırmalar berberinin vücut kitle indeksi (BKİ), sistolik kan basıncı (en yüksek sayı), trigliseritler adı verilen kan yağları ve metabolik sendromlu kişilerde kan şekeri seviyelerini azalttığını göstermektedir. Aynı zamanda insülin duyarlılığını arttırdığı da görülmektedir. Diğer araştırmalar berberin, polikosanol, kırmızı maya pirinci, folik asit, koenzim Q10 ve astaksantin içeren bir kombinasyon ürününün alınmasının, metabolik sendromlu kişilerde kan basıncını ve kan akışını iyileştirdiğini göstermektedir.
  • Alkolden kaynaklanmayan karaciğer hastalığı: Erken araştırmalar berberinin kandaki yağları azalttığını, diyabet ve alkolün neden olmadığı karaciğer hastalığı olan kişilerde karaciğer hasarının belirleyicilerini azalttığını göstermektedir.
  • Obezite: İlk araştırmalar berberin almanın obez kişilerde yaklaşık 5 kilo kadar kilo kaybı sağlayabildiğini göstermektedir. 
  • Osteoporoz: Erken araştırmalar berberinin D3 vitamini, K vitamini ve şerbetçiotunda bulunan bir kimyasal madde ile birlikte alınmasının osteoporozu olan menopoz sonrası kadınlarda kemik erimesini azaltabileceğini göstermektedir. Berberinin kendi başına alındığında faydalı olup olmadığı bilinmemektedir.
  • Radyasyondan kaynaklanan yaralanmalar: Bazı ilk araştırmalar radyasyon tedavisi sırasında berberin almanın, kanser tedavisi gören hastalarda radyasyonun neden olduğu bazı yaralanmaların oluşumunu ve ciddiyetini azaltabileceğini göstermektedir.
  • Düşük kan trombosit sayısı (trombositopeni): Kan trombositleri kanın pıhtılaşması için önemlidir. Erken araştırmalar, tek başına ya da prednizolon ile berberin almanın kan trombosit sayısı düşük olan kişilerde kan trombositlerinin sayısını artırabileceğini göstermektedir.
  • Trahom: Berberin içeren göz damlalarının gelişmekte olan ülkelerde yaygın bir körlük nedeni olan trahoma tedavisinde faydalı olabileceğine dair bazı kanıtlar vardır.

Berberin Nasıl Etki Eder?

Berberin daha güçlü kalp atışlarına neden olabilir. Bu da belirli kalp rahatsızlıkları olan insanlara yardımcı olabilir. Berberin ayrıca vücudun kanda şekeri nasıl kullandığını düzenlemeye yardımcı olabilir. Bu da diyabet hastalarına yardımcı olabilir. Aynı zamanda bakteri öldürebilir ve şişliği azaltabilir.

Berberin Kullanmak Güvenli Midir?

Berberin, ağız yoluyla alındığında ya da cilde uygulandığında kısa süreli kullanım için çoğu yetişkin için güvenlidir.

Özel Önlemler ve Uyarılar:

Çocuklar: Yenidoğanlara berberin vermek tehlikeli kabul edilmektedir. Şiddetli sarılık geçiren yenidoğanlarda meydana gelebilecek nadir bir beyin hasarı olan kernikterus’a neden olabilir. Sarılık, kanda çok fazla bilirubinin neden olduğu cildin sararmasıdır. Bilirubin, eski kırmızı hücreler bozulduğunda üretilen bir kimyasaldır. Normalde karaciğer tarafından çıkarılır. Berberin, karaciğerin bilirubini yeterince hızlı bir şekilde uzaklaştırmasını engelleyebilir.

Hamilelik ve emzirme: Hamileyseniz ağızdan berberin almak tehlikeli kabul edilmektedir. Araştırmacılar berberinin plasentadan geçebileceğine ve fetusa zarar verebileceğine inanıyor. Berberine maruz kalan yeni doğan bebeklerde bir tür beyin hasarı olan kernikterus gelişmiştir. Ayrıca emziriyorsanız berberin almak için tehlikeli kabul edilmektedir. Berberin, anne sütü ile bebeğe aktarılabilir ve zarar verebilir.

