Beta Karoten Nedir? Hangi Durumlarda Kullanılır?

0
4103
Beta_Karoten

Beta Karoten Nedir?

Beta-karoten, karotenoid adı verilen bir grup kırmızı, turuncu ve sarı pigmentten biridir. Beta-karoten ve diğer karotenoidler, Amerikan diyetinde ihtiyaç duyulan A vitamininin yaklaşık %50’sini sağlar. Beta-karoten meyvelerde, sebzelerde ve tam tahıllarda bulunur. Ayrıca laboratuvarda da yapılabilir.

Beta-karoten, belirli kanserleri, kalp hastalığını, kataraktları, osteoartriti ve yaşa bağlı makula dejenerasyonunu (AMD) önlemek için kullanılır. Ayrıca kronik yorgunluk sendromu, yaşlanan cilt, AIDS, alkolizm, Alzheimer hastalığı, depresyon, diyabet, epilepsi, baş ağrısı, mide ekşimesi, ülsere neden olabilecek bakteriyel bir enfeksiyonu (Helicobacter pylori enfeksiyonu), yüksek tansiyon, infertilite, Parkinson hastalığı, romatoid artrit, şizofreni, inme ve sedef hastalığı ve vitiligo dahil cilt bozuklukları tedavisinde kullanılır. Astım, egzersize bağlı astım, kistik fibroz ve kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH) gibi solunum bozuklukları semptomlarını azaltmak için kullanılır. Ayrıca hafıza ve kas gücünü geliştirmek için kullanılır. Bazı insanlar, beyaz yamalar veya şişlik ve ağız içinde oluşan ülserler dahil olmak üzere kemoterapiyle ilişkili toksisiteyi azaltmak için beta-karoten kullanır. Ayrıca deride yeni benlerin gelişmesini, uzun süreli karaciğer hastalığına bağlı ölümü, amyotrofik lateral skleroz (ALS) adı verilen bir hastalığı ve karnın yakınında bulunan bir kan damarının genişlemesini (karın anevrizması) önlemek için ağızdan alınır.

Beta-karoten, yetersiz beslenen kadınlarda, hamilelik sırasında ölüm ve gece körlüğü, doğumdan sonra ishal ve ateşi azaltmak için kullanılır.

Bazı insanlar güneş yanmasını önlemek için ağızdan beta-karoten alır. Ayrıca, insanlar eritropoietik protoporfiri (EPP) veya polimorf ışık patlaması gibi bazı hastalıklardan kaynaklanan güneş ışığına duyarlılığı önlemek için ağızdan beta-karoten alırlar.

Beta Karoten almayı öneren Amerikan Kalp Derneği, Amerikan Kanser Derneği, Amerikan Kanser Araştırma Enstitüsü ile birlikte Dünya Kanser Araştırma Enstitüsü ve Dünya Sağlık Örgütü’nün Uluslararası Kanser Araştırma Ajansı gibi birçok otorite vardır. Günde beş porsiyon meyve ve sebze yemek 6-8 mg beta-karoten sağlar.

Beta Karoten Ne Kadar Etkili?

Doğal İlaçlar Kapsamlı Veri Tabanı, şu ölçütlere göre bilimsel kanıtlara dayanan etkinliği değerlendirmektedir: Etkili, muhtemel etkili, mümkün olduğunca etkili, mümkün olduğunca etkisiz, muhtemelen etkisiz, etkisiz ve etkililiği değerlendirmek için yeterli kanıt yok.

Etkili…

“Eritropoietik protoporfiri” adı verilen kalıtsal kan bozukluğu olan kişilerde güneş hassasiyetinin tedavisi. Beta-karoten ağızdan almak eritropoietik protoporfirisi olan kişilerde güneşe duyarlılığı azaltabilir.

