Betametazon, doktorların iltihaplanma ve kaşıntıya neden olan cilt koşullarını tedavi etmek için kullandıkları bir kortikosteroiddir. İnsanlar enjekte edilebilir veya topikal betametazon kullanabilir. Betametazon, orta ila süper güçlü arasında değişen farklı formülasyonlarda mevcuttur. Doktorlar, cilt durumuna ve vücudun etkilediği bölgeye bağlı olarak bir kişi için en uygun betametazon ürününü seçecektir.
Betametazon, kortikosteroid adı verilen bir steroid türüdür. İki farklı formda mevcuttur: enjekte edilebilir ve topikal.
Tipleri ve Kullanımları Nelerdir?
Şekline bağlı olarak, doktorlar çeşitli nedenlerle betametazon reçete edecektir. Diğer endikasyonların yanı sıra, insanlar aşağıdakileri kontrol etmek için enjekte edilebilir betametazon alabilir:
- şiddetli alerjik reaksiyonlar
- ani şiddetli artrit atakları
- ani multipl skleroz atakları
Betametazon ayrıca krem, köpük, sprey, losyon ve merhem olarak da mevcuttur. Bir doktor, vücudun etkilenen bölgesine ve cilt durumunun tipine bağlı olarak bu beş formülasyondan birini reçete edecektir.
Enjeksiyon: Doktorlar, tedavi ettikleri duruma bağlı olarak doğru enjekte edilebilir betametazon dozunu belirleyecektir.
Kremler ve losyonlar: İnsanlar etkilenen bölgeye günde bir veya iki kez birkaç damla betametazon dipropionat veya betametazon valerat losyonu uygulayabilir. Genellikle doktorlar bu ürünü vücudun kıllı bölgelerinde kullanım için reçete eder. İnsanlar sadece ince bir tabaka betametazon kremleri ve merhemleri sürmelidir. Doktorlar betametazon dipropiyonat günde sadece bir veya iki kez kullanılmasını tavsiye eder, ancak insanlar betametazon valeratı günde üç defaya kadar kullanabilir.
Sprey: Doktorlar Sernivo spreyini 4 haftaya kadar reçete edebilir. Talimatlara göre, insanlar spreyi günde iki kez etkilenen bölgeye uygulamalı ve hafifçe ovalamalıdır.
Köpük: İnsanlar günde iki kez kafa derisi üzerinde Luxiq kullanır. Köpük, sıcak bir yüzeyle temas ettiğinde erir, bu nedenle insanlar bu ürünü doğrudan ellerine uygulayamazlar. Bunun yerine doktorlar, insanlara soğuk bir yüzeye az miktarda Luxiq uygulamalarını söyler. Oradan parmaklarıyla küçük bir miktar alıp cildin etkilenen bölgesine nazikçe masaj yapabilirler.
Doktorlar, topikal steroidleri hem formülasyonlarına hem de aktif bileşenin gücüne göre sınıflandırır. Bazı kortikosteroidler diğerlerinden daha güçlü olduğu için doktorlar bu ilaçları güçlerine göre yedi sınıfa ayırır. Sınıflar, I’den VII’ye kadar uzanır; burada sınıf I en güçlü ve sınıf VII en zayıftır.
Doktorlar, iltihaplanma ve kaşıntıya neden olan çeşitli cilt durumlarını tedavi etmek için betametazon kullanacaklardır. 18 yaş ve üstü kişilerde plak sedef hastalığı için betametazon dipropionat spreyi önerecekler, ancak kafa derisi de dahil olmak üzere vücudun kıllı bölgelerini etkileyen cilt rahatsızlıkları için losyonlar yazacaklardır. İnsanlar genellikle kafa derisinin cilt koşullarını tedavi etmek için betametazon aerosol köpüğü kullanır.
Betametazon Nasıl Çalışır?
Betametazon, enjeksiyonunu veya cilde uygulanmasını takiben çeşitli şekillerde çalışır. Anti-inflamatuar aktiviteye sahiptir ve bağışıklık sistemini baskılayabilir. Kortikosteroidler ayrıca cilt hücrelerinin büyümesini ve çoğalmasını durdurabilir.
İnsanlar betametazonu türüne bağlı olarak farklı şekillerde kullanırlar. Kişi, doktoruna veya eczacısına özel talimatlar sormalıdır.
Yan Etkileri Nelerdir?
Doktorlar betametazon enjeksiyonları uyguladığında, insanlar aşağıdakiler de dahil olmak üzere vücudun farklı kısımlarını etkileyen bir dizi yan etki bildirebilir:
- bağışıklık sistemi
- kardiyovasküler sistem
- deri
- endokrin sistem
- karın yolu
- kaslar ve kemikler
- merkezi ve periferik sinir sistemi
- gözler
İnsanlar ayrıca ciltlerinde betametazon losyonu veya merhem kullanırken yan etkiler bildirebilirler. İnsanların bildirdiği en yaygın yan etkiler şunlardır:
- cildin kızarıklığı
- saç köklerinin iltihabı
- kaşıntı
- cildin kabarması
Betametazon dipropionat kremi, merhemden daha zayıf bir kortikosteroiddir ve insanlar daha az yan etki bildirir. Betametazon dipropionat kremi kullanan 242 yetişkin üzerinde yapılan bir çalışmada, sadece bir kişide batma hissi olan bir yan etki görüldü.