Diyabet: Berberin kan şekerini düşürebilir. Teorik olarak berberin, kan şekerini insülin ya da ilaçlarla kontrol eden şeker hastaları tarafından alındığında kan şekerinin çok düşük olmasına neden olabilir. Diyabetli kişilerin dikkatli kullanması tavsiye edilir.

Bebeklerde kandaki yüksek bilirubin seviyeleri: Bilirubin, eski kırmızı kan hücreleri parçalandığında üretilen bir kimyasaldır. Normalde karaciğer tarafından üretilir. Berberin karaciğerin, bilirubini yeterince hızlı bir şekilde uzaklaştırmasını engelleyebilir. Bu, özellikle kanda yüksek seviyelerde bilirubin bulunan bebeklerde beyin sorunlarına neden olabilir. 

Düşük tansiyon: Berberin tansiyonu düşürebilir. Teorik olarak berberin, kan basıncının düşük olduğu kişilerde kan basıncının çok daha düşük olma riskini artırabilir. 

Farklı İlaçlarla Etkileşime Girer Mi?

Siklosporin (Neoral, Sandimmune)

Vücut ondan kurtulmak için siklosporini (Neoral, Sandimmune) parçalar. Berberin, vücudun siklosporini (Neoral, Sandimmune) parçalama hızını azaltabilir. Siklosporin (Neoral, Sandimmune) vücutta birikebilir ve yan etkilere neden olabilir.

Diyabet İlaçları (Antidiyabet ilaçları)

Berberin kan şekerini düşürebilir. Diyabet ilaçları ayrıca kan şekerini düşürmek için kullanılır. Diyabet ilaçları ile birlikte berberin almak, kan şekerinin çok düşmesine neden olabilir. Kan şekerinin yakından takip edilmesi gerekir. Diyabet ilacınızın dozunun değiştirilmesi gerekebilir.

Diyabet için kullanılan bazı ilaçlar arasında glimepirid (Amaril), gliburit (Diabeta, Glynase PresTab, Mikronaz), insülin, pioglitazon (Actos), rosiglitazon (Avandia) yer alır.

Amlodopin (Norvasc)

Amlodipin (Norvasc) kan basıncını düşürür. Berberin de ayrıca kan basıncını düşürebilir. Amlodipin (Norvasc) ile berberin alınması kan basıncını çok fazla düşürebilir. Amlodipin (Norvasc) ile birlikte berberin alan kişiler kan basıncını izlemelidir.

Dekstrometorfan (Robitussin DM ve diğerleri)

Vücut ondan kurtulmak için dekstrometorfanı (Robitussin DM, diğerleri) parçalar. Berberin, vücudun dekstrometorfanı (Robitussin DM, diğerleri) parçalama hızını azaltabilir. Dekstrometorfan (Robitussin DM, diğerleri) alırken berberin alınması, dekstrometorfanın (Robitussin DM, diğerleri) etkilerini ve yan etkilerini artırabilir.

Losartan (Cozaar)

Karaciğer çalışmasını sağlamak için losartanı (Cozaar) aktive eder. Berberin vücudun losartanı (Cozaar) parçalama hızını azaltabilir. Losartan (Cozaar) kullanırken berberin almak, losartanın etkilerini azaltabilir.

Karaciğer Tarafından Değiştirilen İlaçlar (Sitokrom P450 2C9 [CYP2C9] substratlar)

Bazı ilaçlar karaciğer tarafından değiştirilir ve parçalanır. Berberin, bazı ilaçların karaciğerde parçalanma hızını azaltabilir. Karaciğer tarafından parçalanan ilaçlarla birlikte berberin alınması, ilaçların etkilerini ve yan etkilerini artırabilir. Berberin kullanmadan önce, karaciğer tarafından değiştirilen herhangi bir ilacı alıyorsanız sağlık kuruluşu ile görüşmeniz tavsiye edilir.