Mümkün olduğunca etkili…

  • Yaşa bağlı makula dejenerasyonu (AMD) adı verilen bir göz hastalığı. C vitamini, E vitamini ve çinko ile birlikte ağızdan beta-karoten almak, daha şiddetli AMD’li kişilerde görme kaybını ve AMD’nin kötüleşmesini önlemeye yardımcı görünüyor. Bu kombinasyonu kullanmak, AMD’nin düşük risk altındaki kişilerde daha gelişmiş bir duruma ilerlemesini azaltabilir, ancak sonuçlar çelişkilidir. Diyetin bir parçası olarak beta-karoten almanın AMD geliştirme riskini azaltmaya yardımcı olup olmadığına dair çelişkili kanıtlar var.
  • Meme kanseri. Beta-karoten içeren daha fazla meyve ve sebze yemek, meme kanseri olma riski yüksek olan menopoz öncesi kadınlarda meme kanseri riskini azaltır gibi görünmektedir. Bunlar arasında ailede meme kanseri öyküsü olan kadınlar ve aşırı alkol kullanan kadınlar bulunmaktadır.
  • Doğum sonrası komplikasyonları önleme. Hamilelik öncesinde, sırasında ve sonrasında beta-karoten almak doğumdan sonra ishal ve ateş insidansını azaltmaktadır.
  • Gebeliğe bağlı komplikasyonlar. Beta-karotenin ağızdan alınması, yetersiz beslenen kadınlarda hamilelikle ilgili ölüm, hamilelikle ilgili gece körlüğü ve doğum sonrası ishal ve ateş riskini azaltmaktadır.
  • Güneş yanığı. Beta-karotenin ağız yoluyla alınması, güneşe duyarlı kişilerde güneş yanığını azaltabilir. Bununla birlikte, beta-karoten almanın çoğu insanda güneş yanığı riski üzerinde çok fazla etkisi olması muhtemel değildir. Ayrıca beta-karoten, cilt kanseri veya güneşe maruz kalmayla ilişkili diğer cilt bozuklukları riskini azalttığı görülmemektedir.

Mümkün olduğunca etkisiz…

  • Abdominal aort anevrizmasının veya karın içinden geçen büyük bir damarın genişlemesinin önlenmesi. Araştırmalar, yaklaşık 5.8 yıl boyunca ağızdan beta-karoten alınmasının erkek sigara içenlerde abdominal aort anevrizmasının gelişmesini engellemediğini göstermektedir.
  • Alzheimer hastalığı. Daha yüksek miktarda beta-karoten içeren bir diyet yemek Alzheimer hastalığı riskini azaltmıyor gibi görünüyor.
  • Katarakt. Beta-karoten’i tek başına veya C vitamini, E vitamini ve çinko ile birlikte 8 yıla kadar almak, katarakt insidansını veya ilerlemesini azaltmaz.
  • Kistik fibroz. Beta-karoten 14 aya kadar ağız yoluyla alınması, kistik fibrozlu kişilerde akciğer fonksiyonunu iyileştirmez.
  • Diyabet. Bazı erken araştırmalar, daha yüksek miktarda beta-karoten içeren bir diyet yemenin, tip 2 diyabet geliştirme riskinin azalmasıyla bağlantılı olduğunu göstermektedir. Bununla birlikte, beta-karoten takviyeleri almak diyabet veya diyabetle ilişkili komplikasyon gelişme riskini azaltmaz.
  • Benler. Araştırmalar, beta-karotenin 3 yıl ağızdan alınmasının yeni benlerin gelişimini azaltmadığını göstermektedir.
  • Karaciğer kanseri. Beta-karoten’i tek başına veya E8 ile 5-8 yıl boyunca almak sigara içen erkeklerde karaciğer kanserini önlemez.
  • Karaciğer hastalığı. Tek başına veya 5-8 yıl boyunca E vitamini ile beta-karoten almak, sigara içen erkeklerde karaciğer hastalığına bağlı ölümü önlemez.
  • Genel ölüm riski. Bazı araştırmalar, yaklaşık 7 yıl boyunca beta-karoten, C vitamini, E vitamini, selenyum ve çinko içeren takviyeleri almanın erkeklerde ölüm riskini azaltabileceğini düşündürmektedir. Ancak kadınlara faydası görünmüyor. Ayrıca, diğer araştırmalar 12 yıla kadar daha yüksek dozlarda beta-karoten almanın hem erkeklerde hem de kadınlarda ölüm riskini artırabileceğini göstermektedir.
  • İnme. Beta-karotenin yaklaşık 6 yıl ağız yoluyla alınması, erkek sigara içenlerde inme riskini azaltmaz. Ayrıca, beta-karoten takviyesi almanın, alkol kullanan insanlarda beyinde kanama riskini arttırdığına dair bazı kanıtlar vardır.

