Pazartesi, Aralık 2, 2024

Bunlara da göz atın

İlgili içerikler

Beta Blokerler ve Alkol Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Alkol, beta blokerlerin çalışma şeklini değiştirebilir. Beta bloker içen ve alan kişiler, ilacın risklerini ve faydalarını bir doktorla tartışmalıdır. Bazı durumlarda içkiyi bırakmaları gerekebilir.

Alkol, beta blokerleri potansiyel olarak daha az etkili hale getirebilir veya yan etki riskini artırabilir. Bu konuda sınırlı araştırma olmasına rağmen, beta blokerlerin ve alkolün etkileri, insanların bunları bir araya getirirken son derece dikkatli olmaları gerektiği anlamına gelmektedir.

Alkol ve Beta Blokerlar Birlikte Kullanılır Mı?

Alkol ve beta blokerleri karıştırmak, hoş olmayan ve bazen tehlikeli yan etkilere neden olabilir. Etkiler, spesifik beta blokerine, kişinin ne kadar alkol içtiğine ve beta bloker aldıkları tıbbi duruma bağlıdır.

Örneğin alkol, uzun süreli salınımlı metoprolol formunun etkinliğini zayıflatır. Kişi bu ilacı alkolle aldığında vücuda daha hızlı salınır ve bu da yan etki riskini artırır.

Az sayıda çalışma, içki içen kişilerde kalp sorunlarını önlemek için beta blokerlerin kullanımını test etti. Örneğin, bir 2019 vaka çalışması, atriyal fibrilasyonu olan 75 yaşındaki bir vakayı detaylandırıyor. Doktorlar, atriyal fibrilasyonu önlemek için içmeden önce beta-bloker reçete ettiler ve tedavi işe yaradı.

Bu nedenle beta bloker, içki içen bazı kişilerde ancak doktor gözetiminde uygun olabilir.

1990’dan çok daha eski bir çalışma, metoprololün içen sekiz erkekte kan basıncını hala kontrol ettiğini buldu. Ancak, çalışmanın küçük örnek boyutu ve tarihli yapısı, sonuçların kesin olmadığı anlamına gelmektedir. Araştırmacılar, alkol ve beta blokerleri arasındaki ilişkiyi incelemeye devam etmektedirler.

Etkileri Nelerdir?

Son zamanlarda yapılan çok az araştırma, kişi içerken beta blokerlerin potansiyel etkilerini test etti. Sonuç olarak, araştırmacılar, belirli beta bloker dozlarının çeşitli miktarlarda alkole nasıl tepki verebileceğini bilmemektedirler.

Genel olarak alkol, beta blokerlerin etkinliğini, muhtemelen vücuda salınımlarını veya vücudun onları metabolize etme hızını değiştirerek azaltabilir.

Alkol, özellikle aşırı içme, yüksek tansiyon ve kalp ritmi sorunlarının yanı sıra, kalp hastalığı riskini artıran yüksek kolesterol gibi kronik sağlık sorunlarına da yol açabilir. Kalp rahatsızlığı için beta bloker alan bir kişi, özellikle büyük miktarlarda alkol içerse daha az fayda görebilir.

Alkol, özellikle vücudun uzun süreli salınan bir formülü daha hızlı emmesine neden olduğunda, belirli beta bloker yan etkilerinin riskini de artırabilir. Bazı beta bloker yan etkileri şunları içerir:

  • baş dönmesi
  • mide bulantısı
  • soğuk hissetmek
  • bilinç bulanıklığı, konfüzyon
  • nefes darlığı
  • düşük kan basıncı
  • uyku problemi

Riskler Nelerdir?

Beta blokerlerin etkinliğini azaltmanın yanı sıra alkol, bu ilaçların daha şiddetli etki riskini artırabilir. Bunlar, kötüleşen kalp yetmezliğini ve arteriyel yetmezliği içerir.

