Birincil hipotiroidi nedir?
Tiroid beziniz vücudunuzun metabolizmasını kontrol eder. Tiroidinizi uyarmak için hipofiz beziniz tiroid uyarıcı hormon (TSH) olarak bilinen bir hormon salgılar. Tiroidiniz T3 ve T4 olmak üzere iki hormon salgılar. Bu hormonlar metabolizmanızı kontrol eder.
Hipotiroidizmde, tiroidiniz bu hormonlardan yeterince üretmez. Bu, aynı zamanda, etkili olmayan bir tiroid olarak da bilinir.
Üç tür hipotiroidi vardır: birincil, ikincil ve üçüncül.
Primer hipotiroidide tiroidiniz düzgün şekilde uyarılıyor. Ancak, vücudunuzun düzgün çalışması için yeterli tiroid hormonu üretemez. Bu, tiroidinizin kendisinin problemin kaynağı olduğu anlamına gelir.
Sekonder hipotiroidizmde, hipofiz beziniz tiroidinizi yeterince hormon üretmesi için stimüle etmez. Başka bir deyişle, sorun tiroidinizde değil. Aynı üçüncül hipotiroidizm için de geçerlidir.
Primer hipotiroidizme ne neden olur?
Primer hipotiroidizmin en sık nedeni Hashimoto hastalığıdır. Bu, bağışıklık sisteminizin yanlışlıkla tiroidinize saldırmasına neden olan otoimmün bir hastalıktır.
Ayrıca başka nedenlerden dolayı primer hipotiroidi de geliştirebilirsiniz.
Hipertiroidizm (veya aşırı aktif tiroid) geçirdiyseniz, tedaviniz sizi hipotiroidizme bırakmış olabilir. Hipertiroidizm için yaygın bir tedavi radyoaktif iyottur. Bu tedavi tiroid yok eder. Hipertiroidizm için daha az yaygın bir tedavi, tiroidin bir kısmının veya tamamının cerrahi olarak çıkarılmasını içerir. Her ikisi de hipotiroidizm ile sonuçlanabilir.
Tiroid kanseri olsaydı, doktorunuz kanseri tedavi etmek için tiroidinizi veya bir kısmını cerrahi olarak çıkarırdı.
Hipotiroidizmin diğer olası nedenleri arasında şunlar vardır:
- yetersiz diyet iyot
- doğuştan bir hastalık
- belirli ilaçlar
- viral tiroidit
Bazı durumlarda, bir kadın doğum yaptıktan sonra hipotiroidizm gelişebilir. Ulusal Sağlık Enstitüleri’ne göre, hastalık kadınlarda ve 60 yaşın üzerindeki kişilerde en yaygın olanıdır.
Primer hipotiroidizmin semptomları nelerdir?
Hipotiroidi semptomları kişiden kişiye geniş ölçüde değişir. Belirtiler tipik olarak yavaş gelişir ve hastalığın şiddetine bağlıdır.
İlk başta, aşağıdakileri içeren genel semptomları fark edebilirsiniz:
- yorgunluk
- letarji
- soğuğa duyarlılık
- depresyon
- kas güçsüzlüğü
Tiroid hormonları tüm hücrelerin metabolizmasını kontrol ettiğinden, kilo alabilirsiniz.
Diğer olası belirtiler şunlardır:
- eklem veya kaslarınızda ağrı
- kabızlık
- kırılgan saç veya tırnaklar
- ses kısıklığı
- yüzündeki şişlik
Hastalık ilerledikçe, bu semptomlar giderek daha şiddetli hale gelir.
Hipotiroidizm aşırı şiddetli ise, bir myxedema koma olarak bilinen bir komaya girebilirsiniz. Bu hayatı tehdit edici bir durumdur.
Primer hipotiroidi nasıl teşhis edilir?
Fizyotiroidizmin fiziksel belirtilerini gösterirseniz, doktorunuz bu durumun olup olmadığını kontrol etmek için testler yapmaya karar verebilir.
Doktorunuz T4 ve TSH seviyelerini kontrol etmek için genellikle bir kan testi kullanacaktır. Eğer tiroidiniz arızalıysa, hipofiz beziniz tiroidinizin daha fazla T3 ve T4 üretmesini sağlamak için daha fazla TSH üretecektir. Yüksek bir TSH seviyesi doktorunuza tiroid probleminiz olduğunu gösterebilir.
Primer hipotiroidi nasıl tedavi edilir?
Hipotiroidizm tedavisi, kayıp tiroid hormonlarını değiştirmek için ilaç almayı içerir. Doktorunuz size genellikle düşük bir dozda başlayacak ve yavaş yavaş artacaktır. Amaç, tiroid hormon seviyelerinizin normal sınırlara geri dönmesidir.
Yaşamınız boyunca tiroid ilacınızı almaya devam edersiniz. İlacınız, tiroidinizin üretemediği tiroid hormonlarını değiştirir. Tiroid hastalığınızı düzeltmez. Bu, almayı keserseniz belirtilerinizin geri döneceği anlamına gelir.
Bazı ilaçlar ve yiyecekler ilaçlarınızı etkileyebilir. Doktorunuza, reçetesiz satılan ilaçlar dahil, aldığınız tüm ilaçları anlattığınızdan emin olun. Bazı vitamin ve takviyeler, özellikle demir ve kalsiyum için olanlar da tedavinizi etkileyebilir. Aldığınız herhangi bir takviye hakkında doktorunuzla konuşmalısınız. Ayrıca soya ve bazı yüksek lifli gıdalardan yapılmış herhangi bir şeyi yemeyi kesmeniz gerekebilir.
Kaynaklar:
Tiroidin nasıl çalışıyor? (2015, 23 Mart)
Hipotiroidi. (2014, Mayıs)
Hipotiroidi. (2014, 9 Mayıs)
Hipotiroidi (underactive tiroid). (2012, 1 Aralık)
Birincil ve ikincil hipotiroidi. (2010, 23 Mayıs)