Karaciğer tarafından değiştirilen ilaçlar arasında selekoksib (Celebrex), diklofenak (Voltaren), fluvastatin (Lescol), glipizid (Glucotrol), ibuprofen (Advil, Motrin), irbesartan (Avapro), losartan (Cozaar), fenitoin (Dilantin) bulunmaktadır. (Felden), tamoksifen (Nolvadex), tolbutamid (Tolinase), torsemid (Demadex) ve S-warfarin (Coumadin) sayılabilir.

Karaciğer Tarafından Değiştirilen İlaçlar (Sitokrom P450 2D6 [CYP2D6] substratlar)

Bazı ilaçlar karaciğer tarafından değiştirilir ve parçalanır. Berberin, bazı ilaçların karaciğerde parçalanma hızını azaltabilir. Karaciğer tarafından parçalanan ilaçlarla birlikte berberin alınması, ilaçların etkilerini ve yan etkilerini artırabilir. Berberin kullanmadan önce, karaciğer tarafından değiştirilen herhangi bir ilacı alıyorsanız sağlık kuruluşu ile görüşmeniz tavsiye edilir.

Karaciğer tarafından değiştirilen bazı ilaçlar arasında amitriptilin (Elavil), kodein, desipramin (Norpramin), flecainide (Tambocor), haloperidol (Haldol), imipramin (Tofranil), metoprolol (Lopressor, Toprol XL), ondansetron (Zofran), paroksin ), risperidon (Risperdal), tramadol (Ultram), venlafaksin (Effexor) yer alır.

Karaciğer Tarafından Değiştirilen İlaçlar (Sitokrom P450 3A4 [CYP3A4] substratlar)

Bazı ilaçlar karaciğer tarafından değiştirilir ve parçalanır. Berberin, bazı ilaçların karaciğerde parçalanma hızını azaltabilir. Karaciğer tarafından parçalanan ilaçlarla birlikte berberin alınması, ilaçların etkilerini ve yan etkilerini artırabilir. Berberin kullanmadan önce, karaciğer tarafından değiştirilen herhangi bir ilacı alıyorsanız sağlık kuruluşu ile görüşmeniz tavsiye edilir.

Karaciğer tarafından değiştirilen ilaçlar arasında siklosporin (Neoral, Sandimmune), lovastatin (Mevacor), klaritromisin (Biaxin), indinavir (Crixivan), sildenafil (Viagra), triazolam (Halcion) sayılabilir.

Yüksek Tansiyon İlaçlar (Antihipertansif İlaçlar)

Berberin bazı insanlarda kan basıncını düşürebilir. Yüksek kan basıncını düşürmek için kullanılan ilaçlarla birlikte berberin alınması kan basıncınızın çok düşmesine neden olabilir.

Yüksek tansiyon için kullanılan ilaçlar arasında captopril (Capoten), enalapril (Vasotec), losartan (Cozaar), valsartan (Diovan), diltiazem (Cardizem), amlodipin (Norvasc), hidroklorotiyazid (HydroDIURIL), furosemid (Lasix) yer alır.

Kanın Pıhtılaşmasını Yavaşlatan İlaçlar (Anticoagulant/Antiplatelet İlaçlar)

Berberin kanın pıhtılaşmasını yavaşlatabilir. Berberini ayrıca pıhtılaşmayı yavaşlatan ilaçlarla birlikte almak morarma ve kanama riskini artırabilir.

Kanın pıhtılaşmasını yavaşlata ilaçlar arasında aspirin, silostazol (Pletal), klopidogrel (Plavix), dalteparin (Fragmin), enoksaparin (Lovenox), heparin, tiklopidin (Ticlid) bulunur.

Midazolam (Versed)

Vücut ondan kurtulmak için midazolamı parçalar. Berberin vücudun midazolamı parçalama hızını azaltabilir. Berberinin midazolam (Versed) ile birlikte alınması, midazolam (Versed) etkilerini ve yan etkilerini artırabilir.