Muhtemelen etkisiz…

  • Kanser. Çoğu araştırma, beta-karoten almanın rahim kanseri, serviks kanseri, tiroid kanseri, mesane kanseri, cilt kanserleri, beyin kanseri veya kan kanserinden (lösemi) ölümü önlemediğini veya azaltmadığını göstermektedir. Bununla birlikte, bazı araştırmalar beta-karoten ile C vitamini, E vitamini, selenyum ve çinko kombinasyonunun erkeklerde kanser oranlarını düşürebileceğini ancak kadınlarda işe yaramadığını düşündürmektedir. Araştırmacılar, erkeklerin daha az diyet antioksidan alımına sahip olduklarını ve bu nedenle takviyelerden daha fazla fayda sağlayabileceklerini düşünüyor.
  • Kalp hastalığı. Amerikan Kalp Derneği’nden bir bilim danışmanı, kanıtların kalp hastalığı riskini azaltmak için beta-karoten gibi antioksidanların kullanımını haklı çıkarmadığını belirtmektedir. Kanıtlar ayrıca, beta-karotenin C vitamini ve E ile kombinasyon halinde kalp hastalığı riskini azaltmadığını göstermektedir.
  • Kolon kanseri. Çoğu araştırma, beta-karotenin ağızdan, tek başına veya C ve E vitaminleri, selenyum ve kalsiyum karbonat ile alınmasının kolon tümörü büyüme riskini azaltmadığını göstermektedir. Ayrıca, kolon tümörü çıkarılmış olan kişilerde kolon tümörü nüksü riskini azaltmaz gibi görünmesine rağmen, sigara içmeyen kişilerde kolon tümörü nüksü riskini azaltabilir. Bununla birlikte, sigara içen ve alkol kullanan kişilerde, beta-karoten takviyeleri almak yeni tümör riskini artırır. Diyet beta-karoteninin kolon kanseri riskini azaltıp azaltmadığı belirsizdir.
  • Akciğer kanseri. Beta-karoten almak sigara içenlerde, eskiden sigara içenlerde, asbest maruz kalanlarda ve sigaraya ek olarak alkol kullananlarda akciğer kanseri riskini arttırıyor gibi görünmektedir. Bununla birlikte, gıdalardan alınan beta-karoten bu olumsuz etkiye sahip görünmemektedir. Yaklaşık 5 yıl boyunca beta-karoten, E vitamini ve selenyum içeren takviyeleri almak, daha önce akciğer kanseri teşhisi konan kişilerde ölüm riskini azaltmaz.
  • Prostat kanseri. Beta-karoten takviyeleri almak çoğu erkekte prostat kanserini önlemez. Aslında, beta-karoten takviyelerinin bazı erkeklerde prostat kanseri riskini artırabileceğine dair bazı endişeler vardır. Ayrı bir beta-karoten takviyesi ile birlikte günlük multivitamin alan erkeklerin, gelişmiş prostat kanseri geliştirme riskinin arttığına dair kanıtlar vardır. Ayrıca, sigara içen ve beta-karoten takviyeleri alan erkeklerin prostat kanseri gelişme riski artar.

