Genel Bakış
Sağlıklı bir insanın beynindeki apseye genellikle bakteriyel enfeksiyon neden olur. Mantar beyin apseleri, bağışıklık sistemi zayıflamış insanlarda ortaya çıkma eğilimindedir. Enfeksiyon beyninizin irin ve oluşan ölü hücrelerin toplanmasından şişmesine neden olur.
Mantarlar, virüsler veya bakteriler kafanızdaki bir yara veya vücudunuzdaki başka bir yerdeki enfeksiyondan beyninize ulaştığında beyin apsesi oluşur. Wisconsin Çocuk Hastanesine göre, vücudun diğer bölgelerindeki enfeksiyonlar tüm beyin apsesi vakalarının yüzde 20 ila 50’sini oluşturuyor . Kalp ve akciğer enfeksiyonları beyin apselerinin en sık görülen nedenleri arasındadır. Bununla birlikte, beyin apseleri bir kulak veya sinüs enfeksiyonundan veya hatta apse edilmiş bir dişten de başlayabilir.
Beyin apsesi olabileceğini düşünüyorsanız, derhal doktorunuza görünün. Şişlikten kaynaklanan beyin hasarlarını önlemek için uygun tedaviye ihtiyacınız olacak.
Risk faktörleri nelerdir?
Neredeyse herkes beyin apsesi yapabilir, ancak bazı insan grupları diğerlerinden daha yüksek risk altındadır. Riskinizi artıran bazı hastalıklar, bozukluklar ve durumlar şunlardır:
- HIV veya AIDS’e bağlı tehlikeli bir bağışıklık sistemi
- kanser ve diğer kronik hastalıklar
- konjenital kalp hastalığı
- majör kafa travması veya kafatası kırığı
- menenjit
- kemoterapide kullanılanlar gibi immünosupresif ilaçlar
- kronik sinüs veya orta kulak enfeksiyonları
Bazı doğum kusurları, enfeksiyonların dişlere ve bağırsaklara beyinden daha kolay ulaşmasını sağlar. Buna bir örnek, bir kalp kusuru olan Fallot’un tetralojisidir.
Beyin apsesinin semptomları nelerdir?
Belirtiler genellikle birkaç hafta içinde yavaşça gelişir, ancak aniden de ortaya çıkabilir. İzlemeniz gereken belirtiler şunlardır:
- zihinsel süreçlerde, artan kafa karışıklığı, azalan yanıt ve sinirlilik gibi farklılıklar
- azalmış konuşma
- azalmış duyum
- kas fonksiyon kaybı nedeniyle azalmış hareket
- vizyondaki değişiklikler
- kişilik veya davranıştaki değişiklikler
- kusma
- ateş
- titreme
- boyun sertliği, özellikle ateş ve titremelerde ortaya çıktığında
- ışığa duyarlılık
Bebeklerde ve küçük çocuklarda, semptomların çoğu benzerdir. Bununla birlikte, çocuğunuz beyin apsesinin başka semptomlarını gösterebilir. Bebeğinizin başındaki fontanelle adı verilen yumuşak nokta şişmiş veya şişkin olabilir. Çocuğunuzdaki diğer semptomlar şunları içerebilir:
- tazyikli kusmak
- yüksek tizli ağlama
- uzuvlarda spastisite
Beyin apsesi nasıl teşhis edilir?
Bu semptomların birçoğu diğer hastalıklara veya sağlık problemlerine çok benzemektedir. Belirtilerden herhangi birini geliştirirseniz derhal doktorunuzla konuşun. Nörolojik bir muayeneye ihtiyacınız olacak. Bu test, beyinde şişmelerden kaynaklanabilecek herhangi bir baskıyı ortaya çıkarabilir. BT ve MRG taramaları ayrıca bir beyin apsesi tanısı koymak için de kullanılabilir.
Bazı durumlarda, doktorunuzun lomber ponksiyon veya spinal musluğu yapması gerekebilir. Bu, enfeksiyon dışındaki sorunları test etmek için az miktarda beyin omurilik sıvısının uzaklaştırılmasını içerir. Önemli bir beyin şişmesinden şüphelenilirse lomber ponksiyon yapılmaz, çünkü kafa içindeki basıncı geçici olarak kötüleştirir. Bu, beyin hematomu veya beyindeki yırtılmış bir kan damarı riskini önlemek içindir.
Beyin apsesinin tedavisi nedir?
Beyin apsesi ciddi bir tıbbi durumdur. Hastanede kalmak gerekli olacaktır. Beyindeki şişlik nedeniyle oluşan basınç kalıcı beyin hasarına neden olabilir.
Apse beyninizin içinde derinse veya 2,5 santimetre veya daha küçükse, muhtemelen antibiyotiklerle tedavi edilir. Antibiyotik ilaçlar da beyin apsesinin nedeni olabilecek tüm enfeksiyonları tedavi etmek için kullanılacaktır. Çeşitli bakterileri öldüren geniş spektrumlu antibiyotikler en çok reçete edilenlerdir. Birden fazla antibiyotiğe ihtiyacınız olabilir.
Bir apse antibiyotik kullanımıyla küçülmezse, cerrahi genellikle bir sonraki adımdır. Ayrıca, 2.5 santimetreden geniş apseler için tercih edilen tedavi olabilir. Bir apsenin cerrahi olarak çıkarılması genellikle kafatasının açılması ve apsenin boşaltılmasını içerir. Kaldırılan sıvı normalde enfeksiyonun nedenini belirlemek için laboratuara gönderilir. Enfeksiyonun nedenini bilmek doktorunuzun en etkili antibiyotikleri bulmasına yardımcı olacaktır. Antibiyotikler çalışmazsa cerrahi de gerekebilir, böylece apse yapan organizma en etkili tedaviyi yönlendirmeye yardımcı olacak şekilde belirlenebilir.
Apse beyinde tehlikeli bir basınç birikimine neden olduğunda cerrahi en ciddi vakalarda yapılmalıdır. Doktorunuz aşağıdaki durumlarda en iyi seçenek olarak ameliyat önerebilir:
- Beyin apseniz kafatasınızın içinde yırtılma riski altındayse
- Beyin apseniz bazen bakteri tarafından üretilen gazlar içeriyorsa
Beyin apsesi önlenebilir mi?
Beyin apsesi ciddi bir tıbbi durumdur. Önleme önemlidir. Beyin apsesine neden olabilecek koşulları izleyerek riskinizi azaltabilirsiniz. Beyin apsesinin ilk belirtisinde doktorunuzu arayın.
Herhangi bir kalp rahatsızlığınız varsa, herhangi bir diş veya ürolojik prosedürü uygulamadan önce doktorunuzla konuşun. Doktorunuz bu işlemlerden önce almanız için antibiyotik verebilir. Bu, beyninize yayılabilecek bir enfeksiyon riskini azaltır.