Beta blokerlerin aniden kesilmesi, hipertiroidizmi olan kişilerde tiroid fırtınası gibi yaşamı tehdit eden sağlık sorunlarına neden olabilir. Tiroid fırtınası, vücudun birçok sistemi düzenleme yeteneğini etkileyerek tıbbi bir acil durum haline getirir. İnsanlar sadece içki içebilsinler diye beta blokerleri kullanmayı asla bırakmamalıdır.

Benzer şekilde, içki içen ve ardından endişe verici yan etkiler yaşayan bir kişi bir doktora başvurmalı ancak beta bloker almaya devam etmelidir. Beta blokerleri aniden durdurma riski, genellikle bu ilaçlarla bir veya iki içki içme riskinden daha yüksektir.

Beta Bloker Nedir?

Doktorların bazen beta adrenerjik bloke edici ajanlar olarak adlandırdıkları beta blokerleri, vücudun bazı bölgelerinde epinefrin ve norepinefrin (bazen adrenalin ve noradrenalin olarak da adlandırılır) hormonlarının salınımını yavaşlatır veya durdurur. Bunu yaparken, kalp atış hızını yavaşlatırlar ve kalbin pompaladığı kuvveti azaltarak kan basıncını düşürürler.

Bu ilaçlar, aşağıdakiler dahil belirli kalp sağlığı sorunlarına yardımcı olabilir:

  • kalp ve göğüs ağrısı (anjina)
  • atriyal fibrilasyon gibi kalp ritmi düzensizlikleri
  • yüksek tansiyon
  • kalp yetmezliği

Beta blokerleri, bu kardiyovasküler olay öyküsü olan kişilerde kalp krizlerini de önleyebilir. Bazı durumlarda, insanlar bunları anksiyete veya migren tedavisi için alabilir.

Farklı beta blokerleri mevcuttur. Onlar içerir:

  • atenolol
  • karvedilol
  • bisoprolol
  • metoprolol
  • propranolol
  • nebivolol
  • esmolol

Çoğu insan beta blokerleri iyi tolere eder, ancak bazı yan etkilere neden olabilirler. Çok düşük kan basıncı, çok yavaş kalp atışı, kötü kontrol edilen kalp yetmezliği ve bazı böbrek rahatsızlıkları olan kişiler beta blokerleri güvenli bir şekilde alamayabilir.

Alternatifler

Diltiazem ve verapamil gibi bazı ilaçlar beta blokerlere alternatif olabilir. Bu ilaçların, baş dönmesi dahil beta blokerlere benzer olası yan etkileri vardır. Alkol de bu yan etkilere neden olabileceğinden, çoğu doktor bu ilaçları alırken içmemeyi önermektedir.

Alkol kullanım bozukluğu veya aşırı içki içme öyküsü olan kişiler, beta bloker veya başka herhangi bir ilaç almadan önce bir doktorla konuşmalıdır. Bazı durumlarda, alkol alımını azaltmak kalp sağlığına yardımcı olabilir.

Özet

Beta-bloker alırken içmeye devam etmeniz tavsiye edilmez, özellikle de doktorla konuşmadan. Bununla birlikte, beta bloker içeren tek bir içki alkolün, özellikle beta blokerleri iyi tolere eden kişilerde ciddi yan etkilere neden olması muhtemel değildir.

İçmeye devam etmek isteyen kişiler, maliyetleri ve faydaları tartmak ve alternatif seçenekleri keşfetmek için bir kardiyologla konuşmalıdır.

Kaynak: MedicalNewsToday. What to know about beta-blockers and alcohol. 2021

Referanslar

  • Beta-blockers. (n.d.).
  • Is drinking alcohol part of a healthy lifestyle? (2019).
  • Lopressor (metoprolol tartrate) tablet; Lopressor (metoprolol tartrate) injection, solution. (2008).
  • Maheswaran, R., et al. (1990). The interaction of alcohol and beta-blockers in arterial hypertension [Abstract].
  • Meshoyrer, D. I., et al. (2019). The utility of beta blockers immediately prior to alcohol consumption in order to prevent atrial fibrillation.
  • Metropolol succinate extended-release capsules, for oral use. (2018).
  • Watch: What are beta blockers and what do they do in your body? (n.d.).

Popüler Gönderiler