İnsanlar betametazon valerat aerosol köpüğü kullandıklarında cildin yanması ve batması da meydana gelebilir. İnsanlar betametazon dipropionat sprey kullandığında en yaygın yan etkiler şunlardır:
- kaşıntı
- yanma veya batma
- ağrı
- cildin incelmesi
Nadiren, betametazon valerat ürünleri kullanan kişiler, ürünü uyguladıkları bölgede lokalize yan etkiler yaşayabilirler. Bunlar şunları içerebilir:
- yanma
- kaşıntı
- tahriş
- kuruluk
- saç köklerinin iltihabı
- aşırı saç büyümesi
- ciltte sivilce benzeri döküntüler
- cilt aydınlatması
- döküntü
- cildin yumuşaması veya parçalanması
- enfeksiyonlar
- cildin incelmesi
- streç işaretlerinin görünümü
- isilik
Betametazon İçin Uyarılar Nelerdir?
Betametazon veya betametazon enjeksiyonlarındaki herhangi bir bileşene karşı alerjik reaksiyon öyküsü olan herkes bu tedaviden kaçınmalıdır. Doktorlar topikal betametazon reçete ederken, betametazon veya başka bir kortikosteroide karşı alerjik reaksiyon öyküsü olan herhangi bir kişiye bu tedaviyi vermemelidir.
Nadir durumlarda, cildinde kortikosteroid kullanan bir kişi, hipotalamik-hipofiz-adrenal (HPA) eksen baskılanması ve adrenal yetmezlik yaşayabilir. HPA ekseni, birçok vücut fonksiyonunu kontrol eden ve düzenleyen steroidler üretir. İnsanlar kortikosteroid kullandığında, vücut steroid üretmeyi bırakabilir. Sonuç olarak, adrenal bezler küçülebilir ve düzgün çalışmayı durdurabilir. Küçük çocuklar, daha büyük cilt yüzeyi/vücut ağırlığı oranı nedeniyle HPA ekseni bastırılmasına daha duyarlıdır.
Gebelik: Hamilelik sırasında topikal olarak betametazon kullanmanın güvenliği hakkında veri yoktur. Doktorlar, hamilelik sırasında yalnızca betametazon cilt ürünlerini, kullanımın faydaları olası risklerden ağır basıyorsa reçete edecektir.
Betametazon Başka İlaçlarla Etkileşime Girer Mi?
Betametazon enjeksiyonları birçok ilaçla etkileşime girebilir. Betametazon enjeksiyonlarını uygulamadan önce doktorlar, tedavinin onlar için güvenli olduğundan emin olmak için kişinin ilaç geçmişini iyice kontrol etmelidir.
Betametazon ve Saç Kıran Tedavisi
Özellikle çocuklar ve saçkıran alanı az olan hastalarda, betametazon dipropionat tercih edilmektedir.
Bazı hastalarda tek başına faydalı olmadığı görülmekle birlikte 3 ay süreyle aralıksız tedavi yapılan hastalarda başarılı sonuçlar alınabilmektedir. Uzun süreli topikal uygulamalarda follikülit, telenjiektazi ve atrofi gelişelebileceği unutulmamalıdır.
Özellikle çok odaklı, aktif dökülmesi olan, şiddetli olgularda intravanöz veya oral pulse steroid kullanımı tavsiye edilmektedir. Betametazon sodyum fosfat şuruplarının 2×1 şekilde verildiği çocuk ve genç hastalarda, 6 ay sonra, %60 mükemmel saç gelişimi gözlemlenmiş ve aylık pulse steroid tedavisinin yaygın saçkıranı olan çocuklarda da kullanılabileceği vurgulanmıştır.
Türkiye’de Bulunan Betametazon Ürünleri ve Fiyatları
Türkiye’de Betametazon etken maddesinin bulunduğu bazı ürünler ve perakende satış fiyatları aşağıdaki gibidir.
Bu ürünler
Betasalic Losyon Fiyatı : 53.78 TL
Belogent Krem Fiyatı : 28.89 TL
Betnovate Krem Fiyatı : 40.64 TL
Dermabel Krem Fiyatı : 40.64 TL
Detaylı fiyatlara www.econalix.net den ulaşılabilir.
Belogent Krem ₺ 28.89 | Betnovate Krem ₺ 40.64 | ||
Betasalic Losyon ₺ 53.78 | Dermabel Krem ₺ 40.64 |
Özet
Betametazon, doktorların enjekte edilebilir ve topikal formlarda reçete ettiği etkili bir anti-inflamatuar tedavidir. İnsanların iltihaplanma ve kızarıklığa neden olan cilt koşullarını tedavi etmek için kullanabileceği birçok topikal seçenek vardır.
İnsanlar farklı betametazon formlarının her birini farklı şekilde kullanır ve bazı ürünler pahalıdır. İnsanlar betametazonu uygun şekilde kullandıklarında, genellikle iyi tolere ederler.