Pentobarbital

Pentobarbital, uyku yaratabilecek bir ilaçtır. Berberin de ayrıca uyku hali ve uyuşukluğa neden olabilir. Pentobarbital ile berberin alınması çok fazla uyku hali yaratabilir.

Yatıştırıcı İlaçlar (CNS Depresanlar)

Berberin uyku ve uyuşukluğa neden olabilir. Uyku yapan ilaçlara sakinleştirici denir. Berberin ile birlikte yatıştırıcı ilaçlar alınması, çok fazla uyku hali yaratabilir.

Bazı yatıştırıcı ilaçlar arasında benzodiazepinler, pentobarbital (Nembutal), fenobarbital (Luminal), secobarbital (Sekonal), tiyopental (Pentothal), fentanil (Duragesik, Sublimaze), morfin, propofol (Diprivan) yer alır.

Takrolimus

Takrolimus bir immün baskılayıcı ilaçtır. Berberin vücudun takrolimusu çıkarma hızını azaltabilir. Bu, takrolimusun etkilerini ve yan etkilerini artırabilir.

Bitkiler ve Takviye Gıdalarla Etkileşimi Var Mı?

Tansiyonu Düşürebilecek Otlar ve Takviyeler

Berberin kan basıncını düşürebilir. Aynı etkiye sahip diğer şifalı otlarla ve takviyelerle birlikte kullanılması, bazı kişilerde kan basıncının fazl düşme riskini artırabilir. Bu ürünlerden bazıları andrografi, kazein peptidleri, kedinin pençesi, koenzim Q-10, balık yağı, L-arginin, lityum, ısırgan otu, theanine’dir.

Kan Şekerini Düşürebilecek Bitki ve Takviyeler

Berberin kan şekeri düşürebilir. Aynı etkiye sahip diğer şifalı otlar ve takviyeler ile birlikte kullanılması, bazı kişilerde kan şekerinin çok düşmesine neden olabilir. Bu ürünlerden bazıları alfa-lipoik asit, acı kavun, krom, şeytanın pençesi, çemen, sarımsak, guar zamkı, at kestanesi tohumu, Panax ginseng, psyllium, Siberian ginseng’dir.

Kan Pıhtılaşmasını Yavaşlatabilen Otlar ve Takviyeler

Berberin kanın pıhtılaşmasını yavaşlatabilir. Kanın pıhtılaşmasını yavaşlatabilecek diğer bitkilerle birlikte berberin alınması morarma ve kanama olasılığını artırabilir. Bu otlar arasında angelica, karanfil, danshen, sarımsak, zencefil, ginkgo, Panax ginseng bulunur.

Sakinleştirici Özelliklere Sahip Otlar ve Takviyeler

Berberin uyku veya uyuşukluğa neden olabilir. Aynı etkiye sahip diğer şifalı otlar ve takviyeler ile birlikte kullanılması sizi aşırı derecede uyuşuk hale getirebilir. Bu otlar ve takviyeler arasında kalamus, Kaliforniya haşhaş, katip, şerbetçiotu, Jamaika kızılcık ağacı, kava, L-triptofan, melatonin, adaçayı, SAMe, St. John’s wort, sassafras, skullcap sayılabilir.

Probiyotikler

Probiyotik takviyeleri, sağlığa faydalı olduğu düşünülen bakterileri içerir. Berberin bazı probiyotik türlerini öldürebilir. Birlikte alındığında berberin, probiyotik takviyelerinin işe yarama oranını azaltabilir.

Yiyeceklerle Etkileşimi Var Mı?

Probiyotikler

Probiyotikler sağlığa yararlı etkiler sağlayan bir bakteri türüdür. Yoğurt, miso, kimchi ve diğerleri gibi bazı yiyecekler probiyotik bakteri içerir. Berberin bazı probiyotik bakterileri öldürebilir. Birlikte alındığında berberin, probiyotik içeren yiyeceklerin çalışmasını azaltabilir.

