Çarşamba, Ocak 22, 2025

Bunlara da göz atın

İlgili içerikler

Beşinci Hastalık

Beşinci hastalık nedir?

Beşinci hastalık, genellikle kollarda, bacaklarda ve yanaklarda kırmızı bir döküntü ile sonuçlanan viral bir hastalıktır. Bu nedenle “tokatlanan yanak hastalığı” olarak da bilinir. Çoğu çocukta oldukça yaygın ve hafiftir, ancak hamile kadınlar veya bağışıklık sistemi zayıflamış kişiler için daha şiddetli olabilir.

Doktorların çoğu, beşinci hastalığı olan kişilere semptomları beklemelerini önerir. Çünkü şu anda hastalığın seyrini kısaltacak ilaç yok. Ancak, zayıflamış bir bağışıklık sisteminiz varsa, belirtiler yok olana kadar doktorunuzun sizi yakından takip etmesi gerekebilir.

Beşinci hastalığa ne neden olur?

Parvovirus B19 beşinci hastalığa neden olur. Bu havadaki virüs, ilkokuldaki çocuklar arasında tükürük ve solunum salgıları yoluyla yayılma eğilimindedir. En çok kış, ilkbahar ve yaz başlarında görülür . Ancak, herhangi bir zamanda ve herhangi bir yaştaki insanlar arasında yayılabilir.

Birçok yetişkin, çocukluk döneminde önceki maruziyet nedeniyle beşinci hastalık geliştirmelerini önleyen antikorlara sahiptir. Bununla birlikte, insanlar yetişkin olarak kasıldıklarında semptomlar şiddetli olabilir. Hamileyken beşinci hastalığa yakalanırsanız, doğmamış bebeğiniz için hayati tehlike içeren anemi de dahil olmak üzere ciddi riskler vardır.

Sağlıklı bağışıklık sistemi olan çocuklar için, beşinci hastalık nadiren kalıcı sonuçlar veren yaygın ve hafif bir hastalıktır.

Beşinci hastalık neye benziyor?

Beşinci hastalığın semptomları nelerdir?

Beşinci hastalığın ilk belirtileri çok geneldir. Grip belirtilerine benzeyebilirler. Belirtiler genellikle şunları içerir:

Amerikan Aile Hekimleri Akademisi’ne göre, belirtiler virüse maruz kalmasından 4-14 gün sonra ortaya çıkma eğilimindedir. Bu semptomları izleyen birkaç günden sonra çoğu genç insan, yanaklarda ilk görülen kırmızı bir kızarıklık geliştirir. Döküntü sıklıkla birkaç gün içinde vücudun kollarına, bacaklarına ve gövdesine yayılır. Döküntü haftalarca sürebilir. Ancak, onu gördüğünüzde, genellikle bulaşıcı değilsinizdir.

Kızarıklık, çocuklarda yetişkinlerden daha fazla görülür. Aslında, yetişkinlerin belirttiği başlıca belirti genellikle eklem ağrısıdır . Eklem ağrısı birkaç hafta sürebilir ve genellikle bileklerde , ayak bileklerinde ve dizlerde en belirgindir.

Beşinci hastalık nasıl teşhis edilir?

Doktorlar sıklıkla döküntülerinize bakarak tanı koyabilirler. Beşinci hastalıktan ciddi sonuçlarla karşılaşmanız muhtemelse doktorunuz sizi belirli antikorlar için test edebilir. Bu özellikle hamileyseniz veya bağışıklık sisteminiz zarar görmüşse geçerlidir.

Beşinci hastalık nasıl tedavi edilir?

Çoğu sağlıklı insan için tedavi gerekli değildir. Ekleminiz ağrıyorsa veya baş ağrısı veya ateşiniz varsa, bu semptomları gidermek için gereken asetaminofen (Tylenol) almanız önerilebilir. Aksi takdirde, vücudunuzun virüsle savaşmasını beklemeniz gerekir. Bu genellikle bir ila üç hafta sürer.

Çok fazla sıvı içerek ve fazladan dinlenerek işleminize yardımcı olabilirsiniz. Çocuklar, artık bulaşıcı olmadıkları için kırmızı döküntü göründüğünde okula geri dönebilirler.

Nadir durumlarda, intravenöz immünoglobulin (IVIG) uygulanabilir. Hayatı tehdit eden ciddi vakalara ayrılmıştır.

Uzun vadede neler beklenebilir?

Beşinci hastalığın çoğu sağlıklı insan için uzun vadeli sonuçları yoktur. Bununla birlikte, bağışıklık sisteminiz HIV , kemoterapi veya diğer koşullar nedeniyle zayıflarsa, vücudunuz beşinci hastalıklarla savaşmaya çalışırken büyük olasılıkla bir doktorun bakımı altında olmanız gerekir.

Özellikle herhangi bir anemi varsa, muhtemelen tıbbi yardıma ihtiyacınız olacak. Bunun nedeni, beşinci hastalığın vücudunuzun kırmızı kan hücreleri (RBC’ler) üretmesini durdurabilmesidir, bu da dokunun alacağı oksijen miktarını azaltabilir. Bu özellikle orak hücre anemisi olan kişilerde olasıdır. Orak hücreli aneminiz varsa, beşinci hastalığa maruz kaldıktan hemen sonra doktora görünmelisiniz.

Beşinci hastalık doğmamış bebeğinize zarar verebilir, bu nedenle hamileyseniz durumu geliştirmek tehlikeli olabilir. Beşinci hastalık, doğmamış çocuğunuzda, onlar için hayatı tehdit edebilecek anemiye yol açabilir.

Gerekirse, doktorunuz doğmamış çocuğunuzun korunmasına yardımcı olmak için size bir kan transfüzyonu önerebilir. Dimes March’a göre , hamileliğe bağlı diğer komplikasyonlar şunları içerebilir:

Beşinci hastalık nasıl önlenebilir?

Beşinci hastalık genellikle bir kişiden diğerine havadan salgılarla yayıldığından, hapşırma, öksürme veya burunlarını şişirme gibi insanlarla teması en aza indirmeye çalışmalısınız. Ellerinizi sık sık yıkamak, beşinci hastalığa yakalanma olasılığını azaltmanıza da yardımcı olabilir.

Bağışıklık sistemi sağlam bir kişi bu hastalığa yakalandıktan sonra, yaşam boyu bağışıklık olarak kabul edilir.

S & C

S:

Çocuğuma yakın zamanda beşinci hastalık teşhisi kondu. Başka çocuklara yayılmasını önlemek için okulu ne kadar süre kullanmalıyım?

C:

Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerine göre, beşinci hastalığa neden olan parvovirüs B19’lu kişiler genellikle maruziyetten 4 ila 14 gün sonra semptomlar geliştirir. Başlangıçta, çocuklarda döküntüler patlak vermeden önce ateş, halsizlik veya soğuk algınlığı semptomları olabilir. Döküntü 7 ila 10 gün sürebilir. Çocuklarda, kızarıklık gelişmeden önce virüsü hastalığın erken döneminde yayma olasılığı yüksektir. O zaman, çocuğunuzun bağışıklık sorunları yoksa, muhtemelen bulaşıcı değildir ve okula geri dönebilirler.

Kaynaklar:

Parvovirus B19 hakkında. (2017).

Beşinci hastalık. (2015).

Beşinci hastalık. (2017).

Beşinci hastalık ve hamilelik. (2012).

Enfeksiyonlar: Beşinci hastalık. (2017).

Mayo Kliniği Kadrosu. (2015). Parvovirus enfeksiyonu.

Önceki İçerik
Sonraki İçerik

Popüler Gönderiler