Etkililiği değerlendirmek için yeterli kanıt yok…

  • Yaşlanan cilt. Araştırmalar, günde 30 mg beta-karoten almanın cilt yaşlanma belirtilerini azaltabileceğini göstermektedir. Bununla birlikte, günde 90 mg beta-karoten almanın herhangi bir yararı yoktur.
  • Amyotrofik lateral skleroz (ALS, Lou Gehrig hastalığı). Beta-karoten takviyeleri almak ALS riskini azaltmıyor gibi görünüyor. Bununla birlikte, beta-karoten bakımından yüksek bir diyet yemek ALS riskini azaltmaktadır.
  • Astım. Beta-karoten bakımından yüksek bir diyet yemek, astım riskinin azalmasıyla bağlantılı görünmemektedir.
  • Kemoterapiden kaynaklanan yan etkiler. Beta-karoten bakımından yüksek bir diyet yemek, lenfoblastik lösemi adı verilen bir kan kanseri için kemoterapi gören çocuklarda toksik etkilerin azalmasıyla bağlantılıdır.
  • Akciğer hastalığı komplikasyonlarının önlenmesi (kronik obstrüktif akciğer hastalığı, KOAH). Diyette daha fazla beta-karoten yemek, KOAH’lı sigara içenlerde bronşit ve nefes alma güçlüğünü önlemeye yardımcı gibi görünmektedir. Ancak beta-karoten takviyeleri yapmaz.
  • Zihinsel performans. Bazı araştırmalar, bir yıl boyunca beta-karoten almanın yaşlı erkeklerde düşünme becerilerini ve hafızayı geliştirmediğini göstermektedir. Bununla birlikte, 18 kata kadar beta-karoten almak bu sonuçları iyileştirebilir.
  • Yemek borusu kanseri. Beta-karoten takviyelerinin tek başına veya A vitamini veya E vitamini artı C vitamini ile birlikte kullanılması yemek borusu (özofagus) kanseri riskini azaltmıyor gibi görünmektedir.
  • Egzersizle tetiklenen astım atakları. Beta-karotenin ağızdan alınması, egzersizle tetiklenen astım ataklarını önler.
  • Mide kanseri. Bazı araştırmalar beta-karoten almanın mide kanseri riskini azaltmadığını göstermektedir. Ayrıca, beta-karoten A, C ve / veya E vitaminleri ile birlikte alınması mide kanseri riskini azaltmıyor gibi görünmektedir. Bununla birlikte, bazı araştırmalar beta-karoten, E vitamini ve selenyum almanın yüksek risk altındaki yetersiz beslenen Çinli insanlarda mide kanseri riskini azaltabileceğini düşündürmektedir. Ayrıca, beta-karoten almak mide kanseri riski taşıyan kişilerde midede prekanseröz lezyonların tedavisine yardımcı gibi görünmektedir.
  • Mide ülserlerine neden olan Helicobacter pylori (H pylori) enfeksiyonu. Beta-karotenin reçeteli ilaçlarla birlikte alınması, H. pylori enfeksiyonunun sadece reçeteli ilaçlardan daha iyi tedavi edilmesine yardımcı olmaz.
  • HIV / AIDS. Bazı erken araştırmalar, beta-karotenin 4 hafta boyunca ağızdan alınmasının HIV’li kişilerde bağışıklık sistemi işlevini geliştirmeye yardımcı olduğunu göstermektedir. Ancak, çelişkili kanıtlar mevcuttur.
  • Oral lökoplaki olarak adlandırılan dil ve ağızdaki beyaz lekeler. Ağız yoluyla beta-karoten almanın oral lökoplaki semptomlarını azaltıp azaltmadığı belirsizdir. Bazı araştırmalar 12 aya kadar sürebileceğini göstermektedir. Bununla birlikte, en azından sigara içmeyen insanlarda, beta-karoten semptomları azaltmaya veya ağız kanserini önlemeye yardımcı görünmemektedir.
  • Ağız astarında şişme ve ülserler (oral mukozit). Beta-karotenin ağızdan alınması, radyasyon tedavisi veya kemoterapi sırasında oral mukozit gelişimini engellemiyor gibi görünmektedir.
  • Kireçlenme. Daha yüksek diyetle beta-karoten alımı osteoartritin daha da kötüleşmesini engelleyebilir, ancak osteoartriti önlemiyor gibi görünmektedir.
  • Yumurtalık kanseri. Beta-karoten de dahil olmak üzere karotenoidler açısından zengin bir diyet yemek, menopozdan sonra kadınlarda yumurtalık kanseri riskini azaltabilir.
  • Pankreas kanseri. Beta-karoten takviyelerinin tek başına veya A vitamini veya E vitamini gibi diğer antioksidanlarla birlikte kullanılması pankreas kanseri riskini azaltmıyor gibi görünmektedir.
  • Fiziksel performans. Daha yüksek miktarda beta-karoten içeren bir diyet yemek, yaşlılarda fiziksel performansı ve kas gücünü arttırıyor gibi görünüyor.
  • Polimorf ışık patlaması adı verilen güneş hassasiyetinden kaynaklanan deri döküntüsü. Bazı araştırmalar, beta-karotenin ağızdan alınmasının, polimorf ışık patlamaları olan kişilerde güneşe maruz kalmaya duyarlılığı geliştirebileceğini düşündürmektedir. Ancak, çelişkili araştırmalar mevcuttur.
  • Alkolizm.
  • Kronik yorgunluk sendromu (CFS).
  • Depresyon.
  • Epilepsi.
  • Baş ağrısı.
  • Mide ekşimesi.
  • Hipertansiyon.
  • Kısırlık.
  • Parkinson hastalığı.
  • Sedef hastalığı.
  • Romatoid artrit.
  • Şizofreni.