Hangi Dozda Kullanılır?

Yetişkinler

Ağızdan Alım

Diyabet için: 2-4 ay boyunca günlük 0.9 ila 1.5 gram berberin bölünmüş dozlarda alınmıştır.

Yüksek kolesterol için: 2-12 ay boyunca günlük bölünmüş dozlarda 0.6 ila 1.5 gram berberin alınmıştır. 500 mg berberin, 10 mg policosanol ve 200 mg kırmızı maya pirinci içeren kombinasyon ürünleri, diğer bileşenlerle birlikte günde 2 ila 12 ay boyunca alınmıştır.

Yüksek tansiyon için: 2 ay boyunca 0.9 gram berberin alınmıştır.

Polikistik over sendromu (PKOS): 3 ay boyunca günde üç kez 500 mg berberin alınmıştır.

Cilde Uygulama

Kanser yaraları: 5 mg berberin içeren jel 5 gün boyunca günde dört kez uygulanmıştır.

Çocuklar

Uygun berberin dozu, kullanıcının yaşı, sağlığı ve diğer bazı koşullar gibi birkaç faktöre bağlıdır. Şu anda, çocuklarda berberin için uygun bir doz aralığını belirlemek için yeterli bilimsel bilgi yoktur. Doğal ürünlerin her zaman mutlaka güvenli olmadığını ve dozajların önemli olabileceğini unutmamak gerekir.

Diğer İsimler

Alcaloïde de Berbérine, Berberina, Berbérine, Berberine Alkaloid, Berberine Complex, Berberine Sulfate, Sulfate de Berbérine.

Referanslar

  1. Pérez-Rubio KG, González-Ortiz M, Martínez-Abundis E, Robles-Cervantes JA, Espinel-Bermúdez MC. Effect of berberine administration on metabolic syndrome, insulin sensitivity, and insulin secretion. Metab Syndr Relat Disord 2013;11:366-9. View abstract.
  2. Lan J, Zhao Y, Dong F, et al. Meta-analysis of the effect and safety of berberine in the treatment of type 2 diabetes mellitus, hyperlipemia and hypertension. J Ethnopharmacol. 2015;161:69-81. View abstract.
  3. Jiang XW, Zhang Y, Zhu YL, et al. Effects of berberine gelatin on recurrent aphthous stomatitis: a randomized, placebo-controlled, double-blind trial in a Chinese cohort. Oral Surg Oral Med Oral Pathol Oral Radiol 2013;115:212-7. View abstract.
  4. Hou Q, Han W, Fu X. Pharmacokinetic interaction between tacrolimus and berberine in a child with idiopathic nephrotic syndrome. Eur J Clin Pharmacol 2013;69:1861-2. View abstract.
  5. Dong H, Zhao Y, Zhao L, Lu F. The effects of berberine on blood lipids: a systemic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Planta Med 2013;79:437-46. View abstract.
  6. An Y, Sun Z, Zhang Y, Liu B, Guan Y, Lu M. The use of berberine for women with polycystic ovary syndrome undergoing IVF treatment. Clin Endocrinol (Oxf) 2014;80:425-31. View abstract.
  7. Abascal K, Yarnell E. Recent clinical advances with berberine. Altern Complement Ther 2010;16:281-7.
  8. Huang CG, Chu ZL, Wei SJ, Jiang H, Jiao BH. Effect of berberine on arachidonic acid metabolism in rabbit platelets and endothelial cells. Thromb Res 2002;106(4-5):223-7. View abstract.
  9. Garber AJ. Long-acting glucagon-like peptide 1 receptor agonists: a review of their efficacy and tolerability. Diabetes Care 2011;34 Suppl 2:S279-84. View abstract.
  10. Coughlan KA, Valentine RJ, Ruderman NB, Saha AK. AMPK activation: a therapeutic target for type 2 diabetes? Diabetes Metab Syndr Obes 2014;7:241-53. View abstract.


Popüler Gönderiler