Bu kullanımlarda beta-karoten oranı için daha fazla kanıt gereklidir.

Beta Karoten Nasıl Etki Eder?

Beta-karoten, temel bir besin olan A vitaminine dönüştürülür. Hücreleri hasardan korumaya yardımcı olan antioksidan ve antienflamatuar aktiviteye sahiptir.

Beta Karoten Kullanmak Güvenli Mi?

Beta-karoten, belirli tıbbi durumlar için uygun miktarlarda ağızdan alındığında yetişkinlerde ve çocuklarda MÜMKÜN OLDUĞUNCA GÜVENLİ’dir. Bununla birlikte, beta-karoten takviyeleri genel kullanım için önerilmez.

Beta-karoten, yüksek dozlarda ağızdan alındığında, özellikle uzun süreli alındığında OLASI GÜVENİLİR. Yüksek dozda beta-karoten cildi sarı veya turuncuya döndürebilir.

Beta-karoten gibi yüksek dozlarda antioksidan takviyesi almanın yarardan daha fazla zarar verebileceğine dair endişeler artmaktadır. Bazı araştırmalar, yüksek dozlarda beta-karoten takviyesi almanın tüm nedenlerden ölüm olasılığını, bazı kanser riskini ve muhtemelen diğer ciddi yan etkileri artırabileceğini göstermektedir. Ek olarak, büyük miktarlarda multivitamin ve ayrı bir beta-karoten takviyesi almanın erkeklerde gelişmiş prostat kanseri geliştirme olasılığını artırdığı endişesi de vardır.

Özel önlemler ve uyarılar:

Hamilelik ve emzirme: Beta-karoten ağızdan uygun miktarlarda alındığında OLDUKÇA GÜVENLİDİR. Bununla birlikte, hamilelik ve emzirme döneminde genel kullanım için yüksek dozlarda beta-karoten takviyesi önerilmez.

Anjiyoplasti, bir kalp prosedürü: Beta-karoten dahil antioksidan vitaminler birlikte kullanıldığında, anjiyoplastiden sonra zararlı etkilere sahip olabileceği konusunda bazı endişeler vardır. İyileşmeye müdahale edebilirler. Beta-karoten ve diğer antioksidan vitaminleri, sağlık uzmanınızın tavsiyesi olmadan anjiyoplastiden önce veya sonra kullanmayın.

Asbest maruziyetinin tarihi: Asbest maruz kalmış insanlarda beta-karoten takviyeleri kanser riskini artırabilir. Asbest maruz kaldıysanız beta-karoten takviyeleri almayın.

Sigara içmek. Sigara içen insanlarda beta-karoten takviyeleri kolon, akciğer ve prostat kanseri riskini artırabilir. Sigara içiyorsanız beta-karoten takviyesi almayın.

Beta Karoten Farklı İlaçlarla Etkileşime Girer Mi?

Kolesterolü düşürmek için kullanılan ilaçlar (Statinler)

Selenyum, C vitamini ve E vitamini ile birlikte beta-karoten almak, kolesterolü düşürmek için kullanılan bazı ilaçların etkililiğini azaltabilir. Sadece beta-karoten almanın kolesterolü düşürmek için kullanılan ilaçların etkililiğini azalttığı bilinmemektedir.

Kolesterolü düşürmek için kullanılan bazı ilaçlar arasında atorvastatin, fluvastatin, lovastatin ve pravastatin bulunur.

Niasin

Niasin iyi kolesterol seviyelerini artırabilir. E vitamini, C vitamini ve selenyum ile birlikte beta-karoten almak, niasinin iyi kolesterol seviyeleri üzerindeki etkilerini azaltabilir. Sadece beta-karotenin niasinin iyi kolesterol seviyeleri üzerindeki etkilerini azalttığı bilinmemektedir.

Bitkiler ve Takviye Gıdalarla Etkileşimi Var Mı?

Niasin

Niasin iyi kolesterol seviyelerini artırabilir. E vitamini, C vitamini ve selenyum ile birlikte beta-karoten almak, niasinin iyi kolesterol seviyeleri üzerindeki etkilerini azaltabilir. Sadece beta-karotenin niasinin iyi kolesterol seviyeleri üzerindeki etkilerini azalttığı bilinmemektedir.

Yiyecek ve İçeceklerle Etkileşimi Var Mı?

Alkol

Aşırı miktarda alkol içmek vücuttaki beta-karoten seviyesini azaltabilir ve retinol adı verilen başka bir kimyasalın seviyesini artırabilir. Araştırmacılar bunun kanser riskini artırabileceğinden endişe ediyorlar. Ancak bu endişenin haklı olup olmadığını öğrenmek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.

Olestra (yağ ikamesi)

Olestra, vücuttaki beta-karotenin etkisine müdahale edebilir. Olestra sağlıklı insanlarda beta-karoten konsantrasyonlarını %27 azaltır.

Beta Karoten Hangi Dozda Kullanılır?

Yetişkinler

Ağızdan alım (Oral)

  • Eritropoietik protoporfi (EPP) için: günde 180 mg beta-karoten kullanılır. Bu doz etkili değilse, doz günde 300 mg’a yükseltilebilir.
  • Güneşe duyarlı kişilerde güneş yanığını önlemek için: 12 hafta boyunca 24-25 mg beta-karoten ve diğer karotenoidler içeren spesifik bir ürün.
  • Yaşa bağlı makula dejenerasyonunu (AMD) tedavi etmek için: günde 80 mg çinko oksit içeren veya içermeyen 15 mg beta-karoten artı 500 mg C vitamini ve 400 IU E vitamini günlük olarak kullanılır.
  • Doğumdan sonra komplikasyonları önlemek için: haftalık 42 mg beta-karoten
  • Gebeliğe bağlı komplikasyonlar için: süt ürünlerinden kalsiyum tüketiminin, kalori kısıtlı bir diyetle kombinasyon halinde toplam 500-2400 mg/gün kullanılır.

Çocuklar

Ağızdan alım (Oral)

Eritropoietik protoporfi (EPP) için: Dozaj yaşa bağlıdır. 1 ila 4 yaş için günlük doz 60-90 mg’dır; 5 ila 8 yaş, 90-120 mg; 9 ila 12 yaş arası, 120-150 mg; 13 ila 16 yaş, 150-180 mg; ve 16 yaş ve üstü, 180 mg. İnsanlar bu dozları kullanarak güneşe hala çok duyarlı kalırsa, beta-karoten 16 yaşın altındaki çocuklar için günde 30-60 mg ve 16 yaşından büyükler için günde toplam 300 mg’a kadar artırılabilir.

Yeterli araştırma olmadığı için önerilen günlük beta-karoten alımı belirlenmemiştir.

Beta-karoten takviyeleri iki şekilde mevcuttur. Biri su bazlı, diğeri yağ bazlı. Çalışmalar, su bazlı versiyonun daha iyi emildiğini gösteriyor.

Beta Karoten’in Diğer İsimleri

A-Beta-Karoten, A-Bêta-Karotène, Beta Karoten, Bêta-Karotène, Bêta-Karotèut Tout Trans, Beta-Karoteno, Karotenler, Karotènes, Karotenoidler, Karoténoïdes, Karoténoïdes Mélangés, Karışık Karotenoidler, Provitamin A, Provitamin A.